onsdag 3 juni 2015

Tråkväxt eller...

Mitt förhållande till bergenia har varit komplicerat. Jag övertog en trädgård som ingen brytt sig om på länge med ett igenvuxet stenparti där rotogräset stod halvmeterhögt och en storbladig växt som envist hängde kvar på stenen med sina tjocka jordstammar. Det var bergenian med ett rykte om sig som riktig tråkväxt. Decennier av vissnade blad stack fram överallt. Fult, riktigt fult.


Att bladverket är vintergrönt och verkar tåla det mesta höjde mitt humör och jag bestämde mig för att bevara och rensa upp.  Min trädgård behöver en stomme av pålitliga trotjänare men däremellan kan jag absolut roa mig med raringar som behöver särskild omvårdnad och extra TLC. Dessutom gillar jag den historiska tråden, att behålla några växter från tiden då ursprungliga trädgården anlades. Vilket antagligen var i slutet av 1950-talet eller början på -60.

Stenpartiet bakom bergenian som var förre ägarens stolthet fick dock stryka på foten. Där växer nu smultron och en del av sedumväxterna har istället blivit grönt tak över soptunnan.


Framför bergenian en ganska torr rabatt mot öster där jag under åren satt ut diverse jullökar i udda färger som tidig vår bildar ett glatt sammelsurium. Övriga rabatter hålls striktare vad det gäller färger. Just nu blommar Judas silverpenningar i framkant och jag försöker bortse från att färgen skär sig med det faluröda. Om ett par veckor är allt förlåtet och inbäddat i höga bolltistlar och silver och vitt.
 


Till vänster kommer en vit paktröllika som har allt. Trevlig mjukvit blomning så småningom, god diskret doft, snygga blad, ingen stöttning, dessutom dekorativa fröställningar vintertid.


Ha det gott38 kommentarer:

 1. Praktröllikan var ett bra tips. Dess vilda kamrat är ju robust, går knappt att plocka utan sax, så det är inte undran på att den förädlade står sig. Ska kika efter den. Du sitter väl som jag och många andra och väntar på värme och sol.
  Ser fram emot helg!

  SvaraRadera
 2. Du gjorde helt rätt! Bergenia en av mina favoriter just den här tiden. Delade på mina när jag flyttade hit för att få fler. Brukar plocka blommorna och sätta i vas. Jätte fina!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 3. Dina ord om praktröllikan gör mig väldigt sugen på den växten. Väldigt fin och skönt om den klarar sig utan stöttning. Fint med sedumtaket över soptunnan också, något jag sparar i min minnesbank om jag kan göra något liknande någon gång.
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 4. Det var det vackraste soptunnataket jag har skådat!
  Bergenia är verkligen inte idag det där tråkiga utan det finns bara i SKUD 36 kultivarer. Själv har jag börjat så smått samla på dessa.
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Bergenia är verkligen en toppenväxt, som växer där inget annat vill växa och är grön och frodig. Jag har flera olika sorter av den, en bra basväxt i trädgården. Gillar ditt sedumtak:-)

  SvaraRadera
 6. Så vackert och Bergenia tycker jag verkligen är en vacker växt, en sådan står på inköpslistan.
  Fin dag till dig
  //Annie

  SvaraRadera
 7. Vilket vackert tak över tunnan! Hur tjockt är jordlagret! Vad har du under jorden för att det inte ska bli murket? Hur klarar det sig vintertid? Vill också!!! 😃

  Blås inte bort nu när du går ut!


  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 8. Jag såg på Trädgårdstisdag igår att de gjorde ett växttak. Riktigt snyggt, men så fullt med växter som ditt var det ännu inte. Bergenian har jag vid fågelbadet och det är en växt som jag gillar...mycket tålig.

  SvaraRadera
 9. Vakre bilder. Jeg er litt usikker på Bergenia i min egen trädgård, men har dem rundt omkring i skogen. De er jo veldig skyggetolerante :-)
  Det sedumtaket var kjempefint! Skulle gjerne kopiere den ideen!
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvaraRadera
 10. Jag har också gamla minnen av bergenia fast jag inte längre kommer ihåg varifrån de härstammar. Möjligen från någon kyrkogård där stora områden var täckta av denna storbladsväxt. Hur som helst, de gamla minnena sitter i och jag har aldrig längtat efter att plantera denna växt. Men nu har jag sett att det kommit nya sorter med vackra blommor och blad så kanske någon dag så står jag där med en bergenia i handen.

  Vackert sedumtak!

  SvaraRadera
 11. Jag tycker mer och mer om Bergenian.
  DU har så fint i din trädgård.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Din trädgård är fantastisk... och vilket fint tak över soptunnan! Snyggt!

  SvaraRadera
 13. Bergenia har jag aldrig gillat, så fick min dotter en trädgård med massor av bergenia, det var ingen som tagit hand om den trädgården på många år,men efter att det blev rensat, så blev det riktigt fint.
  Röllekan däremot har jag alltid gillat, skaffade mig en gul förra året, men den kommer inte upp i år.
  Taket är fint. Ha det bra!

  SvaraRadera
 14. Men vad fint din soptunna bor! Ja bergenian är ju verkligen en växt jag inte blir klok på. Jag skulle vilja säga att när den är fin så är den ju fin, men oftast när man ser den är bladen så otroligt fula med brunt både här och där, vilket drar ner hela intrycket. Blomman i sig är vacker! Det mesta är fint i rätt sammanhang. Jag fick bergenior

  SvaraRadera
 15. Tryckte iväg lite för snabbt. Jag fick bergenior av en tjej men de blev alltid så bruna och fula så jag grävde bort dem. Dina ser väldigt fräscha ut! Praktröllekan ska jag spana vidare på.

  SvaraRadera
 16. Likadant när vi övertog ett hus (inte där vi bor nu) - massor med bergenia. Då tyckte jag de var fula och skräpiga, men när blomningen kom, tänkte jag snällare tankar. Vi hade den dock precis överallt, så när vi flyttade fick ingen bergenia följa med. Nu kan jag tycka att det var litet synd. En kunde jag väl tagit.
  Vilket jättefint tak. / Britt

  SvaraRadera
 17. Vad fint med det gröna taket över soptunnan, det ska jag komma ihåg när vi hittar ett hus!

  SvaraRadera
 18. Har haft Bergenia för ett antal år sedan som grävdes bort av anledning jag ej minns. Troligen för att rabatten gjordes om. Den fyller verkligen sin plats hos dig. Snyggt! Skulle absolut kunna tänka mig att plantera den igen. Kanske man skulle kunna ha en i kruka? Att jag inte tänkt på det innan. Det måste jag testa.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 19. Så roligt att du också odlar Judas silverpenningar, jag trodde jag var ensam! Jag tycker om den för den är så gammal och fröställningarna är vackra - visserligen har den en tendens att sprida sig hejdlöst.
  Bergenian tog jag bort för den passade inte där jag hade den, men såg hon en bekant hur den växer runt en damm, det var vackert.
  Så trevligt med soptunnetaket!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 20. Så fint du har gjort! Sedumtaket, pilkanten! Vet du var man kan läsa något bra och lättbegripligt om hur man anlägger ett sedumtak?
  Och ja, även här fanns gammal bergenia från 30-talet antagligen. Den finns kvar och blommar så fint uppe på lilla bergknallen utanför entrén!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 21. Bergenian tycker jag är underskattad, den är himla bra marktäckare, tålig och många av dem har jättesöta blommor. Tycker du gjorde helt rätt som behöll din. Kram Merja

  SvaraRadera
 22. Roligt att du rensade upp och behöll. Jag tillhör dyrkarna, det finns så många nyare och vackra sorter med fin blomning och fint bladverk.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 23. Bergenia är svår att hålla snygg tycker jag, men du lyckas ju strålande bra med det! Kanske är det grannväxterna som kompletterar så bra. Jättefint! Sen gillar jag sedumtaket. Börjar genast fundera på var jag ska ha ett sånt... :-)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 24. Hm, suck, nja, njo... jo. Får nog allt erkänna att jag är en fördomsfull typ, ja, begränsad... Bergenia, bergenia, bergenia... Nja, njo... fast kanske ändå... jo. Dina bilder för att dörrar öppnas, kanske ändå... =o))
  O vilken tur att jag promenerade runt här, då praktröllikan kanske, ja, kanske är det jag skådar i en av mina planteringar. Om det är så blir jag glad, jätteglad. Men kan också vara något annat... Återkommer och ropar kanske: HJÄLP!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 25. Jag saknade bergenian från vår förra trädgård och min mamma hade en hel lång rabatt med bara bergenia så jag bad om några plantor och de är nu nergrävda i vår trädgård :) Som florist älskar jag bergenians blad som kan användas som en perfekt, hållbar, grön manschett till en tät bukett. Tillsammans med några mjukare hosta blad och långa strån från till exempel trädgårdsirisen blir det den finaste inramningen till köpta eller plockade blommor!
  Ska vattna och trädgårdspåta lite i dag. Känner mig lite orolig över att lämna växthus, odlingar och krukväxter i makens vård då jag åker till Stockholm en vecka. Han ser aldrig om en växt har skrikit sig hes efter vatten och hänger lealös över krukkanten. Här behövs ordentliga instruktioner!
  Ha en fin dag Anette!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 26. Jag har planterat bergenia på ett ställe i trädgården. De fyller ut bra och blommorna är söta.
  I år har jag bara några enstaka blad kvar för rådjuren tyckte tydligen att de var goda...

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 27. Jag är inte så värst förtjust i Bergenia och har ingen i vår trädgård och det är helt rätt att ha kvar en del växter som varit i den trädgård som var från början.Så fint sedum taket är ska göra något liknande över taket vi har på vårt brunn på vårt torp samt Röllekan en sådan har jag på min önskelista./Margareta

  SvaraRadera
 28. Oj vad det frodas hos dej....här har äppelträdet nyss börjat slå ut....och det är bara knoppar på syrenerna...kan inte minnas när det var så sen blomning sist !!....men så har det varit kyligt i maj också...
  Trevlig helg!
  Bia

  SvaraRadera
 29. Jag gillar bergenian, en tacksam växt med vackra blad.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 30. Ja, bergenian är väl lite tråkig, men ändå fin på något sätt. Kul att du valde att spara den i trädgården, det är trist när allt gammalt försvinner från en trädgård och gör platsen historielös.

  Bergenians blommor är ju dessutom riktigt fina att plocka in och ha i en vas, då slipper man ju de lite tråkiga bladen.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 31. Jag gillar bergenians blad, men har väldigt svårt för blommorna, de brukar jag knipsa av. Gillar ju rosa blommor, men inte dessa. :)

  SvaraRadera
 32. Å, ett sånt litet sedumtak skulle jag önska mig, kanske över grillen om det går för brandsäkerheten. Vi hade också gamla bergenior från 40-talet som vi tog bort och inte planterat igen. Fast nu har det kommit nya sorter . Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 33. Vilket fint tak över soptunnan! Måste vara extra roligt att hämta soporna hos dig!
  Bergenia kan alla andra hantera men inte jag. Dom har aldrig velat sig för mig, men bladen tycker jag om och dom är jättefina till buketter också! Och kul att dom är fina på vintern.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 34. Jag har tänkt som dig, men jag gillar den. Jag har till och med tagit en "tuva " i en korg med jord och ställt där jag ville ha lite storbladigt och lite grönt! Ser ju supergint ut hos dig o vad fint tak, vilken idee!
  Ha det gott, trevlig helg! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 35. Hos mig finns det massor med bergenia, i bergskevor och torra, mörka lägen. I England används den även som kantväxt, mycket snyggt framför högresta perenner. Det finns dessutom massor med sorter, med mindre blad, runda blad, ovala blad och självklart olika rosa och vita nyanser på blommorna. En utav våra mest underskattade växter, tycker jag.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 36. Ja!! Tack för bilden med taket över soptunnan! Nu fick jag inspiration till vad vi ska göra med våra. Inom kort blir vi av med vår lilla 50x50 tunna och får två bamsingar på vardera 80x80. Hur dölja dem liksom?!
  Kram Kristina (som för övrigt också gillar den tåliga och vintergröna bergenian)

  SvaraRadera
 37. Jag har ett antal olika sorter och tycker att den är kravlös. Bladen är så dekorativa och finns alltid när de andra växterna har vissnat ner.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 38. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera