onsdag 15 april 2015

Scillahav

Att ta över en gammal trädgård som nån annan börjat på har både för- och nackdelar. En fördel är att lökväxter hunnit sprida sig och att på våren få bländas av scillahav. Måste väl tillstå att jag gör mitt bästa för sprida dem ytterligare och det är inte svårt. De följer med ogräset till komposten och ut igen på andra ställen. Varje vår går jag rundor och gräver bort de som hamnat alldeles tokigt, men i gräsmatta, under träd och buskar får de frodas som de vill. Ett av de blåaste ställena är under björken. Snustorr sandbotten med en tunn grässvål som ofta torkar och blir brun under högsommaren. Här låter vi gräset växa i en förvildad rundel fram till midsommar så att scilla, gullvivor, smånunneört och förgätmigej ska hinna fröså sig. Att det ser lite tufsigt ut några veckor uppvägs lätt av vårfyrverkeriet.


Fjärilar, humlor och andra insekter älskar scilla.


Ture på sin favoritgren i syrenbuskaget njuter också.Och jag frossar i små buketter och arrangemang.


I höstas planterade jag vita i både kruka och på friland. De verkar vara lika lättodlade som de blå.Under björken håller nu smånunneörten på att ta över och den blå mattan byter skepnad och blir rosalila.Allt gott


50 kommentarer:

 1. Vad härligt! Min granne har hav av blått på sin tomt, jag får spana ditåt. Här växer de bara fläckvis, som skägg på tonåring;)). Båda önskar vi oss nog mer!

  SvaraRadera
 2. Så ljuvligt! Det är så härligt med allt överflöd och att man verkligen kan frossa. I påskas hade jag hela festbordet fullt med små scillabuketter. Alla gästerna blev så glada☺Jag förstår att Ture gillar den grenen där han får se hela härligheten ifrån ovan.
  Ha en go dag!
  Milla

  SvaraRadera
 3. Så ljuvligt! Det är så härligt med allt överflöd och att man verkligen kan frossa. I påskas hade jag hela festbordet fullt med små scillabuketter. Alla gästerna blev så glada☺Jag förstår att Ture gillar den grenen där han får se hela härligheten ifrån ovan.
  Ha en go dag!
  Milla

  SvaraRadera
 4. Just scillans doft är bland den godaste jag vet. Vårdoft nr ett och mycket barndom! Vackert med Ture som skeppare på skutan i ett blått hav! Har läst om Ture Svinto och Basil Bus som fått ett så gott liv tack vare er. Syns att de är lyckliga katter!

  Må gott i våren.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Go´morron Anette!

  Får nog erkänna min kluvenhet inför den blåa skönheten. Passar bra i naturmiljöer så där får den hållas men jag kämpar trons goda kamp med den i trädgården där den ivrigt sprider sig. En helblå trädgård på våren är ingen skönhetsupplevelse precis och lika spridningsvillig är pärlhyacinten som blommar strax efter scilla.

  En förmildrande omständighet för scillan är ändå att den är så viktig för alla insekter som vaknat i kylan och har svårt att hitta mat.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Helt underbart vackert!!!

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 7. Så vackert! Ha en fin dag / Marika

  SvaraRadera
 8. Så vackert! och bra för våra insekter
  Är själv inte alls flitig på att plocka in, men du
  har gjort ett så sött arrangemang :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Så vackert! Jag försökte så skilla i min gräsmatta utan framgång alls. Inte en enda planta dök upp. Undra vad jag gjorde för fel? Är det bättre att så mitt på sommaren i någon rabatt och sedan låta dem sprida sig?

  SvaraRadera
 10. mmm, vilken ljuvlig blomprakt! Jag har inte alls så mycket, även om det blir lite mer för varje år. Tog in en bukett häromdan, inte tänkt på det förut ..(!) jag som alltid plockar in blommor men scilla har jag inte tänkt på, lite konstigt, men nu blir det ändring på det!

  Ha det gott i det blå havet!
  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Så så vackert! Kan tro det är en makalös syn i verkligheten. Inte undra på att både folk och fä trivs. Kram till dig!

  SvaraRadera
 12. Så så vackert! Kan tro det är en makalös syn i verkligheten. Inte undra på att både folk och fä trivs. Kram till dig!

  SvaraRadera
 13. Vilken fantastisk utsikt Ture har där på sin gren. Jag undrar vad han tänker på. Vackert litet arrangemang med vårblommor./ Kram Titti

  SvaraRadera
 14. Ett scillahav har jag alltid önskat mig, men nu kan jag glädjas åt ditt! Då underbart vackert och jag förstår den lille Ture att han väljer att sitta där och begrunda världen......Aha, det finns vita också! Då är det kanske det jag har en enda av!
  Kramar

  SvaraRadera
 15. Åhhh, så fint. Scillahav är något underbart att titta på, nu blir det snart vitsippehav också. Fast lite mer sol behövs för att de ska vända sig mot solen.
  Och Jaaaa, vi fick ett mycket bra telefonsamtal i måndags.
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Den bilden maed katten i kscillahavet kan du tävla med! Helt underbar!
  Ha det gott!
  Laila

  SvaraRadera
 17. Såå vackert! Har sedan många år EN scilla som återkommer. Den verkar inte villig att sprida sig!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 18. Scilla är så galet vacker...jag älskar när det blå börjar sprida sig.
  Då är det verkligen vår.

  SvaraRadera
 19. Vad roligt att du också giillar scilla och vilka fina buketter du gör. Smånunneört under björken där det senare blir snustorrt låter bra, jag kanske provar under min lind för där blir det torraste torra....
  Allt gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 20. Ja, jag fullkomligt ääälskar scilla!!! Och hoppas av hela mitt hjärta att våra scillor kommer att yngla av sig så det står härliga till.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 21. Så fint du har det. Syns att katten också gillar det. / Britt

  SvaraRadera
 22. Såååå ljuvligt! Ja, jag känner ju till för- och nackdelarna med att ta över en gammal trädgård. Fördelen med scilla har jag hos mig också - det är det man får tänka på när nackdelarna sätter in.... :)

  Kram Cathrine

  SvaraRadera
 23. Härlig bild på Ture och alla scillor!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 24. Jag älskar när det blir ett blått hav i trädgården... Vackert värre!

  SvaraRadera
 25. Oj vilket härligt blått hav du har i trädgården! Förstår att din katt trivs där...
  Arrangemanget i glasskålen var fantastiskt fint, med videkvistar och vårstjärnor. Härligt att du tar dig tid att skapa arrangemang. Ska göra ett till helgen!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 26. Rätt och slätt bedårande!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 27. Vackert! Och så intressant med fårullen och rådjuren. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 28. Scillahav är så underbart, vi har flera hav i vår trädgård. Och de gammeldags växterna, som du nämner, som frösår sig är jag så tacksam för i min gamla trädgård. Men vit scilla har jag inte och inte heller din nunneört, däremot har jag en gul nunneört som blommar hela sommaren nästan. Ja, de här små blommorna är en glädje!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 29. Men du så fantastiskt vackert. Så vill/ska jag ha det med. Tack för att du sätter bild på något jag velat ha länge men inte vetat om ;) (låter lite knasigt men du förstår kanske vad jag menar) Nu ska lökar spridas och frösådd främjas. Ett hav av blått/vitt och gult ska inom kort blomstra hos oss.

  Fin dag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 30. En "Scilla-matta" hade vi i vår förra trädgård och det var alldeles ljuvligt! Tyvärr finns det ingen här även om trädgården är gammal. Jag får väl påbörja en själv:-)
  Ha en fin dag!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 31. Waooo så vackert & så söt liten Ture ♡ ...
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 32. En underbar bild med Ture. på favvogrenen.

  SvaraRadera
 33. Oh vad vackert! Vilka underbart inspirerande bilder du visar. Tack för besöket hos mig och att du lämnade en kommentar, alltid roligt när någon lämnar ett avtryck.
  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
 34. Verkligen underbart vackert med en blå scilla-matta, du kanske gör som Ture Sventon och bara blir kvar där och njuter. Katten blev 'pricken över i:et' på den bilden.
  Jasså fjärilar, humlor m.m. gillar scillan, då ska jag plantera ner mer till hösten, det blev ca 50-tal satta i höstas och de har börjat glädja mig med blomning nu. Visst är gården våran av gammalt datum, men något hav av scillor har det inte varit här, men däremot vårlöken.

  Jag fnissar Anette om den där slakten, fattar att något blev fel, *fniss*
  Förr så skakade jag min spargris, hi hi hi . . . . ..
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
 35. Så sött det var med smånunnorna i havet av vårlök!!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 36. Underbart och vackert.
  Där kunde man ju lägga ut en filt och vila ett tag!

  SvaraRadera
 37. Superfint och vårligt! Bojkottar scilla, men har ett hav av vita vårstjärnor i stället. De dyker upp överallt hos oss, men det gör inget. Fin katt har du också!
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 38. En blå scillamatta - det är väl helt underbart! Tänk att få ett sådant arv! Jag blir så beklämd när nya husägare (läs trädgårdsägare) inte orkar vänta en säsong för att se vad som finns, utan river upp en hel trädgård för att göra/plantera något helt annat. Har en sådan längre ner på min gata.

  Vilket superfint litet arrangemang du gjorde!

  SvaraRadera
 39. ♥ Underbart vackert! ♥ Har också lite färgglada blommor i mitt senast inlägg!
  Bl.a. en bild som kanske Du vet svaret på? :-)

  Trevlig helg!

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 40. Vilken underbar äng! Rena drömmen.
  Ha en skön helg i din fina trädgård!

  SvaraRadera
 41. Åh så vackert!!!
  Underbara bilder... Men Ture ovanför det blå havet var speciell.
  Scillorna är underbara, generösa. Blev inspirerad, ska också plocka en bukett!
  Ha en härlig helg!
  kram
  Katarina
  (Du, jag ska rensa bort en del vintergäck från en plats där de inte ska vara.. Vill du att jag ska skicka dig några plantor "in the green", så maila mig.)

  SvaraRadera
 42. Vilka makalöst underbara bilder! Tacka katten att Ture trivs att beskåda sitt rike ovanifrån ;-)!
  Jag har också av de vita och de ser ut att trivas både på friland och i kruka.
  Ha en fin helg och hälsa Ture ;-)!
  /Anja

  SvaraRadera
 43. Hej Anette!
  Såååå härligt med blå blomsterhav! Gillar när det vilda tar över.
  Trevlig helg!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 44. Älskar också scillahav. Det är bara att tacka och ta emot att tidigare ägare har satt dem från början :-)
  Trevlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 45. Scillahav är underbara! Jag har också en gammal trädgård där det har odlats i 100 år så jag har flera scillahav.

  SvaraRadera
 46. Åhhh visst är det vackert med scilla hav, jag har ju också flyttat in i en gammal trädgård och till min glädje ett hav av scilla krokus och andra vackra vårlökar. Fantastiska bilder du lägger upp ! Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 47. Mmm, Scilla kan man ju knappast få för mycket av! Gillar den vita med, men tycker den blå är alldeles magisk! Jättefina bilder (som vanligt)! Ha en skön helg! :) Mia

  SvaraRadera
 48. Fantastiska bilder.
  En sådan otrolig blomning

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 49. Härligt, härligt hav lockar till tankar om sommarbad! Spännande att läsa om hur de trivs i torrare jord. Det ger fler möjligheter :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 50. Så vackert, jag önskar verkligen att jag hade en trädgård att njuta av. Det är tur att jag att följa alla dina fina bilder och få lite natur på det sättet.

  SvaraRadera