söndag 7 juni 2015

Fröer

Var hittar du fröer och utsäde på lite ovanligare sorter, undrar Carina http://www.4seasonsbycarna.com/

I veckan upptäckte jag att förrådet av pak choi frö var helt slut och det räknar jag till mitt bassortiment. Sår 4 -5 omgångar som används i sallad och wokning. En självklar gröda hos mig. Uppsökte tre fysiska butiker med med tre olika varumärken och ingen av dem hade pak choi. De visste faktiskt inte ens vad jag pratade om. Klockargården i Ör saluför visserligen delar av Impectas sortiment, men inte pak choi, däremot tre olika färger av mangold.

Som tur är går det att skicka efter fröer även om det inte är ekonomiskt när det bara gäller ett par påsar.

Huvudsakligen handlar jag hos Runåbergs och Impecta som har ett ganska brett utbud av grönsaksfrö även ekologiska. Runåbergs hemsida är dessutom som en liten uppslagsbok där man kan få goda råd om odling och skötsel av grödorna.

Just nu har jag fått reklam om att det är 40% på alla fröer hos Impecta, fast det var förstås precis efter jag gjort mitt inköp till ordinarie pris. I vilket fall kan det vara läge att se över förrådet och göra fler fyllnadsbeställningar för höst och vintersådd.

Jag är också medlem i föreningen SESAM som arbetar för att bevara mångfalden bland köksträdgårdens växter. Man håller liv i gamla kulturarvssorter och jag har bland annat fått tag i en särskilt tålig västeråsgurka som ska klara uttorkning bra utan att bli besk.

Är man ute efter spännande tomatsorter ska man gå med i Åke Trudessons tomatklubb. I lista 2014 räknar jag till 589 sorter som han håller vid liv. I år provar jag 'Kotlas', en rysk sort som ska vara extra tidig och köldtålig. Viktiga egenskaper i zon 4.

Just nu är det aktuellt att så tredje omgången morötter och det blir en tidig sort som tar tre månader på sig att bli skördeklar och en sen sort som kan skördas om fyra - fem månader.I lådan där jag höstsådde strax innan jul ser morötterna fina ut och kan börja skördegallras om nån månad.I varmbänken som såddes i slutet av februari har morötterna inte har kommit riktigt lika långt. Nu kommer jag inte ihåg vilka sorter jag använde men vet att jag satsade mer på olika färger än att välja tidiga. Till vänster pak choi.


Har det så gott vänner

25 kommentarer:

 1. Spännande! Pak choi är väldigt gott... nu blev jag sugen på att så den!
  Det här med köksträdgård blir allt mer intressant för mig (och tror många fler). Nu har jag ju bara en pytteliten, men funderar på att utöka genom att placera ut ätbarheter i den "vanliga" trädgården. Så det fick bli bönor istället för luktärter i år =o))
  Nu kolla Impecta och pak choi..., tack för tipset!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Pak choi är okänt för oss...

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret Annette :) Brukar också handla hos Runåbergs och tidigare köpte jag tomater vi tomatklubben. Men det vart så svårt att begränsa sig. Sesam låter spännande - det ska jag kolla upp. Tänker att fördelen med fröer där precis som hos Runåbergs är att sorterna odlas efter våre betingelser. Runåbergs har sina odlingar några mil från mig bara. Pak Choi odlade jag förr men för wok. Som sallad... ..dags att pröva.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag också sugen på att testa Pak choi. Är så imponerad över din köksträdgård och ditt kunnande om grödorna!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 5. Har aldrig testat pak choi men hört talas om den i alla fall. Den låter spännande och väldigt användbar. Det är väldigt trevligt att läsa dina inlägg om odling tycker jag, du förmedlar sådan kunskap. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 6. Vad intressant med SESAM och med Åke Trudesson. 589 tomatsorter var verkligen mäkta imponerande för att inte säga helt otroligt.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Så fint det växer hos dig!
  Den här kalla försommaren odlar jag mest åt sniglarna känns det som...
  Hoppas vädret bättrar på sig så nästa omgång blir till oss tvåbeningar :)

  SvaraRadera
 8. Pak choi är för mig nåt hittills okänt.
  589 tomatsorter!?!?
  Tänk så lite jag vet om vad som i trädgårdar kan odlas. Det roliga med det är att jag hela tiden får lära mig nåt nytt.

  SvaraRadera
 9. Okänt även här. Tur det finns folk som håller igång och bevarar gamla sorter!! Alla år som jag odlat har jag mest ägnat mig åt det blommiga, men nu börjar jag snegla åt det ätbara också.
  Fick sten över från murbygget som jag funderar på att bygga en odlingsbädd av, till just ätbart...
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 10. När jag gick med i trädgårdsföreningen trodde jag kanske att det skulle vara litet mer utbyte av frön och sambeställning av frön. Det känns som sagt litet onödigt när det bara är en eller två sorter man behöver beställa. Fast jag har sett att Eko fortfarande säljer frön, men vet inte hur utbudet är. / Britt

  SvaraRadera
 11. Pak choi står på "vill-ha-listan". Men än så länge har det inte blivit av. Kanske till nästa säsong. Det verkar sannerligen spännande. :-)
  Ha en härlig vecka!

  SvaraRadera
 12. Vilken rikedom att ha så mycket egenodlat. Själv har jag bara två tomatplantor, en chili och en gräslök.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Jag läser och lär mig. Tycker det är intressant, men jag odlar inte själv, är hemma för lite under sommaren. Men man kan ju börja så tidigare sorter vilket jag inte tänkt på.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 14. Det låter så härligt när du skriver om din köksträdgård Anette och jag förstår att du verkligen är en hängiven odlare. Precis som min kompis Ellan. Hon är en hejare på grönsaker och perfekt att rådfråga för en perenn- och rosnörd som mig, som mest försöker:-)
  Kram Milla

  SvaraRadera
 15. Låter så härligt med din "köksträdgårdsfilosofi". Egentligen borde man bli bjuden på egenodlat lunch hos dig:-)!

  /Anja

  SvaraRadera
 16. Det gror ju hos dig så jag tror du har en industrifläkt stående på full effekt dag som natt! Fantastiskt härligt.
  Pak choi, min basgröda också. Jag använder den som spenat också, passar förträffligt att förvälla, hacka och frysa in och tillsammans med mangold blir det kanon!
  Ett tips när det gäller fröer är också "fothergills seeds co uk". Jag har inte handlat där i år, men tidigare år och dom har haft trevliga och bra sorter.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 17. Härligt med egna morötter, vi sådde också morötter förr....men nu blir det mest potatis, som vi satte i går ;))...färskpotatisen kommer ju senare här uppe än hos er...jag orkar inte hålla på med att så längre....och så det där med vattningen, hihi....
  Kram bia

  SvaraRadera
 18. Tack för tipsen!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 19. Tack för tipset, hade missat att det var 40 % på fröer! Nu har jag nog redan allt vad jag behöver, men mycket vill ha mer, som bekant!!! ;) Ha en härlig vecka! :) Mia

  SvaraRadera
 20. Aha...tack för bra tips! =)
  Kram Sofia

  SvaraRadera
 21. Det är alltid lika trevligt att gå in och läsa i din blogg. Ett och annat har jag lärt mig också!
  Ha en fin sommar i din kära trädgård!
  Kram Inga

  SvaraRadera
 22. Intressant inlägg! Man lär sig något nytt varje gång man kikar in hos dig./ Titti

  SvaraRadera
 23. vad mycket fröer du har sått, här har vi inte sått nåt än så det får väl skördas sent... Kram Suss

  SvaraRadera
 24. Har ju inget matnyttigt som måste skötas om (förutom två tomatplantor som gubben fixat fått att överleva), men det ligger en påse med vallmofrön på bänken i hallen jag måste så. Den röda och vita "Danish Flag", men jag vet inte var för all naken jord har tagits över av ogräs. Få se om jag kan få ner dom i en kruka någonstans.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera