onsdag 27 maj 2015

Dags att komma ut

 Nu är äntligen agaven på plats i en kant av parkeringen.
Agaven tillbringar långa vintern i garaget under belysning, svalt med sparsam vattning. I februari, mars ökar jag antalet ljustimmar och börjar också vattna lite mer.
Att flytta de taggiga bjässarna som dessutom står i betongkrukor är ingen lek, men än så länge har det gått bra utan olyckor. De ska lyftas ner från fönsterbänken, baxas upp på säckkärra och sen trixas ut från den trånga garagplatsen för att tillbringa några veckor på avhärdning i dörröppningen. Stänger på kvällen och öppnar på morgonen. Rätt praktiskt. Som du förstår tillbringar bilen den mesta tiden utomhus.
Här får vi ofta några frostnätter innan midsommar, så det gäller att hålla koll och stå beredd med täckning.


Fula blad ansas och ibland lossar jag också sticklingar som får växa till sig nergrävda i gruset på parkeringen.
Den tvåfärgade agaven tog jag som 12-åring hem från Gran Canaria där de växer vilda. Det var ingen som upplyste mig om att man inte fick ta hem plantor och i vilket fall måste det vara preskiberat vid det här laget. Den har följt med på otliga flyttar, bott i korridorrum, i varma lägenheter och i källare, tappert uthärdat allt, så nu tycker jag den är värd att bli så ompysslad som det bara går. Den stora enfärgade fick jag av en väninna för ca 35 år sen och är inte riktigt lika gammal.

Agavesläktet tillhör de suckulenta växterna och familjen sparrisväxter med cirka 200 arter. Alla arterna har sina naturliga utbredningsområden i varma trakter som södra USA, Västindien, Centralamerika, tropiska Sydamerika.

Sisal som till exempel används till rep och mattor kommer från Agave sisalana och Agave tequilana är huvudingrediens i Tequila.Och dom här har jag ingen aning om vad de kan heta och inte är de så gamla heller, bara tonåringar i 15-årsåldern.Allt gott

43 kommentarer:

 1. Coola växter... tur att du tar väl hand om dem!

  SvaraRadera
 2. Häftigt att ta med hem från resan redan som 12-åring. Det är läckra spännande växter. När man haft dem så länge blir de som kära gamla vänner.
  Ha en fin dag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig känsla det måste vara att "pyssla" med dina agave som varit med dig så länge. Lite tungt kan jag förstå med tanke på storleken men ett kärt besvär ändå. Agave är så vackert. 15-åringarna såg ut som riktiga tonåringar, lite stickiga men ändå söta :-)
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Trevlig historia om dina agave och fint blev det på parkeringen. Jag hade också en enorm agave som jag fått som stickling från min då kära granne och kompis. när den blev större vilken den snabbt blev fick den bo i hennes orangeri-glasrum. Den var en verklig prydnad i min trädgård. Men när barnbarnen kom, var jag tvungen att ge bort den. Borås parkförvaltning tog gärna emot den till stadsparken,så de hämtade den med lastbil. Den nye stadsträdgårdsmästaren har mycket exotiskt tema i sin design. Jag är glad att den kom till användning men sparade förstås en stickling och den är ganska stor nu,men den för ett mycket hårdare liv än den förra ( verkar tåla vad som helst) den står i förrådet på vintern, men jag avhärdar den bara lite och tar ut den redan i april, men så står den högt på en pedistal lite under tak på köksaltanen, där inte små fingrar kan nå den. Utan agave vill jag inte vara, men 50 cm bred som nu är ganska behändigt.
  Tack för den nostalgikänslan jag fick så här på morgonen.
  /Luna

  SvaraRadera
 5. Bra gjort att ha skött om Din Agave så den har överlevt, de mindre växterna i krukorna de är även fina./Margareta

  SvaraRadera
 6. Förstår att du vill pyssla om dina gamla trotjänare med den bakgrunden :) Själv har jag faktiskt kastat en hel del av mina taggiga växter, stack mig rejält i armen för några år sedan :( Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Äääääälskar de cylinderformade kaktusarna!! Så tuffa! : )

  SvaraRadera
 8. Tänk, så många år du haft och pysslat om den, härligt! Som en riktigt god vän. Intressant att veta mer om dessa växter och släkten. De är ju väldigt speciella, en känsla av medelhav... i Småland! =o)
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Ja, en sån trogen växt är värd att pysslas om! Vilken trevlig historia!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 10. Växter med karaktär! fint ordnat med samstämda krukor.
  Ha en bra dag
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Det låter som ett tungt taggigt jobb. Alla växter är väl inte förbjudna att plocka med sig?? Potatis, solros och en del annat vet jag.
  Men du har verkligen förvaltat den väl, om du tog den redan som 12-åring! Och preskriberat är det för längesedan. / Britt

  SvaraRadera
 12. Cool växt! Och ett trevligt växtminne från en resa (och på den tiden pratades det inte om det där med att inte ta med växter).
  Jag saknar också bina och humlorna, håller tummarna att någon varit framme så det blir några bär i år.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 13. Så fina och exotiska! Så gulligt med små plantor som växer till sig i gruset också :) Kan tänka mig att man inte lyfter de där krukorna lätt som en plätt. Bara plantan i sig är ju bastant. Alltid lika inspirerande att få följa med i din trädgård och i dina trädgårdssysslor :)
  Ha det så bra!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Så vackra och ståtliga! Måste vara underbart för dem att komma ut!
  Idag har jag börjat plocka ut lite krukor här också, för nu borde väl sommaren komma snart....
  Kram Lena

  SvaraRadera
 15. Åhhh så coola växter...helt i min smak...skall försöka att ha lite kaktusar och gräsväxter blandat med lite färgklickar ute på terrassen på landet i sommar....men jag hinner ju ändra mej förstås, haha...
  Kram bia

  SvaraRadera
 16. Vilken härlig historia din agave har att berätta.
  Att forma och fylla en trädgård kräver åretruntomsorg
  Jag kommer ihåg att jag genomgick en kaktusperiod under min studietid i Uppsala.

  SvaraRadera
 17. Häftigt! Och exotiskt i Småland! Jag tycker att mina myrtnar som jag har haft 20 år är gamla, men det var ju inte mycket att komma med när man pratar med dig :)
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 18. Fantastiskt att du lyckats hålla liv i dina agave under alla år - och att du inte heller tröttnat på dem. Vissa växter kan jag bli så innerligt trött på när jag haft dem i många år så då ger jag dem lite frost och så är de borta - sen ångrar jag mig givetvis.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Och som tonåringar så står de helst i grupp...*fniss*...Jag har alltid gillat agave, och kommer genast att tänka på en äldre dam som hade ett jätteexemplar i sin trädgård. Kan undra hur hon förvarade den och fick ut den på sin plats varje försommar...? Nu önskar jag att jag hade ett garage också, ja inte till bilen, den kan stå ute, men att förvara alla mina växter i...Fast de har krympt till antalet, och jag försöker besinna mej när jag passerar handelsträdgårdar och liknande. Men jordgubbsplantorna, de frodas och växer, är sååå lycklig för dom!
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 20. Så välmående och fina, de får fin skötsel tror jag allt. Tänk att ha växter så länge, du måste ha ett speciellt förhållande till dem, särskilt de med hög ålder. Tror aldrig jag skulle lyckas hålla något som står i kruka i liv så länge. Kram Merja

  SvaraRadera
 21. Vackra tycker jag!
  Och i betongkrukor också=)) Det gillar jag!

  SvaraRadera
 22. Vilket tålamod! Vad vackra du fått dem!

  SvaraRadera
 23. Så vackert och klart man vill pyssla om en så kär gammal vän :). Vi har våra palmer i garaget på vintern. Bilen står ute och den klarar det.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 24. Din Agave är helt underbar! Hade en jättestor i Stockholm men den var jag tvungen att bära upp och ner för en smal källartrappa, så till slut stod jag inte ut. Men här har jag fått några småplantor som enligt utsago ska kunna överleva vintrarna och det har dom gjort hitintills - tror jag. Sak leta efter dom när jag - förmodligen - tar min första prommis i morgon!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 25. Vilka fina Agaveplantor. Duktigt av dig att lyckas hålla dem vid liv så länge! Gillade den sista bilden, visst ser det ut som ett gäng tonårstjejer som koketterar framför spegeln:-)

  SvaraRadera
 26. Vad raffinerat med agave på parkeringen! Hur är det, har för mig, att det kan bli rätt kallt i öknen på natten, men den kanske inte klarar minusgrader?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 27. Så härligt! Det är inte ofta man ser den typen av växter i våra trädgårdar. Jag har en annorlunda aloe vera som ska få komma ut i trädgården i sommar. Jag fick ett skott för många många år sedan av någon som i sin tur hade fått den från sin granne i Spanien. Nu har jag ett helt gäng och eftersom de tål solsken så bra, så ska jag låta dem översomra på tomtens mest soldränkta platser. Tror att de kommer att uppskatta det :D

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 28. Men vilken fantastisk historia.
  Att ha kunnat vård om sina plantor under så otroligt många år är verkligen skickligt gjort.
  Klart du ska ta hand om dina 'gamlingar' extra väl.
  Läckra växter som jag gillar skarpt.

  Allt gott!

  SvaraRadera
 29. Nej, vad läckert, det där skulle min yngste son gilla, han har kaktusar enbart i sitt fönster. Jättekul när vi är utomlands och kan peka ut växter som han har hemma. Såklart det är preskriberat, vilken härlig historia, att du hade växtintresset redan som barn.

  SvaraRadera
 30. Agave är så himla fina, speciellt de tvåfärgade. Jag har enfärgade också stulna någonstans runt medelhavet, men inte av mig utan min svärmor :o
  Fint att samla ihop suckulenter och kaktusar på det där sättet.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 31. Vilka häftiga agave! Kaktusarna går inte av för hackor de heller. Min lilla (pyttelilla, jämfört med dina) agave står fortfarande i växthuset tillsammans med två novemberkaktusar och mina två kärngrodda citrusväxter. När kommer solen och värmen så de får komma ut!?
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 32. Så intressant läsning! Det måste se väldigt fint ut vid parkeringen. Roligt med annorlunda växter!

  /Anja

  SvaraRadera
 33. Härligt inlägg. Tänk att du redan vid så tidig ålder var intresserad av växter. Agave såg vi i massor när vi var på Madeira i vintras men jag tror aldrig jag sett det här i Sverige..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 34. Kul med agave. Vi har också en sån som jag har planterat om och tagit bort alla sidoskott den fått. Dom har jag krukat upp. Otymplig att bära men rolig att ha. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 35. ps
  Snyggt med spegeln bland agaven.

  Kan du ge mig ett råd:
  Skulle det vara ok att odla vildtomat i ho med potatis? Så klart drabbas de ju av samma sjukdom om de drabbas men om inte...? Blomsterlandet sålde en rolig planta som var tomat och potatis i en och samma planta därav fick jag idén om att ha dessa i samma rabatt.
  ds.

  SvaraRadera
 36. Vilka bjässar! Snygga och så härligt med den historia de har, då blir det en relation till växten och inte bara prydnad.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 37. Underbar historia om agaven och så fint du har pysslat om den! Och vilken syn din parkering måste vara. Lite synd om bilen är det väl ändå...

  Kram Eva

  SvaraRadera
 38. jag säger samma sak som de andra..Vilken HÄRLIG historia!! Tänk att ni har klarat av dessa fina blommor så länge..men du ställer ju opp för dem också som jag inte tror många skulle orka..med att flytta lite hit o dit..med ljus o värme..Men det är fint att ha dem ute, då trivs de säkert.Kram från kobonden som också har en agave..fast liiiten.

  SvaraRadera
 39. Vilket brett intresse du har Anette, så trevligt inlägg . . .
  Att bevara sin lilla växt i så många år och att den bara ville vara hos dig i alla 'lägen' gör ju att den fått en plats i ditt hjärta på något vis . . .
  Självklart måste du ge den och dessa agaven en speciell omvårdnad, så Bengt får äran att 'tampas' lite med dem oxå, hi hi . . . .
  Har läst dina andra inlägg oxå som alltid är intressanta men tyvärr är det alltid just din blogg som jäklas med mig, vet ej varför . . .
  Må så gott, kram/ Eva

  SvaraRadera
 40. Ett så oväntat inlägg i en svensk trädgårdsblogg. Väldigt roligt att se hur stor och fin din Agave är, men jag tyckte bäst om de små "bebisarna" i gruset =)
  Läste också din sida om Basil Bus och Ture Svinto. Vilka härliga trädgårdsarbetare! Fantastiskt skönt att det gick så bra för alla katterna i bygden när det började så sorgligt. <3
  Hälsningar
  Sheegwa

  SvaraRadera
 41. Men vilket jobb! Visserligen förstår jag att en Agave måste ha lite extra vård för att klara sig här, men att du/ni orkar!
  Varje gång jag läser här så blir jag mer och mer imponerad av hur otroligt hängiven och kunnig du är.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 42. Tänkte härda min lilla Agave nu också,( som jag vann) :) funderar på att den behöver större kruka.
  Hur skulle du rekomendera att jag gör om jag planterar om den.
  Tänkte ha den i växthuset sen ett tag tills frostnätterna är över, brukar vara samma här.
  Tänk om man slapp dessa frostnätter nu i juni och kunde få "spela fritt" och bara ta ut allt man vill.
  Kruxigt, med dem. Förra året så vart ju alla mina dahlior förstörda över en natt i Augusti, trots täckning!
  Ja inget att göra, ska bli kul och se om den lilla Agaven vill fortsätta trivas, den har blivit lite, lite brun längst ut på ett av bladen :(

  Må så goty, kram Ewa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaktusjord och handskar. Det är alltid nåt blad som blir brunt varje vinter, ingen fara bara att skära av intill plantan.
   /Anette

   Radera