onsdag 13 maj 2015

Blickfång

Att varje gång bör sluta med ett blickfång, något att fästa ögonen på är gammal kunskap och det har jag tagit fasta på även i trädgårdslandet.


I de långa gångarna som slutar mot häcken av riddarsporrar står var sin gjutjärnsurna. Under vintern sätter jag i tall- eller granris, sen kommer påskriset som stått kvar tills nu, fast utan fjädrar förstås. Riset har nu flyttat till en låda för att bli klätterstöd åt låga ärtor. 
Istället landar nu blicken naturligt på hostan 'White Feather' när jag kliver in genom norra portalen. Den lyser upp och det behövs längre fram när häcken skuggar. Tyvärr behåller den inte sin självlysande ljusa färg hela sommaren utan mörknar allteftersom, men den är kul så länge det varar.



I väst-östlig riktning har jag ställt en stege i skogen som blir en förlängning på gången och på siktdjupet, faktiskt genom halva trädgården och tvärs genom trädgårdslandet.
Enligt principen "Man tager vad man haver" är den målad med lackfärgen till Mannens pick-up så den lyser alldeles extra en liten stund just när kvällssolen träffar. Gillar den stunden, brukar sätta mig i närheten med en god kopp te och njuta av kvällen.




Ha det fint

42 kommentarer:

 1. Jag gillar gångförlängningslösningen med stegen. Extra läckert att den oxå smeks av den nedgående solen.

  SvaraRadera
 2. Du har så fint och prydligt i ditt trädgårdsland att det är en ren fröjd att se dina bilder. White feather passar väldigt fint i den rostga urnan. Ha en skön vecka/ Titti

  SvaraRadera
 3. Vilken fin köksträdgård! Och funkian "White Feather" var en ny bekantskap för mig, väldigt annorlunda med sina ljusa blad.
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fint. Gillar sådana små saker att fästa blicken och uppmärksamheten på. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 5. Din trädgård är fantastisk med alla förträffliga lösningar! Och du är också fantastisk! Funkian är fin, har nog aldrig sett en så ljus även om jag har några olika varianter i min trädgård.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Roliga idéer du har... det där med blickfång är jag nog inte så bra på, inte gångar heller :-)
  Ha en skön onsdag!

  SvaraRadera
 7. Verkligen fantastiskt vackert.
  Fin onsdag till dig
  Annie

  SvaraRadera
 8. Det enkla är det vackra! När man har en bra grund kan man jobba med små fina detaljer som gör stor skillnad. Du har det så fint!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 9. Så härligt smakfullt du får till det i din trädgård! Beundrar den egenskapen hos andra, själv har jag en tendens att "överarbeta" mina installationer och det ser endast rörigt ut. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Så fint du har det!! Vissa har "det" där som bara kan ställer dit saker och få det att se fantastiskt ut...du har "det" :-)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 11. Så fint och välordnat. Och ganska mycket tanke bakom arrangemangen. Jag skulle kanske börja använda hjärnan på det sättet. / Britt

  SvaraRadera
 12. Så ljuvligt vackert hos dig och stegen lyser som ett vackert smycke i allt det gröna !
  Kommer gärna och kikar in hos dig när vi åker ner till Skåne i sommar !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 13. Jag gillar dina fina blickfång som drar blickarna till sig och som gör att man gärna vill gå vidare och se vad som döljer sig bakom nästa krök. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 14. Har också hört detta med blickfång/siktlinje. Dina bilder är verkligen talande för detta.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 15. Så snygg bilen måste vara om den har samma kulör :) Snyggt också med ärtlösningen i förra inlägget. Ja, med det mesta jag ser här faktiskt...

  SvaraRadera
 16. Oj, va snyggt! 'White feather' står på önskelistan här, men den är svår att hitta.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 17. Vad skönt med en stilla paus till ljuset mot slutet av dagen.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 18. Så fint du har det! Det måste vara så njutningsfullt att vara där. Kram Merja

  SvaraRadera
 19. O vilken vacker köksträdgård du har. En fröjd för ögat.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 20. Förstår att du gärna sitter där med en kopp te i kvällningen och bara njuter av ditt vackra blickfång i din vackra trädgård. Du har verkligen förmågan att skapa det där lilla extra med enkla ting. Precis i min smak.

  En fin helg till dig från tant Cathrine :) kram

  SvaraRadera
 21. Förträfflig princip! Ska betrakta vårt köksland med de ögonen och se vad jag kan göra för att göra det hela intressantare!
  En skön helg
  önskar Laila

  SvaraRadera
 22. Härliga blickfång! Blir allt mer nyfiken på din trädgård, som jag hoppas på att få besöka irl någon gång. Du har många inslag som inspirerar, men kanske framförallt ett helhetstänkande som fångar mig. Härligt! (Och nu blommar en av jordgubbsplantorna i nätkorgen =o)
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 23. Så snygga blickfång. Båda två. Det där är något jag tänkt på men inte fått till. Ännu.

  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 24. Härliga tips, en stege blir mitt nästa mål, man tackar!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 25. Jamen så fint! Förstår att du njuter av de siktdjupet helst när solen lyser på stegen. Ja precis man tager vad man haver och en gammal trästege har jag velat haft, men de flesta är nog uppeldade.
  Jag tänkte på dig i förra veckan att jag skulle kika in på marknaden/Tyrolen men bilen styrde hemåt alldeles för sent för att åka över 100 mil den dagen! Man vill alltid mycket mera än man hinner, hoppas ni hade det bra och slapp det värsta regnet! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 26. Vilken underbar köksträdgård du har. Det ser så fint och mysigt ut på bilderna att man inte vill ta blicken ifrån dem. Men även om man har det så vackert som du så är ju blickfången viktiga för siktdjup och helhet. Jag har rotat till det lite hos mig så lite blickfång för att avleda blicken från röran, tills det rättat till sig, skulle nog inte vara så dumt hos mig :-). Kram Anna-Karin och trevlig helg!

  SvaraRadera
 27. Kul att måla stegen med billack! Och det blev väldigt fint och ger djup i hela trädgården och gången med den färglösa (?) hostan är också fin. Det var roligt att läsa om den för jag har någon liknande färglös (jag vet, den är inte färglös men den ser ut som ett Transparante Blanche äpple i färgen just nu) och det ser lite kul ut. Fast jag har ju inte min så fint ställd som du, den har liksom hamnat i en skrev i berget som det mesta här.
  Väldigt fina bilder från din fina trädgård!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 28. Du har ju en sån himla fin trädgård...och jag har förstått att du brinner för den också ;)))
  ha nu en fin helg!!
  Kram bia

  SvaraRadera
 29. Älskar idén med den röda stegen som blickfång och vägvisare... Underbar!!!
  Och fint att du även använder idén om blickfång i köksträdgården.
  Ha en skön helg! Kram Eva

  SvaraRadera
 30. Åh vad himla fint!!! Och tack för tipset, ska ta med mig det där med blickfång i slutet av en gång, superfint!

  Många kramar aka

  SvaraRadera
 31. Så fina blickfång! /Anja

  SvaraRadera
 32. Vackert! Urnan med sin hosta var fin men den röda stegen var sådär härligt kaxig och snygg där den står mot allt det gröna.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 33. Hur snyggt som helst och verkligen bra knep.
  Ha en riktigt fin helg och fina stunder,
  kram Maria

  SvaraRadera
 34. Åh, i din trädgård skulle jag säkert kunna strosa länge.....om jag hade möjligheten till det :) Den är verkligen spännande!
  Ha en fin helg!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 35. Så vackert med den röda färgen i kvällssolen! Smart att förlänga siktdjupet på det sättet och jag gillar det där med att man tager vad man haver. Hostan var ju kul, men lite trist att den inte behåller färgen (även om den väl måste bli grön för att överleva tänker jag).
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 36. Ja blickfång måste man ha och dina blickfång är och blev kanon bra.
  Den röda stegen blev perfekt där . . . .
  Jag har oxå en stege i trädgården men inte röd utan en påhittad med text, (fast iden är tagen från någon tidning) ska visa i något inlägg sen.
  Du har många bra 'fika platser' i din trädgård, bra att välja vid olika tillfällen . . . .
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
 37. Glömde fråga: du skrev i mitt förra inlägg att ni varit och kollat på några grottor . . . .
  Är det samma 'grottor' som jag visar i mitt blogginlägg nu, eller har du andra tips på grottor ? !
  Eva

  SvaraRadera
 38. Mm, gillar alltid blickfång i siktlinjen! Är lite dubiös till vitare bladväxter, men gissar att det kommer se fantastiskt ut bara om ngn månad! Spännande! Stegen var väldigt snyggt gjord! Undrar just vad min man skulle sagt om jag tagit hans färg till bilen för att måla en trädgårdsstege? Idén är i vart fall väldigt rolig och lätt att ta efter! Bra tips! Ha det så skönt i helgen! :) Mia

  SvaraRadera
 39. Den här hostan är så klen hos mig så jag började fundera på att slänga ut den. Nu när jag ser din tror jag den får en ny chans i kruka. Då kan man bara ställa den undan när den blir tråkig.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 40. Så fint - hela din köksträdgård är ju ett enda stort blickfång! Men extra fint med detaljerna såklart. Gillar hostan skarpt!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera