söndag 26 april 2015

När hönsen får välja

Ge mig den minsta anledning att prata höns och jag nappar direkt. Så detta inlägget dedikeras till Merja med bloggen mejrams.blogspot.se
som tyckte det var dags för ett inlägg.

Det är minsann inte bara jag som har favoritväxter utan även djuren. Nej idag tänker jag inte på Bambi och tulpanknoppar, skator och jordgubbar eller Ture och kantnepetan, utan på hönsen och deras böjelse för hallonblad.
Faktum är att denna faiblesse tog mig lite med överraskning och fjolårets nyplanterade hösthallon hann bli ordentligt nerätna två gånger innan jag insåg vad som pågick. Nu har hallonen börjat grönska och i år tänker jag behålla dem för mig själv så de får en chans att etablera sig. Sen kan vi kanske diskutera om jag ska dela med mig.  Ett 40 cm högt kycklingnät ska ta hand om saken. Inte jättesnyggt, men en nödlösning så länge.


Favoritväxten nummer ett är dock myskmadra. Inte för att äta utan för att bala ner sig i. Sprätta och sparka med alla tio tårna (jo silkeshöns har tio tår, medan de flesta andra raser har åtta). 
Den torra jorden under häggmispeln står som ett moln runt gänget och gröna växtdelar far hit och dit. När en liten grop har åstadkommits kryps det ner i den, rullas runt, spekas in jord och myskmadra under vingarna, på ryggen och överallt. Efter tre dagars Spaupplevelse som inte liknat nåt annat är grönskan ett minne blott. Några torra rottrådar sticker upp här och där och låter ana vad som fordom varit.
 


Nej, mina kära små fjäderfävänner. Nåt Spa bland myskmadran blir det inte i år. Sorry! Ni får lägga av med lyxvanorna och hålla tillgodo med ordinära sandbad.
Idag har vi byggt ett staket av sly för att markera att jag menar allvar.Gräsmattan får gänget dock beta så mycket de vill och höns sätter i sig mängder av gräs varje dag. Att bjuda på gräsklipp i hönshuset uppskattas däremot inte särskilt. Då sprätts det mest runt i hopp om att jag ska ha gömt den verkliga gobiten nånstans i botten. Nej, färskt direkt från gräsmattan ska det vara och det kan jag helt förstå. Får jag välja äter jag ju också grönsakerna så färska som det går.

Visste du förresten att det är gräsets klorfyll som gör gulan gul och trädgårdshöns har en aptitlig knallgul gula. Industrihöns får ett konstgjort tillskott i fodret som ska ersätta klorofyllet.

Allt gott

38 kommentarer:

 1. Vilket trevligt slystaket! Vi har ju massor av sly i dikeskanten så kanske ett staket blir söndagens aktivitet. Jag vill också ha höns, så varför i all sin dar tar jag mig inte i kragen och startar upp med en skock fjäderfän???/Lilla gummann

  SvaraRadera
 2. Det är just det där sprättandet som jag kommer ihåg från tiden när vi hade höns (vanliga bruna då :)) Då hade vi ingen direkt trädgård (det var säkert 20 år sedan) men nu skulle det inte vara så kul att ha sprättande hönor i rabatterna men dina är sagolikt fina, både höns o rabatter :)

  SvaraRadera
 3. Men å, gillar verkligen hönor. Det måste nog bli ett gäng vad det lider trots allt. Har du visat upp ditt hönshus här? Länk please? Vinterisolerat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får ta en titt i hönshuset längre fram, lovar. Är som sagt inte nödbedd när det gäller att prata höns :-)
   /Anette

   Radera
 4. Så roligt att få ta del av dina höns hittepå! Tänk att jag snart levt ett helt liv utan att jag blivit hönsmor... hönsmamma kan vi diskutera om jag varit, hihi! Har alltid tyckt om höns och tanken på egna ägg har varit lockande och en gång var det nära. Grannen skulle göra sig av med sina höns och frågade om jag ville? Men det stupade på boendet, vi hade inga uthus och något nybygge var aldrig aktuellt.

  Tack för ditt roliga inlägg. Ser fram emot fler hönsiga:)

  Ha en fin söndag.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Trevliga små berättelser du förmedlar om dina höns, ett myskmadrabad måste vara lika gott som ett väldoftande karbad kan jag tänka mig. Snyggt hantverk med staketet!

  Nej, det visste jag inte om - sambandet mellan klorofyll och äggula, intressant!

  SvaraRadera
 6. Jag älskar det där naturliga beteendet, instinkten och planerandet som djur har. Att gräva en sval grop, fylla med väldoft, gotta ner sig, mumsa på färsk hallonblads-sallad - bättre än livet på en pinne.

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt gäng. Dom ser ut att stå och fundera på hur dom ska kunna forcera det nya staketet.

  SvaraRadera
 8. Hej Anette!
  Sååå mysigt med höns i trädgården, trots deras små nycker och matvanor...
  Ha en skön söndag!
  Hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 9. Vilket trevligt inlägg om hönsen. Om det blir som det är tänkt blir det höns för mig i år, dock ska dem bo hos mina föräldrar som har lättare att husa höns än jag som bor i bostadsområde. Staketet blev ju verkligen ett smycke i trädgården, jättefint! Ha det fint:)
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 10. Jag tackar jag, bad i myskmadran och hallonblad, låter som spa med champagne och jordgubbar. Du får väl ordna en liten spahörna till dem, djur verkar veta vad de behöver, som min katt som snodde lakrits av mig när hon var hård i magen. Tack snälla du för dina berättelser om hönsen. Kram

  SvaraRadera
 11. Jag tackar jag, bad i myskmadran och hallonblad, låter som spa med champagne och jordgubbar. Du får väl ordna en liten spahörna till dem, djur verkar veta vad de behöver, som min katt som snodde lakrits av mig när hon var hård i magen. Tack snälla du för dina berättelser om hönsen. Kram

  SvaraRadera
 12. Jag gillar också hönor och kommer nog att ha ett par fyra styckna inom en inte allt för lång tid. De är roliga och gulliga och så får man ju ägg! Min käre sambo har tagit fram Kravägg en gång i tiden så jag kan verkligen luta mig tillbaka på hans kunskaper och lära mig allt han kan. Han har föreslagit att vi ska torka nässlor och ge hönsen (när vi har dem:) för det ger mycket näring och fina gulor!
  Så fint flätgärde ni har gjort!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 13. Å vilket härligt inlägg! Verkar så mysigt med höns, även att det är en hel del jobb också förstås.
  Snyggt slystaket!
  Fin söndag till dig
  Kram Maria

  SvaraRadera
 14. Lika roligt varje gång du skriver om hönsen. Snyggt staket runt busken, men klarar inte hönsen att hoppa över och gotta sig i myskmadra. Det sägs att myskmadra ska dofta så gott, vilket jag aldrig upptäckt.
  Våra vänner med så mycket fåglar, har nu skaffat ägg av silkeshöns också. De är verkligen söta . Och personligheter. / Britt

  SvaraRadera
 15. Vi planerar att skaffa höns till nästa vår. Då hinner vi fixa hönshus, inredning i hönshuset och hönsgård i lugn och ro under hösten/vintern. Det ska bli så kul, spännande och lite skrajset att ha levande varelser på gården, förutom människorna då förstås. Katt/er kanske vi också har skaffat då!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 16. Hi, hi underbart! Kan inte hönsen få en egen blogg? Det skulle vara väldigt roligt om du hade en där de fick riktigt tala ut om sin tillvaro!
  Varför inte? :))

  SvaraRadera
 17. Det hade ju varit kul, men det handlar om den där lilla tidsfaktorn:-)
  /Anette

  SvaraRadera
 18. Vilket trevligt inlägg!! Alltid lär man sig nåt nytt. Hade ingen aning om det där med äggulan. Staketet blev jättefint!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 19. Åh, jag älskar dina fina höns!
  Och det där slystaketet var inte bara praktiskt, det var himla piffigt också.

  SvaraRadera
 20. Inte bara dina höns som älskar myskmadra, jag gör det också och mina katter. Känner att jag måste göra något åt min älskliga myskmadra innan den tar slut. Ditt slystaket är så fint men det stoppar inte mina katter! Får klura vidare hur jag ska göra.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 21. Jag blir så lycklig...älskar dina höns, ja det vet du ju vid det här laget! Glada fria höns, även om de nu är utan spaavdelningen...*skrattar*!! Det som gör mej upprörd, det är de sista raderna i ditt inlägg...konstgjort tillskott för ett ersätta klorofyll. Borde vara förbjudet med industrihöns, det borde vara varje hönas (ja tupp också) rättighet att få sprätta fritt, jobba för födan och njuta av livet. Jag skulle med glädje betala (och det gör jag redan idag...) vad det kostar för att alla höns skulle få ha det som de hos dej, för den vetskapen öppnar jag gärna plånboken lite extra. Sen var "staketet" som ni flätat väldigt snyggt, och du är säker på att de inte tar sig över...??
  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hönsen som inte ser över staketet kommer inte att hoppa i blindo, men en tupp skulle kunna falla för frestelsen att ta ett jämfota skutt. Fast tupparna är så fokuserade på sina hönor och går gärna dit dom går. Håller tummarna för att det funkar.
   Kram kram
   Anette

   Radera
 22. Såå härliga höns du har! Och staketet var verkligen toppenfint!
  Ha en fin vecka!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 23. Så fina höns, dom har sina egenheter förstår jag! Men hur fint vart inte det där lilla staketet av sly, superfint! Så perfekt gjort!
  Det där med gulan var intressant!, lät inte fräscht med industrihönsens gula.

  Kul inlägg! Kul att läsa om! Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 24. Vilket fantastiskt fint litet staket! Börjar genast fundera över var jag kan placera ett sådant. Och när jag ska hinna göra det...!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 25. Ett så otroligt fint litet staket!!! Har ni slängt ihop detta på en dag!!! Imponerande. Jag har nu tänkt att göra något liknande men som kompost i över ett år och jag har ännu inte kommit igång!!! Nu blev jag jätte inspirerad att äntligen göra slag i saken. Men det blir nog inte lika fint som erat!!! Ps era höns är så söta!!!

  SvaraRadera
 26. Hade jag varit höna hade jag nog som dina lagt mig i myskmadran. Den är härligt inbjudande. Kan du inte ta upp en tuva som får sprida sig någon annanstans för deras gossiga spabad?
  Den snyggt inhägnade blir då en resurs när den andra myskmadran är utsliten. Bara att hämta nytt.
  Ha en bra vecka!
  Luna

  SvaraRadera
 27. Så jag njuter av dina hönsberättelser! Helmysigt även om jag inser att min trädgård är verkligen inte skapt för dessa söta fjäderfän ;-)! Din relation till dem är för härlig - skulle man kanske kunna kalla dig för hönsmamma ,-)? Jo, jag inser det vansinnigt "originella" i det ;-)!
  Fakta du berättar om hönsen visste jag inte. Det är som gjord för frågetävlingar, typ Smartare är 5:eklassare: -Varifrån får äggens gula sin gula färg? Jag skulle åkt ut eller blivit räddad av en 11-åring...;-)

  Hehhee! Tänk så många tillfällen livet bjuder på där man kläcker ur sin hönshjärna sämre än en femteklassare ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Tack vare ditt inlägg hittade jag också till Mejrams blogg.
   ds

   Radera
 28. Så coola höns du har (har jag säkert skrivit förut, hihi)...men det tål att sägas igen ;))....här har iaf gräsmattorna börjat bli gröna och gräslöken frodas...jag väntar ivrigt på att Forsythian ska börja blomma också...för allra första ggn...har haft dom ett par år nu, men inga blommor....men i år är dom full med knoppar.
  Kram på dej!
  Bia

  SvaraRadera
 29. Så fina dina hönor är. När vi hade höns brukade de bada i sandjorden under ett cykelställ med tak. Där var jorden torr och det rök ordentligt när de badade.
  Må så gott!
  Kram Inga

  SvaraRadera
 30. Dina berättelser om hönsen är underbara. Hönorna får, för mig mer och mer personlighet, ju mer du berättar om dem. Lite synd om dem tycker jag allt, inga mumsiga hallon och inget myskmadraspa...... :-). Nej då, skojade bara, de ser allt ut att ha det så bra som man bara kan ha det. Önskar alla hönor kunde få leva så och det där med gula var intressant. Tänk vad mycket dumheter mänskligheten hitar på!
  Ha en riktigt go vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 31. Hönor skulle gilla min trädgård för här finns mycket myskmadra. Fint staket du gjort. Och fina höns.
  Kram

  SvaraRadera
 32. Hoppas hönsen låter bli myskmadran nu, den vill man ju gärna ha i fred. Fnissar lite åt hönsen påhitt, kul att läsa om dem!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 33. Så flott det var med den flettede ringen av pil! Kjempesøte høner, og det ser veldig koselig ut hos deg! :)
  Ha en god helg!
  Klem Lisa

  SvaraRadera
 34. Härligt att läsa om lyckliga höns, de är verkligen individer och trevligare sällskap får man leta efter! Saknar tiden med hönsen...
  Skorpan

  SvaraRadera