söndag 5 april 2015

Övervintrare

En hel del vårfix har hunnits med i helgen, som att titta hur det ser ut under korgen med löv som bäddat in en perenn kronärtskocka och en purjo.
Det där med perenn är en sanning med modifikation. För att klara sig i zon 4 behövs både ordentligt vintertäcke och någolunda mild vinter, alternativt att övervintra den i kruka inomhus. Förra året kom den dock snällt upp och bjöd på två kockor. Ännu syns inga livstecken under korgen och tur är det för det har varit en lång rad frostnätter och fler lär det bli.


En vinterpurjo har också varit inbäddad och klarat sig skapligt. Vill inte riskera att skada kockan nu, men så fort jag ser var den kommer upp ska jag flytta purjon till löklådan. Purjo är tvåårig och kommer att blomma i år och ge frön som jag sen sätter till nästa år.

Förra årets purjosådd räckte till jul, så i år sätter jag dubbelt så många och hoppas på att vara självförsörjande hela året. Det finns sommarpurjo och vinterpurjo. Vinterpurjon är knubbigare, lite satt kan man säga och klarar övervintringen bättre. Gillar den bäst.

Ha det så gott

38 kommentarer:

 1. Lycka till med övervintringen - det är nog smart att vänta lite till med avtäcka härligheterna. Ganska mycket mer frostnätter än förra året, så det är bara att ha tålamod lite till.
  Glad påsk!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Jag testade något år att spara just purjo för att få frö, men den gick inte i blom innan den blev rådjursmat...

  SvaraRadera
 3. Jag har sått purjofrön för första gången. Jag har ingen aning hur det ska gå till... Trevlig söndag!

  Kram Satu

  SvaraRadera
 4. Purjo, sedär. Det är faktiskt ngt jag inte testat att odla. Och det är ju gott. Så . . .
  Ha det fint i vårsolen!

  SvaraRadera
 5. Självförsörjande med purjolök, det kanske är
  det jag ska satsa på vi äter mycket av det.
  Det är alltid intressant och lära sig här hos dig.
  Ha en mysig påskdag
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 6. Då får det bli vinterpurjo här också i år! Vad heter sorten du har?
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 7. Se där - nu lärde jag mig något idag också. Inte visste jag att det fanns sommar- resp. vinterpurjo. Tack för den informationen!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Alltid roligt att klara att övervintra lite halvkänsliga växter. Kronärtskocka har jag aldrig testat att odla däremot purjolök men det gick sådär, så jag får väl testa det igen. Ha det fint och en fortsatt glad påsk!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 9. Aha - det var ett bra tips! Står ett antal purjo ute i en pallkrage här men den är lite anonymt just bara purjo. Brukar gärna få en hård mitt = blomstängel när den övervintrar.

  Ha en fortsatt härlig Påsk! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Purjons hårda mitt är början till en blomställning. Antingen är det en sommarsort som gjort sitt eller kanske den har blivit stressad med för hård torka tex.
   /Anette

   Radera
 10. Så härligt att vara självförsörjande under halva året på purjo. Övervintring är alltid spännande. Man vet aldrig riktigt hur det har gått. Fin fortsättning på påsken! Helena

  SvaraRadera
 11. Vi brukar vara självförsörjande på vitlök men purjolök har jag aldrig testat - tack för tipset !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 12. Kronärtskockorna är inte helt enkla att övervintra. Har klarat det vissa år och den här vintern borde ha fungerat bra, om jag hade täckt dem.... Purjon brukar fungera bra och även mangold. Alltid kul att kika runt så här på våren!
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 13. Åh, så bra! Om din kronärtsskocka inte har gjort några livstecken från sig än, så behöver jag inte oroa mig för min skocka. Du är ju helt makalös med din köksträdgård, så det känns bra. Väldigt lugnande besked. :-)
  Purjolök ska jag ha kommande säsong, så tack för tipset!
  Ha en riktigt fin påskdag!

  SvaraRadera
 14. Jag har ännu inte prövat att odla purjo men blev lite sugen nu när jag ser ditt inlägg. Vi äter en hel del purjo (bland annat när vi gör potatis och purjolöksoppa) så att vara självförsörjande vore inte fel. En annan sak. Vilken vacker köksträdgård du verkar ha. Är det fint grus som ligger mellan odlingsbäddarna? Jag har idag plattor men är inte riktigt nöjd med det. Har funderat på att byta det mot något annat, typ grus men vet inte riktigt vad.

  Ha en fortsatt skön påskhelg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stenmjöl mellan gångarna. Det ackumulerar värme och gör odlingsförhållandena lite vänligare. Lättskött och enkelt. Dock det ställe där mest möda läggs på ogräsrensing i trädgården.
   /Anette

   Radera
  2. Tack så mycket för svaret. Intressant, speciellt för att det ackumulerar värme. Det kan kanske vara värt lite ogräsrensning för det är ju dessutom snyggt.
   /Anita

   Radera
 15. Vilken vinterpurjo odlar du? Jag har sått purjolök för första gången i år, men det är en sommarsort som heter Pancho. Jag bor också i zon 4. Roligt när man kan odla sitt årsbehov själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintersorten jag odlar heter St.Victor. Normalt blir den mycket knubbigare än den på bilden. Det är en stackare som blivit kvar.
   /Anette

   Radera
 16. Låter så härligt med egenodlade grönsaker, själv har jag inte riktigt kommit dit än att jag odlar mina egna mer än det vanliga som tomater och liknande:) Jag överlåter den typen av odlande till de som kan tror jag :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 17. Gillar purjo men det blir för mycket av det goda om man odlar den själv. Vet inte vad vi ska göra av allt. Ingen purjo i år alltså. Vanlig gul lök däremot.

  SvaraRadera
 18. Vilken ordning du verkar ha på dina odlingar, det är snyggt. Det måste kännas härligt att kunna gå ut och plocka sina egna grönsaker. Själv odlar jag för det mesta bara tomat,och ibland gurka. Jag har planterat två uppstammade svarta vinbär som jag hoppas ska ge lite skörd i år. Ha en fortsatt fin helg. Carita

  SvaraRadera
 19. Jag blir så imponerad av alla dina inlägg.. Då är så klok, och vet så himla mycket... Ger du lektioner? :-) Jag/vi funderar på att snart gräva att land, men vet inte riktigt när man ''ska'' göra det. Har du tips? Vi tänkte sätta potatis, morötter, lök, zuccini.. :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 20. Dina odlingsinlägg är alltid så inspirerande och intressanta!! Tack för dagens dos! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 21. Gott med egen odlad purjo....mannen odlade purjo på landet för ett antal år sedan...men nu blir det mest potatis för hela året som vi sätter...delar med svåger och svägerska ;))
  Ha en fortsatt härlig helg!
  Kram bia

  SvaraRadera
 22. Vinnterpurjo blev jag nyfiken på och jag fick svaret när jag läste ditt svar på en kommentar. Förbereder och antecknar inför nästa års odlingssäsong då jag har mer fritid och förhoppningsvis ork för att ägna mig åt odlandet. Du ger så oerhört mycket inspiration och information, stort TACK för det!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 23. Duktig du är. Har aldrig tänkt på att plantera purjolök... Kram Suss

  SvaraRadera
 24. Vad roligt. Jag visste inte att det fanns sommarpurjo och vinterpurjo. Man lär så länge man lever. / Britt

  SvaraRadera
 25. Så härligt förstås med egenodlat!
  Må så gott!
  Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 26. Håller tummarna för att det blir kockor i år också hos dig!
  Jag hade ingen aning om at det fanns sommar- och vinterpurjo. Vad kul, då vet jag det. Tack för kunskapen!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 27. Är det en grönsak jag gillar så är det purjo! Det är t.o.m. så att min gubbe som samlar på skivor letar efter "the Purjolökssång" med Povel för att reta mig!! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 28. Herlig!
  Fint med disse som greier vinteren...og setter igang på nytt når vårsolen varmer:)
  Nydelige bilder hos deg:)

  SvaraRadera
 29. Här har det inte varit något vidare skönt trädgårdsväder, men vi får hoppas på nästa helg. :-)

  Fina kycklingar du har i ditt påskarrangemang! Tur att jag inte läste om din gröna snigel på rätt dag, för då hade jag kanske gått på det... ;-)

  Kul att du är med i tävlingen i sista minuten. Hade egentligen gårdagen som sista datum, men jag har inte haft dragningen än, så du är med. 3 extra lotter blir det också, som en trogen bloggvän. :-)

  Påskhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 30. Jag vet inte hur många gånger som tanken på att så Purjo har kommit över mig men ännu har jag inte gjort det. Varför? Ja det vet jag inte. Det har bara inte blivit av. Kanske ska ta tag i det ..

  SvaraRadera
 31. Påskvädret har ju varit fint, ja i varje fall soligt. För vinden har ju varit isande kall.
  Men nu ska det vända, lite mera värme på min rygg behövs. Har fått träningsvärk i skulderbladet.
  Ja så går det när man vill göra lite för mycket på en gång.
  Men du håller ju igång hela året Anette, så du får väl inte trädgård-träningsvärk, eller ? !

  Må väl kram/ Eva

  SvaraRadera
 32. Härligt med övervintrade purjo. Jag grävde upp vår purjo som stått hela vintern.nu är det snart dax att sätta nytt. Härligt! Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 33. Menar du att ni har zon 4!? Jag får så mycket inspiration här och även om jag inte praktiserar en bråkdel av vad du visar så kan jag försöka lagra några kunskaper.
  Idag är det trädgårdsväder även om det blåser väl mycket.
  Ha en bra dag! /Cia

  SvaraRadera
 34. Vad häftigt när det börjar titta upp olika grödor efter vintern , alltid lika fascinerande ! Kram Anna

  SvaraRadera