lördag 15 december 2018

Lucka 15, Tomatkalender 2018Jag odlar mycket för ögat och vill ha stor variation i färg och form, därför gillar jag Purple Calabash med sin djupröda färg och veckande, plattrunda form. Det är också en kulturarvtomat som odlats i Europa sen 1600-talet och sånt är jag också svag för (jämför med urbifftomaten i lucka 10). Purple Calabash räknas till bifftomaterna även om frukterna inte blir groteskt stora utan håller sig runt 100-180 gram. Tomaterna är saftiga med mycket smak. Plantorna blir höga, tjyvas, uppbindes och lämpar sig bäst för växthus, men en sommar som 2018 var det många av de lite mer kinkiga tomaterna som trivdes bäst utomhus. Har man möjlighet kan det vara bra att gardera sig med nån planta i växthuset och nån annan i väl skyddat läge mot en södervägg.
Efter hand som klasarna mognar brukar jag plocka bort bladen under för att låta näringen gå till de frukter som ska växa till sig. Står plantorna trångt med mycket bladmassa kan det också vara bra att ta bort nåt blad även högre upp så att de klasar som ska mogna får mycket ljus. Ser man förändringar i färg eller form på bladen är det också viktigt att ta bort på en gång för att förhindra att nåt smittsamt sprider sig. De nedersta bladen brukar vara extra utsatta eftersom mögelsporer gärna stänker upp under vattningen och orsakar sjukdomar.Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

17 kommentarer:

 1. Fler bra råd och ännu en lockande sort :) Brukar plocka blad nertill men har inte tänkt på att kolla efter form- och färgförändringar. Ska notera det i minnet för jag vill ju få rejäl skörd av friska tomater.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Den här odlade jag sommaren 2015 ute i en kruka. Kusinen hade drivit upp plantor och delade med sig. En riktigt rolig tomat =) Ha en fin lördag, själv ska jag till stan på julfika.

  SvaraRadera
 3. Snygga tomater tycker jag. Gillar att äta bifftomater också. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 4. Trevligt med en bifftomat som inte blir jättestor:) Ska testa att odla lite olika bifftomater nästa år, de är så goda:)

  SvaraRadera
 5. Hej Anette!
  Brukar inte lyckas så bra med bifftomater, får tänka på att ha dem luftigt nästa år.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 6. Ännu en att skriva upp på listan ... ifall att jag kommer igång med odlandet igen :)
  Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
 7. Jag hade en liknande tomat i växthuset i somras, men vet inte om det var samma sort. Jag tog frön från en tomat som vi köpte på Kreta. Mannen på marknaden som sålde den sade att den var very sweat och så fick den heta det också här hos oss.
  God var den och mycket söt. Din sort ska jag notera, men kanske inte odla nästa sommar ännu. Som jag redan har sagt, jag behöver köpa ett bamsestort växthus för alla tomatsorter jag vill ha...haha...det blir förstås inte av.
  Tack igen för intressant inlägg! Fantastiskt bra idé med tomatkalendern!

  SvaraRadera
 8. Vacker och verkar god och Tack för ännu mer odlingstips!

  SvaraRadera
 9. Tomater är mums och det finns det en drös olika sorter här att välja på när man går på marknaden. Ha en fin lördag.
  Carin

  SvaraRadera
 10. Vacker!
  Mvh jasnaantonic5@gmail.com

  SvaraRadera
 11. Vad roligt att få mer info om denna sort som jag har haft uppskriven på inköpslistan sedan i somras och nu i höst beställde frön till. Försöker samla på mig frötips kontinuerligt och antecknar dem som sticker ut. Kul att även du ger positivt omdöme av denna tomat. Mvh, Eva-Marie evamajsan@hotmail.com

  SvaraRadera
 12. Den har jag också testat - jättegod! men nu försöker jag hålla mig till mindre sorter som hinner mogna om sommaren blir kort och kall.

  SvaraRadera
 13. Läcker! Måste fråga, har du aldrig problem med mögelangrepp. Jag brukar välja såna sorter som beskrivs som lite mer resistenta. Jag har inte sett dig nämna det någonstans. Jag får det längst in i hörnet i växthuset och fattar att det är för att jag inte får till luftgemnomströmningen där optimalt. Hur gör du för att få till det? / Med vänlig hälsning Lotta lotta.christvall@gmail.com

  SvaraRadera
 14. Snygg! Och gillar att tomaterna inte blir så hiskelig stora.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 15. Vilken vacker Tomat verkligen läcker och dessutom en kulturarvstomat och att den inte blir alltför stor tilltalar mig.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 16. Jag blir lite kär i de här knöliga tomaterna med så vacker färg. Att de sedan är kulturarvstomater och goda sådana gör dem än mer intressanta!

  SvaraRadera