söndag 24 maj 2015

Äppelstunden

I fjol påbörjade vi projekt Äppelsstunden. Cirka 100 kvm hopplös hörna med dålig gräsmatta och fula gamla buskar som blev lundmiljö.Nu har barklagret förbättrats. Även om det ser ganska tomt ut, och det är nåt postivt i mina ögon, massor av plats att växa i, så har en hel del växter redan flyttat in som ett tiotal pioner, några rosor, hundratals lökar som nu blommat över och olika marktäckare som sippor, kåpor, nävor, violer, smultron och ramslök. I backar står skuggliljor, flikrabarber, hostor och annat kul och väntar på sin tur.Förgätmigejen har jag dock inte planterat. Tycker det är trevligt att den poppar upp lite här och var och brukar spara plantor på lämpliga ställen som får fröså sig.


Gjorde ett gäng fågel- / insektsbad av uddakoppar och de här två för göra förgätmigejen sällskap så länge. Fast det är dåligt med insekter i kylan.  Hoppas de kommer snart. Jag vill se masssor av humlor och bin som ivrigt jobbar sig igenom alla blommor i fruktträden. Undrar om nån hann befrukta blåbärsbuskarna eller är de vindpollinerade...

Allt gott

28 kommentarer:

 1. Fyndigt namn :-)! Äppelträden ser väldigt uttrycksfulla ut och de måste vara en stor tillgång när man vill ha fin karaktär i en del av trädgården.
  Vad är det för material du har i gångarna? Flis? Vilket i så fall?
  Ja, kylan börjar gå på nerverna, tycker jag. Så mycket ogjort som jag har och snart känns det som om trädgården blir städad till september om det fortsätter så här med regn, blåst och kyla.
  Synd att du inte bor närmare ;-)! Då kunde du meditera i mina rabatter med ogräsrensning (läste i Berits blogg att du har gjort sådana insatser innan du hade din nuvarande trädgård) ;-)))!

  /Anja

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker miljö ni skapat, jag kommer ihåg dina bilder från i fjol. Lunden är önskemiljö får så många växter som trivs med det strilande ljuset under trädens löv. Det finns inga hopplösa platser vilket härmed är bevisat...

  Solen och värmen kommer nog till dig också, igår vid lunchtid växlade vädret tvärt och regnbyar och hårda vindar efterträddes plötsligt av solsken och vindstilla.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Så fint ni gjort, blir så jättefint med täckbarken.
  Och det har varit väldigt lite humlesurr iår, kan
  nog bli bakslag på frukt och bär.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 4. Så vackert, Anette! Du gav mig inspiration!
  Kram/Satu

  SvaraRadera
 5. Oj så fint Ni har gjort det ser helt fantastiskt ut redan.Förgätmigej det är en riktigt söt försommarblomma den brukar även finnas i vår trädgård.Nu får vi hoppas att värmen kommer snart för regn och blåst det har vi fått nog av.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 6. Jättefint! Jag har också förgätmigej som dyker upp här och var. Älskar den blåa färgen!

  Kram // AH

  SvaraRadera
 7. Så väldigt fint det ser ut! Och jag känner igen den märkliga men härliga känslan inför tomma rabatter, som ju betyder mer planteringsutrymme :-)
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 8. En sådan oas! Ni är duktiga!
  Och fin idé med fågelbad av kopparna.

  SvaraRadera
 9. Ser så mysigt ut, tänk vad härligt att sitta på stocken och filosofera bland blommor o blader :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Det där var ju bara så läckert! Vilket projekt och så fint det redan är. Och färgätmigejen är så underbart vacker. Och fågelbaden är jättesöta! Du liksom bara gjorde dom så där....i ett vips!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 11. Den ser lovande ut din äppelstund! håller på med en trädlund själv men den ser inte så fin ut som din.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Det ser så lockande ut, så de är nog snart där. Idag har det väl varit en riktigt bra dag med sol och litet värme. / Britt

  SvaraRadera
 13. Fina badbaljor! Hur har du fäst dem på "pinnarna"?
  Undrar också hur det gått med blåbären, de blommade som aldrig tidigare i år och sen blev det brrr.
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 14. Jag tror att Äppelstunden kommer att bli helt underbar när det fått växa till sig!
  Förgätmigej är makalös att självså sig, i rabatterna plockar jag bort innan de gått i frö men för övrigt får de växa var de vill.
  Ha en fin vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Härligt att ha hela den ytan till att planera på! Det är något som jag gillar, att skapa nytt och att plantera, något livsbejakande med det tycker jag. Hoppas du visar fler bilder när du har planterat och det börjar växa till sig. Kram Merja

  SvaraRadera
 16. Din Äppelstund ser verkligen fin ut! Snart nog växer allt upp och det blir lummigt. Kopparna är verkligen söta!
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 17. Vilket fint lundparti det kommer att bli. Jag gillar dina ´kopp o fat´på piinne, kul ide. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 18. Här är det lite skralt med trädgårderande också, i kylan. Men tar jag en tur så hör jag faktiskt att det surrar oppe i träden :)

  SvaraRadera
 19. Vad fint det ser ut i Äppelstunden. Och så spännande att se hur det utvecklar sig där!
  Hoppas vi får lite värme snart... Ha det så bra!
  Eva

  SvaraRadera
 20. Ser jättefint ut i "stunden" och vilket fint namn på platsen!
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 21. Vad härligt i din äppelstund! Fågelbaden tycker jag är helt underbara, skulle vilja göra något liknande, har ju en del koppar på lager ...

  kram

  SvaraRadera
 22. Åh så fina fågelbad. Rena lyxen för fåglar och kanske fjärilar att plaska lite med fötterna i de söta kopparna. Ser så härligt ut i din fina lund/ Titti

  SvaraRadera
 23. Jättefint är det och så sött med kopparna! : )

  SvaraRadera
 24. Angående min röda honkatt, jag har ingen aning om ifall det är ovanligt, men vi har fått höra det hos veterinären bla. Hennes syster som ser precis lika ut bor hon en fd arbetskamrat till mig och hon säger att hon brukar också få kommentarer om det.

  SvaraRadera
 25. Så roligt att ha jord och land klara bara att gå runt och fundera - var ska de ner, var ska de ner. Blir lite avundsjuk. Jag måste rensa först men kan ju ha din bild på näthinnan :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 26. Äppelstunden... Vackert namn på ett spännande projekt. Det ser redan så vackert ut... och så härligt det kommer att bli att se lunden växa till sig... :-)
  Tack för att du tittade in på min blogg! Jag har tittat runt på din och tycker att den är jätteintressant... Jag kommer absolut att återkomma! Allt gott till dig! // Susanne

  SvaraRadera
 27. Vad fint det ser ut redan. Gillar de fina gångarna, och förgätmigejen.
  Allt gott!

  SvaraRadera