söndag 13 december 2015

Växthus del 5 - Det börjar likna ett hus

Nu börjar det likna ett växthus även om mycket pyssel återstår.


En efterlängtad bil rullar in på parkeringen.




Classicums montörer visar sig komma från Polen och pratar engelska. De kastar sig snabbt över muren som mannen byggt efter konstens alla regler. Mäter på alla håll, kryssmäter medan vi står tysta med en lätt klump i magen av spänning och hoppas allt ska vara till belåtenhet. Differensen får vara 3 mm.
Vi kan inte riktigt hålla oss, utan undrar efter fyra, fem mätningar hur det verkar.
- Hmm, får vi till svar. Mannen och jag tittar oroligt på varandra.
-Okej, everything is good, utbrister så den kortvuxne med ett stort leende och vi skrattar av lättnad. Monteringen kan starta.


Alla paket bärs ut på gräsmatten och läggs överskådligt. Vid 15-tiden har mörkret lagt sig men arbetet fortsätter under lampor. Redan när första nivån profiler kommit upp börjar rumskänslan komma.

Dag två påbörjas inglasningen. Mannen servar med rutor som fixeras med vita gummilister. De klipps längre än rutorna för att ges krympmån.

Av tre takluckor ska det bli en varmbänk på södra kortsidan. Man ska kunna öppna var lucka för sig. Så innan de monteras på taket passar vi på att mäta och räkna ut vilka profiler och hur mycket av varje som kommer att gå åt och ska beställas. Dessa kommer inte att levereras förrän i mars, men vi hoppas hinna mura lådorna innan det blir för kallt.

Dag tre. Montörerna håller humöret uppe trots duggregn och rusk, fixar finlir som att spänna upp linor till skuggväv, sätter upp lampkrokar och monterar dörrar. 


Efter 27 intensiva arbetstimmar för två man står det där, växthuset. En gran får komma in i all hast för att det inte ska kännas tomt och ensamt. Väldigt glad för att jag inte snålade utan valde monteringshjälp. Värt varenda krona. Det hade säkert tagit oss en månad om vi skulle pulat själva. Nu återstår en hel del plock som att sätta ventiler, dra el, montera kranar, sätta plattgolvet, rengöra glasen, markarbeten och inreda förstås. Det är ju allra roligast.

Allt gott








51 kommentarer:

  1. Åh vad härligt!Är glad för er skull 😊

    SvaraRadera
  2. Åh vad härligt!Är glad för er skull 😊

    SvaraRadera
  3. Så skönt det måste kännas nu!

    Glad Lucia!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Det ser riktigt fint ut! Glad Lucia!

    SvaraRadera
  5. Vilken känsla det måste vara att stå där och se detta underbart vackra växthus på plats! Grattis! Önskar dig en fin Lucia! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Men å, så roligt, och wow, så fint det blev!
    Glad tredje advent!

    SvaraRadera
  7. Här går det undan minsann! ...och fint blir det, förstår att du är glad och nu är det bara trevligt att vänta på vårens ankomst.

    Allt gott!

    SvaraRadera
  8. Så otroligt fint det blir! Blir spännande att få se bilder till sommaren, när du pyntat och fixat. Grattis får man väl säga!
    Trevlig helg!
    Titti

    SvaraRadera
  9. Så vackert Anette!

    Ha en fin Luciadag!
    Anja

    SvaraRadera
  10. Grattis till växthuset! Vilken dröm.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  11. Lyckliga du!! Du måste vara nöjd och vilket precisionsarbete ni gjort med muren! Vilket jobb med monteringen, två proffs och så många dagar, jag hade också köpt den tjänsten. Nu har du verkligen något att se fram emot. Önskar dig fin Lucia! Kram!

    SvaraRadera
  12. Lyckliga du!! Du måste vara nöjd och vilket precisionsarbete ni gjort med muren! Vilket jobb med monteringen, två proffs och så många dagar, jag hade också köpt den tjänsten. Nu har du verkligen något att se fram emot. Önskar dig fin Lucia! Kram!

    SvaraRadera
  13. Men så fint det blev! Mysigt med allt dis på rutorna.
    Kommer att bli superbra till säsongen kommer igång, dessutom kan du ju starta så mycket tidigare.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  14. Ser ut att bli riktigt bra! Sköt när man tagit hjälp. Spännande:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  15. Ser fantastiskt ut. Superfint. Kul att ha det roliga kvar. Att få inreda. Ha en fin lucia. Kram Pernilla

    SvaraRadera
  16. Häftigt! Vilken julklapp ni givit er själva;) Skänt att ni fick det monterat så våren kan starta i växthuset.
    Kram

    SvaraRadera
  17. Så fint, önskar dig många lyckliga stunder därinne.
    Ha en fin Luciadag!
    Marika

    SvaraRadera
  18. Härligt! Och Grattis! Nu har du ju bara det roliga kvar. Här är vårt växtlusthus "bara" ca 16 m2, men det är så härligt med detta extrahus!
    Vårt är rött, men ert vita är oxå underbart vackert! Det enda tråkgöra varje höst är att rengöra ...särskilt där takfönstren möter sidoväggarna. Där samlas alla insekter, som självdör under sommaren och alger bildas där. Urk! Så äckligt. Har försökt lägga dit tjocka pappersremsor, som ska suga upp...Men de blev fulla av fukt/vatten direkt och det droppade ner på golvet. Så lite tråkgöra finns - i alla fall med vårt, som inte alls är isolerat. Men det är så härligt med ett växthus! Lycka till med ert!
    och God Jul redan nu!
    Lena

    SvaraRadera
  19. Vilket jättefint bygge. Skönt att det är klart och att allt gick bra. Sista bilden är ju så fin! Nu längtar du till våren förstås. / Britt

    SvaraRadera
  20. Läckert! Vilken härlig känsla. Bästa julklappen, eller hur?

    SvaraRadera
  21. Grattis! Vilket bra förarbete ni gjort och så klokt med monteringshjälp. Lycka till med ert fina växthus! Glad Lucia!
    Annika

    SvaraRadera
  22. Såååå vackert!!!.....och så himla skönt det måste ha varit att se på medan allt "bara" hamnade på plats. Förstår mycket väl att det var värt vad det kostade att få det uppsatt och ni har ju gjort ett enormt fint jobb med att få grunden så exakt. Det var så det hisnade av spänning i min mage när jag läste din text!
    Ha en fin luciadag!
    Birgitta

    SvaraRadera
  23. Vad härlgt nu när växthuset är på plats och ni kan köra igång med allt det andra. Blev hur bra som helst!
    Ha en fin tredje advent nu!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  24. Ang. din fråga om Sissinghurt så var jag där och hade gått upp i ett högt torn:)Vilket fantastiskt ställe det var! Kommer att försöka återvända dit om jag får chansen:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  25. WOW, WOW, WOW!!! Alldeles, alldeles underbart, du måste vara helnöjd!
    Fortsatt trevlig tredje advent! Men det kan ju inte vara så svårt att ha det med ett sådant hus :)
    /Katarina

    SvaraRadera
  26. Fantastiskt, så roligt. Jag känner faktiskt en viss liten avundsjuka men
    är förstås inte missunnsam. Så bra det måste kännas och så fint det blev.
    Grattis!

    SvaraRadera
  27. Åh, så snyggt det blir! Nu förstår jag att du längtar efter att inreda och odla där inne!
    Ha en skön kväll!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  28. Kan inte bli snyggare, nytt växthus i december vilken grej. Ser jättestort ut.
    Kram

    SvaraRadera
  29. Här går det undan minsann, så roligt! Och tänk när du kan börja inreda, men det har du säkert gjort i ditt huvud redan.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inredningen är klar i huvudet, men några saker behöver inhandlas.
      Kram Anette

      Radera
  30. Så fint det blir med den höga sockeln och allt !!! Ska bli kul att se vad du åstadkommer där nästa år både med inredning och odling.

    SvaraRadera
  31. Åhhhhh lyllo dej...jag vill också ha ett växthus...och vad stort det verkar ? eller ?
    Så himla mysigt att fixa till det sen....jag skulle mest haft gröna växter och inredning där, haha...för så gröna fingrar har jag inte ;))...tänk till sommaren !!
    Kram bia

    SvaraRadera
  32. Vilken känsla det måste vara att äntligen se att huset är på plats. Lite overkligt också kanske? Det kommer att bli en fröjd att få planera, jobba och fixa sen när säsongen startar.
    Var det planerat så att ni skulle ha växthuset på plats i slutet på den här säsongen för att vara beredda och startklara så fort nästa säsong startar? Du kanske har skrivit det nå´n stans, men isf har jag missat det. Jag tänker mig annars att man kommer till skott att beställa ett nytt växthus under vintern, för leverans på våren. Kram och all lycka till de nya växthusinnehavarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våren är alldeles för jäktig för andra projekt än sådd och odling, så bygget går enligt planen även om jag hoppats på montering några veckor tidigare. Det kommer att bli mycket markarbeten, staketbyggen och ev häckplangering till våren ändå.
      /Anette

      Radera
  33. Så spännande att få se hur arbetet med växthuset fortsätter. Det ser jättestort ut. Kan tänka mig att du vill dona och göra klart där så fort som möjligt.

    SvaraRadera
  34. Helt underbart !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D För att inte tala om bilden där granen är inställd i växthuset och har den vackraste julgransfot jag har sett :D Rött guld och svulstig som i barockstil.....Jag älskar den !
    Jag undrar hur mycket monteringshjälpen kostade ? Om du inte vill svara här så maila mig gärna fruktstund@telia.com

    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  35. Det blir ett tjusigt bygge! Härligt att ha det klart till vårens nöjen.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  36. Men oj så fint!!! ska bli kul att se hur
    du fixar till det... det är ju roligast! =)
    Stor Kram
    Sofia

    SvaraRadera
  37. Helt underart växthus du fått på tomten. Så härlig att det blev färdigt innan våren drar in( vi kanske får vänta ett slag på den , vem vet) Du är så pysslig så det ska bli så spännande att se hur det blir i vår och sommar. Om du kommer att odla mycket där eller bara njuta.
    Ha nu en go vecka
    Kram Meta

    SvaraRadera
  38. Så skönt att ni fick hjälp med monteringen och att det blev klart innan jul! Vill inte ens fundera på att montera ett sådant jättehus, vi hade nog med vårt pyttelilla...
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  39. Wow! Vilken känsla och viket otroligt fint växthus! Grattis! Ni måste vara jätteglada och tänk så spännande att inreda och allt du kommer att kunna odla där..... En riktig önskedröm som går i uppfyllelse.
    Ha det gott! Anna-Karin

    SvaraRadera
  40. Vilket drömväxthus! Helt underbart!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  41. Redan uppe! Såå fint det ser ut. Och julgran!
    Det ska bli så roligt att se fortsättningen.

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  42. Vad snyggt!!!
    Vet vilket jobb det är har varit med och satt upp fem stycken, det sista gick riktigt fort att sätta upp.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  43. Wow - sååå fint! Jag hoppas på många och detaljerade bilder framöver, både under projekttiden och sedan! Grattis!
    Kram Elin

    SvaraRadera
  44. Å, det är ju jättefint!! Och så stort och härligt! Vilken lycka. :)

    SvaraRadera
  45. Så fint! Gläds med er. Vad mycket roligt ni har framför er :-))
    Ha det gott och trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
  46. Åh vilket härligt växthus!!!
    Stort grattis till ett fint val och vad roligt att ha det att se fram emot.
    /Eva

    SvaraRadera
  47. Anette, vilket drömväxthus! Det är helt magnifikt! Förstår att du längtar till våren... Kram!

    SvaraRadera
  48. Det här har jag helt missat. Så roligt att få se och läsa :D

    Solsken
    Linda

    SvaraRadera