söndag 31 maj 2015

Snipp, snipp

Första omgången sockerärtor som planterades ut för cirka två veckor sen har blivit toppade. Sparade en tredjedel. Egentligen inte alls nödvändigt att toppa, men det buskar plantan något och förskjuter skörden cirka en vecka och jag vill gärna sprida ut skördetiden. Ibland toppar jag medan plantan är i kruka, men då får man tänka på att vänta med utplantering ett par veckor tills den hämtat sig lite. Sätter olika sorters ärtor och sätter också i omgångar. Bäst gillar jag färska ärtskidor bara lätt ångade med krispet kvar och en klick smör eller wokade. De bortklippta topparna hamnar i dagens sallad och är minst lika goda. Detta är ´Golden Sweet', en hög sort med gula ärtskidor och lila vackra blommor. Utsädet sparat förra årets skörd.


I trädgårdslandet har jag satt ut förgrodda plantor av den lägre sockerärtan ´Norli´som kommer att klättra i det återanvända påskriset. 
Denna lådan täckte jag med årets första gräsklipp redan en månad innan ärtorna kom ut därför har det hunnit bli brunt. Klippet tillför kväve, bevarar fukten i jorden och hindrar ogräs att fröså sig. 
Nu har även två rader sallad fått göra sällskap, också förgrodda plantor som jag enkelt sätter bara genom att fösa undan gräset lite försiktigt och sticka ner.

På tur står att sätta ut 'Störpurpurböna´med lila skidor och kokbönan 'Signe'. I Mosterhörnan har blomsterbönörna satt fart. I år matchade med Linnétagets och orange nejlikrot, men det får ni se en annan gång.

Ha det så gott


29 kommentarer:

 1. Här har det börjat växa i det nygrävda landet! Det ska bli så spännande, och jag hoppas allt jag sått växer upp! :-) Dock har det spöregnat i över 1 dygn nu.. så det känns som att allt kommer regna bort! ;-) Agaven är så snygg!! Men jag som är klumpig skulle nog skära fingrarna av mig.. bladen ser riktigt vassa ut!

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 2. Du är så fiffig och klok och visar så bra saker som egentligen, när man tänker efter, är helt naturliga! Tänk så många du ger en kick!

  Må gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Så fint du får det i dina land och så bra tips du delar med dig av.
  Ha de riktigt gott. Catarina

  SvaraRadera
 4. Det ser så välvårdat, välplanerat och fint ut i din köksträdgård! Jag får täcka med halm eftersom allt gräsklipp får göda gräsmattan.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 5. Nu tittar det upp en massa grönsaker hos dig. Alltid lika roligt när det börjar ge resultat.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Sockerärtor är riktigt goda, krispigt goda. Tänk att kunna skörda egenodlat, då är man rik tycker jag. Önskar dig fin söndag! Kram Merja

  SvaraRadera
 7. Sockerärtor är riktigt goda, krispigt goda. Tänk att kunna skörda egenodlat, då är man rik tycker jag. Önskar dig fin söndag! Kram Merja

  SvaraRadera
 8. Sockerärter gillar jag! Har satt ner ett gäng men vet inte om de dykt upp än.

  SvaraRadera
 9. Sockerärten Norli har jag också sått i år, samt Vretens Alma, ärter som jag fick av en bloggvän för flera år sedan. Jag tar alltid vara på eget utsäde varje höst så att jag har. Så snyggt och fint uttänkt du har det. Jag får blodad tand med måste lämna detta därhän i sommar och ha det lite vilt men ändå gångbart på något sätt. Tack för tipset om toppningen, jag ska testa detta jag också i år. Precis som du vill jag gärna ha en längre sockerärtsperiod.

  SvaraRadera
 10. Oj vad jag blir stressad. Jag har inte ens sått ärtor än. Bra sätt att låta dem klättra i ris. / Britt

  SvaraRadera
 11. Oj, jag måste nog gå ut och titta till min odling. Det är bara det att jag inte ser genom plasten ;) Funderar på om det har blivit för torrt så att de inte gror, eller om de har grott utan att jag kan se det. Dina ser jättefina ut.

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 12. Tack för ärttipset. Har visserligen inte förgrott dem men skall ändå toppa en del av plantorna när de väl dyker upp.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Mums för socker ärter ;)).....i år sår vi inget....vi sätter bara potatis som vi gör varje år tillsammans med
  svågern;))....ha en fin mors dag nu ;)
  Kram

  SvaraRadera
 14. Härligt!
  Kan man äta, ja, och isf är de goda, alla slags blad till ärter och böner?
  Älskar olika böner, nyskördade och äta dem precis som du beskriver: Mums!
  Åh, nu blev jag hungrig... =o)
  kram
  Katarina
  ...som tackar för ännu ett lärorikt o inspirerande inlägg.

  SvaraRadera
 15. Super bra att göra så. Här blåser allt sönder och samman. 17m i s varenda dag - suck!
  Bönorna sådde jag om igår. Idag sken iallafall solen.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 16. Du är en enorm inspirationskälla! Jag har aldrig sått ärtor men min mamma gjorde alltid det och nu vill jag också. Ska anteckna i min planeringsbok, där skriver jag om allt som ska ske i trädgården nästa år.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 17. Ja jag håller med inspirerad blir man och du är så kunnig på allt du testat!
  Och gott låter det!
  Tack för din rara kommentar hos mig!
  Ha en härlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 18. Ärter är underbart gott! Bäst att äta direkt från landet!
  KramLena

  SvaraRadera
 19. Har aldrig prövat att toppa: Blir det mer ärtskidor om man toppar?

  SvaraRadera
 20. Måste försöka så mina grönsaker i veckan.
  Har förberett med gräs som du.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 21. Tack för tipset om att toppa sockerärtorna för att på så sätt sprida ut skördetiden. Idag är det ju sommar enligt kalendern så lite värme till kropp, själ och grödor vore inte så dumt. De står där och fryser i kallbänkarna, grödorna alltså, men vatten har de ju förstås fått så det räcker :-)
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 22. Nu odlar jag inget ätbart mera men det är fantastiskt vilka tips du delar med dig av, läser gärna det du förmedlar. Den där lådan med gräsklipp i gör nog vilken planta som helst glad att få växa i.

  Kram!

  SvaraRadera
 23. Så odlar ett proffs, men så kommer det bli
  fin skörd också. Det där med gräset var bra.
  Låter gott och ha det du klippte av i
  salladen.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 24. Jag har direktsått mina sockerärtor, så de är inte lika stora och ståtliga som dina ännu, men de tar sig de med.
  Tack för namnet på min lilla Humleblomster, den ska jag vårda ömt tills det blir dags att bygga utekök, då måste jag försöka flytta den lilla stackaren för den växer mitt i våra byggplaner.
  H en härlig vecka nu!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 25. Du är verkligen en förebild av stora mått i köksträdgården!! I år har jag inte alls haft den tid jag velat till köksträdgården så den har fått lida hemskt!!! Men det är kul att följa dina odlingsprojekt. Allt gott!!!

  SvaraRadera
 26. Hej!

  Stort grattis till din vinst i FINASTE MATTAN blogg! Hör av dig! : )

  Mia & Mian

  SvaraRadera
 27. Sockerärtor, hur gott som helst och egna dessutom. Men vilket pyssel!
  Kram

  SvaraRadera
 28. Bra med tipset om att snipp-snippa! Så gör jag med luktärtor men har inte funderat på när det gäller sockerärtor! Galet!!

  Ha det gott!

  //Veronica

  SvaraRadera
 29. Kul att se inspirerande bilder på din fina köksträdgård. Var hittar du fröer och utsäde på lite ovanligare sorter? Tycker utbudet blivit snävare pga EU. Köper nästan bara ekologiskt från Runåbergs idag.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera