lördag 28 juni 2014

Smultrontider

Lycka är att ha en egen smultronkulle, att känna den söta doften när dagens första strålar träffar bären och att kunna plocka decilitervis varje morgon till frukost.
Från början var detta ett stenparti på en knalle som går i dagen, men efter att ha provat olika planteringar blev jag ganska trött på växter som antigen såg alldeles för nyplanterade ut eller växte ihop så det blev rörigt, att lyfta upp och plantera om vart tredje år är inte min melodi.
Nu har jag vita smultron som jag alltid längtat efter, några röda dyker också upp här och var men de plockas bort efter hand och ska hamna på annat ställe. Smultron är verkligen den perfekta marktäckaren med sina långa revor och bären verkar få vara ifred både för sniglar och fåglar.

Detta är baksidan på kullen som ligger i skugga stor del av dagen och att ha bär både i sol och skugga förlänger säsongen. Jag kommer att kunna njuta minst en hel månad till.
I bakgrunden kan man se amplar med de remonterande jordgubbarna som också börjat mogna nu.

Hur vet man när ett vitt smultron är moget? Jo, det är stort, lite gulvitt och lossnar lätt utan det minsta motstånd.

Vad känner du dig lycklig över?

37 kommentarer:

 1. Lycka är smaken av smultron, inget smakar
  sommar som det. Vita har jag aldrig ätit, men röda
  växer hej vilt bland stenplattorna här. Fin start på
  dagen med och plocka och äta.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 2. Fint med smultron och som du säger, perfekt som marktäckare. Har bara röda här hemma och de gillas både av fåglar och sniglar, tyvärr. Kanske jag skulle satsa på vita istället. Lyckan infinner sig ibland och oväntat som igår när jag i morgonstund klev ut i trädgården och möttes av värmande solstrålar och fågelkvitter, i ett annars tyst kvarter. Idag regnar det! Kram Merja

  SvaraRadera
 3. Vi har två gamla badkar uppe vid stallväggen fullt med smultron o smulgubbar:) Underbart att ta sig en handfull när man är där :) Härligt när planteringar blir lyckade :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vita smultron har jag också (utan revor). Jag gillar dom bäst. Störst och sötast.
  Lycka är då jag är med min man, har alltså inget med trädgård att göra. Men det finns mycket lyckliga stunder där också.

  SvaraRadera
 5. Smultron är gott, men vita har jag aldrig smakat!

  SvaraRadera
 6. Ja så ska ett 'smultronställe' växa, men tyvärr gör inte mina det, (ännu).
  Jag har mer vita än röda och de vita är godast enligt mig.
  Smultron på tråd det var barndomens tider, det händer då och då att jag träder dem på tråd (minnen flödar).

  Må så gott i smultron backen/ Eva

  SvaraRadera
 7. Jag har ett par plantor månadssmultron men de är inte alls lika goda som de "vilda".

  SvaraRadera
 8. Om du googlar på Fläderchampagne så fanns det massor. Jag tog ett av de första. Men jag har ju aldrig gjort det förut. Linda med växthusliv har gjort och hon lade ut en länk där hon skrev om champagne.

  SvaraRadera
 9. Lycka är att ha en trädgård att smyga ut i med kaffekoppen i handen tidiga sommarmornar när alla andra sover...

  SvaraRadera
 10. Härligt med vita smultron! Vi har inga egna smultron, jo en enda planta med cerisröda blommor, men den satte jag i år så den har inte burit några bär ännu. Däremot finns det ett ställe med massor av smultron bara en bit bort, så dit går man med hunden ibland!
  LYCKA just nu är att ligga i poolen och plaska. Och eftersom den ligger lite högt så kan jag speja ut över "parken" där den öppna marken börjar bli grön och där dom små träden i alla fall redan bidrar med lite löv och barr i alla möjliga färger. Det är underbart.....
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 11. Har mycket smultron hemma hos mig och de är ypperliga marktäckare. Vet inte riktigt varifrån de kommer från början, är väl bara lyckligt lottad antar jag:-).

  Kram Eva

  SvaraRadera
 12. Vita smultron har jag aldrig smakat! Måste bli snyggt att blanda med röda till efterrätten!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 13. Vita smultron har jag inte smakat, ska hålla ögonen öppna för en planta ska jag nog kunna knö in någonstans :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Vilken lycka att kunna plocka solmogna smultron och fylla en hel kopp - det är då man känner sig rik !
  Det är de små guldstunderna som gör livet !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  PS. Jag jobbar på att försonas med skatorna och se deras klokhet igen !DS

  SvaraRadera
 15. Läste flera inlägg som tycker att de vita är godare, det måste jag pröva. Smultron är mycket sommar för mig, en deciliter eller några på ett strå är mycket värt!
  Lycka för mig är att sitta tätt bredvid hunden på trappan, kramas och småprata innan alla andra vaknat. Om någon hörde mig tala om hur mycket jag älskar honom skulle de kanske tro jag tappat förståndet!

  Trevlig helg!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 16. De vita är perfekta om det finns allergiker i huset. Jag har både vita och röda, de vita blir jättestora men jag tycker ändå bäst om de röda. Att blanda med alla möjliga bär ser fräscht ut till dessert.
  Rikast känner jag nog mig av alla örter och bladgrönsaker. Det tar liksom aldrig slut.
  Kram Luna

  SvaraRadera
 17. Hej!
  Jag måste säga att hallon är min favorit, framför smultron. Men det beror kanske på att smultronsäsongen här hos oss är mycket kortare och att vi har fantastiskt goda hallon, som snart är mogna. Att stå ute när solen sänker sig över himlen och plocka någon liter, det är lycka för mig!
  Vilken fin blogg du har, här tittar jag gärna in igen! Kram Maja!

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Har just varit ute och dragit upp en hel korg vita smultron. Jösses vad de sprider sig.
  Bra beskrivning på hur man vet att det är mogna.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 19. Smultron hör ihop med bilden av sommar. Har inga själv och har aldrig smakat vita, visste inte ens att det fanns. Låter härligt att kunna börja dagen med att äta dessa.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 21. Åh vita smultron är så gott. Hade flera plantor förut, men när vi grävde för dränering och ny rabatt försvann de.
  Jag har ätit ett endaste smultron i år, men ack så gott:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 22. Åh, lycka att kunna plocka massor av smultron, verkligen det godaste som finns. Jag har dåligt med bär i min trädgård, vilket ju är hemskt synd. Här på landet har vi lite smultron, men de är lätt räknade i ganska utsatt läge.
  Röda vinbär är annars min favorit, min mans morföräldrar hade en fantastisk buske som jag fortfarande tänker på att jag skulle ha flyttat hem till oss:-)
  Trevlig sommar!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 23. Många saker gör mig lycklig men en tidig morgonpromenad i stilla sol, att komma uppför ett krön och känna doften av vilda smultron. Stanna och plocka ett par nävar... ..första frukost kan inte bli bättre :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 24. Men alltså smultron! Det är år sen sist som jag åt det.
  Så gott.

  Och tack för tipsen, dom tar jag emot med glädje och skriver i min bok.
  Jag sitter som ett barn och tittar ner i mina lådor och i morse så hade äntligen något som ska föreställa sallad börja titta upp=))
  Vilken lycka!

  Ha en fin dag//Hannis

  SvaraRadera
 25. Att jag inte tänkt på det, har också ett stenparti som hela tiden växer igen med sånt jag inte vill ha där. Har några smultronplantor där och de är faktiskt de få växterna som ogräset inte rår på. Får bli till att enbart plantera smultron där uppe =)
  Smultron är verkligen underbart söta och goda och doftar himmelskt, så de få bären vi får varje år äts med vördnad.
  Ha en fin dag!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 26. Vilken genialisk idé, att låta smultron bli marktäckare! Där kommer jag nog att ta efter...har ett parti som inte riktigt blivit något med, och som jag känner att jag inte vill ska kräva för mycket arbete heller, eftersom vi sommartid vill vara ute med husbilen när vi är lediga. Nu har jag fullt med vanliga smultron, så till att börja med tror jag de får flytta på sig. Vackert blir det också.
  Just nu är jag nog mest lycklig över de dagar jag kan sitta ute på farstukvisten på morgonen, iförd endast morgonrock och barfota (vi har ingen insyn...), med dagens första kopp kaffe, njuta av solen och höra fåglarna kvittra. Det kan ge energi för en hel dag sen...
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 27. Fräckt med vita smultron! Själv vill jag ha ett kvittenträd men vet inte om jag vågar. Behöver visst växtzon 1 eller 2. Här i Hjo zon 3. Grr.

  SvaraRadera
 28. Så vackra bilder från din underbara trädgård. Tror säkert att det är mysigt att sitta i ditt lusthus och lyssna till regnet. Ha en fin start på ny vecka!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 29. Har aldrig sett vita smultron...coolt!.....men röda har vi mycket av vid torpet....men inte ännu!!...och hallon, plockar hallon varje dag i aug......nu ska vi snart flytta ut.....om än lite försenat i år....skyller på vädret....
  Kram bia

  SvaraRadera
 30. Så härligt det låter! Jag fick en planta vita smultron förra året. Frågan är var jag har grävt ner den - måste nog ta ett varv i trädgården och se om jag kan hitta den :)

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 31. Tack för moget-tipset. Fick två små plantor vita smultron av en väninna och jag såg idag att det kommit tre små vita saker på den ena. Väldigt pyttiga, men det var bara några veckor sen som jag grävde ner dem som sällskap till en rosenpion-stickling. Och reva sig har dom börjat också. Får nog flytta dom framöver... och skaffa fler. Röda har vi i skogsbackarna... De vita känns väldigt lyxiga.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 32. Oj vad härligt! Man skulle haft en reva och göra sig en kulle ;)
  Älskar bär i filen på morgonen!

  Ha der gott, kram :)

  SvaraRadera
 33. Vilken angenäm kulle! En smultronkulle! Jag har röda i vägkanten, där far inga bilar, jag bor på ett berg, avsides, och har funderat på att utöka min smultronodling - kanske skulle försöka med vita också!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 34. Lycka är att ha skapat en trädgård dit man kan gå och Andas... Att bara vara och njuta! Att den är stängd för omvärlden men att man kan "släppa in" om man önskar!
  Jag har en endaste liten smultronplanta... Men Oj! Vad de är goda ;)

  Kram

  SvaraRadera
 35. Det finns nog inget som är somrigare än smultron! Helst uppträdda på ett strå. Det är mums:-)

  SvaraRadera
 36. Så härligt med em. egen smultronkulle. Fina bilder.
  Ha en toppen dag
  Hanna

  SvaraRadera