söndag 13 april 2014

Påsktårtan

Jag tycker det är kul att använda blommor i matlagningen och baket och förvånansvärt många är både ätliga och goda. 
Denna veckan har jag och Petra Lund gjort en påskbuffé i Aftonbladets bilaga Härligt Hemma och på tårtan blev det tvåfärgade minipenséer och chokladkycklingar. Penséerna smakar lite parfymaktigt.
Jag bjuder på en tjuvtitt och ett provsmak!

Förresten har årets första kycklingkull kläckts. Det blev en ursöt svart kyckling av två ruvade ägg. Om hönan fått bestämma hade det blivit minst 15.

GRÄDDTÅRTA MED CHOKLADBOTTNAR
14-16 portioner, ugn 250°

Ingredienserna är beräknade per tårtbotten och du behöver tre bottnar.
/tårtbotten
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl + 3 msk vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
0,5 dl kaffegrädde
fett att smörja med

Vispa ägg och socker. Sikta ner de torra ingredienserna och varva med kaffegrädde.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna och grädda i mitten av ugnen i 5 min i 250°.
Låt svalna upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Dra av det första bakplåtspappret och stansa ut en rund botten med hjälp av en form med löstagbar kant eller skär runt en tallrik.
Upprepa tre gånger.


Fyllning
4 pkt á 125 g färska hallon
2 msk konjak
5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Mosa ihop hallon med konjak. Vispa grädden, riv chokladen fint och blanda i grädden. Bred hälften av hallonsmeten på första lagret sen hälften av grädden. Lägg över nästa botten och fyll som första lagret.

Garnering
7 dl vispgrädde
200 g mörk god choklad 70%
minipenséer

akvarellpensel
svart tuschpenna

Baka gärna och lägg ihop tårtan dagen innan så den får stå till sig under natten, men vänta med grädden utanpå och dekoreringen. Blanda ägg och strösocker. Sikta ner de torra ingredienserna och varva med grädden.

Dekorering
Chokladkycklingarna kan man göra ett par dagar i förväg.
Smält choklad på medelvärme i vattenbad. Rita av kycklingmallen på bakplåtspapper med svart tuschpenna och gör kycklingarna på baksidan. Konturerna syns igenom. Använd en mjuk akvarellpensel och måla på chokladen. Lägg på flera lager choklad så de blir åtminstone 3 mm tjocka. Gör några extra kycklingar ifall nån näbb går av. Förvara svalt eller en stund i frysen.

Klä tårtan med ett tjockt lager vispad grädde minst 2-3 cm ovanpå, så att kycklingarna står stadigt. Skölj penséerna och låt dem rinna av något på ett hushållspapper. Placera en pensé vid varje kyckling och kanske några i mitten på tårtan.


Ha det fint
        

44 kommentarer:

  1. Vilken superfin tårta. Chokladkycklingarna ser så goda ut där bland blommorna. Kraam Pia

    SvaraRadera
  2. Vilken vacker tårta! Grattis till tillökningen!

    SvaraRadera
  3. Vilken tårta! Så jättefin! Så gulligt med en svart kyckling. Grattis.
    Ha en fin söndag
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. Ser helt underbar ut! Mums!
    Tack för receptet.
    Ha en fin söndag,
    Marie

    SvaraRadera
  5. Vilket fantastiskt vackert konstverk! Synd att skära i den, tycker jag;-).Tack för inspirationen.

    Ha en fortsatt fin dag!

    Hälsar Eva

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig påsktårta! Får se om energin räcker till att baka en sådan nu i påsk. Ha en skön söndag

    SvaraRadera
  7. Åh, vilken tårta, så himla fin!!! Och vad roligt med en liten levande kyckling, finns det något sötare egentligen? Här väntas också kycklingar om några veckor men det får kläckmaskinen sköta...
    Må så gott!

    SvaraRadera
  8. Åh, jag funderade precis på var du köpt chokladkycklingarna...men när jag läst hela ditt inlägg hittade jag svaret. Jättefin påsktårta.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Hej igen, du får gärna vara med i utlottningen fastän du inte har fb. Länka bara till min tävling/min blogg från din blogg så är du med!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Vilket fantastiskt bakverk du visar! :) Och vad underbart med riktig äggkläckning till påsk!! :D Påskharen lär alldeles säkert komma till dig ;) Stor vårkram /Carolin

    SvaraRadera
  11. Den tårtan ser både god och vacker ut :)
    Kram Frida

    SvaraRadera
  12. Mmm, så gott det ser ut och fantastiskt vacker! Och kycklingar lagom till påsk... kan det bli bättre?

    Ta hand om dig i solskenet!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  13. Hej Anette! Jag har försökt nå dig via din mejladress, men det kom ett felmeddelande tillbaka.
    Vet inte om du sett att du vunnit en trisslott hos mig. Vill du ha trisslotten, så behöver jag en adress att skicka den till. Min mejl: inga-eriksson@hotmail.com
    Må så gott och ha en fortsatt fin söndagkväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, men himmel vann jag! Jag har i och för sig misstänkt att min hjärna skenar lite mer än andras och nån gång ska väl det också vara till fördel.
      Tusen tack!
      /Anette

      Radera
  14. Tårtan är så fin, kycklingarna och penséerna
    blev jättevackert på. Och jag har köpt tidningen
    idag, den ska jag läsa innan jag somnar ikväll.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  15. Vilken ljuvlig påsktårta! Den ser ju bara så god ut och när jag läser receptet blir jag ännu mera sugen
    på en bit! Bara måste bakas!
    Kram M.E

    SvaraRadera
  16. Wow..vilken fin och smarrig påsktårta! Så himla fint med chokladkycklingar och blommor!
    tror nog att jag ska göra en tårta till påsk!
    Kram viktoria

    SvaraRadera
  17. Vilken fin påsktårta! Födelsedagstårtan som jag fick smaka var jättegod, den innehöll färska hallon istället för sylt så det smakade verkligen fräscht. Tänk att man kan äta penséer det trodde jag inte.
    Önskar dig en fin påskvecka!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  18. Ljuvlig påsktårta! Penséer är en av mina favoritblommor och de gör tårtan extra vacker!
    Ha n fin påskvecka!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  19. Vilken läcker tårta! Och penséerna är verkligen pricken över i-et :)
    Kram Sara

    SvaraRadera
  20. Men oj, vilken fin tårta!
    Önskar dig och de dina en fin påskvecka!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  21. Tårtan ser verkligen härlig ut, kanske jag skulle ta och testa att baka när jag äntligen får fyra lediga dagar i påsk.
    Så vackert med ätbara blommor i både mat och på bakverk.
    Hoppas du får en fin vecka!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  22. Så himla fin tårta du har gjort...jag blir riktigt sugen....tänk att snart är det påsk....herregud vad tiden går fort!!!
    Ha en fin start på nya veckan!
    Kram bia

    SvaraRadera
  23. Grattis till tillökningen i familjen! Kan vi inte få se en bild på undret?/ Titti

    SvaraRadera
  24. Vilken underbar tårta. Kul med en svart kyckling. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  25. Så trevligt att du tittade in hos mig.Fin blogg med mycket trevligt att läsa och fina bilder bjuder du på.
    Vilken underbar tårta.Vackert dekorerad med fina penséer.Du har fått behålla dina blommor ser jag,från alla små odjur :-)

    Ha en härlig påskvecka!
    /Heléne

    SvaraRadera
  26. Grattis till vinsten! Hoppas det blir utdelning på den också!
    Påsktårta är alltid roligt att göra, din ser helt underbar ut!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  27. Verkligen en fin tårta. Får se om jag kan åstadkomma något liknande. Det hade blivit succe´.

    SvaraRadera
  28. Ohhh. tårtan ser både helt fantastiskt vacker och god ut! Grattis till lilla kycklingen. Här har det funderats och drömts om egna höns i flera år nu :-)

    SvaraRadera
  29. Tårtan ser fantastisk ut! och är säkert väldigt god.
    Tack för recept!

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  30. Åh, vilken läcker tårta! Och så himla söta chokladkycklingar! Här hade vi en annan sorts tårta när tolvåringen fick bestämma, det gick det med. Är lite sugen på att göra en mer traditionell till påsk.

    /Jenny

    SvaraRadera
  31. Jisses vad duktiga ni är :) Fantastisk tårta. En trevlig kväll till dig. Kram Anna

    SvaraRadera
  32. Åh vilken fin tårta! Så fint med kycklingarna på :)
    Kan du inte visa bild på tillökningen?
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  33. Visst är det otroligt vackert att använda blommor i bakning och matlagning! Jättefin påsktårta!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  34. Vilken otroligt läcker tårta som också låter jättegod. Konjaken i fyllningen tycker jag låter lovande. Det brukar ge lite karaktär.

    Gillar ditt påskgräs också. Så spännande med Huseby. Jag var där på en julmarknad för 25 år sedan (oj vad tiden går).

    Tack för din rara kommentar om min trädgård. Lugn och harmoni är precis vad jag vill att den ska utstråla.

    Kram,
    Maria

    SvaraRadera
  35. Jösses, vilken ljuvlig påsk-tårta.. Den skulle passa på vårt påska-bord :)

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  36. Ser och låter väldigt gott!! Ett recept att gömma på till nästa års födelsedagar kanske... Påskdesserten blir en överraskning i år.

    Blir så sugen på höns när jag läser om kycklingarna. Bonden jag köper av skakar på huv'et och frågar vad vi gör med alla ägg??!?! Tänkte på en egen hönsgård. Men så kom verkliga livet in i bilden... ..sen då? Då när de inte värper längre? Steget däremellan och att lägga den i grytan fixar jag inte. Hur gör ni?

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  37. Oj va fin! och gott ser det ut också.... =)
    Grattis till kycklingen också... snopet att det bara blev en.
    Kram och GLAD PÅSK!
    Sofia

    SvaraRadera
  38. Men åhhhh...tänk om jag ändå kunde baka?! Så förvånade gästerna skulle bli dessutom...om jag bjöd på en så delikat tårta!! Alla vet nämligen om att jag aldrig varit någon bagare, och kommer aldrig att bli heller...Men köpa bilagan, ja det ska jag!!
    Så roligt med kycklingar sen, det växte jag upp med. Har allt funderat på att starta upp med höns igen, men det passar inte så bra ihop med husbilslivet...
    Ha en riktigt skön påsk nu!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  39. Ojojoj... vilken smaskig påsktårta... ett riktigt konstverk! Kul att baka tårtor, men sådana fina mästerverk ger jag mig nog inte på :)
    Månbilden är tagen med min "långzoomare" (Canon Powershot sx50 HS) och beskuren... och till sist lite aning förbättring av färgen...
    Vad gäller den animerade bilden så är den gjord i mitt bildredigeringsprogram Photoscape - ett gratisprogram på nätet som jag tycker är hyfsat bra... bra till den vanliga redigeringen, göra collage och små animeringar...
    Önskar dig en fin påskvecka och en Glad Påsk!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tekni info! Ska bli kul att kika lite på Photscape i helgen (om det blir något inneväder annars är det trädgård som gäller) och alltid intressant att få veta hur bra bilder är gjorda. Ska kolla upp objektivet också även bra långzoomare inte är med i årets budget.

      Kram
      /Anette

      Radera
  40. Vilken läcker påsktårta, verkar dessutom god.
    Kram

    SvaraRadera
  41. Långt efter påsk men jag måste ändå kommentera din tårta; så fint dekorerad! Måste nog spara på receptet.

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera