lördag 30 augusti 2014

Ska gå och shoppa...

- Nu ska jag gå och shoppa, tänker jag. Men stegen går inte mot bilen utan genom trädgården med grönsakskorgen på armen. Jag kan välja kål, squash, purjo, morötter, kryddor och sallad från de nedersta hyllorna, ärtor och bönor i mer behändig plockhöjd och ampeltomater och jordgubbar från högsta hyllan. Korgen fylls med rara små buntar och högar. 

De få som är kvar i personalen, börjar se lite trötta och slitna ut vid denna tiden på året. Det är mest sommarjobbare som varit i farten, bin och fjärilar. Många av de fastanställda grovarbetarna syns inte heller. De arbetar under jord med markberedning. Jag tänker på daggmaskar och faktiskt en och annan sork även om man nog kan säga att de mest bryter sig in om natten och våldgästar.

Jag drar ett och annat frösått ogräs när jag ändå böjer mig ner, stöter emot den yviga pepparmyntsbusken som sprider en ljuvlig doft och den sitter kvar på fingrarna. Njuter av att augustisådden kommit upp. I tunneln av odlingsväv, pak choi som jag kan börja woka på om ett par veckor, faktiskt också morötter som jag hoppas ska hinna bli 5-6 cm om hösten blir lång och mild, i växthuset plocksallat som ännu bara har hjärtblad. Gallrar rädisplantorna och de hamnar i dagens sallad.




Rädisorna har får fylla ut ett ledigt utrymme under spenatskräppan i ett kryddfack

De remoneterande jordgubbarna i amplarna gav sin första skörd i juni-juli och nu blir det fler bär fram till frosten kommer. Plantorna är tåliga men bären gillar inte regn och definitivt ingen frost.

Ampeltomater visade sig vara ett riktigt lyckokast. Började skriva upp hur många och vikten efterhand som vi skördade, men man äter dom som godis i "nävavis" (Så många man kan fylla i handen. Eller som bonusdottern sa med förtvivlan i rösten, när hon var ett par år och jag bad henne lägga upp lite kattpellets med näven i skålen. 
- Var är näven? Hon trodde ju det var nån slag skopa).
I vilket fall har jag tappat räkningen på hur många tomater denna ampel gett, men det är hundratals.

Gråmulet med regn i luften, kanske till och med åska idag, så det blir inomhusarbete, som t ex rensa och packa insamlade fröer och gjuta lite betong...

Ha det så gott
 






28 kommentarer:

  1. Underbart att kunna shoppa i trädgården! Allt har verkligen satt fart sedan värmen kom tillbaka.
    Ha en fortsatt skön helg!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Ja, vilken lycka det är att få gå ut i trädgården och plocka in det man odlat själv. Finns inget bättre.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Låter som en dröm att bara kunna plocka:) Fantastiskt att kunna äta färska jordgubbar tills frosten kommer! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Åh, vilken underbar grönsakshandel du har! Dina jordgubbsplantor står här nu och växer till, bjuder en del gubbar då och då. Kan tänka mig att till nästa säsong är de än mer frodiga och frikostiga. Härligt! Hur övervintrar du dem? Låter du dem vara kvar i korgarna och isåfall i vilket läge?
    Tomaten du berättar om verkar fantastisk! Har du namnet?
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ampelgubbarna skulle jag mycket väl kunna gräva ner i landet över vintern för de är som sagt mycket tåliga, men pga platsbrist övervintrar de i amplarna i cykelboden i mörker. Jag är inte ute efter att det ska vara frostfritt för det är det inte där, utan bara att skona rötterna från hastiga temperaturväxlingar. De får naturligtvis inte vara för blöta när man ställer undan dem svalt. Klippa ner kan vara bra. I januari/februari väcker jag dem lite försiktigt med varsin snöboll och när den värsta frosten är över får de komma ut och bli omplanterade. Brunnen kogödsel kan tex vara bra i botten.
      De gula ampeltomaterna heter 'Tumbling Tom'. Köpta på antingen Impecta eller Runåbergs.
      Kramen
      Anette

      Radera
  5. Vilken perfekt butik och jag säger som jag brukar, man är rik med egna grödor! Låt det väl smaka. Kram

    SvaraRadera
  6. Jag bara njuter!! Kan riktigt se dej framför mej, lite som bilderna ur Majas Trädgård. Det jag inte ser är allt jobb som ligger bakom, även om man har intresse så ska det ju skötas. Önskar jag hade din kunskap och dina gröna fingrar. Och när jag är som mest euforisk så tänker jag att när jag väl slutat jobba, då du...då ska här odlas, njutas av färska grönsaker och bär mest hela året.
    Just nu och här är det största bekymret var jag ska förvara alla fuchsior och pelargoner när det börjar krypa nedåt på termometern. Vi har en övervåning/vind som jag brukar använda, men den fungerar också som gästrum, och det blir inget bra när värmen blir så ojämn. Och uthus...ja dom har mannen lagt beslag på, och inte är de isolerade heller. Så nu står en vinterisolerad friggebod eller liknande på önskelistan, men jag misstänker att minusgraderna kommer före tomten...
    Ha en skön fortsättning på helgen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  7. Åh, vad jag tycker om din shoppinghistoria! Njuter för övrigt av varje rad och vackra bilder.

    Ha en fortsatt fin kväll. Ser fram emot ev betongalster...

    Kram Eva

    SvaraRadera
  8. Här andas det glädje och förnöjsamhet! När jag läser hos dig vill jag sluta jobba direkt för att ägna mig åt det jag tycker mest om - trädgårdsodling - du är så inspirerande. Ja,ja, jag får också mer tid så småningom.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  9. Det låter roligt att gå och handla. Bra grönsaksaffär du har.

    SvaraRadera
  10. Tur att dom där 'trädgårdsarbetarna' finns.
    Ha en fortsatt trevlig helg
    Mariana

    SvaraRadera
  11. Det börjar bli lite tunnsått här ute hos mig, men det kommer nya blommor på mina Sugar Snap, så kanske,,, hoppas... Svartkålen har fått påhälsning de senaste dagarna och börjar se lite "benig" ut. Några squash kanske hinner växa och även gurkor,,, men nästa år! då ska jag vara mer förberedd och odla i omgångar...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  12. Ja vilken fantastisk shopping runda, men att 'få' en sådan kräver ju en hel del jobb.
    Den shoppingen avundas jag dig, men inte jobbet, fast visst är det trädgårds jobbet trevligt och intressant.
    Du har ju verkligen allt man behöver till en riktig god mustig grönsaks soppa . . . . . .

    Mina ampeljordgubbar ger fortfarande 'gubbar' lite varje dag, tacksamma plantor och de gräver jag ner på sen hösten.

    Trevlig vecka/ EVa

    SvaraRadera
  13. Jag har skrivit "remonterande jordgubbar i ampel" på min önskelista och så har jag skrivit ut ditt recept på torkade och marinerade tomater. Tack för tips och recept.

    SvaraRadera
  14. Vilken underbar bild på ampeltomaterna! Och vilken lycka att få "shoppa loss" med korgen :)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  15. Hej! Kul att du titta in hos mig. Vad härligt när du kan shoppa hemma. Himla praktiskt.
    Dottern plocka in en hel skål med tomater hos oss idag. Fina röda men bara en gul. En busktomat jag köpte som planta men som blev besviken på. Ingen buske där inte och en tomat. Bättre lycka nästa gång.

    Ha en toppen vecka!
    Kram Kia

    SvaraRadera
  16. Visst är det härligt med egenodlade. Våra tomater är på upphällningen. Känns konstigt att de snart är slut. Så gott med eget. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  17. Vilken rikedom din trädgård rymmer. Remonterande jordgubbar visste jag inte ens att det fanns.
    Kram

    SvaraRadera
  18. Om man lägger örat mot marken och lyssnar så tror jag man hör alla maskar och annat som sliter som galärslavar där nere! Det är fantastiskt. Och vilka skördar du får. Det har inte jag fått i år, så nu får jorden vila lite och så sätter vi igång till våren igen!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  19. Vilken lycka att kunna plocka alla dessa godsaker från egen trädgård. Ha en underbar skördevecka!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  20. åh va härligt med så mycket godsaker!!....i år har jag inte sått någonting...har fått tagit lite morötter och rödbetor från svägerskans land...det är allt;)....passa dej för sorken bara...nu varnar dom för sorkfeber, det blir mycket sork nu...usch!
    Kramis bia

    SvaraRadera
  21. Vilken lyx med eget "snabbköp" hemma i trädgården, fast bättre givetvis, färskt och ekologiskt.
    Själv har jag morötter, purjolök, tomater, bär och lite annat enkelt och gott.
    Det är verkligen något visst med att kunna gå ut i växthuset på morgonen och hämta in lite frukost!

    Ljuvliga bilder du visar, ser såååå grönt och frodigt ut.

    Ha det gott,
    kram Anneli

    SvaraRadera
  22. Vad härligt! Det märks att du är bra på grönsaksodling. Roligt! Kram

    SvaraRadera
  23. Härligt inlägg! Du kan det här du, själv är jag ju nybörjare, men det var himla roligt att gå ut mitt i matlagningen, och plocka in sallad, ruccola och persilja, hihi ja det var vad jag hade! Men ändå, det var ändå en början! Och tack för tipset om att man kan så lite nu med, skall kolla i plantskolan om det finns nåt jag blir sugen på!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  24. Det där gillar jag med att shoppa! Tomaterna är de sista nu (har i och för sig inte odlat en massa i år)
    Men tomaterna är såååå goda! Gurka fick jag också

    Ha en fin dag
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  25. Den shoppen skulle jag vilja ha som närbutik. Men jag har ändock en liten butik även hos mig med matnyttiga ting för kropp och själ. Kram Zinnia

    SvaraRadera
  26. Vilka fina bilder du tar i ditt paradis!!!!

    SvaraRadera