onsdag 24 juni 2015

Evighetsprojektet

Äntligen ser vi slutet på släntprojektet som påbörjades förra året. Egentligen har det inte krävt så många arbetstimmar, inget dyrt material, ingen specialkunskap har fodrats, men så fasligt motigt ändå.


Vi har fått hjälp av grävmaskin med att jämna till. Sen började vi täcka med markväv. Först ett lager väl omlott, men sen tyckte jag att vi lika gärna kunde lägga ett lager till för säkerhets skull. Har märkt att gräset faktiskt kan växa igenom ett enkellager på en säsong. Nu är det alltså två till fyra lager. Tänker att väven ska få ligga orörd tre år och kväva kirskålen. Hur det går med hallonsnåren i sista etappen till vänster känner jag mig mer tveksam till. Såna rötter verkar nästan omöjliga att bli av med även om det mesta är bortskrapat med hjälp av skopa och mycket dragits upp för hand. Men man får se det som ett gott försök.


Kvigorna i hagen är mycket intresserade av vad som försigår. Några är tuffare än andra. Tar täten, vädrar och tittar nyfiket. Visst är det roligare att jobba med lite sällskap!Vågar sig alldeles nära grävmaskinen. Låtsas helt lugnt att de äter men bligar i själva verket på skopan.Jag fascineras också av stora maskiner och hur skickligt maskinisten manövererar den gigantiska skopan med centimetersprecition. Slänten skrapades ända ner till staketet utan att knäcka eller ens peta på stolparna.
Ser framför mig ett Smålandsstaket av enestolpar, granstörar och slanor längs övre kanten så småningom, platån täckt med tjockt lager makadam och krypande växter planterade genom hål i väven. Tar jag bort den kommer ängen, kirskålrester och snår snabbt krypa uppför igen.
En sida ligger åt norr och en åt väster. Har du förslag på växter, låga buskar eller perenner som brer ut sig är jag tacksam för föslag.

Allt gott


30 kommentarer:

 1. Klart att det där jobbet tar emot. Det är som ett nödvändigt ont och inte så mycket skapande. Är det du eller kvigorna som kommer se det som växer där? Tänker på hur slänten ska gestaltas;)

  SvaraRadera
 2. Liknar något av vårt projekt med stenslänten:) Utom det där med kirskål och hallonsnår...det hade vi istället på andra ställen när vi flyttade hit för fyra år sedan. Kirskålen är kvar. Hallonsnåret drog jag bort för hand eller grävde upp och blev av med det. Jag lade sten över hela slänten grus och fint sätt sand. Har även petat med en massa taklök. Ogräset tycker jag istället kommer uppifrån, landar och rotar sig.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Oj vilket jobb! Ja det är kul att se grävmaskinister in action, otroligt skickliga!
  Vi har en "monsterslänt" som vi tog hjälp av en grävmaskinist för att få den så pass flack så att den går att köra upp och ner för med åkgräsklipparen. På en del av den där det fortfarande är brant har jag krypoxbär och rosor (Hansaland). Krypoxbär är vintergrönt så det är (ganska) fint året om. Annars är stephanandra fin även om det tar lång tid innan den blir grön om våren. Kanske skulle det vara fint att låta någon klätterväxt krypa i slänten? Kaprifol?
  Kram Annika

  SvaraRadera
 4. Vissa projekt tar längre tid än andra! Det blir nog jättebra när ni är klara!

  SvaraRadera
 5. Visst är det häftigt att se någon "in action" som kan sin sak!
  För många år sedan hade vi ett företag till hjälp att gräva dränering vid vårt förra hus och han tjongade skopan i husfasaden så det blev stora hål i brädorna, körde upp grävmaskinen på den flacka sidan av tomten när vi inte var hemma och började sedan gräva så han "grävde in sig" och var tvungen att köra ner för slänttrappan för att kunna komma ut igen med resultatet att vi fick bygga en ny trappa! När han sen skulle fylla igen det långa hålet drog han med sig slipersmuren till släntrabatten när han skrapade ihop jordmassorna efter uppgrävningen trots att jag bad honom vara försiktig. Det var INTE kul och ägaren till företaget försvarade sig med att det var såååå svårt att få tag på kunnig personal!
  Slänten kommer säkert att bli jättefin när du är klar med den :)
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Vilket "hästjobb" ni har gjort och kommer att ha senare också med att få ordning på så långa slänter! Beundransvärt! Ja skickligheten hos en del grävare är enorm, där kan man snacka om yrkesskicklighet :) Förstår kornas nyfikenhet till fullo :) Ska bli kul att se det färdiga resultatet om några år :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Det är ett tufft jobb att få ordning på slänter. Men skönt att ni fick hjälp av en grävmaskin, vi har inte möjlighet att få in en grävskopa här, så vi fick rensa vår slänt för hand. Vi hade tonvis med åkerfräken, men har äntligen fått bukt med det. Blir spännande att se vilka växter du väljer./ Kram Titti

  SvaraRadera
 8. Hm, jaså du säger att ett lager duk inte räcker, jag som nyligen la en duk över mitt kirskålshörn... ja de är väl bara att göra om igen kan jag tänka, denna kirskål gör en lite frustrerad! Nu har jag inget jättehörn men man vill ju inte ha denna förbaskade kirskål ändå!
  Gulligt med nyfikna kor!
  Tja, nåt som brer ut sig, kanske silverarv? De har ju söta små blommor och är rejält bra på att breda ut sig! Nästan lite väl bra ibland...;) Bergormrot är också bra på att breda ut sig. Daggkåpa fyller upp bra och blir stora fort. Stäppsalvia kunde kanske va vackert på en slänt? Tja, du hittar säkert på nåt som blir fint, skall bli roligt att se hur det blir till slut!
  Ha det gott!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 9. Vilket jättejobb men helt säkert så kommer det att bli bra med tiden när det börjar växa där.Så mysigt med kor som betar intill.Ha det bra/Margareta

  SvaraRadera
 10. Nej ett lager markväv räcker inte, i alla fall inte där det växer det värsta ogräs man kan tänka sig. Så du har nog garderat rätt! Det kommer säkert att bli hur bra som helst! Som Ernst skulle ha sagt!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 11. Oj vilket projekt! Hoppas verkligen att kirskålen bestämmer sig för att inte växa mer där.
  Näva tycker jag tar för sig väldigt bra, ibland för bra. Men den är ju söt.
  Vintergröna också, men den täcker ju inte på samma sätt. Stafanandra eller något sådant har grannen och den verkar också växa bra. / Britt

  SvaraRadera
 12. Tur att ni hade en grävskopa till hjälp, markarbeten är oerhört tröttsamma och jobbiga. Jag har märkt att ett lager markväv inte förslår ett dugg, det behövs flera lager. Kiskålen är ett eländigt ogräs, jag klipper och klipper men det finns alltid något i närheten som fröar av sig, har t o m fått in kirskål i en rabatt, då fick jag ta spaden och grepen till hjälp. Hallonbuskarna brukar jag kunna dra upp lätt på våren innan jorden torkat så de är inget problem tycker jag.
  Lycka till med valet av växter!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Så spännande med nya projekt. Ska bli roligt att följa, för du håller väl oss uppdaterade! Kram Merja

  SvaraRadera
 14. Vilket jättejobb, men oj så fint det kommer att bli! Två lager duk behövs, i alla fall mot hallonskott vet jag av erfarenhet. Växtförslag. Krypkörsbär är tåligt, brer ut sig och blommar fint. Vill du ha Getris 'Dise' som blir runt en meter hög och definitivt brer ut sig ;) så kan du få det av mig. Har rotskott som ska väck vid tillfälle. Vacker bladfärg och fina gula små blommor som insekterna gillar. Och skuggröna har jag också om du vill ha det. Den är ju tålig som attan och skickar långa rankor som inte behöver jordkontakt, så det borde ju passa på den täckta slänten.
  Kram Kristina
  P.S. Jag har sparat ett par rejäla tuvor med röd sockblomma till din lund. De står krukade och kan göra så ett bra tag utan problem. Vi får väl försöka ses vid tillfälle i sommar/höst. :)

  SvaraRadera
 15. Oj, vilket jätteprojekt! Men så spännande det ska bli att se hur det blir.
  Må så gott
  /Ellinor
  PS: Hade jag varit kossa hade jag också stått och låtsas-ätit alldeles intill. Det där verkar ju helkul att titta på!

  SvaraRadera
 16. Vilket projekt!!! Slänter är svåra men ni gör ett bra jobb!!! Verkar som ni verkligen har hittat en duktig gräv maskinist! Vad sägs om spirea i slänten?? Hade varit kul att få besök synd att det är så långt!!! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 17. Vilket projekt! Vi har också liknande projekt på gång! Jag tror att Stefanandra kan bli bra, täcker enormt bra! Ska bli kul att se vad ni bestämmer er för :)

  Kramizar aka

  SvaraRadera
 18. Oj, oj vilket projekt, tur att det finns grövskopor. Spännande att se hur det blir sen. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 19. Ett gediget arbete! Kirskål är ett elände, växer i grannens häck vid vår stuga. Växter som brer ut sig mest hos mig är myskmadra, stor flocknäva och daggkåpa.
  Kram

  SvaraRadera
 20. Oj... vilket jobb! Det blir säkert jättebra när det blir klart, men jag antar att det återstår mååånga timmars slit :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 21. Hjälp vilket projekt! Jag måste säga att jag är ganska glad att jag inte har en sådan i min trädgård. Men när jag tänker efter hade jag ju det förra sommaren när vi byggde havehuset. Och det blev jättebra, så det är nog inte så farligt.
  Ha det bra!
  /Katarina

  SvaraRadera
 22. Oj ja vilket arbete! Förstår att det är motigt. Underarbete är sällan roligt...Men det blir nog riktigt bra när allt blir klart!
  Milla

  SvaraRadera
 23. Så mycket en maskin kan underlätta! På vår tomt kommer inga maskiner in - inte ens de små. Här måste allt göras för hand.
  Det ska bli riktigt roligt att få se hur er "evighetsprojektet" utvecklas. Det blir så klart kanon med sådan designer som du:-)!
  /Anja

  SvaraRadera
 24. Vad konstigt att ingen vill ha kirskålen, dessa munkar som tog hem dem från andra länder gjorde oss ingen tjänst. Folk åt nog mer utav kirskålen då än vad vi gör i dessa dagar, vi har ju mer utbud av grönsaker nu.
  Det ser ju riktigt bra ut den slänten och med ett Smålandsstaket om några år blir det perfekt.
  Även vi har 'evighetsprojekt', men det projektet har vi lagt på hyllan. Vi gjorde ett försök för ca 20 år sen med att täcka rejält på flera platser. De första två - tre åren var det fint, men fy fasen, tro det eller ej,
  kirskålen kom tillbaka. Vi försöker varje år med att utrota dem, stressar kirskålen, men nej de vill jävlas.

  Håller tummarna att det lyckas för er.
  Ha de bra/ Eva

  SvaraRadera
 25. Vore kul att besöka din trädgård vid tillfälle, den kan inte ligga alltför långt borta från min:)
  (Jag hade nog inte vågat göra hål i markduken utan lagt jord/grus/sand ovanpå att plantera i, men jag är galet försiktig när det gäller kirskål... )
  Ha en skön sommar!/Karin  SvaraRadera
 26. Det minst arbetskrävande, tåliga och med snabbast krypande växtsätt för besvärliga slänter är liten stefanandra, Stefanandra incisa 'Crispa'. Det brukar jag och plantskolan rekommendera våra kunder. Vill ni ha variation och höjd sätt gärna några låga tåliga träd eller buskar med utbrett växtsätt däremellan typ rönnsumak eller andra smårönnar.

  lycka till/ Luna

  SvaraRadera
 27. Instämmer i kören: OJ vilket jobb! Förstår att kossorna blir nyfikna, haha!
  Maskiner kan vara fantastiska och vilken skicklig maskinist, fascinerande!
  Ska bli kul att följa fortsättningen på detta evighetsprojekt! =o)
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 28. Jag förstår att det var ett motigt jobb.. Vi har en liten slänt uppe vid Jämtlandsstugan som jag skulle vilja få till på något sätt, men jag har bara tänkt än så länge för det verkar lite jobbigt det med.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 29. Oj, oj vad ni håller på... ;-) Ser lite ur som att kossan är på väg upp i grävmaskinen! :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 30. Oj vilket projekt men blir nog så bra när det är klart!
  Jag vill slå ett slag för Liten Stephanandra inspica crispa. Blir som gröna kuddar och har en underbar färg på hösten. Inte vintergröna men snygga från att bladen slår ut i maj tills de släpper bladen på sen höst och behöver ingen vård och omsorg. Jag har planterad de både i stugan och hemma mest för att slippa få ogräs men också för den vackra höstfärgen. Just nu är de som gröna kuddar med små oansenliga vita blommor. Den ser väl inte jättekul ut innan bladen kommer. Men det gör inte så mycket annat heller som inte är vintergrönt och man kan ju blanda upp med något annat. Lycka till!
  Kram Annika

  SvaraRadera