söndag 19 april 2015

Kombos i trädgårdslandet

När jag sår i trädgårdslandet tänker jag inte bara grönsaker utan också vilka blommor de skulle vara snygga ihop med.

Blommor gör mig glad, men drar också bin, fjärilar och andra insekter som pollinerar jordgubbar och bärbuskar. De gör att oönskade insekter får lite svårare att hitta kål och morötter. Jag brukar klara kålplantorna skapligt utan större angrepp och utan täckning bara genom att plantera dem i ett blomsterhav. Stora vita sjok av väv vill jag helst slippa över sängarna.Svartkål är tacksam att kombinera med till exempel heliotrop, jätteverbena, blå broksalvia, svart blåklint, gossen i det gröna. Några sommarastrar i blandningen förlänger blomningen tills frosten kommer.

Bland morötterna får blå och vit gurkört ta plats.

Plocksallat och ringblommor gillar jag. Ringblommor finns dessutom i rätt många olika nyanser från gult till orange och bronstoner.

En odlingslåda brukar sås med blandade sommarblommor som en äng och där får dillen ge höjd. Den växer alltid bäst bland en brokig skara vänner.

Ringblommorna sår sig själva från år till år. De jag vill ha få stå kvar och övrigt dras enkelt upp. Vill jag ha blomning på nytt ställe finns alltid ett lager frö i reserv. 


Lök och kryddtagetes eller Linnétagetes är bra kombos och så min favorit,  krasse och rödnervig ängssyra.Vissa sommarblommor direktsås på plats och annat som jätteverbena, salvior, heliotrop och tagetes förodlas i krukor och sätts ut som plantor.


Nu kan man ju tro att det här blir en rätt stökig odling, men jag tycker blomningen bidrar till att mjuka upp, ger ett vänligt och lekfullt intryck till den annars rätt strama lådstrukturen. 


Allt gott

38 kommentarer:

 1. Supersnyggt, gav mig många goda uppslag! Jag gillar inte heller att täcka kålen, den är för vacker för det.

  SvaraRadera
 2. Så vackert och så inspirerande. Och vilka bra tips när det gäller kålen. Intressant att höra att du inte har så mycket problem med kålfjärilar. Jag brukar odla en kålsort varje år och i år blir det broccoli. Nu ska jag fundera på vad jag kan plantera för blommor tillsammans med den.

  Ha en fin söndag!
  /Anita

  SvaraRadera
 3. Svartkål tycker jag ser så otroligt vacker ut, skulle kunna tänka mig att blanda in några sådana i rabatterna för effektens skull :) Tror att det ser underbart ut i dina "grönsaksland". det måste det göra med all denna ljuvliga blomsterprakt bland grönsakerna :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Din fantastiska grönsaksodling är så långt ifrån min steniga prydnadsträdgård man bara kan komma. Men i år har jag, efter att ha läst ett inlägg om dina favorittomater, sått en sort som heter Wilma, och har hela tre plantor som ska få växa i kruka. Har t o m köpt ett odlingsskåp för att ha lite hemmasådder i så här års.
  Jag har före 20 års ålder bara ätit hemmaodlade grönsaker, bär och frukt, så jag råkar veta vilket jobb det är.
  Men jag är säker på att jag tids nog kommer att återvända till mina rötter och börja odla mer ätbart. Hoppas jag kommer ihåg dina erfarenheter den dagen. I år har jag satsat på bär, och så här lång ser det lovande ut.
  Ha en fin vårdag!
  Marta

  SvaraRadera
 5. Kloka tankar Anette! Att nyttja naturens ekosystemtjänster i stället för att bekämpa är mera framgångsrikt i längden. Naturen arbetar 24 timmar i dygnet vilket vi aldrig kan komma i närheten av.

  ..och nu tror jag bestämt att vårvärmen är på gång!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Ser så vackert ut! Tack för inspirationen, nu ska jag bara se till att skaffa en egen trädgård :)

  SvaraRadera
 7. Us så många roliga, härliga kombinationer att testa :) Turligt nog står några av växterna på tillväxt och annat ligger i fröpåsar. Frågan nu är - hur stora ska lådorna bli... Lagom stora att gå runt att rensa utan irritation för jag vill gena... Men tillräckligt stora för att leverera rejält. Och höjden...

  Så hur stora har du gjort dina och har du en lagom, bekväm höjd? Undrar, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bekväm höjd får man prova sig fram till. Desto högre och tätare ju viktigare att gångarna är breda så man kommer fram med skottkärran mellan. Mina är en bräda höga men betydligt djupare. Gräver man inte ner sig i backen utan lägger lådorna ovan mark behöver man minst två pallkragar i höjd för att odla rotsaker. Till sallad och sånt som växer ovan jord räcker en på höjden. Bygger man lådor själv är en bra bredd 1,20 cm. Då når man över. Längden efter smak. Jag har varierat längden och lagt mina på olika håll för att det inte ska bli ett stelt rutmönster. Totalt har jag tio lådor, varav tre är perenn barnkammare med sand och krukor och resten odlar jag grönskaer och blommor i.
   /Anette

   Radera
 8. Mycket fint!! Har i alla år av odlandet mest hållt på med det blommiga, men börjar nu även snegla mot det ätbara. Tack för tipset!
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 9. Åhh så vackert och härligt. Ja kanske man skulle våga vara lite som du, sätta blommor bland lök och morötter. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 10. Håller med en salig blandning ska trädgårdslandet vara. Jättefina bilder!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 11. Det märks att grönsakerna trivs, så frodigt och fint. Vackra odlingar.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 12. Läckert! Rackarns, jag lyckas aldrig få den delikata kålen att klara sig. Så i år har jag köpt ett fult tält av svart tyg. Det där är ju så mycket vackrare.

  SvaraRadera
 13. Verkligen intressant läsning. Dottern och jag pratade om att orange och gula ringblommor eventuellt ratas av rådjur. De kan nästan inte ha något utan att sätta upp olika skydd.

  SvaraRadera
 14. Jättesnyggt! Så mycket härlig inspiration du bjuder på. Perfekt att du skriver om grönsaker och blommor som passar ihop.
  Ha en skön söndag i solen
  Kram Maria

  SvaraRadera
 15. Men vad duktig du är att få till det! Det är verkligen läckert!

  Önskar dig en fin söndag!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 16. Så snygga rabatter det blir. Jag är dålig på att plantera in ätbart men tack för tipset, det ser riktigt fint ut. Ha en fin dag.. Carita

  SvaraRadera
 17. ja verkligen supersnyggt! jag köpte en påse så fina ringblommor igår, en ljuvlig aprikosfärg , de ska jag nog så ihop med salladen efter att ha läst ditt inlägg!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 18. Din köksträdgården är som en dröm - sååå VACKER och inspirerande!!
  Tack för många bra tips på kombos !
  Ha det så gott !
  KRAM/Isa

  SvaraRadera
 19. Inte är det stökigt då...nej tvärtom!! Vackert och inspirerande! Det var smart att blanda ätligt och fröjd för ögat, ur många synpunkter.
  Och tack än en gång för plantorna, som nu är planterade och förhoppningsvis glada!! Du fick väl mitt mejl...?
  Här har vi en soldisig dag men termometern har pinnat på och det är nu tvåsiffrigt. Vi har just kommit hem med husbilen från en kort tripp i helgen, så nu ska eftermiddagen ägnas åt trädgården är det tänkt. Mer än så ska jag nog inte lova...
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 20. Vackert är det! Kål har jag aldrig provat att odla, kanske borde göra det för det finns ju så många goda (och snygga)
  Kram!

  SvaraRadera
 21. Visst låter det mycket finare, än med stora vita sjok som jag har. Men jag blir så trött på harar och annat som inte förstår att det är inte till dom jag odlar. / Britt

  SvaraRadera
 22. Så snyggt att mixa och tack för alla fina tips om vilka växter som är bra att plantera med grödorna som naturliga skadebekämpare. Trevlig söndag! /Helena

  SvaraRadera
 23. Det är när jag ser ditt trädgårdsland som jag vill flytta, bort från berg och sten......det ser ut som rena drömmen och det där att du kan kombinera så fint, tänk om man hade den gåvan och platsen att testa på!
  Svartkål, nytt för mig, måste googla, ser gott ut!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 24. Håller med dig, det är så snyggt med blommor till grönsakerna och din bild med svartkålen och heliotropen visar verkligen det, så snyggt. Bra att förvilla de små flygfäna också, så att man får ha sina grönsaker i fred. Kram till dig!

  SvaraRadera
 25. Bedårande! Eftersom jag nu förbereder för större odlingar nästa år gör jag tvärtom - jag sår grönsaker i mina rabatter. Rabatter ska grävas om nästa år och jag börjar nu rensa bort en del perenner och får då plats att så grönsaker. Detta beror på att odlingarna varit eftersatta pga tidsbrist men nu har jag storslagna planer, får se hur mycket som hinns med.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 26. Svartkål och jätteverbena var ett väldigt bra tips. Det ska jag satsa på i år!
  Du har en så vacker köksträdgård! Det är en fröjd att se bilder därifrån.

  Ha en fin kväll

  SvaraRadera
 27. Men så snyggt! Tror banne mig att jag också ska odla lite mer sommarblommor bland grönsakerna.
  Ha de bäst. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 28. Det enkla är det svåra. Det är ju naturligtvis så här det ska se ut! Tack för inspirationen, nu ska jag odla lite mer som du.

  SvaraRadera
 29. Kombos i grönsakslandet försöker jag också testa,men ibland går det inte ändå. Kanske man ska ösa på med så här mycket blommor. Det ser dessutom snyggt ut ,men måste naturligtvis hållas efter det också.
  tack för tips och inspiration/ Luna

  SvaraRadera
 30. Ursnyggt och ursmart! Jag testade svart kål förra året och inget kunde jag äta själv för insekterna kom först! Och väv vill jag bara ha i början av våren sedan vill man ju helst ta bort den. Detta ska jag försöka att testa! Åh vilken härlig inspiration du kommer med jämt!!! Man blir så lycklig!

  SvaraRadera
 31. Vilka härliga kombinationer! Både vackert och nyttigt!
  Härliga bilder!

  SvaraRadera
 32. Vackra kombinationer!
  Här verkar dock inget hjälpa mot alla kålfjärilar..... Endast insektsnät återstår!
  Ha det så skönt i vårsolen!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 33. Åh, så härliga bilder!!!! blir så inspirerad....
  Tack för bra tips också!
  Kram kram Sofia

  SvaraRadera
 34. Intressant !...och så många fina bilder ;)
  Hoppas ni också har sol och varmt ;)
  Kram bia

  SvaraRadera
 35. Njuter extra mycket av att titta på dina fina bilder från kökslandet när jag själv har ett ;-)))! Har också tagit till mig dina planteringsförslag.
  En bänk ska ha medelhavstema. På mitten av bänken har jag ett olivträd. Runt om 'Nero di Toscana'. Vitlök i mönster och romansallat som blickfång. Dessutom ska jag ha Heliotrop (tänk att detta år är det första på länge då jag inte har sått några, men snart finns de väl att köpa som färdiga plantor). Då kommer frågan: Vad tycker du skulle passa som bredsådda sommarblommor på vartenda ledig yta i bänken?

  /Anja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog tjusigt! Jag är ju ruggigt svag för broksalvia som man kan bredså direkt. Skulle också kunna tänka mig små timjanplantor. Finns ett trevligt utbud i olika nyanser, men får nog köpas i planta nu. Är å andra sidan perenna. Ska bli kul att se vad du hittar på.
   /Anette

   Radera