lördag 13 september 2014

Älskade trädgårdsmarodörer

Silkeshönsen är riktiga vanedjur och har sina särskilda rundor de går i trädgården. Sen lunden(Äppelstunden)byggdes med mycket poröst material att sprätta i har det blivit ett favoritmål på förmiddagen. Vid lunchtid är det dags för vila och sen blir det en ny tur i ett annat väderstreck. Sanningen att säga är de riktiga trädgårdsmarodörer, men mysfaktorn överväger.



Tuppen närmast i bild talar om att här finns det en godbit och ju bättre fynd desto högre falsett på kacklandet. Ungtupparna är alltid hungrigast och en av tonåringar kommer tillskyndandes.



Tuppen fortsätter att hålla ett vakande öga på hönorna i bakgrunden som äter med rumporna i vädret, mutade med havregryn för att stå still tillräckligt länge för att fastna på bild. Tonåringen blev distraherad av kameran för höns är väldigt nyfikna. 

Och i hönshuset är det rena barnkammaren. Astrid ruvar för tredje gången i sommar och Maja har fått flytta till undantaget. För när det ruvas vill hönan ha lugn och ro annars kommer hon helt enkelt att leta upp en undanskymd hörna utomhus och lägga sina ägg där istället. Helt plötsligt kan man då upptäcka att en höna är borta och vet inte om det är rovdjur eller vad som har hänt. Risken är också att hon ruvar ihjäl sig om äggen inte är befruktade och man inte har koll på hur länge hon ruvat och kan hjälpa till att avbryta processen om hon gått över tiden. Ett annat sätt är ju att genomlysa äggen för att se om de är befruktade, men här brukar naturen få ha sin gång och denna tuppen missar sällan. 21 dagar ruvar en höna. Nångång har det hänt att fyra hönor ruvat samtidigt och då blir det trångt med hönsburar på gräsmattan i nedre delen av trädgården.

Det är en del pyssel, men himla kul. I år har jag faktiskt 20-årsjubileum som hönsägare. Ett par år i början hade jag blandraser, men sen förälskade jag mig i silkeshönsen och nu är de dom som gäller.



Maja med en tre dagar gammal kyckling och en alldeles nykläckt och blöt under sig som inte syns. Om hönan fick bestämma skulle hon ruva på 15-20 ägg, men när jag bestämmer får hon bara ligga på tre i taget.

Ha det så gott


46 kommentarer:

  1. De hönsen är ju så söta. Och verkar vara riktiga personligheter också. De ger ägg som ni får också antar jag.

    SvaraRadera
  2. Vilka ljuvliga höns. De ser så mjuka och goa ut.

    SvaraRadera
  3. Ja, det verkar vara en himla massa pyssel med tuppar och höns, men förstår att mysfaktorn överväger. Nu vet jag mer om höns och trädgård, tack för det! Älskar dina bilder med burriga, fjäderprydda familjemedlemmar!

    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Så fina de är! Låter mysigt med höns, förstår att det är en hel del pyssel och jobb med dem och roligt samtidigt förstås:)
    Ha en fortsatt skön helg
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Vilka sötnosar! Har själv funderat på att skaffa höns så småningom. Vi får se när/om det blir av

    SvaraRadera
  6. De är ljuvligt vackra hönsen :)
    Din beskrivning av trädgården gillar jag :) busig mormors trädgård ser ut att stämma :)
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  7. Vad härligt det låter med höns! Det är för väl att du bestämmer. 15-20 ägg, det blir väldigt många kycklingar;))
    Kram

    SvaraRadera
  8. Vilka små ljuvliga varelser! Förstår att du förälskat dig i dem.Härliga bilder/ Kram Titti

    SvaraRadera
  9. Finfina hönor! Vi hade alltid höns när vi växte upp, man sprang barfota i hönsgår´n så skiter strilade mellan tårna, man plockade ägg och pysslade med hönorna. Det var som en livsstil. Jag vill också ha några hönor, det skulle nog passa mig sådan hönsmamma som jag är.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  10. Förstår att du gillar dina hönor! Såg silkeshöns för första gången för några år sedan och föll pladask:) De är ju så enormt söta och uttrycksfulla:) Vi har pratat lite om att skaffa höns men jag tror att vi vill vara "fria" ett tag nu när vi inte har våra katter längre. Kunna åka vart/när vi vill utan att behöva skaffa djurvakter men vi får väl se, kanske vi skaffar några söta hönor senare i livet:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  11. Vilka ljuvliga trädgårdskompisar! Har också haft en dröm om höns, men det får nog vara nu när vi har hund. Vet du, jag läste "trädgårdsamatörer" lite snabbt i rubriken, och tänkte att det var ju en fyndig rubrik på inlägget... ; ) Amatörer älskar ju sin trädgård, och det verkar ju de här göra!
    Tack för intressant inlägg. /Eva

    SvaraRadera
  12. Dom är så fluffigt duniga, en jättevacker
    hönsras. Kan tänka mig att det är mysigt
    sällskap.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  13. Grattis till alla dessa år som hönsägare. Mycket pyssel med dina fina höns.
    Kram!

    SvaraRadera
  14. Så härligt med dessa höns! Vilka personligheter!
    En del pyssel, förstår jag, men kärt sådant.
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  15. Tänk så mycket nytta du har av dina trädgårdsmarodörer! Luckring, gödsling, snigelrensning och så ägg till frukost! Kan knappast bli bättre:)

    Ha det fortsatt skönt!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  16. Söta trädgårdsmarodörer har du allt! Undrar om de hade gillat alla ollonborrelarver som jag gräver upp? Det verkar som jag har ett paradis för ollonborren. Kram Merja

    SvaraRadera
  17. Men jösses! Kunde väl aldrig i min vildaste fantasi tro att hönor var sådana personligheter. Eftersom jag är livrädd för alla slags fåglar, men rysligt intresserad av dem om jag får beskåda dem på avstånd, måste jag säga att dina fåglar ser snälla och harmlösa ut... kanske man skulle våga möta en silkeshöna någon gång... ;)

    Kram Annica

    SvaraRadera
  18. Åh så fina dom är....var på väg att köpa silkeshöns ett tag....då det begav sej, hehe....har ju haft några höns och tuppar och kycklingar också för den delen....i fem år ungefär hade jag höns här inne i stan...och ingen klagade ;))....men för några år sedan la jag av....och nu har jag loppis i hönshuset i stället....så kan det gå ;))..livet är bra härligt, eller hur?...
    Kramis bia

    SvaraRadera
  19. Kul att få veta lite mer om hur det är att ha höns. Har du namn på alla? Kan förstå att du fastnade för de charmiga silkeshönsen. Så söta.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  20. Dom är verkligen fina! Men marodörer, är det därför de går och sprätter överallt? River de upp gräs och så då?
    Nyfiken! :)

    Ha det gott! Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De är mästare i att sprätta och bala ner sig i rabatterna. Alltså de solbadar i gropar som de gör och då blir det dels fult och dels, kan både lökar och rötter friläggas. Nya hallonplantorna blev nerätna totalt två gånger i våras och orkade inte komma igen och nybyggda flisgångar är nu en blandning mellan flis och bark.
      Så de har tagit pedanten ur mig : )
      Kram Anette

      Radera
  21. Underbart söta höns!! Förstår att du har överseende med ett och annat....;-)
    Har haft planer på att skaffa höns några år, men inte kommit till skott! Vet inte riktigt vilken sort, men vi vill ju ha ägg! Dessa var verkligen söta, men värper de bra?
    Ha det så skönt i höstsolen!
    Kram Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Silkeshönsen är bra på att värpa. Det blir två ägg på tre dagar utan värpfoder för jag vill inte driva på dem extra. Vikten på äggen varierar ordentligt inom rasen 35-55 gram. Varje höna har sin speciella form, vikt och även färgnyans så många gånger går det att säga vem som har värpt ett visst ägg. Ofta ligger dock vikten på 45-50 gram här hos mig. Ett normalägg i butik väger 60 gram. När man lyfter upp en höna försvinner händerna in i allat fluff och sen känner man en liten kropp på 1-1/2 kg eller så. Att en sån liten kropp kan producera så stora ägg det tycker jag är ofattbart.
      Kram Anette

      Radera
  22. Höns som får gå fritt i trädgården är bäst och jag vill gärna ha - men inte min man. Dina höns är så fina så man skulle vilja gosa med dem.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en kusin som hade en höna som husdjur inomhus. Hon blev 14 år. De är så tama så det går bra att klappa och gosa med dem.
      Kram Anette

      Radera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  24. Men oj, så fluffiga och fina!
    Trodde först det var katter på översta bilden.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  25. Verkligen helt ljuvliga hönor du verkar ha! Och tuppar :-) Har i flera år nu varit starkt intresserad av att skaffa höns. Hoppas det blir av någongång.

    Kram

    SvaraRadera
  26. Men åhhh...det är ju bara fantastiskt med dessa små söta höns!! Och vilket underbart liv de har! Få gå och sprätta lite här och där, må så vara att de är lite hårdhänta (?) mot planteringarna, men...vilket underbart hönsliv. Det har jag säkert skrivit förr, att jag länge velat haft höns. Men eftersom vi sommartid tillhör resandefolket, så...ibland måste man välja. Men jag skulle aldrig tveka, silkeshöns skulle det bli.
    Underbart inlägg med underbara bilder!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  27. was für witzige hühner!!! solche habe ich noch nie gesehen, aber sie sind super!!!!! alles liebe von angie aus deutschland

    SvaraRadera
  28. Har också varit hönsägare förut, men nu har vi varit utan en väldigt lång tid. Jag börjar kolla in vart jag ska ha nästa omgång (till våren)... alla ställen vi tidigare haft höns på, har blivit nåt annat nu. Så nu måste jag hitta nåt nytt ställe. Tänker mig dvärgcockin eller silkes (dina är bedårande). Men även större varianter...
    De dvärgcockin jag hade tidigare, de ruvade gärna, och de små var som humlor i storleken och klev ut och in genom hönsnätet. Mammahönan flög över och hela gänget bosatte sig i skogen,,, satt på låga grenar på nätterna... tills jag motade in dom och köpte nät med mindre maskor. Höns är ju så himla mysiga och roliga.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  29. Herregud så söta de är och i en färgskala jag gillar. Men det räcker ju inte för att skaffa höns. Skulle nog inte vara så bra på att sköta dem som du är. Roligt att se dem spatsera runt ungefär som hönsen hos morfar och farfar fast de hade en inhägnad gård. Precis som det ska vara.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  30. Har alltid velat ha höns...kanske om ett år eller två :-) Behöver bearbeta mannen här hemma bara...
    Man klipper grenar av havtornen, fryser in dom och sen plockar de frusna bären. Då är det lätt att få loss dom och man undviker taggarna :-)
    KRam Hélena

    SvaraRadera
  31. Vilka gulliga höns! När jag var barn fick jag alltid 10 hönor var vår och det var vanliga vita. Jag hade ingen aning om då att det fanns så många fantastiska. Dom här ulltottarna var ju för gosiga!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  32. Min morfar hade höns när jag var barn, det bästa jag visste var att mata dem och följa med och plocka ägg. Nu har vi inte höns, men väl andra fåglar (papegojor) i trädgården och jag känner tyvärr igen det där med att de kan ruva ihjäl sig om äggen är obefruktade. Tur dina höns har en bra tupp. Kycklingen var ju så söt, rena dunbollen.
    Önskar dig en fin vecka!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  33. Vilka goingar!
    Skulle gärna ha höns men faktum är att jag är lite rädd för dem.
    Blev anfallen av en tupp när jag var liten, han gjorde ett stort hack i ögonbrynet.
    Men din tupp ser ju fredlig ut.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han är verkligen fredlig. Jag avlar bara på goda egenskaper. Tuppar kan annars gå över styr och bli aggressiva, så jag kan förstå din tveksamhet. Själv blev jag jagad av gäss när jag var 3-4 år så jag är lite smyg för dem.
      Ha det bäst
      Anette

      Radera
  34. Nog är höns riktiga trädgårdsmarodörer alltid! Våra käkar upp hostorna framför allt och sprätter upp var de än drar fram. Jag försöker hålla dom i en egen del av trädgården, men det går ju sådär... :)

    De sandbadar helst under bärbuskarna och i år har de länsat buskarna totalt på bär också. Jag har sett Johan-tupp hoppa upp för att ta ner bär år sina tjejer. Marodörer, men trevliga sådana.

    SvaraRadera
  35. Ha ha . . . läste det sista ovan, ja även jag har blivit jagad av gäss men jag var 8 -9 år, sen var jag jagad av en kalkon (grannens) för ca.15 år sedan och den scenen talar alla i byn om, *fniss*
    Hönor och tuppar har blivit riktigt populära i Sverige har jag hört och läst, fler och fler vill ha dessa mysiga djur, som tur kan då inte alla människor inhysa dem. Eller så kan det bli som i utlandet (syd Europa)
    där hönor springer fritt lite här o där . . .
    Vi har ju då sex hönor och en tupp, Herman heter han, en dvärghöna heter Greta, de andra utan namn men de är blomhönor, blommor gillar jag ju, *fniss*
    Egentligen är det Rolfs djur, det är hans hobby, han började med dem förra våren, köpte dem på marknad.
    Det är oxå han som är 'bonnapojken' i Kvarnaryd, hans förfäders gård, hus byggd 1890.
    Jag är den som flyttat hit 1884 och den som aldrig vill flytta härifrån . . . . .
    Att bo så här nära naturen är för mig mkt viktigt.
    Men 'våra' hönor har en egen gård ingärdad, Rolf rädd att höken och ormvråken tar hans kära pullor.
    Sen bor de i en del av ladugården, nyrenoverat åt dem.
    På söndag ska vi åka till Tyrolen och kolla på skördefesten, det ska bli intressant. Då kanske vi möts i vimlet, antar att du (ni) har ett egen stånd ? ! Du har väl bråda dagar nu . . .
    Ha de så gott/ Eva

    SvaraRadera
  36. Jag hade verkligen tänkt komma på söndag, men igår fick jag reda på att vi får besök, som också är roligt. Det får bli en annan gång.

    SvaraRadera
  37. Silkeshönsen ser jättesöta ut! Blir lite sugen på att ha höns igen ... men jag tyckte det var mycket pass och så oroade jag mig för att minken eller räven skulle ta dom. Skulle behöva fixa rejälare hönshus för att prova igen tror jag. Hur många har du? Och hur har dom det på vintern?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har en vanlig villaträdgård och tycker fem höns + tupp är max. Sen blir det ju lite fler med kycklingarna på sommaren.
      De bor i hönshuset som är en del av en uthuslänga som är uppvärmt.

      Radera
  38. Himmel så söta höns!! Lyckliga du som får umgås med dem i din trädgård😊
    Ha det gott!
    Milla

    SvaraRadera