söndag 24 april 2016

Kajplök

I förra inlägget hyllade jag fleråriga grönsaker och en sån är ju Kajplöken eller Skogslöken som den också kallas.Hur länge har jag inte avundats gotlänningarna och deras kajpsoppa på våren, men nu äntligen har jag tagit ett steg närmare denna omtalade delikatess.
Har sått en matsked bulbiller i utkanten av Äppelstunden (lundmiljö) som gränsar mot slänt och ängsmark. Skulle de ta sig har de ett bra område att sprida sig på. Började med att kalka lite extra eftersom jorden här är kalkfattig. Dock har jag lyckats bra med att så ramslök som etablerat sig fint. Därför tänker jag att det kanske inte är helt hopplöst för kajplöken heller. För ramslöken tog det två säsonger innan den grodde så jag förser mig med tålamod.

Ni som läser tidningen Smålandsposten har säkert inte missat denna annons.De senaste åren har den förekommit nästan varje dag vid denna årstiden. Man kan lätt tro att det handlar om lökarna på bilden, men det är alltså bulbiller man köper.

Googlade runt lite för att se hur tillgången är på bulbiller, men fick inget napp hos de stora fröfirmorna. Man undrar varför? Kan det betyda att bulbillerna är färskgroende och ska planteras på en gång under hösten, alltså inte kommer att gro nu eller... Har ni några erfarenheter av kajplök?


Allt gott

22 kommentarer:

 1. Håller tummarna för att det ska fungera. Så du inte blev lurad. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Har ingen erfarenhet av kajplök alls men du har säkert inte blivit lurad :) Håller tummarna för att de gror nu:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Ingen erfarenhet att erbjuda på kajplök. Men jag tror nog att du lyckas, annars får du väl ta båten över och packa ner spaden! Kram

  SvaraRadera
 4. Kajplök - ingen erfarenhet mer än att jag köpte några plantor på Gotland en gång, och dom tog sig inte nån av dom.....Uppmuntrande eller hur. Tror inte att du blivit lurad, tror det är med bättre med smålök än plantor. Den slutsatsen drar jag då med hjälp av att mina plantor inte tog sig, men det brukar gå bra att så med smålök, både vitlök och andra lökar! Hoppas i alla fall att det är så!
  hejsan svejsan

  SvaraRadera
 5. Jag har ingen erfarenhet alls av kajplök tyvärr men jag hoppas du lyckas. Skulle du sakna ramslök någon gång så kan du få en billast eller två härifrån! Lökdoften ligger tung över min lund så här års.
  Ha det fint /Lotta

  SvaraRadera
 6. När man hör talas om kajplök brukar de flesta ha problem med den att den sprider sig. Speciellt via bulbillerna, så bulbiller kanske är en bra variant att ha om man vill att den ska etablera sig då det i alla fall verkar vara det effektivaste sättet att sprida den.

  SvaraRadera
 7. Nei denne løktypen kjenner jeg ikke.
  Har selv luftløk, som også får slike små babyløker som sprer seg men den er veldig villig.
  Håper du lykkes:)

  SvaraRadera
 8. Kajplök, nä ingen aning om den. Däremot ramslök som jag plockade hos en god vän ifjol och gjorde pesto på. Häftig doft och smak.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 9. Kajplök ligger utanför mitt kompetensområde, men det är alltid intressant att få nyheter presenterade för sig.

  SvaraRadera
 10. Jag ska höra med svärdotterns på Gotland om hon eller någon hon känner vet hur det är med kajplöken! Återkommer!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 11. Jag tror inte ens att jag hört talas om denna växt. Håller tummarna nu för att det går bra med din sådd.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 12. Har ingen erfarenhet av vare sig kajplök eller bullbiller...mer än att jag tog de senare ifrån en brandlilja i höstas och petade ner i en kruka som har stått ute hela vintern...kanske kanske syns det nu något :D
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 13. Ja här växer den. Eller om det är skogslök. Den kommer överallt. Har dock svårt för att använda den i mat. De små lökarna kan knappt skalas. / Britt

  SvaraRadera
 14. Visst är denna lök omtalad. Har aldrig smakat eller ens sett- tror jag.
  Skulle vilja säga till lavendia att det kanske inte är nödvändigt att skala dem? Kanske räcker att tvätta?
  Ha det super Anette!. Imorgon tror jag att jag får iväg något till dig...:-)
  /Anja

  SvaraRadera
 15. Tyvärr ingen erfarenhet att dela... Men jag blev vansinnigt sugen på den där soppan. Så jag vill gärna veta hur det går med dina bulbiller. Jag har sett en Allium med såna smålökar ute på kusten men undrar om det är samma art.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, troligen annan sort. Det finns flera andra vilda lökar som bildar bulbiller.
   /Anette

   Radera
 16. Om inte du lyckas så lyckas nog ingen. :-) Håller alla tummar såklart!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 17. Tack för det här inlägget. Har gått och funderat på kajplök de senaste dagarna. Nu vet jag vad det är :) Lycka till!!!

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 18. Den annonsen har jag sett många gånger i Smålandsposten.

  SvaraRadera
 19. Vad bra att du skrev att det tog två säsonger för Ramslök att gro, jag sådde förra året men utan att lyckas sedan tröttnade jag och städade ur sådden på hösten. Jag har försökt i år igen och nu tänker jag utrusta mig med tålamod:-)

  SvaraRadera