onsdag 23 november 2016

Julmarknad

Jag gillar att odla, trädgård och pyssel. Så gissa om jag trivs i dessa tider när jag fullkomligt kan frossa i trädgårdspyssel och grönt. Allt från att fylla korgar och urnor med ris, äpple och kottar till att pynta växthuset, julgrupper, kransar, ris granar och allt man kan komma på. Jag går loss med all energi. Lagom är inte min grej i detta fallet. Älskar att leta material i skogen, doften av fuktig mossa, granris och kåda.
Hade en period under några år när jag blev sjuk av granrisdoft, men nu tål jag igen och det är jag verkligt glad för.

En vacker gren med lavor kan räcka som inspiration, sen är jag igång. Det ena ger det andra och jag njuter när hjärnan klurar på nya varianter och lösningar. Det blir förstås mer pynt än jag har användning för själv. En del idéer hamnar hos olika tidningar och annat gör jag till Kulturparkens i Växjös julmarknad. 

Det finns julmarknader och så finns det JULMARKNADER. Kulturparkens tillhör de senare. Eftersom mat- och hantverksborden dukas upp bland museets samlingar, finns det allt möjligt annat att njuta av också, som till exempel glassamlingarna. Jag bor ju i glasriket så det sätter förstås sin prägel. Man kan t.ex. prova på att gravera. Linnékören minglar och sprider stämning, luciatåg, jultomten tar emot önskelistor, diverse andra barnaktiviteter. Vill man ta en paus finns det en trevlig restaurang vägg i vägg. På söndagen avslutar Björn Elmgren med O helga natt och jag ryser av välbehag bara jag tänker på det.

Det här är liksom min start på julen. Att göra juliga aktiviteter sätter stämning och skulle det komma några snöflingor så desto bättre.







Bockar och takkronor får följa med. Gillar rejäla grejer så det blir mycket julkänsla på en gång.


 



Mannen svetsar stommar till mig. Perfekt att bara kunna lämna sina önskemål om det ena och det andra. Granar och ljusringar har det också blivit men har inte hunnit fotas ännu.


Hur startar din jul?





Allt gott







29 kommentarer:

  1. Här behövs inspirationen. Tackar så mycket! Julbocken till mamma ska kläs och material ska hämtas. Annars är det lugnt, bara julbelysningarna kommer upp innan söndag.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Jag tycker mig känna igen och älskar denna typ av frosseri, ett frosseri som definitivt inte platsar som en av de sju dödssynderna. Mycket julkänsla kan aldrig vara fel.
    Här på Getingstorp är vi oxå igång. D har förberett ute så att det bara är att "trycka på knappen" när adventsstakarna ska lysa upp i helgen i vår trädgård. Här inne doftar det mycket skog och det poppar upp nåt nytt för varje dag som går och de flesta textilier går nu i rött & vitt. Det är, trots min idetillvaro, en härlig tid vi går till mötes. När det gäller julmarknadsbesök så får jag nöja mig med vad ni bloggkompisar bjuder på. Vackert så! En ljus och stämningsfylld 1:a Advent önskar jag er där i Glasriket!

    SvaraRadera
  3. Håller med dig om att denna tiden är fantastisk när man går ut i skogen och hämtar material och pyntar och fixar. Det är bara en njutning utan stress, det är min tid!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Jag förstår att du blir i ditt esse mera än någonsin under adventstiden. Det är en fin tid för att pynta och göra det vackert och att låta sig inspireras av. Så mycket fint finns i skogen att skapa något av, ja, det är helt enkelt härligt i kubik.
    Ha en fin första advent!

    SvaraRadera
  5. Fina hyacinthållare! Verkar vara en trevlig julmarknad.
    Här blir det inte mycket julpyntat, andra göromål trängs på attgöralistan!
    Kram

    SvaraRadera
  6. I år har jag av någon anledning inte känt för att gå på julmarknad. Det beror på vädret kanske!? Men nu blev jag riktigt sugen på att besöka åtminstone en julmarknad. Synd att jag flyttat från Småland. Annars hade det varit trevligt att besöka den i Växjö. Jag åker till Stockholm i helgen så det får väl bli någon där.
    Vad flitig du är med julpyssel av alla de slag. Det är härligast med de naturliga pynten, tycker jag.
    Ha det gott! Kram

    SvaraRadera
  7. Här är det Julmarknad till helgen, hoppas komma hem med några fina Julkransar. Har tänkt göra egna, men det har inte blivit av än.
    Gillar dina hyacintbollar och stjärnstommar.
    Ha det fint/Marika

    SvaraRadera
  8. Oj, oj, oj, vad du pyntar! Här blir det på sin höjd en liten julgrupp på soffbordet - jag är inte det minsta pysslig! Imponerad!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  9. Pyssel är inte min grej, jag gillar nog mera att baka. Så min jul börjar med att leta fram recept, igår letade jag en stor del av dagen efter mitt recept på skurna pepparkakor. Blev en del städat och sorterat på vägen och till slut hittade jag receptet. De stora barnbarnen vill fortfarande baka lussekatter med mig, det är också en början på julen. Fina alster du tillverkar.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Vad duktiga ni är. Håller med om julmarknaderna. Det bästa är gott nog.I år blir det inte många besök för min del. Men det blir ju fler år.
    Ha det riktigt gott i helgen
    Kram Meta

    SvaraRadera
  11. Så fint du gör! Härligt med julmarknad, det blir till helgen för mig.
    Snygga stjärnor han svetsat!
    Ha en fin dag!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  12. Jättefina saker du pysslar med. Bra att ha en svetsare också. Ska försöka ta mig till en julmarknad nästa helg. I Sigtuna den ska visst vara fin. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  13. Dina bockar har jag inte glömt, de är ju så tjusiga. Allt det du beskriver ger den där speciella känslan av julstämning.

    Kram!

    SvaraRadera
  14. Åhh så mycket fint du gjort!!!
    Så fina pyntade hyacinter i mossa och så praktiskt med mannen som svetsar !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  15. Så mycket fint. Och så kul att du gillar denna årstiden. Är inte så noga med julen själv, eller julpyntet heller. Känns som om man faller ihop efter en hård termin när det närma sig jul Annars pysslar jag i lagom grad.
    Angående din fråga om färgerna på min blogg. Jag kunde lika gärna använt en annan typ av färg för jag har inte utnyttjat möjligheterna med chalk paint här. Men de fanns till hands och jag gillar dem. Har köpt dem i en butik i Göteborg, men de har ändrat sortiment nu. De finns att köpa på nätet i Monicas butik http://www.monicasbutik.se/. Men det finns andra märken än Annie Sloan också. Vaxerna har jag köpt från Tant Gräddelin, en webshop med färger och annat för betongmålning mm. Schabloner finns att köpa på många ställen. Just den med ormbunkar har jag köpt på e-bay.
    //Helene

    SvaraRadera
  16. Underbart julpyssel! När jag läser sådant här längtar jag till pensionen, men hoppas på en lugn period i livet långt innan dess. Jag har inte ro till det just nu, så det är så bra när andra visar bilder och idéer att njuta av så länge!

    SvaraRadera
  17. Vilken lyx att bara beställa stommar så där :) Verkligen fina grejer du får i hop av naturens överflöd :) Den där julmarknaden skulle vara kul att besöka. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  18. Hej hej, nej inte som din i varje fall Anette, hi hi . . . du gillar ju julen ser jag,
    det gör inte jag precis. Kanske det blir bättre bara vi kommer in i december,
    'då tända vi åter ljusen i vår lilla stad' och gråa november lämnar vi bakom oss.
    Jag bakat lite till barnbarn m.m. så har jag och Rolf gjort köttbullar av 3 kg färs,
    han gör sina specialare och jag gör flera olika smak kombinationer + färslimpor m.m.
    Det blir också bra julklappar till barn som jobbar och barnbarn som har småbarnstider.
    Rolf gör sina bockar m.m. och jag försöker sen göra 'minsta möjliga' hi hi . . .
    Så flitig och duktig du är Anette, vilken tur att din bästa tid är nu.

    Ha de så bra/ Eva

    Jaså era hönor gillar inte pumpa, vilka kräsna rackare, 'fniss'

    SvaraRadera
  19. Sååå fint pyssel hos dig, suger i mig och laddar julbatterierna. Här var det mysig julmarknad i vår lilla by förra söndagen.
    Hemma blir det ett sent julstämningsår, maken har varit iväg tio dagar i jobbet och prioriteringen har bara varit att få vardagen att flyta på. Men snart ska adventspyntet plockas fram. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  20. Läckra idéer som du har. I nån slags överoptimism så chansade jag på hyacinthinpackning som din. Tyvärr var jag fortfarande lika f-benat allergisk mot hyacinther... Annars så är det just den nedfallna grenen, kotten och det jag hittar i skogen som inspirerar. OCH jag känner ännu mer nu att jag vill gå en svetskurs :) Mina tillklippta och böjda rundstål ligger och bara väntar.

    Önskar er en riktig härlig helg vilket bra sätt att starta advent - julmarknad!

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  21. Så mycket fint, juligt du visar. Härligt med julmarknader värda namnet. Ofta tycker jag tyvärr att den är ganska usla. För mig blir det ett traditionsenligt besök på grannbyns marknad på lördag. Den är inte mycket att hänga i julgranen men de brukar åtminstone ha fina hemstöpta ljus till adventsljusstaken. Kanske, kanske kan det finnas något annat fint men det är tveksamt. Men en start på julsäsongen är det i alla fall.

    Kram, Karin

    PS. Vill bara påpeka att du nog menar "gren med lav". Förlåt, det är läraren i mig som är sådär petig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för påpekandet Karin! Det är småländskan som ställer till det.
      /Kram Anette

      Radera
  22. Jag går också loss. Så mycket fint man kan göra av sånt som finns i skog och trädgård. Huset fylls av kottar mm. Mysigt! Hörde på radion idag om hur välgörande det är att pyssla. Det tror jag. Det ger energi. Fin julmarknad! Och perfekt med svetsmannen!'
    Kram Annika

    SvaraRadera
  23. Så mycket fint! Lycka till på julmarknaden!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  24. Så härligt med julmarknader.
    I morgon så startar vi med att fara på julmarknad i grannbyn.
    Här regnar det i dag så lite julkänsla får vi hämta på marknaden.

    Trevlig helg

    SvaraRadera
  25. Så mycket fint julpynt du gör till jul. Tack för all inspiration! Trevlig advent. /Charlotte

    SvaraRadera
  26. Tack för ulltips mot rådjur hos mig:)
    Önskar dig en härlig advent! Hoppas att vi får snö.
    Karin

    SvaraRadera
  27. En mysig tid nu. Med pyssel och annat kul. Vilka fina granbockar och annat pynt du gjort.
    Jag gör ju också bockar och den ska vara klar till 1;a advent.
    Önskar dig en fin adventshelg!
    Kram!

    SvaraRadera
  28. Åh, så fina saker du gjort och HJÄLP vad sugen jag blir på att pyssla! Har inte hunnit alls än, förutom adventsljus, men hoppas få upp lite julfint snart.
    Kram Elin

    SvaraRadera