onsdag 29 april 2015

Jag har en plan...

Som vanligt är det trångt i trädgårdslandet och jag vill få plats med så mycket som möjligt. Jag brukar odla ca 50 olika sorter i sju lådor under en säsong, men inte alla samtidigt. För att hålla ordning på detta har jag en plan.

När jag ritade lådodlingen drog jag också upp en bunt kopior. Det var ett snilledrag om jag får säga det själv, för skisserna har sen använts både till att rita in var vi lagt rör under jord mellan lådorna för att dra el och vatten och sen vilka rör som använts och till vad.

Varje höst plockar jag fram en ny tom mall och fyller med bläckpenna i de växter som står kvar under vintern i lådorna. I år var de kronärtskocka, jordgubbar, purjo, persilja, rucola och mangold som övervintrade. Dessutom avsattes en låda för höstsådd och en annan för varmbänk.

Några absoluta måsten i mitt trädgårdsland är svartkål, squash, ärtor och bönor, vitlök och förstås sallater, morötter och wokgrönsaker.

Redan i höstas bestämde jag i vilka lådor dessa ska odlas och fyllde i med blyerts så jag sen kan uppdatera planen efter hand. Squash vill ha mest välgödslat och får därmed plats i varmbänken framåt sommaren. Där är gödseldjupet ca 40 cm och jorden rik och kompostblandad.

Kålplantorna vill också ha välgödslat och hamnar i en av lådorna som fungerat som kompost i vinter.

Ärtor och bönor är inte kompisar med lök, faktum är att de verkligen ogillar varandra därför gäller det att samla purjo, vitlök, vårlök och liknande i en låda så långt ifrån ärtor och bönor som möjligt.

God hjälp har jag av föregående års planer som jag sparar i en pärm, jordiga rynkiga men i alla fall läsliga.

Som om inte allt detta vore nog roterar jag också växtföljden så att huvudgrödan i varje låda inte återkommer tätare än vart fjärde år. Detta för att undvika att jorden utarmas på vissa ämnen och för att motverka sjukdomar. Låter det rörigt och invecklat... Nejdå, jag har ju en plan!Allt gott

51 kommentarer:

 1. Låter väldigt smart med kopior. Borde jag göra, här är det kladdiga lappar i frölådan som gäller...
  Har fyra lådor där växtföljden varieras, skulle gärna haft fler! Försöker variera var i lådan jag sätter sjukdomskänsliga grönsaker som kål. Hittills har det gått bra, kan bara hoppas det fortsätter så.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Låter helt fantastiskt och smart! Hade ingen aning om att lök o bönor/ärtor avskydde varandra, bra att veta om jag någon gång tänker odla sådant :) Tänk vad man lär sig! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Planer och översikter på köksträdgården är toppenbra att ha. Nu när jag har gått från 16 pallkragar (4 x 4) till 6 större odlingslådor (1,5-1,25 m x 4,5 m) ska jag rita om mina "kartor" över den nya köksträdgården. Måla och rita med färgpennor gör det sen ännu roligare och finare. A3-format funkar bäst och jag har inhandlat plastfodral i det måttet för att skona de stackars arken, som ju annars blir jordiga ock allmänt solkiga, som du skriver. Gör man skisserna så pass stora funkar det att planera i detalj också, om man nu vill det.
  Ha det gott!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Så smart! Jag gör väl som jag brukar - går på känsla, och det brukar aldrig bli bra :o
  Hade tänkt fixa fler odlingslådor också, men inte heller det har blivit av. Ja, ja det löser sig ;-)
  Ha de gott. Kram, Cataraina

  SvaraRadera
 5. Det är för väl att det är roligt att odla i egen trädgård, för enkelt är det då inte. Men, med en plan så går det att fixa det mesta.

  SvaraRadera
 6. Jag är så imponerad av dina odlingar och du besitter så mycket kunskap. Jag löser och lär:).
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Vad du är duktig som ritar och planerar! Själv inbillar jag mig att jag kommer ihåg var jag odlade vad tidigare år, vilket jag ju inte gör...men man kan ju alltid ta intryck och lära sig mer, som tur är.
  Väldigt trevlig "höns-läsning" i förra inlägget!
  Ha det bra / Åsa

  SvaraRadera
 8. Ju mer jag ger mig in i odlandet och planterandet inser jag att det verkar vara en hel vetenskap att odla med rätt förutsättningar och att också plantera med rätt förutsättningar efter vilka växter man stoppar ner i jorden! Kommer nog att göra många misstag under vägen, men det är ju så man lär sig....och så lär jag mig av att läsa din blogg :)
  Fina vårdagar önskar jag dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Oj... du är verkligen duktig... och ordningsam! Här odlas inte så mycket längre, men jag minns hur det var då det begav sig... :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Ordning och reda, det gillar vi! : )

  SvaraRadera
 11. Jag får dåligt samvete. Så ambitiös är jag inte, även om jag har ambitionen i början. Men det är säkert väldigt bra. / Britt

  SvaraRadera
 12. Herreje! Maken sa att jag skulle få göra en sådan plan! Visserligen finns inga rör och ledningar under jord där, men växtföljden är viktig att komma ihåg.
  Så otroligt bra att du sa det där om ärtor, bönor och lök! Hade precis tänkt att sätta bönor mot staketet och gullök framför. Finns det något klättrande som jag kan sätta i samma låda som löken? Då går förstås inte luktärtorna heller. Har du något förslag?
  Så duktig och inspirerande du är Anette! Tack, tack!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slingerspenat (Bacella rubra) med stora vackra blad som används som spenat eller nåt blommigt som törnrosas kjortel, klockranka eller blomman för dagen kanske är lösningen.
   Kram
   Anette

   Radera
 13. Jag har absolut ingen plan. Det kanske är därför det brukar gå käpprätt åt skogen med mina odlingar...fram med papper och penna...nu ska det planeras så det står härliga till.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 14. Vilken bra idé - nu skall här göras en plan !
  Och så smart att dra kopior så man har kvar att titta på nästa år så det verkligen blir växelbruk!
  Du är så otroligt duktig Anette - och inspirerande !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 15. Bra! Jag hinner aldrig planera är det värsta, men det brukar ordna sig.... ;-)
  Ha det så skönt!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 16. Så duktig du är som odlar så många sorter och att du har så bra ordning.Ha det bra/Margareta

  SvaraRadera
 17. Såå smart! Och roligt att spara och se hur tidigare odlingsår såg ut!
  Ha en fin Valborg!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 18. Vill önska dig en trevlig Valborgshelg!

  SvaraRadera
 19. Så många olika, då krävs det en plan. Du
  är proffs på detta, intressant och läsa vad du
  tänker odla.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 20. Hej Anette, jag läser allt du skriver, även på mobilen, men kommentarerna registreras inte ? !
  Även just på din 'sida' vill inte min dator samarbeta fattar inget, grrrr . . . men nu kom jag in !!! ?
  Om hönsen läste även Rolf, han visste inte att silkeshönsen hade tio tår, ej heller jag, intressant.
  Det händer mycket spännande i din trädgård, där skulle jag vilja sitta och beskåda dig, när du jobbar.
  *fniss* och skratt . . . .
  Jag fattar precis att du behöver en plan, det hade jag oxå behövt, för det räcker att läsa alla dina idéer och vilka 100 sorter du har av grönsaker m.m. ja jag blir lite snurrig, men positivt snurrig (kan man bli det ?)
  Vilken fantastisk odlare du är, du får av mig Anette ett diplom för flitighet,kunnighet och entusiasm.
  Finns det inga som delar ut detta pris varje år i trädgård-entusiasterna, eller nåt liknande ?

  Önskar dig en skön Valborg och 1 Maj, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här blir man satt i arbete, solstolen kan du glömma:-)
   Kram Anette

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Glömde nämna skriva, tack för inlägget om 'sorgmyggorna', det gjorde att jag fick upp 'ögonen' på dessa rackare som har jävlats i mitt hem. Jag har åtgärdat problemen nu är det mycket bättre.
  Tack kram/ Eva

  SvaraRadera
 23. Jag säger som någon redan kommenterat - det är så intressant att läsa det du skriver. Du är ett uppslagsverk och jag suger i mig av ditt kunnande. Jättesmart med din plan förresten.
  Hoppas du får en fin valborg!

  SvaraRadera
 24. Du är precis sådan som jag tror att många av oss odlare vill vara! Jag har små planer som jag kommer att utveckla följande år - förhoppningsvis, det är så roligt att fundera och anteckna. När allt sedan ska förverkligas kanske det blir kaos i huvudet och på papper men det tar vi då. Du är en fantastisk inspirationskälla!
  Ha en fin Valborg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 25. Jag har tänkt många gånger att göra en sådan men inte kommit mig för men nu när min odlingguru gör det måste jag göra slag i saken!!! Så smart när man måste hålla mycket i huvudet vilka som gillar varann, dom som inte gillar varandra, växtföljd och vad vissa växter ska ha för förutsättningar som fet jord eller mager jord!!!!

  SvaraRadera
 26. Perfekt! Det låter avancerat, men är jättebra att ha ordning för växtföljdens skull. Jag har ingen skiss, men brukar skriva in i en liten anteckningsbok vad jag odlar i de olika drivbänkarna och på vilken plats i bänkarna. Problemet i år är att jag inte hittar boken... Nu blir det problem...

  Trevlig Valborg!
  Elisabet

  SvaraRadera
 27. Du har då verkligen koll på allt du gör! :-)

  Trevlig Valborg!

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 28. Förstår att det behövs en plan för att kunna hålla reda på alla odlingar. Det är ju en del av nöjet att planera också. Själv håller jag på att beta av min lista/plan över vårstädningen i trädgården.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 29. Smart och då slipper man fundera så mycket var man ska så/plantera-bara att följa planen. Så borde jag också göra-kanske dagens uppgift när det regnar så förbaskat ;)
  ha det gott!

  SvaraRadera
 30. Visst är det skönt med en plan. För mig blir det alldeles för mycket funderande och velande i rabatt och land annars. Sen är det så kul att sitta och skissa.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 31. Duktigt jobbat! :) Brukar också rita upp det, det blir liksom lite lättare att komma ihåg då! Ha en jätteskön helg :) Mia

  SvaraRadera
 32. Så himla bra att spara allt i en pärm från år till år. Varför jag inte jag så? Där skulle jag ju också kunna skriva upp vilka lökar jag sätter var på hösten, eftersom jag aldrig tycks minnas det...:-)

  Kram // AH

  SvaraRadera
 33. Så himla bra att spara allt i en pärm från år till år. Varför jag inte jag så? Där skulle jag ju också kunna skriva upp vilka lökar jag sätter var på hösten, eftersom jag aldrig tycks minnas det...:-)

  Kram // AH

  SvaraRadera
 34. Imponerande genomtänkt!
  Kram

  SvaraRadera
 35. Men jösses vad du är organiserad och ordentlig! Vad imponerad jag blir. Här är det mer pannkaksmodellen eller Kaosmodellen om man så vill. Inser att jag borde ha lite bättre koll, får nog ta och lusläsa boken om att odla i pallkrage som jag gav mig själv i julklapp.

  Kram

  SvaraRadera
 36. Vilket härligt inspirerande inlägg! I mitt nästa liv ska jag nog också bli mer ordningsam, minns att jag var det när trädgården var ny men sedan försvann visst dokumentationen med ogräset ...

  SvaraRadera
 37. Vilken organisationsförmåga! Här är det läs och lär som gäller för min del. Jag kommer knappt ihåg var potatisen växte förra året eller vad rosen heter som jag satte vid den nya portalen in i min mini köksträdgård. Och jag har verkligen inte särskilt mycket att ha koll på. Så skönt med inspirerande trädgårdsmänniskor som du. Läs och lär som sagt...
  Ha en go helg!
  Milla

  SvaraRadera
 38. OJ!!! Det är så jag borde göra men inte gör...
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 39. Du verkligen brinner för ditt trädgårdsland, och det är då en himla tur att du inte bara verkar ha gröna fingrar utan är så strukturerad. Bra jobbat!

  1 000 tack för titt-in hos mig:-)

  SvaraRadera
 40. Jag har ju sett dina bilder på köksträdgården, så jag anade att du är väldigt strukturerad när du planerar dina odlingar. Nu har jag fått det bekräftat! Men så blir ju resultatet också toppenbra. Önskar att jag hade större yta för mitt köksland än de fjuttiga 4 kvadratmetrarna:-)

  SvaraRadera
 41. Det var en gång för länge sedan, då gjorde jag så, men då bodde vi inte här utan där vi hade ett riktigt trädgårdsland och det var riktigt roligt att odla. Här går det inte, men jag följer ju dina odlingar och det är lika roligt om inte roligare för du har det mycket finare!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 42. Vilket härligt och informativt inlägg. Här skall också göras upp en plan. Odlar visserligen inte som du i lådor men det är så lätt att över vintern glömma bort var bönorna stod och var rödbetorna växte. Här behövs verkligen en skiss över grönsakslandet.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 43. Fiffigt att ha en plan och hålla sig till den. Jag tänker att jag ska ta tag i det där med grönsaksodling i odlingslådorna, men det blir liksom aldrig av. Jordgubbarna är perenna i en och potatisen i en annan och sedan brukar jag glömma bort det matnyttiga för allt som växer i rabatterna i stället. Skäms på mig. Kanske blir det ordning i år. ;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 44. Bra att ha en plan , hihi....tänk om jag hade det ,haha....
  önskar dej iaf en fin fortsatt helg!!
  Kram bia

  SvaraRadera
 45. Lustigt! Idag bestämde jag mig för att göra en läsbar skiss igen, som jag gjorde förr,men du vet skomakarens barn.... det är lätt att hemfalla åt slarv när det är ens eget och odlingsytan egentligen är för liten. Och så glömmer jag jämt vilka grönsaker som trivs med varann. Vissa tumregler har jag dock, inte lök och bönor ihop, inte liknande blast typ dill och anis med morötter,eller spenat och rödbeta, men naturligt fina smakkombinationer som tomat och basilika fungerar ihop. Att följa helt är en annan sak. Jag är öppen för alla tips vad gäller odling. Du är så duktig.
  Ha en bra vecka.
  Luna

  SvaraRadera
 46. Så bra med kopior på planen, det ska jag efterapa. Här planeras det för fullt. Bara den stora maskinen kommer och återställer det han ställt till med kan vi sätta igång. De gör stora sår i min trädgård...
  Ha det bäst. Åsa

  SvaraRadera
 47. Ojdå! Jag har kåltältet och lökodlingen i odlingslådorna bredvid varandra. Hoppas det funkar ändå.
  /Eva Linnea
  PS Du såg väl min köksträdgårdsplan? DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärtor och bönor är det som inte trivs med lök. Kål fungerar utmärkt.
   /Anette

   Radera
  2. Asch! Jag skrev fel. Jag har varit alldeles för mycket inne i kåltältet tror jag. Det är tyvärr så att jag har ärtor/majs/squash i odlingslådan bredvid löklådan. Där tänker jag också ha grå- och kikärt. Vi får se hur det blir. Det kanske bir säsongens tredje experiment, bara av farten.
   /Eva Linnea

   Radera