torsdag 3 juli 2014

Fulbulan del 1


För fem år sen uppgraderade vi vårt avlopp och den utdömda trekammarbrunnen byttes mot ett miljövänligt reningsverk där gojset samlas och bryts ner med hjälp av bakterier och luft som sprutas in med hjälp av kompressor. Kvar blir en påse näringsrik torv som vi tömmer själva två gånger om året. Den får torka upp och används som gödning på perennerna. Det renade vattnet går sen ut i naturen och ska i princip vara drickbart. Så långt allt väl. Det känns bra att ha ett eget kretslopp och vara miljövänlig.

Mindre bra kändes det att plötsligt ha fått en nästan 2 meter i diameter stor grön fulbula precis vid infarten, nåt jag inte hade räknat med... men nu har jag äntligen blivit av med den!


 Burken som grävdes ner är tre meter hög

Den gröna fulbulan skymtar till höger i gropen

Vill jag leva med denna fulbula resten av mitt liv... Absolut inte! Kunde den döljas av en bokhäck, plantering eller ett lock av trä... Nej, ingen lösning kändes så där hundra. Till slut verkade ett litet hus vara den bästa lösningen. 
Att bygga runt är lite knepigare och dessutom har vi alltid fullt upp av olika projekt och fritidsintressen, så vi tog hjälp av hantverkare och det gick i ett huj.

Fulbulan har fått ett hus som dessutom skyddar lite från insyn och jag kan klä in det med klätterväxter så småningom. En av väggarna går att öppna helt så vi kan lyfta på bulan inuti och tömma påsen.
Där skottkärran står nu, växte en ståtlig lind som vi med sorg i hjärtat beslutade att såga ner, dels växte den in i telefonledningen och skräpade ner taken så till den milda grad, men det avgörande själet blev att vi nu kan få ut 20% mer solel från panelerna på garagetaket som inte är i bild.
Den tjocka änden av linden sparade jag till sittplats i lundbygget som också pågår.


Framför håller en plantering i lila toner på att ta form och bakom har det blivit en lund döpt till Äppelstunden. Fortsättning följer...


Allt gott
 

34 kommentarer:

  1. Vilken historia och fantastisk läsning som vanligt. Visste inte att det finns sådana små miljövänliga reningsverk. Tänk så fint ni gör. Lusthus,sittplats och Äppelstund... jag följer så gärna fortsättningen.
    Kram Ann

    SvaraRadera
  2. Vilket bra avloppssystem, och så bra för miljön.
    Lösningen med det lilla huset var genial, ser så
    fint ut nu.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  3. SÅ bra det blev. Bästa lösningen eller snyggaste!

    SvaraRadera
  4. Någon tänkte till litet extra där.Suveränt fint.
    Först funderade jag på om det var du eller jag som var färgblind. Men nu fattar jag. Så allt det skulle grävas ner. Och bara bulan uppe.

    SvaraRadera
  5. Vilken bra lösning! Det hade jag nog inte kommit på själv. Att det kan vara det allra bästa att det som man vill dölja verkligen får ta plats och förvandlas till något så fint! Suverän lösning!

    Jag förstår sorgen över beslutet att ta ned linden. Att ta bort stora, vackra träd är som att plötsligt stå utan tak. Jobbigt. Men det brukar ge sig det med. När man kommer på hur man ska kompensera det.

    kram // AH

    SvaraRadera
  6. Men vilken bra lösning! Så fint det blev, ni är så påhittiga och det blev ju hur bra som helst. Vilken fin rabatt som växer fram också.
    Ha en fin dag
    Här blir det gräsklippning i regn
    Kram Maria

    SvaraRadera
  7. Så snyggt det blir!! Nu har vi ett liknande reningsverk, eftersom vi byggt om och till ett gammal torp från 1895, så var avloppet här inte godkänt. När vi väl var klara med allt, så kom miljökontoret här i Örebro på att detta "kompostmaterial" som blir i den lilla behållaren, inte alls fick tömmas ut i rabatter eller dyl. Så enligt dom ska vi åka in till kommunens avfallshantering och de ska ta hand om det. I alla andra kommuner får man göra som ni, så nu gör vi det också...
    För övrigt ser inte var trädgård alls lika rolig och trevlig ut som er, men det är en helt annan historia och absolut inte kommunens fel...
    Ska bli intressant att se fortsättningen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  8. Vilken bra lösning! Både med det egna kretsloppet och med det fina lilla huset! Suveränt!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Bra miljötänk ni har, det måste kännas riktigt bra och bra blev det också med lilla huset. Tänk nu växer det fram något helt nytt för dig i trädgården tack vare huset och borttagning av träd. Förstår dock att det kändes att ta bort en fin stor lind. Ser fram emot fortsättning. Kram Merja

    SvaraRadera
  10. Trevlig lösning! Vi har ett knallgrönt plaströr som sticker upp från vår infiltrationsbäd. När vi ville ha svart fick vi höra att det "skulle vara" grönt ... grrr, Det är i alla fall inte lika stort som eran bula så för oss räcker det nog att plantera några buskar runt. Vintergröna får dom vara för det verkligen lyser grönt på vintern!

    SvaraRadera
  11. Vilket himla bra system! Vi fick gräva om vår infiltrationsbädd för några år sen. Men mest gillar jag vårt kompostsystem i gamla dasset, godkänt av kommunen.
    Det blir himla snyggt där, med det lilla söta huset,,,
    Jag har hittat ett antal gamla lindar uppe på vår ås. Tänker ta skott och försöka få till en lind-allè- smått projekt alltså...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  12. Jag förstår dig. Och vilken fantastiskt fin lösning! Så snyggt och så vackert det kommer bli med klättrare på väggarna :)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  13. Ni är verkligen fantasirika. Så snyggt det blev. Kram

    SvaraRadera
  14. Vilka fantastiska idéer ni har, ni måste ha roligt! Så snyggt litet hus och där kan du säker hänga in lite trädgårdsredskap på väggarna - bara för att utnyttja det.
    Toppenbra med ett miljövänligt reningsverk som ni sköter själva, bra tänk!
    Äppelstunden - så fint det låter.
    Önskar dig en trevlig helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  15. Men va bra!! Hur snyggt som helst :) Ha det fint. Kram Anna

    SvaraRadera
  16. Va fint det blev! Vi har också en fulbula i trädgården efter att vi bytte reningsverk förra året. Vi har inte riktigt bestämt hur vi skall göra med den än, men detta var ju ett bra tips!
    Kram!

    SvaraRadera
  17. Lovely..no more fulbula alltså..jag ler med hela kroppen för jag är precis som du..ingen fulbula göre sig besvär här. Det estetiska i trädgården är av yttersta vikt. Så fint du får det nu...bra jobbat. jag har scrollat på din sajt här...mmmm jag säger bara mmmm...här vill jag gärna vara med lite i marginalen..kul kul. Kommer springa hit då o då ska du se :D

    SvaraRadera
  18. Det blev verkligen jättefint. Du har så många bra idéer, så inspirerande att se dina fina bilder och ta del av dina projekt!
    Ha en skön helg! / Åsa

    SvaraRadera
  19. Men så fint det blir, ingen kan ju drömma om att det kan gömma sig ett sånt "monster" i den lilla idyllen!
    Jättebra lösning, ser fram emot fortsättningen.

    Ha det gott, kram :)

    SvaraRadera
  20. Så snyggt det blev, en perfekt lösning! Fulbulan var faktiskt...ja, väldigt ful, jag håller med.
    /Katarina

    SvaraRadera
  21. Vilken strålande lösning! Hur fint som helst och jag ska definitivt ha detta i minnet då det är dags för oss att snart byta ut hela våt avloppssystem. Blir det en fulbula så vet jag nu hur fiffigt man kan dölja den. Ser fram emot fortsättningen.

    Ha det så gott i din vackra trädgård!

    Kram Charlie

    SvaraRadera
  22. Vad är det man säger: Inget ont som inte har något gott med sig. Det blev ju superfint.
    Elisabeth

    SvaraRadera
  23. Det blev ju en jättebra och snygg lösning på ett fult problem!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  24. Men jisses såå fint det blev,
    och vad fint du ser ut att bo

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  25. Vilken kul idé och så fint det blev - ibland blir problem en tillgång som här!
    Kram
    Elin

    SvaraRadera
  26. Skulle vilja läsa lite om ditt reningsverk, vad är det för fabrikat? Några minus med det hela hittills?
    Ha det fint! / Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anläggningen heter Bio Cleaner från Evergreen Solutions.
      - På minussidan är ju underhållet, fast det vet man ju om från börjar. Att man alltså behöver tömma påsen två gånger om året. Vår kommun har godkänt att vi gör det själva och använder den fasta substansen som gödsel. Andra kommuner kan kräva att man depånerar innehållet i påsen eller att man har avtal med ES. Vill man slippa göra nåt alls tecknar man förstås avtal om underhåll oavsett.
      -Det senaste året har vi upptäckt att vissa toapapper kan vara svårare att bryta ner än andra. Vi ville stödja den lokala fotbollsklubben genom att köpa papper genom dom. Vi kunde välja mellan Lambi och Edet och båda orsakade stopp där avloppet går ut i burken. Nu har vi återgått till Helmer Nilssons balar och ordningen är återställd.
      + Det stora plusset med anläggningen är ju att den tar förhållandevis liten plats och inte kräver nån infiltration efter burken. Vi har nämligen inte plats för detta på tomten och fick inte gräva på grannens.
      Lycka till!
      Anette

      Radera
    2. Tack för alla upplysningar. Vårat avlopp börjar bli dåligt så vi får väl se vad det blir för våran del, eventuellt kan det bli kommunal anslutning, annars verkar detta vara ett bra alternativ.
      Kram Åsa

      Radera
  27. Vilken utomordentlig avloppsrening! Här är det så att hus/gårdar byggda innan -89 måste byta avlopp till nått som inte ser så kul ut alls, en lång ovanjordliggande bulle med avluftningsrör stickandes upp. Inte kul, ser hemskt ut!
    Vi har nu vänner som försökt få till så att dom får ha ett eget litet reningsverk...men se det går inte. Nu har dom överklagat och dom ska få svar inom ett halvår. Ska bli spännande att se vad som händer för rätt var det är så måste väl vi också ändra eftersom vårat hus är byggt exakt 89!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  28. Så himla smart. Och så himla bra det blev! Urgulligt litet hus som blir stommen i ett helt nytt trädgårdsrum!

    Läser om din supersnygga limegröna daggkåpetårta. En sån vill jag oxå ha! Men vaaaaar??? Det känns som att trädäcket är enda alternativet. Kan det funka tror du ;)

    Ha en fin helg!
    Kram Tamara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Daggkåpor är inte kinkiga, växer nästan var som helst.
      /Anette

      Radera
  29. Men det blev ju ett jättefint litet hus! Förstår att du ville slippa fulbulan.

    /Jenny

    SvaraRadera
  30. I förrgår tömdes min trekammarbrunn och jag är fundersam om och när de ska påtala att infiltrationsbädden inte fungerar. En sådan räcker ca femton år om jag minns rätt och de åren har nu gått.
    Byggnaden över anläggningen blev så väldigt fin och mycket till gör det fina taket!

    Ha det bra!
    Cia

    SvaraRadera