onsdag 17 juni 2015

Plantor vid vägen

I vår by kan man spontanshoppa längs vägen.Sara har fyllt sin kärra med sommarblommor. Är lite sugen på hennes snygga tobak. Blir nog affär ikväll om de finns kvar.


Jag har ställt ut mitt överskott av grönsaksplantor och kryddor. Har svårt för att slänga. Känns bättre om nån vill ha. Slanten lägger man i en burk eller swishar. Folk är väldigt snälla och noga med att betala, men i fjol vittjades burken av en person som dök upp i liten svart bil, sög burken, tömde, vände bilden och var borta lika kvickt igen. Första gången låg det 150 kr i burken. Så mycket brukar den inte innehålla. Olycklig omständighet som gav mersmak för sen blev det fler långfingrade besök av samma person. Vi såg vem det var så ni andra med små svarta bilar behöver inte känna träffade. Nu håller vi bättre koll och grannarna har blivit pensionärer och vistas mycket i trädgården.
Tråkigt när en person ska förstöra nåt som är trevligt och fungerat bra. I år har det i alla fall inte varit några problem hittills.En eftermiddag valde jag en smal och krokig genväg som jag sällan kör och hittade rabarberplantor av sorten 'Glaskins'. Har länge tänkt skaffa dessa, men inte kommit till skott med att så själv. De lär ha en betydligt lägre oxalsyrehalt än de flesta andra sorter och kan skördas länge. Hur glad blir man inte då!


Ha det så gott49 kommentarer:

 1. Vilken rolig ide!! Det skulle vara mer sånt:))
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig grej, att ha shopping vid vägen! Tänk att ha råd med bil och sedan bemöda sig med att bli tjuv för småpengar? Människa är en underlig varelse. Personen kan inte ha en trädgård;)
  Tror av att vi generellt blir i lite bättre balans av att få rota i jorden.
  Bra att ni alla fortsätter med försäljningen!

  SvaraRadera
 3. Härlig idé undrar om det skulle fungera här också. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk idé. Men så tråkigt med långfingrade besökare. Kanske ska jag ställa ut lite av mina plantor jag med. Har fantastiskt många hostor som blivit över sen vi dränerade. Bättre de kommer till någon som behöver dem än att de står i krukor vid planteringsbordet till ingen nytta. Japp, det blir nog ett av sommarens projekt;) Tack för tipset.

  Fin dag önskar jag dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 5. Vilka bra initiativ ni har tagit! Roligt när de kommer någon annan tillgodo. Men hur är man funtad som stjäl burkpengar? Och inte är det en fattiglapp heller eftersom hen har bil...

  Ha en fin midsommartid!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Usch långfingrade personer blir man både less o arg på :( Hoppas att ni kan få behålla er fina tradition med "lägg pengar i burken"-tradition utan sådana i fortsättningen :) Det är inte ofta man ser detta betalningssätt nu för tiden men här o var längs vägarna ser man det ibland :) Grattis till rabarberna! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Hoppas det positiva överväger, så trevligt med denna försäljning. Tänker på Plants for sale skyltarna i England.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Vilken bra idé! Jag tycker det är konstigt att så många pengaburkar får stå orörda, så som klimatet blivit :( Men tråkigt när man drabbas! Att man ens vågar!

  SvaraRadera
 9. Bevare mig för långfingrade personer!!
  Här har någon tagit våran '30' skylt som vi köpt själva och satt upp längs vägen.
  Så trevligt att få läsa om dina höns, här har dom avbrutit ruvningen efter två veckor två gånger.
  Ha en trevlig midsommarhelg
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Jag har sett sådan försäljning utefter vägen, men bara på landet. Visst skulle man kunna ställa ut en låda här på villagatan också.
  Där vi bodde förut, satte grannen ut en stor korg med äpplen som han bjöd på. Någon tog korgen och hällde ut äpplena. Usch så ful man kan vara. Den som stannade hos er borde ju inte tro att burken innehöll så mycket pengar. Så varför gör man så?! / Britt

  SvaraRadera
 11. jaja man blir så tröt på såna personer som är klåfingriga..att man bara "täcks"...men visst är det en kul idé..här vet jag en som har grönsaker o har dem i en gammal frysbox vid vägen , han fyller på varje morgon o pengarna som kommer in läggs också i en burk..Jag har en rabarberplanta med låg oxalsyra, men den heter nu inte Glaskins..men där kommer det så få stänglar(heter de så?)..att den gamla sorten är mycket bättre...Ha en bra midsommar..

  SvaraRadera
 12. Så kul att man kan göra så fortfarande, synd bara att det alltid finns någon som förstör och stör tron på människan. Ha en fin midsommar. Carita

  SvaraRadera
 13. Sååååå tråkigt med dessa människor som inte bryr sig om att skilja på mitt och ditt!!!! Hoppas verkligen att er grannsamverkan håller dem borta!
  Jag har undrat över vad det är för sorts rabarber vi har i vår trädgård. Den har funnits här länge, blir aldrig träig, har en mild rund smak och smälter helt när man gör kräm eller paj av den. Så jättegod!
  Jag flyttade rabarbern förra hösten och några plantor som fortfarande kom upp i det gamla trädgårdslandet tänkte jag skänka bort. Kan ju prova att göra som du och sätta ut dem vid vägkanten, kanske det finns någon som vill ha.
  Önskar dig en härlig midsommar!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Vilken trevlig idé! Det skulle nog funka på vårt lantställe, men inte här i stan, eller man vet ju aldrig:)
  Men så trist när någon stjäl och förstör allt! Fy för sådana folk!
  Ha en fin midsommaronsdag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 15. Så jättetrevligt med försäljning längs vägkanten.Sen är det ju tråkigt med dessa tjuvar...inte kan man väl ha något roligt för pengar man stulit...
  Ha en fortsatt fin midsommarvecka
  Kram Margareta

  SvaraRadera
 16. Säger detsamma, vilken suverän idé men trist att någon oärlig person skall trampa på människors tillit!

  Ha en skön midsommar Anette!

  SvaraRadera
 17. När jag började läsa satt jag och tänkte hur trevligt det lät och att det kunde fungera med att folk var ärliga och betalade. Men jag fortsatte ju läsa och tvingades inse att mina förhoppningar om ärlighet försvann. Jättetrist! Att de dessutom hade mage att återkomma! Hoppas verkligen de håller sig borta i år.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 18. Jag får väl sätta mig i bilen och ta tur!!!
  Är det kronärtskockor jag ser hos dig?
  Varför bor jag så långt ifrån?
  Önskar dig också en skön midsommar.
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har blivit några kronärtskockor över, perenna.
   /Anette

   Radera
 19. Vilken härlig tradition ni har i er by, både trevlig, givande och ett bra sätt att ge växterna nya hem. Tur när man kan sätta stopp för sådana där klåfingriga typer så att de inte kan fortsätta att förstöra.
  Önskar dig en fin midsommar! Anna-Karin

  SvaraRadera
 20. Vilken fin idé...synd att folk sak förstöra bara....men så är livet...det finns alltid någon/några som ska paja allt...nu har vinden mojnat, men var är värmen ???...någon som vet ?....i slutet av nästa vecka ska vi få kring 20 grader....så vi flyttar ut till torpet på söndag tror vi ;))...midsommar blir lugn här...skönt !!!
  Kram

  SvaraRadera
 21. Vilken otroligt bra ide´ synd att en del måste förstöra men tur är ändå att de flesta är ärliga.Önskar Dig en trevlig midsommar/Margareta

  SvaraRadera
 22. Att sätta ut plantor vid vägen är en förträfflig idé! Det finns alltid någon som önskar just det som blivit för mycket hos mig. Jag satte ut plantor en sommar och vips så var de upphämtade. Lite längre fram i sommar ska jag ta med perenner till stugan och ställa ut, blir så glad när någon vill ha så jag slipper slänga på komposten. Tråkigt med personen som stal pengarna, överallt finns det tjuvaktiga personer! För några år sedan åkte vi till en potatisodlare, vi fick väga själva och betala i en burk. Men det missbrukades så nu får vi åka till affären och köp hans potatis.
  Önskar dig en trevlig midsommar!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 23. Här i vår kriminella stad skulle det nog inte fungera, men i byarna häromkring kan man köpa ägg och frukt på det sättet. Trevligt när man passerar sådana små stånd. Ha en trevlig vecka/ Titti

  SvaraRadera
 24. Det var ett synnerligen trevligt sätt att göra trädgårdsaffärer på.

  SvaraRadera
 25. Supertrevligt sätt att sälja plantor och annat! Men trist att det finns sådana långfingrade typer, bu!
  Jag håller tummarna för att personen plötsligt får ett samvete!
  /Katarina

  SvaraRadera
 26. Nedrans klåfingriga typer det finns, men annars ett trevligt sätt att "bli av" med det man själv inte behöver, alltid är det någon annan som blir sugen på en planta eller två.

  Läste om dina höns. Förra året blev ju våran Anna lite knäpp och klev av och på sina ägg och vi trodde aldrig hon skulle sluta sura, men så en dag adopterade hon några kycklingar och blev sitt vanliga jag. I år har vi ingen som surar än, men sommaren har ju bara börjat.

  SvaraRadera
 27. En jättebra idé att dela med sig istället för att kasta!
  Trevlig midsommar!
  Milla

  SvaraRadera
 28. Ja men så mysigt det är med sån shopping - kontrast mot all nätshopping fr man säga ..så synd att vissa känner sig så frestade bara att riskera så mkt för så lite ,trist . Måste också köpa nya rabarber för mina plantor följde med grävskopan .ha det fint kram Anna

  SvaraRadera
 29. Trist när vissa inte kan hålla fingrarna i styr! Det är ju ett så trevligt initiativ med försäljning längs vägen. Häromkring är det oftast ägg och honung man kan finna längs vägarna. Inte dumt det heller.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 30. Trevligt med plantor längs vägen! :-) Det har jag aldrig sett här längs småvägarna. Men trist när någon inte kan hålla fingrarna i styr.

  Trevlig Midsommar!
  Elisabet

  SvaraRadera
 31. Det är något otroligt och ändå nästan som en naturlag hur en enda person kan få en hel grupp ur balans. Det sker i ett klassrum likaväl som i en by. Märkligt.eller hur? Det är inte så konstigt då att vi människor blir misstänksamma mot avvikande beteenden, Här hos oss tittar vi extra mycket på bilar som inte brukar röra sig här.
  Annars så trevlig sed hos er. Har funderat själv i dessa banor och kommer kanske att pröva att göra så längre fram. Mina rara plantor gör jag inte så med - de kommer jag att avyttra på en av STA:s växtmarknader men sommarblommor och tomatplantor går ju an. I år har jag dock kunnat bli av med alla tomatplantorna ändå. Maken spelar bridge vilket gör att det finns alltid folk i hans närhet som vill ha.

  /Anja

  SvaraRadera
 32. Det där är en så bra idé och sälja sitt överskott
  av plantor, finns alltid någon som vill köpa.
  Tyvärr finns det ofta såna som bara tar också,
  lägg en råttfälla i burken....:)
  Önskar dig en härlig och fin midsommar
  Kramar/AM

  SvaraRadera

 33. Åh vad mysigt med shoppa plantor längst vägen och vilken bra idé. ♥

  Önskar dig en fin midsommarhelg!

  Kraam
  Ina

  SvaraRadera
 34. Så härligt att ha växtloppis på detta vis!
  Synd att alla inte respekterar detta, men samtidigt vore det förfärligt om den personen skulle förstöra och hindra att ni fortsätter... Så bra att ni vet vem det är, frågan är om hen vet att ni vet... Kanske skulle en sådan visshet skrämma personen att fortsätta...
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 35. Men åh, vad underbart, en härlig syn som var vanlig i England märkte jag när vi för runt. Tänk att det ska alltid finnas någon som förstör, man blir riktigt irriterad. Skämmes!!!

  Midsommarkram

  SvaraRadera
 36. Vilken härlig syn detta var! Jag önskar att det var tradition här där jag bor. Härligt att kunna köpa sin plantor på detta sätt och synd att det alltid någon som förstör!!! Men dom flesta sköter sig och det får ju en att hoppas på mänskligheten igen!! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 37. Vilken rolig och smart idé! Synd att det då är någon som skall till att utnyttja det på fel sätt. Hoppas den håller sina fingrar i styr i fortsättningen...

  Hoppas du får en trevlig midsommar!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 38. Vilken kul idé att ställa ut vid vägen! Synd att ingen åker på vår väg......jo sopbilen varannan vecka och ett par ovanför oss, men dom kan jag aldrig tänka mig är intresserade av växter, så där rök den idén. Men det är småskaligt och gulligt och jag skulle då aldrig drömma om att inte betala och rakt inte tömma burken. Synd att det finns dom som inte kan skilja på ditt och mitt. Smisk skulle dom ha!
  Agneta kram och Glad MIdsommar

  SvaraRadera
 39. Vilken bra idé...jag har tänkt tanken nån gång men inte kommit till skott.
  Önskar dig en fin midsommarhelg!
  Kram från din bloggvän Anne-Lie

  SvaraRadera
 40. Smart! Får nog lov att testa för att bli av med mitt lilla överflöd.
  Tack för tipset och Glad midsommar!

  SvaraRadera
 41. Det var ju en toppenidé att ställa ut plantor vid vägen! Har inte sett något liknande häromkring. Synd att det finns typer som inte kan hålla fingrarna i styr. Hur fungerar man då, kan man undra?
  Önskar dig en riktigt härlig midsommarhelg!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 42. Vad mysigt med lite spontanhandling efter vägen och riktigt tråkigt att inte folk kan hålla fingrarna i styr.
  Önskar dig en riktigt fin midsommarhelg!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 43. Mycket trevligt så länge det inte missbrukas. Har själv funderat på att göra så, har ju många som går förbi oss, så ska nog testa och se om det funkar. Har under alla år inte blivit av med några verktyg eller saker på uppfarten, så chansen finns ju.
  Önskar dig en fin midsommarhelg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 44. Hejsan, nu har vi läst ifatt oss (igen), krångel, intressanta fina inlägg som vanligt Anette.
  Rolg läste högt för mig om 'hönor inlägget', *fniss* intressant tyckte han. En kyckling blev det igår, jippi.
  men idag tyvärr död, snyft. Det finns fem ägg kvar hoppas att något händer där, men han kollar ju läget,
  så inte hönan Lilli' 'går över tiden, *fniss*.
  Vi har tyvärr inte fått några kycklingar ännu, några hönor ville ligga tidigare i våras men det var alldeles för tidigt och kallt för att kycklingarna skulle klar sig, vi har ju ingen värme lampa.

  Vilket bra trevligt sätt att sälja och bli 'av med' överblivna växter. Men milda tider vad har hänt med mänskligheten, är det ungdom som behöver pengar till knark, eller varför gör man så. Otroligt ledsamt !

  Önskar en fortsatt fin midsommar helg, kram/ Eva och Rolf.

  SvaraRadera
 45. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser bilderna - i synnerhet tomatbilden. Älskar sånt här. Det är så mysigt. Själv har jag just varit växtdoktor hos grannen. Hans tomater mår inte så bra. De står i fem liter jord och har inte fått näring en endaste gång. Det var inte så svårt att diagnostisera och skriva recept ;)

  Kram och fortsatt fin midsommar!
  Linda

  SvaraRadera
 46. Häromkring finns det också platser att köpa sig själv något och lägga slantarna i en burk. Idén är helt underbar! Hoppas verkligen att de som förstör blir påkomna och får skämmas, och betala tillbaka!
  Att vara generös och lita på varandra gör det hela så gemytligt och trevligt.

  Önskar dig en fin fortsättning på helgen!
  Cia

  SvaraRadera
 47. Det verkar bli allt vanligare att sälja plantor vid väggrenen. Det ser så trevligt ut, men trist när det missbrukas av klåfingriga personer. Jag kan berätta att vi i intresseföreningen i byn försökte sätta penséer i korgar vid busshållplatserna några år. Sent en natt kom en taxi och chauffören stannade för att urinera vid busshållplasten , inte bästa plats, men sedan tog han upp blomkorgen och lyfte in i bilen och åkte. Detta såg kvinnan i huset mittemot som råkade vara vaken då. Jag och min kompis försökte ta upp detta med Borås Taxi,men de var mycket oförstående.
  Synd för vi satte inga fler blommor där.
  Hos dig ser det inte ut som det finns oärliga personer dock. Rena idyllen, där alla verkar känna alla.
  Lycka till!
  Luna

  SvaraRadera