söndag 27 december 2015

Vinterlyx

Jag strävar efter en hållbar livsstil i harmoni med naturen. För mig innebär det tex att vara självförsörjande i så stor uträckning som möjligt. Det är förvånansvärt hur mycket grönsaker man kan få ut till och med av en liten yta mindre än 100 kvm. En del odlas hemma i lådor, men potatis och en del annat långsamväxande odlas på en lånad bit hos svärfar. Det innebär också att rätta matseldeln efter vad som är i säsong antingen grönsaken ska odlas själv eller inhandlas. Det handlar om att  minska transporter, men också om giftfritt och god kvalité. Ni har väl märkt att köptetomater är ganska smaklösa på vintern och gurkan har hårt och lite beskt skal.

Den egna sommarsquashen brukar räcka till jul. Den sista biten gick åt till en pizza igår kväll.  Squashen bidrar med samma saftighet som färska tomater skulle gjort. Vill jag ha tomatsmaken bottnar jag pizzan med nån av de färdiga tomatsåser som kokades på sommarens skörd och frystes ner eller sparades på flaska. Det finns också torkade, marinerade tomater i skafferiet.

Sen ett antal år tillbaka har jag fasat ut, köpesallater, tomter, squash, gurka och annat som inte är i säsong. Det har helt enkelt fallit sig naturligt och känns inte som nån uppoffring. Istället får alla härliga kålsorter, rotsaker, ärtor, linser, bönor, groddar och skott desto mer plats i matlagningen.

Vi är så vana vid att bara hämta det som behövs i butikshyllan, vilken årstid det än är utan att tänka på varken var det kommer ifrån, hur långt det har färdats eller hur det har odlats, men det finns en poäng i att längta. Längta efter den första squashen, tomaterna som smakar sött och sommar för att inte tala om jordgubbar och krispig sallat.



Därför känns det för mig som en verklig lyx att ha egen machésallat och vinterportlak i lilla växthuset. Machésallaten såddes i augusti och portlaken är självsådd. I år är det dessutom så milt att plantorna inte bara övervintrar utan till och med växer lite grand. Några rädisor från september står också kvar. Jag går inte in för att odla mängder till stora sallatstallrikar som jag kan längta efter varma sommardagar, utan nöjer mig under vintern med lite färskt grönt när jag är riktigt sugen.



Tomatplantan "Wilma" från 2014 lever sitt liv på fönsterbrädan och fyller snart två år. Hon har helt enkelt aldrig flyttat ut. Håller sig ganska kompakt och ca 45 cm hög och sköter sig i stort själv med regelbunden näringsvattning. Det finns alltid tomater på gång, i blom, gröna och en del mogna. Då och då kan jag skörda en halv tekopp supersöta körsbärstomater som äts med andakt som godis. Förstås jättekul, men är inget verkligt tillskott i mathållningen utan just bonus och godis. Det var av en ren slump jag kom på "Wilma" funkar bra som krukväxt  året runt. De gula tomaterna är från en planta "Tumbling Tom Yellow" som togs in i höstas som test. Funkar däremot inte alls. De tomater som var fullvuxna och gröna mognade men plantan blev otroligt ranglig och klen för att till slut dö.

Har du nån grönsak att längta efter?



24 kommentarer:

  1. Wilma ger mig inspiration att försöka skaffa frön till henne :). Så roligt att
    ha en tomat så länge.
    För övrigt försöker vi också leva liksom ni gör, så självförsörjande som bara är möjligt.
    Jag önskar dig en God Fortsättning och ett Gott Nytt År!
    Karin

    SvaraRadera
  2. Just nu har jag machésallat på gång ute i växthuset men antingen är det en snigel som kryper runt där ute eller en mus för bladen hann inte sticka upp förrän de försvann. Däremot är sättvitlöken som jag fick tips om att förplantera i garaget en halv meter långa och kritvita. Jag är ingen bra odlare!
    Ha det så gott /Lotta

    SvaraRadera
  3. Är ju så konstig jag men är jättedålig på att äta grönt och längtar aldrig efter det...hade sallad smakat Marabou mjölkchoklad hade jag förmodligen längtat desto mer ;) hihihi....är en förtappad själ när det gäller både frukt och grönt ! God fortsättning !
    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  4. Ser härligt ut med eget grönt! Själv är jag "lat" och plockar från butikshyllorna, borde tänka mer på miljön men men... Skönt att det finns andra som tänker desto mer :) Tomaten Wilma ser där emot väldigt intressant ut. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. Oj egna tomater inne...den sorten måste jag pröva tack för det tipset!!
    Önskar dig fortsatt njutning av dessa helger.

    SvaraRadera
  6. Vad duktig du är. Jag måste bättra mig. Vinterportlak har jag också haft i många år och den är tacksam och kommer upp överallt. Machesallad har jag också provat men tydligen skattat den för mycket för nu är den inte där.
    Tomater som är litet varma direkt från plantan är nog det jag längtar mest efter, men även squash. Wilma har jag bestämt mig för att i år ska den finnas. Jag trodde jag skulle hitta färdiga plantor i våras, men det gjorde jag inte. Så nu ska de sås. God fortsättning. / Britt

    SvaraRadera
  7. Vad spännande med en tomat inne hela året.Det kanske jag skulle testa. du är så duktig och så roligt att läsa dina tankar.
    Önskar dig God fortsättning
    Kram Meta

    SvaraRadera
  8. Jag håller så med i ditt resonemang! Och så nyttigt det blir och som sagt, smaken är så mycket godare. Den dag jag kan få en gurka som inte är plastinpackad, då skulle jag jubla. Du har ju så fina odlingar också! Här på vårt berg går det inte så bra......jag får flytta, tror jag! Agneta kram

    SvaraRadera
  9. Fantastiskt att en tomatplanta klarar inomhusklimatet och bär frukt!
    God fortsättning på helgerna!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  10. Olika kålsorter och rotsaker längtar jag alltid efter, ska försöka odla mer av dem. Köper aldrig gurka och tomat under vinterhalvåret, annars köper jag av en odlare nära mig. Jag undrar hur du förvarar squash? Squash är så gott och användbart så det skulle jag gärna ha mycket av om jag kan förvara den.
    Tack för all inspiration du ger!
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvarar stora fullvuxna exemplar i en brödback i garaget, ca 15° varmt där. Squashen vilar en och en på en bädd av träull eftersom det var det jag hade till hands i år, annars halm, hö eller stimlat papper som man kan få som fyll ibland.
      Kram Anette

      Radera
  11. Men vilken härlig tomat. Visste inte att man kunde ha dem så länge. Hoppas att din jul varit fin och så önskar dig ett riktigt gott nytt år.

    Elisabeth

    SvaraRadera
  12. Härlig och tänkvärd läsning. Kloka beslut också, tyvärr är jag inte lika konsekvent men har åtminstone bättrat mig. Blir glad varje gång jag går ut och tittar till växterna för där finns mer och mer självsådd vintersallat som är mycket fin just nu.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  13. Här odlas mest tomater. De saknar jag mycket nu. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  14. Ja det är en lyx och gissa om jag saknar mitt lilla växthus...
    Örter skördar jag för full nu i december hi hi. Ja det ska vara basilika jag längtar efter just nu, går ju att köpa färsk dock.
    Ha nu några sköna dagar innan det nya året!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  15. Jag blir så inspirerad och imponerad när jag läser ditt inlägg. Skulle jättegärna vilja se bild både på odlingarna i växthuset och på tomatplantan. Alltså så som de/den ser ut nu. Jag har små sådder på gång, men ska nog så lite mer efter att ha läst det här. Jag köpte ett inomhusland på ben i höstas och det ska definitivt få sin plats i vinterträdgården. Fram för mer hemodlat! Tack för inspirationen.

    Kram
    Linda

    SvaraRadera
  16. Jag är så inspirerad av alla fina trädgårdsbloggar, inte minst din, så jag vill få till ett ordentligt trädgårdsland till våren. Men så vet jag ju att jag helst vill att min trädgård ska sköta sig själv på sommaren, om inte grannen ska få spader på allt passande. Jag gillar ju att resa också! Svår ekvation, det där.
    Just nu nöjer jag mig med att bli lite lycklig bara av att titta in hos dig.

    Önskar dig ett gott slut på året!

    SvaraRadera
  17. Blir så glad och inspirerad av dig och ert sätt att leva!! :-) Själv har jag totalt glömt bort att vi har purjolök i landet.... går den att använda, tror du? Om man nu hittar på den för all snö... ;-)

    Kram Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går det bara att gräva upp den så... purjo i landet även här.
      Kram Anette

      Radera
  18. Härligt och inspirerande inlägg! Nej, jag lever inte som du, min trädgård har inte ytorna/möjligheterna, men i viss mån kan jag ändå skörda och äta egenodlat även nu. Som ex vis bladsellerin, som står där och grönskar i en av pallkragarna. Persilja brukar också klara milda vintrar... Att äta efter säsong är inte bara klimatsmart, det skänker ju också en annan känsla att allt inte är möjligt alltid. Som nypotatis, som känns exklusiva i början av sommaren....
    Ha det riktigt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  19. Din livsstilsbeskrivning stämmer in på oss här i Fagerdala också! Och jo, vi är väl privilegierade på ett sätt. Men jag vet också att många som nu snurrar runt i stan med höga bolån som piskar dem till en hetsig tillvaro där man inte hinner ens tänka efter vad man håller på med mellan jobb och snabbraider i närbutiken, att många av dem skulle få ett i dubbel bemärkelse enklare liv om de flyttade ut ett par min från stan.
    Den där Wilma låter spännande! Tänker dra igång tomatsådden i februari och har börjat spana efter sorter att testa förutom de gamla vaforiterna. Bara vetskapen att ljuset vänder tillbaka nu gör mig lite vårglad!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  20. Känns skönt att läsa om era prioriteringar, hoppas det inspirerar fler. Det jag längtar mest efter just nu? Krispig egenodlad grön sparris. Mums! Om knappt fem månader så. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  21. Tack för klokskap och inspiration! Känns som det kommer bli fler och fler som gör som du. kram Anna

    SvaraRadera