söndag 25 oktober 2015

I säkert förvar
Rotsaksskörden är nu i säkert förvar, portionsförpackad i potatissäckar och nerhalad i brunnen på frostfritt djup. Ja, det är ingen brunn med vatten, utan en brunn med en pump till den djupborrade brunnen bredvid, hos svärfar.
Här är det mörkt och lagom fuktigt.  Enda nackdelen är att om det är väldigt kallt ute -20 eller så, då är det inte praktiskt att öppna brunnen och släppa ner kylan. Ofta är de kalla perioderna inte så långa här i hjärtat av Småland, mest slask och blask.
När rotsakerna är slut hemma, hissar man helt enkelt upp en påse och lägger i grönsakskylen  i garaget. Jag brukar lägga dem i en papperspåse, med en plastpåse utanpå, för att behålla lagom fuktighet och motverka kondens i påsen. Kondens gör att moröttern ruttnar. Samma sak gäller för de morötter man köper i butik. Har man ingen papperspåse att lägga morötterna i kan man istället knyckla in lite tidningspapper i köpepåsen.I brunnen hängde en påse rödbetor kvar sen i fjol. De var hårda, utan tillväxt och hade säkert gått att äta, men de fick gå i kompostdiket i landet med hopp om att de ska smaka bättre i sorkens glupska gap än mina jordärtskockor som står kvar en bit bort.

Allt gott

34 kommentarer:

 1. Vad fiffigt, vilken smart jordkällare! Tack för vardagstipset om morötter. Nu när barnen inte bor hemma längre är det inte samma rotation på maten så morötterna brukar få svarta fläckar och vilja mögla;) Nu vet jag bot!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Vilket perfekt o fiffigt ställe att förvara grönsakerna på, det gäller att komma på det bara :) Hoppas nu att det inte blir långvarig kyla nu då så att du släpper ner för mycket köld i brunnen. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Så smart! Det gäller att vara påhittig minsann. Om man inte har stenkoll vad som sänkts ner blir det kanske en överraskning varje gång en ny påse halas upp. Veckans lunchtips.
  Ha en skön söndag
  Milla

  SvaraRadera
 4. Tack för påminnelsen, mina morötter om det nu blev något av de, är kvar i jorden. Det får bli dagens göromål. Hoppas på lite skörd, för det mesta matodlandet har gott åt skogen i år.
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Bra tips om förvaring, jag brukar göra hål i morotspåsen men vill även pröva detta.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Så väldigt fiffigt. Jag har sagt det förr, men säger det igen - här hos dig lär man sig alltid något nytt!
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 7. en sån jordkällare har jag aldrig hört talas om tidigare, men så fiffigt! En utmärkt idé att bjyúda sorkarna på buffé. Det är bara att hoppas på att de väljer det som du vill bli av med först. Trevlig söndag

  SvaraRadera
 8. Så fina tips du delger oss som det där med köpta morötter i plastpåse och som man kan behålla fukten bättre på tar jag med mig. Jag är uppvuxen med golvkällare som vi hade inne i husets kök där kunde mina föräldrar förvara all potatis och rotfrukter under vintern det är något som vi har i vårt nuvarande hus men då i vårt förråd även det en bra lösning särskilt när man bor här uppe i norr./Margareta

  SvaraRadera
 9. Tack Anette för toppentips om tidningspapper i morotspåsen - du är så bra på att dela med dig av din kunskap och klokskap!

  SvaraRadera
 10. Tack för bra tips IGEN! Detta har jag hört om tidigare men glömt. Papper i plastpåsen i kylen ska jag testa nu.
  Ha en bra vecka!
  Luna

  SvaraRadera
 11. Jag har testat hushållspapper i kylen och det funkar si sådär. Nu ska jag ta och testa papperspåse eller tidningspapper. Tack för tipset! Jag säger det igen - du är en kunskapskälla! Kram!

  SvaraRadera
 12. Har inte lyckats med sådder i år, lite sallad och några kvistar dill. Får ta nya tag i vår.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 13. Vilket bra ställe för förvaring!
  Mariana

  SvaraRadera
 14. Hihihi....cool brunn ! :) Lite gammeldags och mycket praktiskt ;) Vi har ju en gammal jordkällare och i den förvarade vi potatisen och äpplena första åren....vilket blev katastrof :( Det inte mössen åt upp möglade ....Det har länge varit dags att renovera taket på den och efter det är gjort med lite bättre ventilation kanske den åter kan användas i sitt ursprungssyfte....:)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 15. Vilken skörd, som ni har att ta av. Bra sätt att förvara på. Vad härligt att ha egna morötter i vinter. / Britt

  SvaraRadera
 16. Vilken smart förvaring. Själv förvarar jag i källaren men det skulle inte gå om jag skulle odla mer och behöva förvara hela vintern. Min man vill ha en jordkällare och jag ett växthus så vi kanske får komma överens om båda :-). Hoppas sorken gillar dina rödbetor och äter sig mätt på dem.
  Ha en fin ny vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 17. Så häftigt! Tänk att det fungerar. Sitter här och önskar att jag hade en tom brunn att fira ner grönsakerna i. Hur coolt som helst, faktiskt!

  Ha en finfin kväll!
  Linda

  SvaraRadera
 18. Så praktiskt! Själv får jag fiska upp mina rotfrukter ur disken på Ica, inte riktigt samma känsla...
  Kram Elin

  SvaraRadera
 19. vad härligt... som en skatt med rotfrukter!

  SvaraRadera
 20. fiffigt det där med brunnen ,kramen Nette

  SvaraRadera
 21. Vilken smart idé med brunnen! Inte illa att komma på en sån idé. Vi har en källare under ett uthus där vi förvarar rotsaker men är det en regnig höst och vinter vill det gärna bli fuktigt där. Idén med papperspåsar eller tidningar ska jag anamma. Dina idéer och tips är guld värda!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 22. Vad man lär sig mycket nytt hos dig. Du kan ju allt om odlande, så roligt att kika in hos dig tycker jag.
  Ha en fin vecka
  Kram Maria

  SvaraRadera
 23. Hej! Så bra sätt att ta tillvara på skörden. Många bra tips. Du frågade mig om de frysta rosorna. Jag har fryst i hela halvt utslagna rosor i muffinsformar i en glassbox. Ett experiment inspirerat från Christina Högardfh-
  Ihr, så jag vet egentligen inte hur det blir. Ha en skön oktobervecka! Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 24. Tänk om man hade en grönsaksbrunn ... Åh, så inspirerande du är!

  SvaraRadera
 25. Jag använder papperspåsarna som vi får av kommunen till vårt kompostavfall (vi har en sådan sopsortering i vår kommun) till förvaring av rotfrukter och potatis i kylen men att sedan lägga papperspåsen i en plastpåse har jag aldrig prövat, inte tänkt på att det kan vara bra. Tack för tipset!

  PS. Spännande historia med dina gröna tomater, känner igen fenomenet att göra två saker samtidigt (speciellt då datorn) vilket inte brukar vara så lyckat alla gånger... :)

  Kram
  Cathrine

  SvaraRadera
 26. Härligt att ha lite rotsaker till vintern! Här blev det inget kvar till vinterförvaring. Vi har ätit upp det mesta och så har jag haft mycket kunder....
  Kram Lena

  SvaraRadera
 27. Det var en ny variant av vinterförvaring. Vi är lyckligt lottade att ha en fin jordkällare.

  SvaraRadera
 28. Vilken smart vinterförvaring. Häftigt att bar kunna hämta in en påse med rotfrukter. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 29. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 30. Men oj vad ni tjänar pengar varje år!! Tänk om alla gjorde som ni... :-) Fiffigt att förvara sådär!! Min mamma har nere i jordkällaren där morötterna är täckta med sand.. :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 31. Ja, det var ju jättesmart! Har aldrig sett eller hört talas om den fiffiga förvaring tidigare.

  SvaraRadera
 32. Smart vinterförvaring! Det har jag aldrig tänkt på att man kan göra så. Men vi har ju en jordkällare med överbyggd ingång som man lätt kommer ner i även på vintern...

  Spännande med växthusbygget!

  Hösthälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 33. Vi har jordkällare på torpet...där förvarar vi den potatis som vi sätter varje år ;))....vi delar med svågern ;)
  Det tar ju bara en kvart att åka dit så vi brukar ta ett litet lass och ta med oss hem när vi är där...fast när snön kommer är vi sällan där...vi har inte upp plogat då...
  Kram bia

  SvaraRadera
 34. Smart att använda en brunn som jordkällare :) Skrubbade också skörda de sista rotfrukterna nu i dagarna... //Victoria

  SvaraRadera