söndag 14 december 2014

Morgonstund har guld i mun

Att tassa upp medan huset fortfarande sover, tända morgonljuset på frukostbordet och sätta gröten på spisen. Det är skönt att mjukstarta dagen ibland. Serverar katterna frukost. I bästa fall dyker de upp samtidigt. Fixar och donar.



I köksfönstret metallstjärnor i mässing och koppar inköpta på höstens storloppis i grannbyn. Förr tyckte jag denna typen var så otroligt fula, men nu har de blivit snygga helt plötsligt. Visst är det väl konstigt vad smaken kan ändra sig. Bläddrar i söndagsbilagorna. Dags att ta tag i dagen.

I garaget har sticklingar av snötörel, pelargoner, gula novemberkatusar och skott av F1 tomathybrider setts över, liksom agaveplantor och kaktusar. Allt står med extrabeslysning på timer och behöver lite vatten med jämna mellanrum. Det är knökfullt på extrahyllor och bänkar trots att jag har en egen garageplats till mitt förfogande. Solrosskott och höstsådd machésallad i krukor trängs med redan överblommade amaryllisar och material till juldekorationer som är på gång.

Men först ska vi till hembygdsstugorna och förbereda lite för eftermiddagens julmingel med glögg, lotterier och utställning med byns hantverkare och konstnärer. Inget stort evenemang på nåt sätt, men ett tillfälle att träffas och småprata. På sommaren blir det mycket stakethäng, men på vintern ser man knappt av grannar och bybor över huvud taget, så det här blir ett trevligt "häng". Hagen med hembygdsstugorna kommer att lysas upp med marchaller och eldkorgar, några utvalda träd får egen belysning och granen ger stämning. Barnen har möjlighet att lämna önskelistor till tomten som sitter i gungstolen vid brasan.

Det blir nog en fin dag.
 
Kram




51 kommentarer:

  1. Det blir helt säkert en fin dag, låter som
    ett mycket trevligt julmingel. Och jag håller
    med om stjärnorna, jättefina.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Vilken underbar bild och det verkar bli en helt underbar dag med rimfrost och sol.
    Ha ett härligt julmingel. Catarina

    SvaraRadera
  3. Låter som en synnerligen trevlig tredje advent!

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Oj så mysigt det låter. Det där med smaker som ändras tycker jag är positivt annars skulle det ju vara lika jämt. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  5. Ja, dom är jättefina! Har alltid gillat plåtstjärnorna, särskilt de i koppar. Din dag låter hur mysig som helst!
    Ha det gott!
    Ulrika

    SvaraRadera
  6. Vad bra du beskrivet det där lugnet och stillheten ( som morgonmänniskan älskar). Att det finns, samtidigt som man kan ha fullt med planer och sysslor.
    Skön söndag önskar jag dig!

    SvaraRadera
  7. Låter som en helt perfekt start på dagen och resten verkar inte sämre det heller :) Skulle vara kul att komma iväg på en riktigt fin jul/hemslöjdsmarknad med just den mysigheten du beskriver så bra. Hoppas ni får det riktigt trevligt/Monne

    SvaraRadera
  8. Det låter som en trevlig tredje advent! Jättefina stjärnor som ger ett varmt och mysigt sken. Har själv också haft en sån stjärna en gång i tiden :-).
    Idag blir det en lång promenad i skogen. Extra härligt nu när ett litet täcke av snö har lagt sig här hos oss. Så det är bäst att passa på och njuta av det :-)

    Ha en fin dag
    Kram
    Heléne

    SvaraRadera
  9. Det blir det nog. Det låter mysigt att tassa runt, ge katterna mat och sätta på gröten. Ha en bra dag på glöggminglet.

    SvaraRadera
  10. Det låter som att ni kommer få en toppendag! Mys på:)

    SvaraRadera
  11. Så mysigt det låter! Jag blir alldeles stämningsfull, trots att dagen är så oadventig som den bara kan bli nu när snön nästan har försvunnit igen. Hoppas att du får en riktigt fin dag!

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  12. Låter riktigt mysigt med din morgonstund! Tänk precis så tycker jag också om metallstjärnan och har letat som en tok efter min. Tyvärr åkte den nog ner i loppislådan och såldes när vi flyttade från vårt förra hus. Önskar dig fin 3. advent!

    SvaraRadera
  13. Ha en fin dag i julvimlet eller julminglet! ...och så lärde jag mig ett nytt ord - stakethäng - förstår precis vad det betyder.

    Kram!

    SvaraRadera
  14. Jag har också några metallstjärnor, fast ''Jerusalemstjärnor'' fast i år är de kvar i kartongen.

    SvaraRadera
  15. Det där med sticklingar ska jag ta och fundera på, kanske göra några av jätte verbenan.
    Trevlig helg
    Mariana

    SvaraRadera
  16. Nästan magiskt.... fast jag är morgontrött :)

    SvaraRadera
  17. Så mysigt det låter, hoppas dagen blev så bra som du hoppades. Superfin morgonbild!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  18. Mysigt!
    Metallstjärnorna är jättefina! Fanns en i mitt föräldrahem och själva har jag också ett par stycken hängande i köksfönstret. Är fruktansvärt trött på alla pappersstjärnor...... ;-)
    Kram Lena

    SvaraRadera
  19. Va mysigt allt låter, mys på!
    Dom där i garaget skulle jag behöva bli bättre på att se till, mina är så svåråtkomliga där så de får slita ont.
    Agaven försöker jag vårda i ett kallt svalt fönster inomhus dock :)
    Kram Ewa :)

    SvaraRadera
  20. Det är trevligt med träff i hembygdsgården på vintern så man får möjlighet att träffa grannar och folk i närheten!
    Förstår att du har en väldig massa skott och sticklingar. kanske tur att det inte är smällkallt, då krävs mer pyssel för att inte de små ska frysa.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  21. Hoppas ni hade en mysig stund.Låter som odlandet fortsätter hos dig. Skott på tomater var ju smart. Varför gjorde jag inte det? Snart dags att så nya.
    Ha en skön kväll.
    Annika

    SvaraRadera
  22. Vilken mysig dag. Och så fint med stjärnorna.
    Här har hela förmiddagen gått åt sonens fotbollscup, tycker det är så kul att kolla på.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  23. Sådan mjukstart gillar jag också. Är oftast först ur sängen och då tassar jag runt, tänder ljus, gör lite yoga, myser med Ronja och börjar med frukosten.

    Kram

    SvaraRadera
  24. Ja, morgonen när huset sover är absolut den bästa tiden att tassa upp på, det är då det finns utrymme för tankar av lite mer existentiell art - det behövs i bland för att stanna upp och vara här och nu.

    Visst är det intressant med trender och hur man påverkas utan att man varken vill eller tror det! :)

    Kram Cathrine

    SvaraRadera
  25. Mysigt att träffas och hänga!
    Så´na julstjärnor har jag också, men de har inte varit uppe på många år - kanske dags? Mina är gulmetall, men jag tycker det blir finare ljus i de kopparfärgade.
    Må så gott och ha en fin vecka - snart vänder det! :))

    SvaraRadera
  26. Är också en "morgonmänniska", och älskar den där mjukstarten på dagen, även om det ibland är svårt att få igång kroppen. Tända ljus och elda i järnspisen bidrar till att få en bra start på dagen.
    Har också ett överfullt rum i garaget där övervintrare trängs, och där man får gå på tå och göra sej så liten man kan för att kunna vattna.
    Ja tänk att jag också har blivit omvänd när det gäller dom där gamla plåtstjärnorna :) Det är inte klokt hur man påverkas utan att vara medveten om det !
    Önskar dej en fin start på veckan och många goda morgonstunder !
    Kram / Anneli

    SvaraRadera
  27. Låter som en bra dag det där, visst är det skönt att vara uppe på morgonen. Jag gillar oxå de där stjärnorna igen, vi har haft ett par men de lyckades gå sönder, tråkigt.

    SvaraRadera
  28. Hihi, har lika stjärna som dej i mässing, och min har legat undangömd i flera år, för jag tyckte inte heller om den...men helt plötsligt har den blivit modern igen och jag har min framme också....den kommer nog att synas på bloggen i morgon när jag gör ett nytt inlägg, hihi...
    Kramis bia

    SvaraRadera
  29. Ja, det lät som en fantastisk dag!! Och visst är det väl konstigt, som du skriver, att man ändrar sin smak så...Likadant här, gamla metallstjärnor var inget som man direkt trånade efter. Men nu, det är nostalgi och det är minnen från barndomen när man hänger upp dessa nu vackra stjärnor!! Ledsen bara att jag ingen har...
    Vilken trevlig idé sen att samlas sådär grannar emellan, när det inte direkt är grillsäsong. Nu är vi ju inte så många här på vår bygata, två av fem hus står för tillfället tomma och inväntar nya familjer.
    Har mår sticklingarna inget vidare. Tror inte de drabbats av vinterinfluensa, mer att det nästan är rumsvärme och kanske inte tillräckligt med ljus trots extra belysning. Eller också är det avsaknad av omsorg...Däremot lever de flesta fuchsior, fortfarande kanske jag ska tillägga, som jag sparar till nästa vår.
    Zambo hälsar och tackar för fin kommentar, tycker nog han ser lite väl mallig ut nu...Hade han lite lättare för det här med dator och tangentbord skulle han nog kunna fixa ett inlägg själv...
    Ha det så gott vännen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  30. Blir lite full i skratt när jag ser dina adventsstjärnor, finns även hos mig och har funnits sedan de var moderna en gång i tiden. Har svårt för slit och släng, därför är de kvar och jag tyckte de var jättefina från början. Och vackert sken blir det.
    Kram

    SvaraRadera
  31. Helsningar fran oss pa Tenerifa. Vi mar sjalvklart toppen, med Svensk sommarvarme nar den ar som bast.
    Onskar er God Jul/ Eva o Rolf

    SvaraRadera
  32. Jag antar att det var ett mysigt advenstmingel. Mornar kan vara fina stunder om man bara kommer upp i mörkret. Jag föredrar ljusa sommarmornar, då brukar jag vakna tidigt och vill gärna gå ut innan alla vaknar. Då hör man nästan enbart fågelkvitter. Ha det fint Carita

    SvaraRadera
  33. Känner igen mig i att smaken skiftar sådär :) Men en del favoriter kan man inte vara utan. Allt gott /Carolin

    SvaraRadera
  34. Går upp extra tidigt för att alltid kunna njuta morron själv i lugn och ro :) Det låter så mysigt att umgås som ni gör. Har pratat med pappa om det och folk började hänga inne hos sig själva när TV:en och termosen blev var mans egendom... ..tyvärr. Skrattar lite för jag har alltid ogillat föräldrarnas tidiga 60-talsmöbler. Nu är de fantastiskt vackra och åtråvärda :)

    Ha en fin vecka! Carina

    SvaraRadera
  35. Nej, nu på vintern blir det lite tomt i trädgårdarna, inte ens robotgräsklipparna ser man till.

    SvaraRadera
  36. Så vackert det glittrar och glimrar i ditt köksfönster. Och skönt med lugna och stilla frukostar med tända ljus. Hoppas ni hade ett trevlig "häng" Ha det så fint!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  37. Genom din kameralins blir nog allt vackert tror jag. Kram!

    SvaraRadera
  38. Bästa stunden på dagen om man får en egen liten innan övriga vaknar!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  39. Ja det hade varit fantastiskt att kunna stiga upp och tassa runt huset innan mannen vaknar men i mitt fall är det en omöjlighet. Jag har aldrig varit med om en morgonpiggare man än min, han är hur pigg som helst efter bara några ynka timmars sömn. Det är riktigt oförskämt att det finns så morgonpigga människor. Så det är mannen som tassar runt hos oss om mornarna och få se till att utfodra kissekatterna. Så han ligger på plussidan hos katterna. Ha det gott i julstökandet. Kram/Annelie

    SvaraRadera
  40. Ja men visst är det märkligt det där med hur man ändrar sig? Minns att jag hade en sån där stjärna på mitt rum hemma hos mamma o pappa och att jag fram tills nu nästan fnyst lite med näsan när man varje jul åkt förbi dessa hus där denna stjärna fortfarande hängt kvar å jul efter jul. Nu plötsligt ser jag också med andra ögon och undrar varför jag inte sparade min ;) Önskar dig en skön kommande jul!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  41. Morgonstund har guld i mun:-) Så är det verkligen. Njut på du!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  42. Låter hur härligt som helst... =) och jag
    tycker också de stjärnorna har "blivit fina" igen!
    Kramis Sofia

    SvaraRadera
  43. Ensam vid köksbordet tidiga morgnar... den bästa starten på dagen :)
    Ha en fin adventssöndag!
    Kram

    SvaraRadera
  44. Här är ännu en som fått upp ögonen för dessa stjärnor, och så milt sken de ger. Många gånger har jag beundrat din trädgård och förstår nu att det ligger mycket mer arbete bakom och plats!
    Ja under vintern måste det till något för att se de som bor i närheten. Ett trevligt evenemang är alltid välkommet!

    Kramar /Cia

    SvaraRadera
  45. Hej igen...önskar dig en riktigt
    GOD JUL!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  46. Vill passa på att önska dig en riktigt God Jul!

    Kram // AH

    SvaraRadera
  47. Vilken fantastiskt vacker bild!!! Stämningsfull! Och de där stjärnorna har jag alltid tyckt om, fina tycker jag :)

    Julkramizar aka

    SvaraRadera
  48. Kikar in och passar på att önska dig en riktigt god jul! Hoppas att dagen blir alldeles underbar :)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  49. God fortsättning på julhelgen!
    /Ruben

    SvaraRadera
  50. Tomatsticklingar? Så här års? Vilken temperatur snackar vi om? Vilken extrabelysning?

    /Anja

    SvaraRadera