onsdag 20 maj 2015

Fiffigt för nypotatisen

Brukar ofta förgro och sätta några nypotatis i hinkar som får stå mot en varm södervägg. Sätter på friland också men i hink och skyddat läge går det lite fortare. Favoritsorten heter 'Early Rose' och är populär bland fritidsodlarna i trakten. Lite röd i skalet som namnet antyder, men det viktigaste är ju smaken som är ganska fyllig, mjuk och rund. Framförallt är den inte vattnig.

I år hittade jag särskilda potatiskrukor hos Wexthuset.com. Lika stora som en spann, fast med en insats med stora hål som gör det möjligt att lyfta hela plantan och se hur långt knölarna har kommit, plocka de största utan att störa rötterna nämnvärt och låta resten växa vidare. Att de är svarta är nog ingen slump för svart drar till sig värme.


Jag har satt tre potatisar i varje hink och idag har de blivit kupade. Det vill säga jag har lagt på lite mer jord och det kommer jag att fortsätta med efterhand som de växer.
Har du nån favoritsort bland de tidiga?

Allt gott
36 kommentarer:

 1. Det där måste jag prova - nästa år! Snart får jag kupa mina som växer på friland. Men detta kyliga och regniga vädret gör att någon potatis till midsommar blir det knappast.
  I GP stod det idag att årets maj månadhär i Gbg håller på att slå 15 år rekord! De' du! Inte bara gängrelaterade mordrekord utan även regndito.Vilken superstad jag bor i ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
 2. Vilken bra potatiskruka, en sådan skulle man ha. Då kanske jag kom igång med att odla potatis:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Praktiska spannar det där! Såg dem för första gången för ett par år sedan och tyckte att det var häftiga :) Men vi odlar inga grönsaker (ännu:)) så för oss är det inte aktuellt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Det sägs att de rödskaliga är de enda som inte drar åt sig gifter som ev kan finnas i jorden...
  Mian

  SvaraRadera
 5. Jag har en sådan hink, köpte en förra året och tänkte att nu ska det odlas - eller säger man kanske sättas? - potatis. Provade i några vanliga svarta plastspannar också. Men jag är en usel potatisodlare, misslyckades kapitalt för jag lydde inte råden och höll på att kupa sådär efterhand. MYCKET DUMT GJORT! Jaja... men nu blir jag sugen på att ta fram specialspannen o prova igen. Frågan är... vilken sort! Ja, och jag lovar att följa alla regler och råd, för min medfödda talang för odling av ätbart är, om inte obefintlig, så... pytteliten. (Fast, dina jordgubbsplantor blommar i din nätkorg, så är det ju... =o))
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 6. Ser ut att vara en perfekt ettståndsodlarhink! Hur gör du? Köper du sättpotatis eller tar du från egen skörd när du sätter din potatis? Jag förgror min vanliga potatis jag köpt för matlagning. Det har jag gjort i flera år, alltså köper ingen sättpotatis. Förutom i år då min förgrodda inte räckte till och nu har jag en omgång mandelpotatis på fönsterbrädan som väntar på att få komma i jorden snart. Jag är uppväxt med potatisodlare som föräldrar och jag minns bara att sättpotatisen sorterades till en särskild "binje" i jordkällaren. Sättpotatisen är väl ett påfund för odlaren av idag antar jag.
  Ha det gott/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ingen anledning att köpa särskild sättotatis utan sparar så gott det går av förra årets. Sorterar ut lagom storlek efter hand. Problemet för de flesta är nog vinterförvaringen och därav har det uppstått en marknad för sättpotatis.
   Amadine brukar jag köpa vanlig ekologisk och sätta.
   Allt gott
   Anette

   Radera
 7. Ahh, fiffig lösning. Perfekt för just de där första fina primörerna. Usch jag är dålig på potatis, men mina favoriter alla dagar är Cheri och Amandine. Inte direkt tidiga men heller inte sena ;-)
  Lycka till med potatisen. Ha de gott, Catarina

  SvaraRadera
 8. Men så fiffigt.. Just de där röda gillar vi med!

  SvaraRadera
 9. Ja, vad gör man inte för de första knölarna.

  SvaraRadera
 10. Vilken smart lösning!
  Jag har länge velat ha ramslök, men när jag äntligen hittade plantor till försäljning blev jag tveksam till härdigheten, men man kanske inte ska lyssna så mycket på det. Det verkar ju funka hos dig i alla fall! :)

  SvaraRadera
 11. Låter mycket bra med en sådan kruka. Vi har litet olika sorter och har ingen "måste-sort". I år blev det fem olika sorter, men det är mer än det brukar bli. / Britt

  SvaraRadera
 12. Jag har också sett dem hinkarna men inte slagit till på några själv, jag brukar sätta i vanliga plasthinkar hittills. Jag brukar köpa sättpotatis eftersom det aldrig finns något över från förra året av någon anledning, får kanske sätta mer helt enkelt;) Men jag brukar variera sorter för att få testa lite nytt. Så mycket ramslök du hade i förra inlägget, kul när man lyckas med något som då uppenbarligen inte brukar funka. Jag gjorde potatissallad med ramslök, citron och äpple häromdagen, jättegott! Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 13. Hej, att du bara vågar . . ., men frisk vågat är hälften vunnet heter det ju och du är ju en riktig 'hejare' på allt.
  Jasså man kan även äta blomman, det visste jag inte, jag har ju frysen full nu av ramslök, hi hi . . . .
  Vi har inte grävt upp ramslöken, utan vi tog bara bladen, jag repade som en ko eller häst, *fniss*
  Men jag knyckte ändå någon liten planta som tog sig bra, men vad ska jag våga sätta dem. jag vill inte ha dem överväxta som i Halleberg. Där fanns det hur mycket som helst, svårt att ens beskriva med ord och bild. Säkert blommar de nu på Halleberg, så otroligt vackert det måste vara då. Jag trodde oxå att blomman kanske tog näringen ur bladen när den blommar, men så är kanske inte 'fallet', eller vad vet du?
  Jag är så nyfiken på din trädgård Anette så det kan du inte tro, måste till dig, men när . . . .
  ja så håller jag på och dividerar hela tiden, men jag hör av mig om när vi tar 'vägarna förbi' . . . .
  Jag har inte testat det receptet ännu som du beskrivit, men det ska bli.

  Oj jag skriver visst på fel inlägg men vadå . . . .
  potatis har Rolf redan satt oxå, men han har inte tid att sätta i spannar, men potatis hade 'ålar' i varje fall.
  De har redan börjat kika fram.
  Han satte bara King Edvard och Maria i år, de är bäst säger han.
  Ha det så bra/ Eva

  SvaraRadera
 14. Vilka fiffiga krukor, det ska jag önska mig för mina tidiga potatisar! Jag har inte funnit någon favoritsort än, ska vara ärlig och säga att jag inte letat så mycket heller. Tycker alltid att de första tidiga potatisarna är så goda, oavsett sort.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Jag såg de där hinkarna häromdagen och undrade just om de skulle fungera här, blir spännande att höra hur det lyckas hos dig./ Titti

  SvaraRadera
 16. En sådan praktisk spann vore ju toppen. Här sätts det några päror i en pallkrage mest för att det är så vansinnigt gott att plocka egenodlat. Vad de heter glömmer jag jämt. Köper några små sätter av en bonde i närheten.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 17. En sådan praktisk spann vore ju toppen. Här sätts det några päror i en pallkrage mest för att det är så vansinnigt gott att plocka egenodlat. Vad de heter glömmer jag jämt. Köper några små sätter av en bonde i närheten.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 18. Jag väntar på mina sådana spannar. Jag gillar faktiskt inte de tidiga sorterna så mycket utan jag gillar sommarpotatisen bäst. Fast jag äter mer än gärna de tidiga också. Här har vi ätit nypotatis snart i två veckor så nu har magen vant sig. Varannan dag kokt potatis och varannan stekt. Potatis på mackan ja du vet ju hur gott det är. Tack för alla hälsningar du är så fantastisk. Har ju hållit på med lite annat liksom.
  Allt gott till dig
  Annika

  SvaraRadera
 19. Vilken praktisk potatishink... verkar verkligen bra! Har petat ner några knölar i en pallkrage... blir nog inte klara till midsommar, men sen så... :)

  SvaraRadera
 20. Fiffigt!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 21. Hej Anette, tack för din kloka kommentar!
  Egen färskpotatis drömmer jag om, en dag...
  Kram

  SvaraRadera
 22. Smart sätt att odla potatis. Jag drar mig för att odla en hel pallkrage, men ett par hinkar skulle jag kunna tänka mig att prova.
  Tack för tips och ha en fin helg!

  SvaraRadera
 23. Vilka smarta krukor, spannar ;) Några sådana skall jag ta och beställa för att vara redo till nästa år.
  Tack för din titt inne hos mig, och hoppas du får en fin dag. Du har mycket tips och idéer härinne
  så jag kommer garanterat åter.
  //Pia

  SvaraRadera
 24. Tänk vad de hittar på fiffiga saker nu för tiden :) Kram Anna

  SvaraRadera
 25. Vilken bra hink! Vill ha!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 26. Den där hinken ska jag tipsa en kollega om,
  hon har alltid egen potatis till midsommar.
  Ha en skön helg
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 27. Vet inte om jag vågar skriva detta, men jag är inte så förtjust i potatis. Brukar åka till en bondgård i närheten och få färskpotatis ibland, till midsommar och så, men odlar ingen egen......Lite skulle jag ju kunna odla så det kanske får bli ändring på det framöver när det finns så mycket bra och fiffiga saker som dina potatiskrukor t.ex
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 28. Fiffigt med potatisen! Och egenodlad är så mycket godare än köpt, det bara är så! Har ibland odlat i hink men inte i år. Men det här var ju något nytt, kanske värt att prova framöver.
  Och tack, jag har lagt en pläd i min solstol, och vilken tur att du kom upp, nån gång läste jag om en äldre dam som fastnat i sin, antagligen som du gjorde, men hon var ensam, gammal och skraltig och hon dog......alltså, solstolar är farliga. Kan vara farliga.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 29. Gott med färskpotatis ;).......vi har ett potatisland som är ganska stort på landet, som vi delar med svågern...vi får potatis så det räcker hela hösten/vintern ;))....men hink var ju fiffigt om man har liten plats...typ balkong kan jag tänka mej ;)
  Trevlig helg!
  Bia

  SvaraRadera
 30. Fiffiga krukor, berätta gärna hur de funkar. Här är potatisen uppe och jag ser fram emot skörd till midsommar. Kommer inte ihåg vilken sort, brukar bara ta något i trädgårdsbutuken ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 31. Svar: butiken heter som som jag skrev som rubrik Herbanist och ligger i Sundsvall....en liten pärla tycker jag förstås....värt ett besök om du kommer upp till Norrland i sommar ;))....lite svårt att beskriva vart den ligger, men turistinformationen i stan kan nog förklara ;)))...
  Kram bia

  SvaraRadera
 32. Svar: butiken heter som som jag skrev som rubrik Herbanist och ligger i Sundsvall....en liten pärla tycker jag förstås....värt ett besök om du kommer upp till Norrland i sommar ;))....lite svårt att beskriva vart den ligger, men turistinformationen i stan kan nog förklara ;)))...
  Kram bia

  SvaraRadera
 33. Åh, smart!! :-) Här väntar och väntar jag på att det ska komma upp någe potatisblast i landet.. men inget än..

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 34. Det var en smart hink! I år har jag bara en enda hink med tidig potatis, Princess och resten på friland. Satte både tidig och sen potatis samtidigt på friland och i pallkrage. Den sena sorten Asterix har kommit lika långt i blasten som den tidiga, men några potatis till midsommar vet jag inte. Jag testar mig fram både genom att förgro och inte. I slutändan har det nog inte så stor betydelse. Förra året tex hade jag förgrott tidigt, tidigt men sedan knäckte frosten dem i slutet av maj ändå utomhus. ja, ja. men att kunna plocka ut potatis och ändå inte störa dem verkar bra.
  ha en bra vecka
  Luna

  SvaraRadera
 35. Early Rose lät spännande - måste skriva upp namnet. Jag är inte heller någon vän av vattnig nypotatis. Hinken verkar som en fiffig lösning. Blir spännande att följa :)

  /Carina

  SvaraRadera