onsdag 22 april 2015

Tomater på G

Kommer du ihåg att jag tog sticklingar av 'Wilma' i höstas och övervintrade svalt tillsammans med kaktusar under belysning i garaget.

Nu har de bott inomhus ett par månader och jag har högtidligen skördat tio stycken tomater. De godaste jag smakat på länge! Fylligt söta, mogna, fruktiga. Ångrade att jag föll till föga och köpte en ask smaklösa förra veckan när jag klarat mig hela vintern utan.

Det är nåt särskilt med att vänta, vara sugen och se fram emot en grönsak tills man lyckas få fram den själv eller åtminstone tills den är i säsong, men går det att fuska med några sticklingar så inte mig emot. Belysningen är ju ändå på.


Än är plantorna små, men det kommer nya blommor hela tiden som jag handpollinerar. Om nån månad för det bli större krukor och fram mot hösten borde de ha nått sin fulla höjd, ca 50-60 cm.


 Allt gott

44 kommentarer:

 1. Åh, vad de ser goda ut! Nog är det skillnad på köpe och egenodlade! Sticklingar på tomater har jag aldrig hört talas om tidigare, kul att det blev ett SÅ bra resultat!

  Må gott i vårens tid!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Ja, se, nog kommer jag att få vänta i alla fall. MIna frösådda tomater är exakt tre cm höga. Måtte dom sätta fart nu.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 3. Åh så härligt att kunna skörda egenodlade tomater redan! Längtar, längtar...
  Vilket fint växtstöd! Något liknande skulle jag ju nog också kunna göra av mina kvistar som ligger där på hög sedan fruktträden beskars... Tack för inspirationen!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Aha, jag visste inte att man kunde ta sticklingar av tomater. man lär sig mycket av dig. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 5. De ser ju helt fantastiskt fina o frodiga ut! Vilken lycka att kunna skörda tomater redan :) Intressant att veta att det går att ta sticklingar om man skulle hitta en sort som man blir ovanligt förälskad i :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 6. Det ser fantastiskt gott ut och det måste vara en underbar känsla att skörda egna tomater redan nu, och just den där känslan att vänta på något den är härlig. När man ser dina tomater så önskar man väl i och för sig att man inte skulle behöva vänta så länge som jag kommer att få göra .... suck
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Wow!! Åh så gott!! Ha en fin dag / Anna

  SvaraRadera
 8. Det här är verkligen intressant. Jag har länge funderat på att ta sticklingar av någon tomat på hösten och just 'Wilma' är den jag haft planer på. Jag sådde ju 'Wilma' i januari för att få tidiga tomater men tidigare än maj kommer det ju inte att bli. Att få tomater ännu tidigare (gärna på vintern) är en dröm. Nu ser jag ju att det är möjligt så jag ska definitvt pröva i höst. Jag tror jag även ska pröva att så Wilma i november och sätta under belysning. I så fall skulle jag kunna jämföra med sticklingarna och de jag sår. Så inspirerad jag blev nu :)

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 9. Köptomaterna har varit ovanligt smaklösa i vinter - jag har helt slutat köpa. Har någon gång köpt soltorkade i olja men huga så dyrt det är.

  SvaraRadera
 10. Jag kan inte låta bli att beundra din idoghet. Fascinerande att få tomater redan nu. Mina tomatplantor är endast några cm.....
  Ha en fortsatt fin vecka!

  SvaraRadera
 11. Egenodlat vs smaklöst är just vad det handlar om

  SvaraRadera
 12. Vad härligt! Jag tog också en tomatstickling, som det blev rötter på. Men den tynade tyvärr bort. Kan det bero på att de inte blev tillräckligt omhuldade? / Britt

  SvaraRadera
 13. Men så fina små plantor med alldeles röda tomater! Det är många i min omgivning som inte riktigt kan förstå varför man ska lägga ner så mycket möda och pengar på att driva egna grödor när det är så lätt att köpa, men du skriver ju det....SMAKEN!.....och mycket är det också UPPLEVELSEN av att plocka och äta av det man odlat själv. Det finns en så djupt rotad lycka i det, i alla fall för mig!
  Vårkram
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Så spännande... jag är ingen tomatfantast, annars hade jag gärna odlat ett gäng!

  SvaraRadera
 15. Så smaskigt. Blir riktigt avis. Jag sådde whippersnapper i slutet av januari och den plantan har rätt många gröna frukter. Ser fram emot att de ska mogna. Härligt med en snabb tomat. Ska nog gå ut och skola om min Vilma nu. Hon står i en mjölkkartong med förtjänar definitivt ett större hem :D

  Kram och solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 16. Måste pröva att övervintra till nästa år. Det är som du skriver så stor skillnad smakmässigt på egna och köpta. Ha det gott!

  SvaraRadera
 17. Minns att du skrev om sticklingarna, så roligt att det lyckats! Jag har sått tomater i år och blir plantorna och tomaterna bra ska jag ta några sticklingar, det är ju en dröm att kunna ha egna tomater en stor del av året.
  Tack för tipset!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. så fint och gott det ser ut. Roligt
  Kram
  HAnna

  SvaraRadera
 19. Wow så häftigt! Jag förstår att de smakar något alldeles extra. De där köpe - körsbärstomaterna är helt värdelösa. Däremot tycker jag ibland att man kan få kvisttomater med smak ibland. Men, inget i hela världen går upp emot de egenodlade. Grattis får jag ju säga också! Det är inte "många" i detta avlånga land som skördat egenodlade tomater så här dags ,-)!

  /Anja

  SvaraRadera
 20. Skall komma ihåg och ta sticklingar en lysande ide. Vilken tomatlycka hos dig!!!
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 21. Intressant! Visste inte att man kan ta sticklingar av tomater. Tänk att de även blir smakrika trots att de har växt över vintern. Härligt!

  Soliga vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 22. Så himla bra! Hade du läst om det eller var det en chansning? Kanske en banbrytande trend du fått i gång. Många är vi som säger nej till smaklösa tomater. Det går inte hem längre.
  ha det bra och fortsatt lycka till.
  Luna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett experiment som jag kom på själv.
   /Anette

   Radera
 23. Älskar hemmaodlade tomater, för blåsigt på vår norrsida tyvärr där altan osv finns... liiite avundsjuk!

  SvaraRadera
 24. Helt otroligt! Redan tomater! Du kanske är den första i Sverige, kanske i hela världen, som kommit fram till denna kunskap tack vare ditt experiment!

  Ha det gott – tomatgott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 25. Köpetomater kan vara riktigt smaklöst, har
  man tur hittar man söta små. Att dina slår dom
  kan jag lätt tänka mig. Älskar tomater, äter det
  varje dag.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 26. Wow, frön har jag tagit och sparat.

  SvaraRadera
 27. Tomatplantor från höststicklingar - wow! Och redan skördeklara! Grattis! Det måste jag testa till hösten. Wilma känner jag inte till, kanske värd att införliva i gänget?
  Allt gott!
  Lala

  SvaraRadera
 28. Tack för rar hälsning hos mig!
  Jag kikar ofta in här hos dig på din inspirerande blogg!
  Ha en fortsatt fin vecka och helg!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 29. Kjempeflott!
  Og så spennende...dette er jo noe å prøve seg på:)
  Planten ser flott og fin ut:)

  SvaraRadera
 30. Helt fantastisk :) Har ikke forsøkt dette, men det tror jeg at jeg må. Chilien er overvintret inne, den har store frukter allerede nå, men tomatene ligger langt etter.
  Strålende helg til deg.

  SvaraRadera
 31. Vet du att det bara vattnar sig i munnen när jag läser ditt inlägg. Det är verkligen något visst med de hemodlade tomaterna.
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 32. Himmel vad duktig du är! Det måste vara helt underbart att ha egna tomater redan nu! Tack för att du delar med dig av alla dina fina odlingar. Snart får du bjuda på litet hönsbilder, jag saknar de små liven! Kram Merja

  SvaraRadera
 33. Så underbart och smart! Grattis till dig.
  Växtlampa verkar va grejen. Så inspirerande!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 34. Jo då...nog kommer jag ihåg!! Och nu blir jag om möjligt ännu mer imponerad...Egna tomater, det finns inget godare. Har faktiskt kvar en burk av överflödet från i höstas som jag syltade och la in, också sååå gott. Mina tomater kommer också i raketfart nu, fast de är satta i år. Första gänget har fått flytta ut på den gamla glasverandan, och gud nåde om det blir alltför många minusgrader framöver...
  Hoppas du fått igång datorn ordentligt, datorer och bilar, det är sånt som bara ska fungera. Bilar kan man på sin höjd tanka, men det vore önskvärt om det inte behövdes heller...
  Och de små fina plantorna, ja de växer också så det knakar. En var jag lite tveksam till först, den såg lite ledsen ut, men nu...Det går tydligen att trivas på Närkes slätten också!!
  Ha det så gott vännen, och TACK för alla tips du delar med dig av!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 35. Åh, kan man göra så?? Hade ingen aning om att man kan ta sticklingar av tomater!!
  Det är ju det här som är så härligt med bloggande - man får läsa om och lära sig helt nya saker, som man inte visste förut. Har sått tomater i år av sparade frön från två år tillbaka, men de vill inte riktigt. Hoppas få köpa några plantor som kommit längre på en plantmarknad nästa helg, där det brukar finnas en duktig odlare av just tomater.
  Önskar dig en fin helg! Kram Eva

  SvaraRadera
 36. Mums vad gott! Nu ska även jag prova det där. Tycker det låter väldigt lovande.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 37. Visste inte man kunde ta sticklingar. Häftigt! Mina frösådda har ett bra tag kvar innan de kan flytta ut till växthuset. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 38. Härlig vardagslyx, att ha mogna tomater så här års! Fiffigt att ta sticklingar, det kanske man skulle ta och prova. För det finns nog inget som är godare än en egenodlad tomat. Trevlig helg/ Titti

  SvaraRadera
 39. Underbart Anette, nu har du startat en tomattrend. :) För gissa om vi är många som vill testa detta till nästa år. Egna tomater nu, samtidigt som sparrisen... Lycka!
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 40. Vilken otrolig lyx att kunna skörda tomater nu! Om jag kommer ihåg ska jag testa detta till vintern, helt underbart att ha färdiga plantor mitt i vintern!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 41. Svar
  1. Tack! Bara sly som jag flätat ihop och fixerat med några bitar spoltråd.
   /Anette

   Radera