onsdag 20 augusti 2014

Det mumlas om höst...

Nej, nej, nej... Det är bara sensommar! Regnet fyller på reservoarerna och vattnar nysådda machésalladen, pak choi, rädisorna och tredje omgången gula sockerärtor som ljust börjat gå i blom, dvs de plantor som inte kaninerna toppat. Machésalladen är extremt köldtålig och jag kommer antagligen att kunna plocka rosetter fram till jul om den nu räcker så länge. Pak choi är en mycket god asiatisk kålväxt som gror på tre dagar. 4-5 veckor senare kan man redan börja skörda för wokning. Krispig och god. 

Sommarastern har precis börjat blomma, men den perenna höstastern dröjer ännu ett tag och i cykeln som lutar mot ängens staketstolpe får sommarblommorna stå kvar ännu en månad. Inga bollkryss göre sig besvär!


I korgen revsuga och andra blomningen på stäppsalvian

På pakethållaren gulbladig anisisop. Smakar lakrits och är användbar både i maträtter och desserter. Fröställningarna brukar hamna i kransar. Som kontrast en mörk sötpotatis.

Perennt lin (tror jag att det är) som vinglar runt och snärjer in sig precis vid övergången mellan trädgård och äng. Fult och skräpigt säger en del men här tycker jag den blev en bra övergång till det vilda.

Den stackars hängpetunian har inte vuxit en centimeter sen jag satte den och knappast snötöreln heller. 
Misstänker att inte hela lådan blivit vattnad, eftersom jag haft hjälpe ibland har jag inte haft full koll.
En rölleka har snärjt in sig och faktiskt fått stå 

Än finns det mycket sommar kvar och jag ska minsann krama ut det allra sista och slicka bunken!
Medan regnet strilar och stormvindar sopar björkfröna i små drivor, försöker jag hinna ikapp med kontorsarbete, betala räkningar, ringa alla samtal. Tid för segelflygning bokad och tandläkaren. Antar att de upplevelserna kommer att ta ut varandra. Högar av tidningar att läsa ifatt och bilder att sortera. Sen väntar delning av perenner, flyttkarusell och markarbeten.


Kram
Anette


35 kommentarer:

  1. Tittar man ut ser det lite höstigt ut, men jag har
    fortfarande sommar i sinnet. Är inte riktigt klar
    för hösten än. Och så jättefina planteringar, det är
    färger man blir glad av. Inga bollkryss här heller, dom
    drar till sig så mycket getingar.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Höst? Näe, sensommar!
    Så fint det blommar på din cykel. På min blommar sommarblommorna fortfarande även om det ser ut att vara på sista versen nu. Jag har inte tänkt på att använda anisisopen i bakning mm, men det låter som man kan ge den en chans.

    Segelflygning låter jättespännande! Motsatsen till vad det andra är.

    SvaraRadera
  3. Nix, på det örat lyssnar jag inte riktigt ännu. Jag älskar ju hösten men den kan allt få vänta litet till och jag ser fram emot flera varma sensommardagar. Bollkryssar var det länge sedan jag köpte själv men vi hade gäster för ett par veckor sedan och de hade med sig en rosa, som hamnade på trädäcket. Den står dock med stjärnlobelian, så det ser faktiskt mer ut som sommar än höst. Dina sommarplanteringar är hur fina som helst ännu, så där dröjer väl höstblommorna ett tag till kan jag tro!
    Segelflygning, är du så modig! Jag som är så höjdrädd vet inte om jag hade lyckats med det. Ha en fin tur dock när det blir av, kan tänka mig att det är en sorts frihet däruppe i det blå. Kram Merja

    SvaraRadera
  4. Här känns det onekligen som höst, vinden viner och regnet har piskat i tre dagar nu. Det är kallt, blött och alla mina pelargoner i trädgården ser vattensjuka ut;( Fast jag har inte ont av hösten, det är en av favorit årstiderna ihop med vår, sommar och vinter;) Men augusti anses ju vara en sommarmånad så om sommaren kommer åter så gör det mig inget det heller:)

    Fin dag till dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  5. Det är ganska skönt med lite "mellandagar" så man hinner ikapp inomhus. Snart skiner nog solen för fullt igen och man kan njuta av trädgården. Jag tycker det är behagligare temperatur nu än vissa dagar i sommar när man tvingades andas bastuluft. Kram

    SvaraRadera
  6. Det känns VÄLDIGT höstigt måste jag säga, med ösregn och blåst varenda dag!

    SvaraRadera
  7. Så vackra blommor på cykeln! Måste också så om lite sallad och rädisor. Bra att du påminde mig!
    Segelflyg?! Det lät spännande.
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  8. Höst eller inte ... strunt samma! Det är ju som du påpekade i en uppmuntrande :) kommentar hos mig gott om tid kvar att greja i trädgården. Många trädgårdsveckor kvar!
    Anisisop är en favorit, tyvärr har jag inte den gula i år. Jag vet ju att den smakar lakrits men har aldrig tänkt på att använda den!
    Ha det gott i sommarn eller vad vi nu ska kalla den tiden som är nu :)

    SvaraRadera
  9. Vilken sagolikt cyckelplantering! Den gulbladiga anisisopen sådde jag för några år sedan men ujujuj vad den frösådde sig i rabatterna sedan:( Vacker så det gör ont men, nej sådana får inte bo hos oss mer ;) Nu får vi verkligen hoppas att vi får en låååååång sensommar och en härlig höst:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar klippa bort fröställningarna så slipper man självsådden. "Cigarrerna" är fina att använda i kransar och andra dekorationer.
      Kram Anette

      Radera
  10. Det är lätt att tro att det blev höst med en gång, men det får vi hoppas att det inte är.
    Fint vid cykeln. Anisisopen har jag också. Den sprider sig lätt, men är så lätt att rensa bort. Till te använder jag den. Jag har tänkt baka lavendelkakor någon gång, fast med anisisopen. Lavendel är litet förparfymaktigt, även om jag faktiskt inte har provat.

    SvaraRadera
  11. Har i flera år jagat efter en gammal cykel för att kunna fixa den som du har gjort. Såå fint! Än har jag inte hittat nån men jag slutar inte leta. Läste om just machésallad och tänkte prova att så den. Men när jag kom till plantskolan för att köpa frö så tittade dom konstigt och sa att de var undanplockade för säsongen?! Det var väl inte meningen.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  12. Ja, okej då! vi får väl hoppas att det kommer lite mer
    sommar tillbaka... Annars så är jag nog en av dem som
    mumlar om höst! för jag gillar verkligen hösten... ;)
    Har också anisisop...funderar om det går att göra te av den, vad tror du?
    Kramis Sofia

    SvaraRadera
  13. När jag tittar ut så ser jag att björklöven börjar så smått ändra färg. Jag gillar din blomstercyckel. Revsuga denna växt som kan bli en förbannelse men den är så tacksam och man har alltid plantor till hands. Kram Zinnia

    SvaraRadera
  14. Vilket härligt hoppfullt inlägg o vackra bilder! Jag har också lite sensommriga bilder som är på gång in på min sida, vill inte ha höst riktigt ännu!
    Tack för din uppmuntrande och snälla kommentar inne hos mig!

    Ha det gott o njut, de hör jag att du gör! Kram :)

    SvaraRadera
  15. Låter som du har en fullplanerad höst:) Och inte är det höst ännu, sensommar länge till:) Men med det vädret som var igår var det lite svårt att säga annat än höst, tur att det är bättre idag.
    Jättefint i dina cykelkorgar och lådor.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  16. Skönt med lite positivt tänkande. Den fina cykeln ser somrig och vacker ut. Du kan det där med att hålla blomstertiden kvar.
    Kramar Ann

    SvaraRadera
  17. Visst kan det vara skönt med någon innedag efter alla varma sommardagar, men nu tycker jag att det räcker med regnskurarna för den här gången, även om vi bara får någon millimeter om dagen här på ostkusten. Men vi har ju en bit kvar av augusti, men man vet aldrig så konstigt som vädret har blivit. Vi får leva på hoppet att vi har flera sommardagar kvar! Underbara bilder du visar!
    Ha det bra! Finas mammis

    SvaraRadera
  18. Du behöver inte vara sysslolös förstår jag - segelflygning låter spännande.
    Här regnar det mycket mest hela tiden men var hos mamma i Dalsland idag och det var sol från blå himmel och högsommarvärme. Det är inte höst än, bara sensommar.
    Härligt dekorerad cykel, revsugan är nog bäst i korg. Jag planterade i rabatten och sen spred den sig ofantligt.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  19. Dejlige stemningsfulde billder!
    Fantastisk farve, den cykel har!!!

    Kærlig Hilsen
    JetteMajken

    SvaraRadera
  20. JA, en liten paus har det i alla fall blivit från sommaren, men jag hoppas precis som du att den snart är tillbaka igen, fast då får vi nog kalla den sensommar.
    Kram!

    SvaraRadera
  21. Vilken fin cykel med alla blommor i. Så vackert. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  22. Härliga bilder...dottern gillar också sötpotatis...hon äter det faktiskt ganska ofta ;))
    Ha en fin kväll!
    Kramis bia

    SvaraRadera
  23. Tack för inbjudan som jag upptäckte först i går kväll när jag startade upp datorn för att blogga lite!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  24. Vilka härliga bilder. Gillar den lite kyliga tonen. Är den gjord i Photoshop eller är det ljuset från början? Kan inte låta bli att fråga ;)

    Blir så inspirerad av dina sådder - kanske skulle så lite jag också. Landet där jag hade vitlök ligger tomt och skulle bli perfekt som värdland åt köldtåliga blad :D

    Tusen tusen tack för tipsen! De mest handfasta jag har fått någonstans. Visste inte att blomma sväller upp - ska bli spännande att se. Mina andra blommor är alldeles tömda :)

    Ha det så fint!
    //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fotade två varianter, en i varmare ton, men tyckte bäst om denna där ljuset är lite kallare och naturligt. Med de olika vädersituationerna och ständigt varierande tjocklek på molnen senaste tiden, finns det ju också många olika ljus att leka med.
      Allt gott
      Anette

      Radera
  25. Wow...Vilka fantastiska foto!
    /Ha en fin dag

    SvaraRadera
  26. Så fin dekoration du gjort på din cykel - jättefina bilder!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  27. De här regniga dagarna behövs, hur skulle det annars se ut inomhus? Du verkar också ha fullt upp men jag hoppas flyttkarusellen gäller växter!
    Vilka härliga bilder på cykeln tillsammans med växterna!
    Tack för tipset när det gäller köldtålig sallad och den kålväxten gör mig nyfiken.

    Kram
    Cia

    SvaraRadera
  28. Jag tycker det är skönt med några dagars regn och rusk jag. Det blir säkert varmt, skönt och alldeles ljuvligt i september.
    Vad duktig du är med alla dina sådder och gott låter det dessutom!
    Ha en härlig helg!
    Milla

    SvaraRadera
  29. Verkligen ljuvlig cykelplantering och du är duktig på att dokumentera dem genom bilderna.
    Den gulbladiga anisisopen är en favvo hos mig. Den är lätt att ta bort om de skulle bli för många.
    Nu får vi hoppas att solen och lite av värmen återkommer. Vi har fått för mycket, för länge av det blöta från himmelen! Nu vill jag kunna få vara ute i trädgården och jobba och inte deppa inne bara. Vi har ju dessutom haft helt enorma "höststormar" ;-(!
    Nä. Upp med humöret säger jag till mig själv och dina bilder hjälper i den processen :-)))!
    /Anja

    SvaraRadera
  30. Tänker jämt att jag ska göra någon höst... jag menar sensommarsådd av något ätbart. Pak choi låter spännande, likaså machesallat. Nu kan man väl inte behöva tokvattna heller? Jag älskar bollkryssen, har redan tre stycken och vill gärna ha fler. Finns så mycket fin "höstfägring", cyklamen är också en favorit. Fint hos dig!

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  31. Vackert! Och inspirerande! Tycker så mycket om hur det tuktade möter det vilda. Det perenna linet, vackert i sin lågmäldhet. Gulbladig anisisop har jag haft, men den försvann. Kanske försöka igen, älskar lakrits...
    kram
    Katarina
    ...som också försöker njuta det galna vädret till trots. Stunder av sol och uppehåll växlar med skyfall. Solglasögon OCH regnjacka =oP

    SvaraRadera
  32. Sitter här och läser ifatt lite på din fina blogg och faller hejdlöst för cykeln och alla blommorna.

    Ha det gott
    Elisabeth

    SvaraRadera