lördag 14 oktober 2017

Lilla Stumpan som är speciell

Jag samlar ihop pumpor och squash på utehyllan för att torka under några dagars finväder. Flocken syns inte till. Förmodligen går de sina rundor i trädgården på jakt efter nåt ätligt under löven. Nån kanske sandbadar i södersolen och småbarnsmammorna undervisar antagligen som vanligt med kycklingarna hack i häl om vad som är ätligt och var man bör leta.
Vissa hönor utmärker sig lite extra. Lilla Stumpan var speciell redan som liten. Ofta verkade hon gå sina egna vägar och hängde inte med mamma Astrid som övriga kycklingar.
När man ropar har man snabbt flocken runt benen men Lilla Stumpan kommer sent om sidor och med en uppsyn som ser undrande ut.


Idag har Lilla Stumpan har fått syn på mig och är som ett plåster runt fötterna. Jag håller ju till farligt nära den magiska garagedörren där det finns godis och mellanmål i form av bröd som gått nån dag över datumet. Om jag öppnar dörren skulle det komma höns ur till synes varje vrå i trädgården. De är många nu på hösten i alla möjliga storlekar. De har skarp hörsel och det kärva ljudet som slutar med en duns när dörren slår igen är som en matklocka i deras öron.

Men nu är det bara Lilla Stumpan och jag har redan snubblat över henne två gånger. Tredje gången sätter jag henne i hyllan, så jag vet var jag har henne. Godiset får vänta. 
Händerna försvinner in i allt fluff och jag överraskas av den lilla kroppen som bara är hälften av vad den borde. Liten och mager, väger nästan inget. Undrar på att hon är hungrig. Börjar lägga ihop två och två. Kan det vara så att hon inte hör när jag pullar eller tuppen kuckelikuar att han hittat mat. Plötsligt på morgonen är alla försvunna från hönshuset och hon hör inte vart de tagit vägen. Visst det finns alltid mat och vatten där men de äter mycket hellre utomhus på sina rundor. Har hon tynat av depression, att vara ensam när man är flockdjur...  

Det är lätt att missa att nån inte hänger med eftersom hela flocken sällan är samlad. Det är oftast nån som är kvar i hönshuset för att lägga ägg eller funderar på att ruva. Stackars liten, förlåt! 

Nässelvatten och extra gobitar hädanefter!
 
27 kommentarer:

 1. Så fint du beskriver det hela. Så där är det ju, man ser inte det man har för ögonen alla gånger. Så fint att Lilla Stumpan ska få extrabitar och nässelvatten härefter. Dina små raringar är verkligen rara. Här i vår trädgård har vi också blivit med höns, vilda höns. Vår fasanfamilj kommer minst ett par gånger varje dag för att "tanka". Under fågelbordet finns det alltid godbitar och nu fyller jag på lite extra på marken också.

  Ha en fin helg Anette!

  SvaraRadera
 2. Kycklingmamma, så fint! Hoppas att hon klarar sig under dina omsorger.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Vilken underbara hylla för pumpor och squash - visst är den byggd av krakar ?
  Stackars Lilla Stumpan - vilken tur att hon snodde runt benen på dig så hon får lite extra påfyllning. Dom är så härliga och stora personligheter dina höns !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är byggd av krakar som en hel del annat i trädgården.
   Kram/Anette

   Radera
 4. Ja vissa höns är bara såå speciella ;))...det kommer jag ihåg från våra som vi hade i några år ;))....vilket härligt namn du har på henne (lilla stumpan )
  Önskar dig en trevlig helg !
  Bia

  SvaraRadera
 5. Åh, så fint du beskriver dina höns! Dom har verkligen fått ett underbart liv hos dig - inte många hönsägare skulle upptäckt att en höna var lite utanför...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Du pysslar verkligen om dina hönor, Lilla Stumpan kan inte ha en bättre "mamma" än hon har i dig!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. De är så mysiga dina höns. Ja pyssla om stumpan lite extra, hon kan säkert ha dålig hörsel precis som vi. Så vackert det blev med alla dina pumpor på hylorna sånt njuter man av att se.
  Ha nu en fin helg och bra vecka
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Tur i oturen att hon sprang runt fötterna på dig. Hoppas hon repar sig nu. Låter som hon är döv? Min dotter har en döv katt och hon fungerar absolut inte bland andra katter eller med många människor runt sig.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 9. Men stackars Lilla Stumpan. Hon kanske är hörselskadad eller till och med helt döv. Vilken tur att hon kom till dig och pockade på uppmärksamhet, så att du fick lyfta upp henne och känna hur mager hon var. Hon kände säkert ett stort förtroende för dig och försökte hitta ett sätt att tala om att hon behövde hjälp. Nu får hon det bra, lilla krabaten.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 10. Åhh bra att du har ett extra öga på Stumpan. Hon blir väl inte mobbad, eller bortkörd från maten?
  Gillar starkt dina berättelser om hönsen.

  SvaraRadera
 11. Åh vilket fint inlägg om lilla Stumpan...så himla söt är hon också :)
  Alltid lika kul att kika in till dig!
  Söndagskram från Titti

  SvaraRadera
 12. Lilla Stumpan så fin hon är. Jag skickar lite extra kärlek till henne och du får göda på henne med godsaker. Fint det är din hylla med alla pumpor och Lilla Stumpan. Ha nu en bra ny vecka imorgon. Kramen

  SvaraRadera
 13. Ser bara den snygga hyllan, men Stumpan är såklart väldigt söt.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Men så galet vackra pumpor!!

  Ha en fortsatt fin söndagskväll!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 15. Du är ju väldigt lyhörd för hönsen så det kan ju vara så med Stumpan att hon inte hör lika bra. Blir hon skrämd på samma sätt som de andra av ljud? Måste kommentera din fantastiska hylla. Ett konstverk av pumpor. Verkligen fint.
  //Helene

  SvaraRadera
 16. Lilla Stumpan är en både söt och egensinnig liten dam.

  SvaraRadera
 17. Pumpor i all ära, visst är det snyggt men Lilla Stumpan tar ändå priset, hon är väl för söt. Hoppas hon kan lägga på sig lite hull under den duniga ytan. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 18. Hon är bedårande! Vilket passande namn!
  Nässelvatten säger du. Ger du dem nässelvatten i stället för "vanligt" vatten? Hur mycket och hur ofta?
  Kram

  SvaraRadera
 19. Men vilken tur att du upptäckte detta i tid! Stackars liten hönshjärna som inte kan förstå vad som är fel. Hon är verkligen värd omsorg nu, hoppas att du snart märker skillnad.
  Som fotomodell är hon oöverträffad, men säg till henne att hon inte ska vara size zero ;-)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 20. Men stackars lilla söta Stumpan. . .hoppas hon får mycket extra tillskott nu. . så att hon får lite hull under fjädrarna!
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 21. Himmel så söt lilla stumpan är.
  Och idag har dina hönor fått en hel korg full med äppel.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 22. Som en saga är din berättelse fast sann, lilla stumpan kommer nu att få mer tillsyn av dig. Ja så kan det bli i själva livet med både folk och fä, nu vänder det till de bättre.
  Så många fina pumpor du har, jag har aldrig testat pumpor fast jag har talat om dem.
  Varje år säger jag kanske i år . . .
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
 23. Så fint du skriver om lilla Stumpan. Och så fin hon är. Jag hoppas att hon kommer att få mer hull nu när du kommer att omhulda henne lite extra. Söta lilla Stumpan.

  SvaraRadera
 24. Very nice post really ! I apperciate your blog Thanks for sharing,keep sharing more blogs.

  ดูหนัง

  SvaraRadera
 25. I like your blog,I sincerely hope that your blog a rapid increase in
  traffic density,which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  หนังใหม่

  SvaraRadera