lördag 17 januari 2015

Äppelstunden

Förra våren påbörjades projekt Äppelstunden, att göra om en hopplös hörna med tveksam gräsmatta och risiga buskar till ett ställe där jag kan samla vårblommor, pioner och framför allt ett ställe där jag vill vara.
Det blir en lundmiljö med två äppelträd, men eftersom vi har fem äppelträd i ett annat rum, kändes det inte rätt att kalla detta äppellund, men många äppelstunder hann det bli under sommaren.Vi började med att justera lutningen något genom att gräva upp vänstra sidan och lägga den uppgrävda gräsmattan upp och ner på högra sidan. Istället för markväv använder vi dagstidningar och papperssäckar. Jag ville nämligen att gräset skulle kvävas men atten att papperslagret sen ska förmultna med tanke på marktäckare och andra växter.

Vi samlade tidningar ett bra tag och ytterligare fem hushåll hjälpte till. Vi dammsög byn på papper. Använde ca 24 tidnignar/kvm men det visade sig senare att det fanns maskrosrötter kvar som ändå trängde igenom. Dom måste ovillkorligen bort på ett eller annat sätt annars blir det alldeles för tungjobbat senare.
Av erfarenhet från andra liknande marktäckningsprojekt i trädgården vet jag att det här lagret räcker men inte för maskrosor. Det kväver till och med kirskål annars. Viktigt är dock att lägga ett överlapp med 25-30 cm och vara noggrann.

Ovanpå tidningslagret jord, kompost, gödsel och sist täckbark eftersom jag inte tänkte plantera hela området på en gång. Kommer nog att få justera Ph efter hand.

De utsparade gräsmattsremsorna blir gångar.

Viktigt att vika ner runt kanterna. Mot gräsmatta och äng kommer jag att komplettera med metallremsor.


En bit stam från en tidigare nedsågad lind tar plats under ett av äppelträden. Tack och lov för grannar med stora maskiner!

Det gick åt flera kubik av både bark och flis. Att köpa detta i småsäckar hade inte blivit lösbart utan vi hämtade själva på ett upplag.


Utsikt över parkering och uthus från sittplatsen. Man sitter verkligen bekvämt eftersom den är lite naturligt skålad för rumpan och det levande trädet blir ryggstöd. Här filosoferas det över vilka växter som ska få komma in. Strukturen är klar. På de soliga partierna blir det fler pioner, någon ros. Men kommer jag inte överens med rosorna blir de utbytta mot fler pionerutan pardon. Ett stort antal vårlökar återplanterades och över dem blir det marktäckare tills vidare. Räknar med att kunna plocka bort och sätta intressantare växter så småningom. Det känns så gott att ha lite utrymme att växa i. Hoppas alla sippor kommer att trivas också. Det vore härligt med stora mattor så småningom. Får se om barken är ett misstag eller hur det går. Räknar med att justera Ph med kalkning.

I sommar fortsätter arbetet med metallkanter och inplantering av roliga växter. Äppelstunden ska också bindas ihop med Fulbulans rabatt och ett riktigt fulhörn vid gavlen på garaget. Jag önskar också ett tradtionellt Smålandsstaket av enestörar och granslanor, men vi hinner det vi hinner.

Allt gott45 kommentarer:

 1. Åh, så roligt att förverkliga drömmar! Så bra det ser ut... gissa om jag är avundsjuk! Men mina händer och min rygg har trädgårderat klart. Nu blir det lite lagom balkongodling framöver, även där kan vissa drömmar förverkligas.

  Ha det gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Men oj vilket roligt projekt... och så fint det blir!
  Gillar det där lundaktiga med gångar och lökväxter och marktäckare.
  I vår trädgård har vi också haft ett sånt där hörn med bara massor av sly. Förra året gjorde vi gräs istället och nu funderar vi på pool i det hörnet. Men vi får se, vi får nog tänka ångrar varv till!

  SvaraRadera
 3. Vilket arbete! Så många tips och ideér jag fick nu. Min trädgård är inte lika stor, men en del kan jag nog förverkliga här ändå. Trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Hur fint som helst! Vilket fantastiskt projekt, ska verkligen bli spännande att se hur din stundlund växer fram!
  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 5. Vilket projekt. Som sagt, tur att ni känner de som har stora maskiner. Det blev jättefint.
  Maskrosor kommer ju upp ur asfalt, så de är inte lätta att tas med. / Britt

  SvaraRadera
 6. Vilket arbete ni gjort/gör....fantastiskt fint blir det. Tänk att sitta där vid sittplatsen och titta/lukta på allt fint som blommar.
  Nu längtar vi dit.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Vilket jobb lagt ner! Ser redan jätte bra ut...tänk när det börjar blomma:)
  Ja, man hinner det man hinner.
  Ha det gott i helgen!

  SvaraRadera
 8. Oj, vilket jobb, men fint blev det!!!
  Maskrosor däremot växer igenom det mesta, behövs ingen stor rotbit.....
  Ha en fortsatt skön helg!

  SvaraRadera
 9. En riktig pionlund kan det där bli så småningom! Ett gediget underarbete lönar sig alltid och det har ni gjort. Tidningar är suveräna att använda, markduk skapar alltid problem förr eller senare.
  ...och tänk så trevligt det är när våren kommer och det finns färdiga planteringsytor att fylla upp med växter.

  Lycka till, det kommer att bli jättefint!

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Äppelstunden, vilket fint namn. Och så
  fiffigt och snyggt med flis och bark.
  Och om några månader är ni igång där
  igen.
  Ha en fin helg
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 11. Vilket snyggt och proffsigt projekt.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Vilket härligt namn på platsen, blir säkert jättefint och harmoniskt :)
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 13. Arbete i massor krävs det för att få ett sån´t litet paradishörn. Förstår att du längtar till våren så du kan sitta där bland äppelblommorna. Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 14. Så fint förstår att du nu längtar till sommaren så att du kan njuta av allt detta vackra.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt kul projekt! Äppelstund eller Lund, det låter härligt bägge två!

  SvaraRadera
 16. Vilket underbart projekt ni håller på med! Ser fantastiskt ut, kan nästan se alla härliga pioner och annat vackert som kommer att stortrivas där:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 17. Härligt projekt och lika bra att göra det bra från början. Jag önskar att jag också hade grannar med stora maskiner. Gillar namnet Äppelstund. Klokt att tänka att göra så att man känner att man vill vara där.
  Skall bli spännande att se till våren.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 18. Vilken lycka med ett sådant jätteprojekt. Tänk så många växter du kommer få plats med där! :) Och äppelstunden var ett bedårande namn. :) Vi gör precis som du när vi anlägger nytt, täcker med tidningspapper och det funkar perfekt. Blev alldeles lycklig av ditt inlägg... Lääängtar till sommaren nu. :)
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Äppelstunden är ju redan nu bedårande! Marktäckning med tidningar har jag också gjort i en stor rabatt med gott resultat. Dessvärre blev tog mitt lönearbete sedan för mycket tid så jag hann inte vårda den rabatten. Men inom en inte alltför avlägsen framtid blir det mer fritid och mer tid för odling och vård av det som redan finns. Du kommer att lyckas bra med tidningstäckningen, det är kanon.

  Du trodde jag lagt ut recept på glutenfritt bröd, jag kommer inte ihåg att jag gjort det men här kommer en länk till ett bröd jag ska prova inom kort: http://hanna.metromode.se/2015/01/16/tekakor-gjorda-pa-lins-och-gulartsmjol/.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 20. Vilken mysig plats det blir. Vad härligt med så många nya ytor att gestaltat, ska bli kul att följa!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 21. Men oj ,det där har jag helt missat hos dig! Så fint!
  Vilken fin vy från sittplatsen, vad härligt med sippor och lök.
  Ska bli så kul att se framöver!

  Tack för de fina rader du skickat till mig!
  Så fint!
  Trevlig helg!
  Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 22. Men va fint!
  Min lund är jag inte så speciellt nöjd med. Nu fick jag tankar om att kanske göra den större. Kanske skulle det vara lättare att få den bra då? Inget äppelträd i min men en stor björk som suger vätska i det oändliga.

  Tack för inspirationen!
  Kram

  SvaraRadera
 23. Vilket spännande projekt, det ser ut att bli jättefint! Tack för intressanta, kunniga och upplysande inlägg, det är alltid roligt att få fler bitar till det stora "trädgårdspusslet".
  Ha en fin söndag! / Åsa

  SvaraRadera
 24. Vilket bra namn på lunden och fint ser det ut också.

  Ha det gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 25. Woaw så fint! Vilka bra tips sen, jag får nog börja prenumerera på dagstidningen igen ;-) Om inte annat så för att jag får en chans att död kirskålen (den är så tät att inte ens maskrosorna trivs)
  Ha de gott. Kram, Cat

  SvaraRadera
 26. Åh, så fint ni har gjort i er lilla Äppelstund! Tack för tipset om dagstidningar mot kirskål. Har försökt med markväv och svart plast, men utan resultat. Får nog spara alla dagstidningar till våren... ;-)

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 27. Hejundgehå, som vi säger här! Det var till att rivstarta.Vår lilla lund, också under äppelträd, har fått nöja sig med en årlig dos löv och lite benmjöl omkring lökarna. Kanske ska jag börja spara tidningar och utvidga den på ditt vis. . .jag blir onekligen sugen:)

  SvaraRadera
 28. Ser riktigt fint ut! Kan inte du återkomma med dina erfarenheter från projektet? Skulle gärna vilja veta hur den håller sig över tiden med bl a ogräset. Jag gjorde nämligen som du i min förra trädgård och lyckades tyvärr inte så bra men är på G att försöka igen. Kram Merja

  SvaraRadera
 29. Men oj vilket megaprojekt! Och så himla fint det blev, vilken mysigt och charmig plats att strosa runt på. Förstår att du har många tankar och idéer på blommor nu :) Ser fram emot att se fler bilder på detta!

  Många söndagskramizar aka

  SvaraRadera
 30. Åh, vad läcker det blev... och man kan ju bara föreställa sig hur det kommer att bli...wow!
  Ha det gott /Lotta

  SvaraRadera
 31. Vilken fantastisk äppelstund!!! Vad jag önskar att jag kunde komma på såna där rejäla projekt, jag lyckas bara dutta lite här och där. Ser fram emot vårens bilder senare!

  Jenny

  SvaraRadera
 32. Åh så fint det kommer att bli i din äppelstund/lund. När jag blundar kan jag se alla vårblommor som tittar upp och pionernas röda stjälkar och dig när du går där på stigarna under de blommande äppelträden och njuter av allt du skapat. Ha en skön söndag/ Titti

  SvaraRadera
 33. Å vad jag blir sugen på att göra något projekt i vår egen trädgård, tidigare har vi bara tagit bort allt som kan tänkas behöva skötas men nu får jag nog tänka om :) Kram Anna

  SvaraRadera
 34. Vilket spännande trädgårdsprojekt! Man blir verkligen sugen nu att börja drömma om vår och sommar igen och sköna trädgårdsstunder! Både rosor och pioner, låter som musik i mina öron! Åh, så härligt!
  Lisa

  SvaraRadera
 35. Åh, vad spännande, och vad prydligt det ser ut redan. Kul med en stor yta att plantera upp, särskilt om man har en plan (vilket jag själv oftast saknar...:-)
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 36. Så underbart med trädgårdsprojekt!! Jag planerar också för en liten hörna. Kom över en lång buxbomshäck i höstas. Problemet är bara var jag ska plantera den:-) Ett angenämt problem men lite klurigt eftersom jag har en ALDELES för liten trädgård. Men ska nog finna på råd...
  Hoppas du får många härliga äppelstunder i sommar!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 37. Vilket projekt! Det ser verkligen fint ut och det ska bli spännande att se platsen längre fram på året.
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 38. Tänker som dig att hellre kväva ogräset med naturligt material än markväv som sedan finns där för evigt. Jag brukar oftast lägga sand på, men ganska tjockt lager, till exempel i jordgubbslandet och där kommer inget ogräs. Fint med den ljusa flisen! /Monica

  SvaraRadera
 39. Helt fantastiskt!! Vilket projekt!! Kul kommentarer om hur mycket det går åt av tidningar, bark etc. Det går ALLTID åt mer än vad man tror. Ser fram emot uppföljningsinlägg om din äppelstund längre fram i vår. Som tur är finns det en herr Traktor och maskiner här på Gården som kan hjälpa mig med mina projekt.
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 40. Wow, vilket projekt! Lycka med sådana grannar som man kan ta hjälp av. Täcka med tidningar har vi också provat, funkar jättebra. Ser fram emot att se mer från Äppelstunden senare i år.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 41. Åh, vad jag längtar efter vår och sommar nu! Ser fram emot att se hur projekt Äppelstunden fortskrider. Fiffigt att ge en ny funktion åt trädstammen. Återbruk gillas skarpt;-).

  Ha det gott!

  Kram Eva

  SvaraRadera
 42. Det ser härligt ut med trädgårdsjobb i sommartid men jag misstänker att det varit riktigt jobbigt. Fint ser det ut att bli i alla fall..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 43. Oj, vilket härligt trädgårdsprojekt!
  Ha en skön vecka!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera