tisdag 18 december 2018

Lucka 18, Tomakalender 2018När man vill ha en riktigt tidig bastomat är Admirateslskij ett hyggligt val, röd, medelstor, riklig skörd, men man får betala lite med smaken som inte utmärker sig. För att förstärka den kan man redan när plantan är ca 2-3 cm diameter strö 1 msk bikarbonat över jorden. Man får vara noga med att inte damma på plantan. Upprepa med 4 msk när busken är halvstor. Det fungerar också med att vattna ut bikarbonat över hela plantan när tomaterna redan är utvecklade. Detta sänker syrahalten i tomaten och ger ett sötare intryck. Förebygger också mögelangrepp. En kan också tänka på att hålla plantan åt det torrare hållet när den gått i frukt.  

Bilden är från den 28 maj och tomater har redan börjat utvecklas. Admiratelskij börjar ofta blomma redan innan utplantering. Som synes är det en ganska spröd buske som slutar på ca 1-1,5 meter i höjd, behöver stöttas och bindas upp. När man planterar i hink är en av fördelarna att man kan starta tidigt i växthuset och efter avhärdning flytta ut hinkarna när vädret är mer tillåtande.
Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö med dragning på Julafton
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera i tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

14 kommentarer:

 1. Bikarbonat! Tänk vad det är användbart till mycket och nu fick den för mig ett helt nytt användningsområde. Läser och lär mig massor här hos dig! DU har årets bästa adventskalender helt klart! Önskar dig en fin tisdag, det tickar ner fort nu.....och snart blir det dessutom ljusare tider! Kram

  SvaraRadera
 2. Även jag lär mig nya saker här varje dag. Bikarbonat! Tack för ett utmärkt tips, jag brukar ha problem med sur jord. Så intressanta sorter du har i ditt växthus.

  SvaraRadera
 3. Lärorikt att läsa din tomatkalender ... spännande tomater och bra råd :)

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Det var tidigt med tomater på plantan redan i maj, mina kommer ut när risken för frost är över, och först då planterar jag om dem i stora krukor. Skörden blir också senare.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 5. Mmm kanske det jag ska använda en del av mina stora krukor till - tomater. Har skickat alla små runda till återvinning men de stora...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Ahhh äntligen en som jag inte genast skriver upp på villha-listan...eller det där med supertidig är ju inte mitt bästa så den kanske skulle bli bra för mig. Vi skulle väga upp varandra tänker jag :-)/ Med vänlig hälsning Lotta lotta.christvall@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Men vad du kan mycket om tomater du!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 8. Även idag fick jag lära mig något nytt, med bikarbonat.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Tack för information!😊
  Mvh jasnaantonic5@gmail.com

  SvaraRadera
 10. Härligt med all information om tomat odling! Där fick man ett användningsområde till för bikarbonat! Tack att du delar med dig av din kunskap:)

  SvaraRadera
 11. Hur har du kommit på detta med bikarbonat till tomaterna? Och använder du det till något annat i odlingen? Vill minnas att det fungerar emot mjöldagg också. Mvh, Eva-Marie evamajsan@hotmail.com

  SvaraRadera
 12. En tidig sort vill man ju ha och vad intressant med tips om hur man kan använda bikarbonat.

  SvaraRadera
 13. Bikarbonat - vilket dundermedel det är! Har du läst boken Britt-Marie var här (den kommer visst som film också)? Där fick jag min första insikt i vad bikarbonat kan användas till, nu fick jag ytterligare en. Tur att jag köpt en stor burk!

  SvaraRadera