söndag 14 juni 2015

Morgon hos hönsen

Hönshuset är inrymt längst in i uthuslängan. På natten är dörren stängd, men på dagen går de in och ut som de vill.
Först kommer man till förrummet. Här förvaras maten väl skyddad i kistan från råttor och möss. Rakt fram dörren till själva hönshuset som också är stängd för natten. Till vänster en smal dörr till Enrummaren. Det är ett mindre hönshus för mor och barn. Hit flyttar vi hönan så fort hon lagt sig att ruva för då behövs lugn och ro. Om hönan skulle ligga kvar bland de andra finns risken att övriga helt enkelt inte får komma in. Står hönan lågt i rang, lågt i hackordningen, är risken stor att hon inte hävdar sin plats utan väljer att ruva utomhus. Det hände nån gång i början av hönskarriären. Plötsligt blev det inte några ägg i redena och till slut hittade jag en höna väl gömd i komposten. Hon hade funnit ett fint och väl skyddat ställe, men ändå är ju en höna som lägger sig utomhus utsatt för nattens faror och oväder. Dessutom förlorar jag ägg och får kanske en hel drös kycklingar som jag inte har plats för. De blir inte heller lika tama. Nej, jag vill ha koll på hönsen.
När Enrummaren är upptagen får nästa ruvsugna höna ligga i boxen till höger.


Förrummet är också tillhåll när vädret är ruggigt.

- Gomorron vänner, säger jag när jag kliver in. Inte för att de tolkar mig ordagrant precis med de hör att det är just jag som kommer och inte en främmande människa. Höns är bra på att känna igen både "sina" människor och andra varelser. Det muttlas svagt till svar bakom mittersta dörren.Gläntar på dörren till Enrummaren där alfahönan Astrid bor med sina två kycklingar. Önskar jag kunde lagt ljud till bilderna så ni fått höra kluckandet när hon trampar runt. Egentligen säger hon "Lämna oss i fred och ge f-n i mina kycklingar". En småbarnsmamma med skinn på näs... näbben.
 


 Jag tillämpar barnbegränsning så hon har fått behålla tre ägg att ruva och det blev två kycklingar.I boxen ligger Petra och ruvar. Inne på andra veckan nu och har därmed snart gjort halva tiden av sina 21 dagar. Jag är noga med att anteckna när en höna lagt sig så jag vet när hon ska kläcka. Viktigt ifall äggen inte skulle vara befruktade. En höna med stark ruvningsinstinkt ligger nämligen kvar tills det händer något och kan i värsta fall dö på sin post.I "stora" hönshuset som är cirka två kvm har flocken tillbringat natten sovandes på pinnarna, men de vaknar med ljuset och har både hunnit äta första frukost och lägga två ägg.


När jag äntligen öppnar far de ut med en himla fart som om de hade nåt viktigt att passa...Nuppe tar genast plats mitt på parkeringen och markerar reviret med ett par rejäla fanfarer.


Medan hönsen tar dagen i besittning kan jag ju passa på att berätta lite mer och visa holkarna med reden. Redena är alltså flyttbara och lyfts enkelt ut till box eller Enrummare när höna vill ruva. Ovanför holkarna ett snedtag så att inte hönsen sitter och bajsar ovanpå. Det blir lättare att hålla rent på så sätt. Till vänster en vattenautomat i form av en upp-och-nervänd petflaska.
Om jag bott i tätort där tupp inte varit tillåten skulle jag valt en annan hönsras, kanske nån produktionsras där driften att ruva är bortavlad. Då kunde jag också haft reden i plockhöjd där äggen rullat undan efter hand.

Vid ytterväggen går två kopparrör med varmvatten som avger lite värme och övriga väggar är innerväggar. Rummet bakom holkarna är dessutom uppvärmt året runt. Skulle det bli riktigt kallt på vintern kompletterar vi med värmelampa.
Två gånger om året storstädas hönshuset och vitkalkas för att hålla ohyra borta, däremellan städas det lite varje dag och byts strö en gång i veckan.
Här har jag haft höns i drygt tjugo år och det funkar bra.
Fyller på matskålarna med hönsföder, havre och snäckskal. Det behövs inte så mycket på sommaren eftersom de förser sig bra själva utomhus. Det här är mest som stöd vid dåligt väder och till i morgon bittida innan vi hinner öppna.Sen är det dags för frukost i det gröna, kanske mer som tidigt elvakaffe. Gänget kommer som ett skott när jag pullar i falsett. Idag blir det smuliga korvbröd, men det kunde lika gärna vara ris, pasta eller kokt potatis. Sånt som blir över i köket. Inget går till spillo.
Nuppe är redan på väg till sin Maja.
Vi tar var sitt håll runt trädgårdslandet och är framme nästan samtidigt. Maja och kycklingen får också lite bröd.Hennes kyckling är cirka en månad och har börjat få ett tufsigt utseende. Jag kallar det lite elakt fulstorlek när fjädrarna börjar växa ut. För att få flytta utomhus måste kycklingen hunnit bli nån vecka och så pass stor att den inte glider igenom kycklingnätet om den blir skrämd. Ser du att mamma har röd näbb och kycklingen blå. Blå är rasstandard för silkeshöns.- Hej, hur har du det? Allt väl? Jag skyndade så fort jag kunde.
Nuppe ruggar och är också lite spretig i fjäderdräkten men är en lika kärleksfull kavaljer och pappa för det.
Nu håller han Maja och kycklingen sällskap större delen av dagen. Visar kycklingen vad som går att äta, fina grässtrån, insekter och smulor. Framåt lunch balar de bredvid varandra, tar igen sig och myser.


Ha det gott36 kommentarer:

 1. Åh, vad mysigt med hönsen! Och vad roligt att få höra lite om hur du sköter dem, jag skulle jättegärna vilja ha några höns men inte någon tupp för jag har en känsla av att våra grannar inte skulle uppskatta det uppvaknandet. Har ingen koll på hur mycket skötsel höns behöver men om jag någon gång ska göra allvar av saken får jag läsa på ordentligt först. Dina är så otroligt vackra!

  kram

  SvaraRadera
 2. Åh, så söta och charmiga! Har länge drömt om att skaffa höns, men än har det inte blivit av.
  Ha det så skönt i sommarsolen!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Det kallar jag en hönsboning Grand luxe. Underbart.

  SvaraRadera
 4. Åhhh kommer ihåg när vi hade höns...mannen byggde en liten bod här på gården...som jag för övrigt har min loppis nu ;))....det var en rolig tid....och när vi flyttade ut till torpet fick dom det stort en hel arbetsbarack för fem höns och tupp ;))....kycklingar har vi fått också.....10 st tror jag det var....mest tuppar (brukar vara så )

  Trädgårdsmöblerna som du gillade i mitt inlägg, kommer från mina föräldrar , dom har stått ute jämt i ett gammalt växthus...dom flyttade ju till en lägenhet och så tog jag hand om möblerna...gillar dom mycket !!
  Skall påpeka att vi har moderna möbler också på uteplatsen, hihi...både hemma och på landet....gillar att blanda gammalt och nytt...både inne och ute ;))

  Kram bia

  SvaraRadera
 5. Jag hade väldans gärna varit höna hos dig, så himla fint, omhuldat och bra man har det där;-).

  Fortsatt fin söndag.

  Kram Eva

  SvaraRadera
 6. Härligt att läsa om dina höns. Så mysigt!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Vilket trevligt inlägg! Ditt trevliga sätt att skriva gör att man inte kan sluta läsa även om jag inte först trodde jag skulle fångas av ett inlägg om höns.( Inget ont om höns.)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 8. Det är så intressant det du berättar om hönsen. De får allt mycket kärlek och omvårdnad hos dig! Så söta och fluffiga de är! Och tänk att du också har en Maja:)

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 9. Vilket fint reportage du gjort om dina härliga höns! Så intressant att läsa och så bra dina höns har det hos dig. Önskar att alla tog hand om sina djur på samma fina sätt. Det är så mysigt med höns, står på min önskelista. Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
 10. Det är ju väldans synd att vi inte flyttade hit tidigare - då skulle vi nämligen haft höns! Helst några olika "roliga sorter.....dom är så vansinnigt mysiga!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 11. Så mysigt... Härligt med höns!

  SvaraRadera
 12. Vilket välplanerat och fint hönshus, förstår att de trivs och har det bra.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Så trevligt att läsa och så fina bilder på dina fjäderfän.Det måste vara härligt att vara höna och tupp hos dig. Så bra uppstyrt.Förstår inte att du hinner med allt...Dygnet har ju bara 24 timmar.
  Ha det så gott!
  Kram Margareta

  SvaraRadera
 14. Så roligt att få lära känna ditt hönsgäng och Nuppe Tupp! Så fint du ordnat för dem och vilket härligt liv de har som får ströva fritt på dagarna, ruva och få kycklingar! Jag visste inte att det var så mycket jobb med höns, men när jag tänker efter så förstår jag ju att det krävs en hel del! Jag har varit inne i en del före-detta-hönshus som inte varit så välskötta som ditt! Hua!
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 15. Låter som en alldeles underbar tillvaro. Tack för ett härligt inlägg.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 16. Njuter i fulla drag av din berättelse - och lär mig en hel del på köpet. Om du inte bodde så långt bort skulle jag be att få komma på studiebesök.
  Väldigt vacker uthuslänga!
  Undrar hur det går att ha hönsen frigående med tanke på duvhök och räv. Grannar häromkring som haft hönsen fria dagtid har blivit av med massor av höns och har till och med stått i närheten när höken slagit till.
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 17. Åh så fint du har det, och dina hönor o kycklingar ser ut att ha det underbart:) Massa information om hönor som jag inte visste, alltid kul att lära sig något nytt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 18. Roligt med höns! Har ju vissa tankar på att skaffa några hönor men vi får se hur det blir med det. När vi var små, Kulturtanten och jag, så älskade vi att vara bland hönsen. Vi sprang inne i hönshuset barfota så hönsskiten strilade mellan tårna...det var tider det.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 19. Vackra härliga hönor. Tack för att vi fick "följa" med, kunde nästan höra kucklandet ;) Fin beskrivning.

  En härlig måndag önskar jag dig
  //Annie

  SvaraRadera
 20. Åh så underbart att läsa om dina höns och deras boende. Hade jag varit en höna så hade jag velat bo hos dig. Underbart också med kärleksparet! Tack för att du delar med dig, tycker det är så mysigt att läsa om dina höns. Kram Merja

  SvaraRadera
 21. Åh så underbart att läsa om dina höns och deras boende. Hade jag varit en höna så hade jag velat bo hos dig. Underbart också med kärleksparet! Tack för att du delar med dig, tycker det är så mysigt att läsa om dina höns. Kram Merja

  SvaraRadera
 22. Så intressant! Inte trodde jag att höns skulle kunna vara så fängslande varelser... Men ditt sätt att berätta och din stora kunskap, ja, nu smittas jag att också vilja ha höns. Får man ha höns mitt i stan? Lite problematiskt med taxen dock, han skulle jaga dem om de gick runt i trädgården... tror jag. Ja, och katterna i kvarteret, vet inte, men skulle de lämna hönsen i fred?
  Tack för ett givande inlägg!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 23. Jag blir helt salig...dessa höns lever i ett paradis, med hotellstandard! Du borde få pris för din djurhållning, eller det kanske du redan fått?? Iallafall uppmärksamhet, för så här ska höns ha det, oavsett ras eller användnings område. Sen blir man ju glad i hela kroppen av att läsa, du berättar med inlevelse och humor, det blir verkligen lättläst och samtidigt fyllt med en massa aha-upplevelser!!
  Ha det så gott vännen!
  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag skulle vilja att du börjar med bloggen igen, bara en liten bild då och då och några rader. Du som har ett så varmt och härligt sät att uttrycka dig på. Jag saknar dig! Jag saknar Zambo också! Har han hittat på nåt bus på sistone...
   Grannen säger att Nuppe morrar bakom syrenhäcken när de går förbi med sina hunder... fniss...
   Kram Anette

   Radera
  2. Nu gör du mig rörd...men vem vet, det kanske kommer ett litet inlägg vad det lider. ...
   Zambo hälsar och tackar för uppmärksamheten, och ja...inte ligger han på latsidan, han kanske rent av skulle ha en egen blogg? ??
   Ja inte behöver du någon vakthund, det verkar Nuppe sköta om....😁
   kram kram

   Radera
 24. Oj vilket härligt liv dina höns har!
  Du ger dom verkligen en kärleksfull tillvaro med din omtanke för dom.
  Det är så underbart att läsa hur du beskriver deras vardag! ♡
  Tack för rundturen i deras hem! :)
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 25. Tack för en härlig rundtur. Har tjatat på maken hela vintern och våren att även vi ska skaffa höns, men det är verkligen kalla handen. Jag har även sagt att vi bara kan testa med sommarhöns för att känna oss för, men icke. Hur gör man om en gubbe? ;-)

  Kram från Helen

  SvaraRadera
 26. För en novis på ämnet låter detta väldigt proffsigt och tjusigt. Förmak, centralvärme och olika rum! och sedan fritt spelrum i en stor trädgård.Tänk den som fick vara höna hos dig.
  Hälsa dina fjäderfän
  Ha en bra midsommar.
  Luna

  SvaraRadera
 27. När den kärleksfulla och stolta "hönsmamman" Anette berättar om sin "familj" lyssnar jag med båda öron! Helt underbart och jag blir alldeles len i själen av denna läsning. Alla som går i tankarna av att skaffa höns borde vara trogna läsare av denna blogg - och är kanske det redan.

  Tack för den ljuvliga läsningen! /Anja

  SvaraRadera
 28. Vad fint du skriver om hönsen. Det var mycket information, men inte visste jag att höns svär.
  De verkar ha det riktigt bra hos er. Att hönsen ligger och ruvar tills något händer visste inte jag, men låter inte så konstigt. Tack för lilla hönsberättelsen. / Britt

  SvaraRadera
 29. Så fint dina hönor har det, och en väldans snäll matte som pysslar om dem. Maja och hennes lilla rufsiga kyckling är ju bara för söta/ Titti

  SvaraRadera
 30. Vilket bra och informativt inlägg, tack snälla! Har inte gett upp tanken på höns, men det lär nog bli det snabbare i jobbet än privat som det ser ut nu.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 31. Du är en riktig hönsmamma! Dina höns har det så bra och allt verkar så väl ordnat för dem. Vilka erfarenheter och kunskaper och du har!
  Jag har länge tänkt skaffa höns men problemet är kylan, jag har ingen varmbonad plats för dem under vinter. Och kunskaperna är inte de bästa heller. Det här inlägget ska jag därför läsa igen lite extra!

  Kram /Cia

  SvaraRadera
 32. Mysigt. Fina dom är...Nuppe å Maja. Kram Yster

  SvaraRadera
 33. Vilken fin beskrivning av en hönsdag :-) Vi har också tre små kycklingar som snart ska få flytta ut.
  Blev lite intresserad av vattenautomaten med pet-flaskan, en verkade som en smart lösning. Har ni gjort den själva eller går den att köpa?
  Kram Katarina

  SvaraRadera