torsdag 20 december 2018

Lucka 20, Tomatkalender 2018


Tomater och hälsa

Tomater (Solanum lycopersicum) är inte bara tomater, utan också rena antioxidantbomberna. De innehåller olika karotenoider, vitaminerna C, E, K, B9 (folsyra) och en del annat som kroppen mår bra av. En av karotenoiderna som fått stor uppmärksamhet är lykopen som ger den röda färgen. Det är en kraftig antioxidant och stärkande för immunförsvaret tillsammans med vitaminerna.


Lykopen fungerar som naturligt UV-skydd när vi är i solen, motverkar hudens åldrande och rynkor.

Minskar risken för prostata- lung- och tarmcancer,  hjärt- och kärlsjukdom.

Minskar också biokemisk stress dvs de fria radikaler som det bildas extra mycket av vid  hård träning, vid  påfrestningar och obalanser.

Ofta äter vi tomater tillsammans med olivolja, avokado eller annan mat som innehåller vegetabiliska fetter och det är smart eftersom det ökar kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler.

Uppvärmda, tillagade tomater innehåller mer lykopen än färska. Det gäller även ketchup, puré och t.ex. tomatkross på burk.

Starkt röda tomater innehåller extra mycket lykopen.

Den som är känslig för tomater kan testa gula eftersom det oftast är de röda färgämnet som ger allergi. 

Tomater innehåller krom som stabiliserar blodsockret.

Det finns all anledning att välja tomater med olika färger eftersom karotenoidblandningen varierar med olika sorter.


Det finns också all anledning att odla själv och välja sorter som inte förekommer i de stora fröfirmornas sortiment. Enligt olika undersökningar innehåller nämligen moderna, storsäljande tomatsorter mindre nyttigheter än förr. Anledningen är de kommersiella växtförädlarna som fokuserat mer på snabbväxande tomater med större skördar än grönsakernas näringsinnehåll. Att det finns svårigheter med att få licens för gamla frösorter inom EU, eller helt enkelt kostar för mycket bidrar säkert också. En annan anledning att odla udda och gamla sorter är att bevara en genetisk mångfald.High Carotene har som namnet antyder extra höga halter, till och med två till tre gånger mer karotenoider än vanliga tomater. Det är en ovanlig sort med starkt röda, normalstora frukter, köttig, smakfull med mycket syrlighet, ger bra, hög sort som uppbindes och tjyvas.Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
11 kommentarer:

 1. Då är det bara att fortsätta frossa tomater då! För min del blir att att börja tömma frysboxen på alla nedkokta tomater. Blir mycket soppa framöver... Perfekt med lite extra lykopen! Mvh, Eva-Marie evamajsan@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Intresserad av att byta till mig några frön av denna tomat😊
  Mvh jasnaantonic5@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Så mycket lärorikt om tomater, blir extra glad över alla tomater i frysen som ska användas i vinter. Den tomaten låter väldigt odlingsvärd:)

  SvaraRadera
 4. När jag läst inlägget så läser jag rubriken om och om igen och tycker bestämt att den lyder: "Ät mera tomater!".

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning och tänk att något kan vara så vackert, gott och nyttigt!!! Tomater😊

  SvaraRadera
 6. Spännande och ännu en bra anledning att äta fler tomater. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Det var mycket jag inte visste om tomater. Konstigt att inte butiken gör mer reklam för denna nyttiga produkt. Kram

  SvaraRadera
 8. Mycket visste jag men mycket visste jag inte! Tack igen Anette! Du är en pärla som delar med dig av all din erfarenhet och kunskap.

  SvaraRadera
 9. Tänk om det stod namn på tomaterna som säljs i butiken, som med äpplen! Då kanske medvetenheten hos kunderna skulle öka? Din kunskapsbank är otrolig och du är verkligen generös som delar med dig av den!

  SvaraRadera
 10. Kul att få veta på vilka sätt tomater är nyttiga!
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera