onsdag 19 augusti 2015

Amerikanska blåbär

Nu sjunger de vilda blåbären på sista versen här i Småland, men de amerikanska har mycket kvar att ge eftersom alla inte mognar samtidigt.


Det började med att mannen fick två buskar i födelsedagspresent för cirka 15 år sen. De fick en olycklig placering och gav inte mycket de första åren. Sen flyttade vi dem till ett ljusare och luftigare ställe med sol så gott som hela dagen.

När jag läser om amerikanska blåbär får jag veta att de bör står skyddat och inte högre än zon 3, men likt humlan som inte vet att den inte borde kunna flyga, odlar jag ändå i zon 4 och helt oskyddat. Däremot har de fått en torvbädd som är ordentligt uppblandad med befintlig sandjord och väldränerad. Blåbär är ju en surjordsväxt. Efterhand har ytterligare fyra plantor tillkommit som fått skogsjord från blåbärsmark nerblandad i planteringsgropen för att underlätta etableringen. Ett tips från en lokal kommersiell odlare.

Nu har jag för länge sen slarvat bort sortnamnen men de är alla olika. Man behöver minst två olika för befruktning, men det finns även nån självfertil sort. Smaken varierar en hel del från saftiga med mild blåbärssmak till ordentligt söta. Storleken varierar också från två, tre gånger så stora som vilda till stora som stenkulor. Alla är jättegoda.En av de äldsta buskarna är 1,5 meter hög och har vält. Det är alltså en buske på bilden. Den verkar inte må dåligt så den får fortsätta att ligga ner. Faktum är ju att grentillväxten stimuleras från horisontella grenar och de nya får mer ljus i denna positionen. Denna busken började mogna i slutet av juli och har hittills gett sex liter. Tror det blir lika mycket till.Morgonen börjar med att jag tassar ut och plockar en litet mått frukostbär, men emellanåt måste buskarna skördas lite mer rejält annars hinner bären bli övermogna och falla av. Nästa gång jag går förbi är när posten ska hämtas, då åker det också med en stor näve bär och sen går jag ju tillbaka också… Mums för blåbär!

De andra fem buskarna ger mer eller mindre bra. Nån är helt enkelt senare medan ett par andra är ganska nysatta.Botaniskt sett är blåbär egentligen ett dvärgträd och bären kommer på fjolårsgrenarna. Vintern 2011 hann dock hararna och rådjuren äta upp det mesta. I sista minuten fick vi upp skydd så buskarna i alla fall överlevde. Det är inte alla vintrar vi får snö här men nu har jag lärt mig att stampa till runt buskarna också så att inte sorken kryper under snön och gnager av barken.Det rekommenderas att man klipper bort årets grenar som gett skörd, men det har jag inte provat. De får ju så fantastiska färger som jag också vill njuta av.


Allt gott

29 kommentarer:

 1. Vilken fröjd att ha så mycket blåbär. Gott. Du är duktig som får så många bär. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Jag är ganska bekväm av mig och tycker det är underbart med bär inom räckhåll utan att behöva gå vilse i skogen. Har länge funderat på amerikanska blåbär men har inte någon riktigt bra plats. Vår tomt skuggas av skogen.

  SvaraRadera
 3. Ser underbart ut, har en bekant som har skördat åtskilliga liter redan i år och hennes entusiasm över bären och nu din gör att man kanske ska köpa sig några buskar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Lyxigt med så mycket blåbär. Mina buskar ger inget i år, tyvärr. De har hamnat för trångt, ska flytta dem för blåbär vill jag gärna ha.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Inte bara gott, de är ju vackra att titta på också. Vet inte hur många gånger jag tänkt att jag borde skaffa blåbärsbuskar så man kunde gå och mumsa i trädgården, ibland är det långt mellan tanke och handling.

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Oj, visste inte att de kan bli så stora de där blåbärsbuskarna! Har sneglat på dem på plantskolan men inte tittat ordentligt. Vi tog oss ut till den "vanliga" blåbärsskogen och fick ihop 6 l blåbär på kort tid, det finns sååååå mycket blåbär så det var helt ok att plocka trots att jag envisas med att plocka för hand och inte med bärplockare :)
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Jag borde nog flytta mina, för de ger knappt några bär alls. Annars har de blivit grannar med rododendron, som jag trodde skulle göra att de trivdes. Men det är nog inte bara det. Nu ska jag börja pyssla om dem. 6 liter bär låter fantastiskt. / Britt

  SvaraRadera
 8. Så härligt att börja dagen med färska blåbär! Där ser man att rekommendationer är just rekommendationer. Ibland är det kul att utmana ödet och lyckas det då är det ännu roligare.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Underbart med blåbär ! Har förstått att det blir allt mer populärt att odla amerikanska...jag har ju egna på tomten i skogen så för mig räcker det gott ! Och gott är det ju !
  Ha en härlig vecka !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 10. Fantastiskt att ha så fina blåbärsbuskar som ger så mycket bär.
  Här har jag en bit på tomten där det växer vilda blåbär men jag går bara och små äter ,plockar inte för vintern , det har inte blivit någon åtgång sedan barnen vuxit upp.

  Du skrev i kommentaren hos mig att du hade svart slingerstormhatt.
  Det har jag aldrig sett tidigare. Får den frön . Skulle hemskt gärna vilja prova så. Isåfall så skulle jag gärna köpa lite frön av dig.

  Ha det gott

  SvaraRadera
 11. Ja, visst är det ett härligt bär! Vi har släpat med våra buskar i vår flytt från storstan med mellanlandning i vårt gamla sommarhus för att sen flytta dom hit och dom har fått en egen liten grop i ett gammalt stenbrott och där trivs dom. I år har vi fått sätta bärnät över för fåglarna tycker lite för mycket om dom. Också! Det ser så härligt ut med din tillbringare med helt mogna bär! Och så är dom j så bra, man blir inte blå i munnen och dom man inte äter upp går ju så bra att frysa och ha som dekoration när det blir vitt ute.....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 12. Åhh vad fina dom ser ut ;))...blåbär är så gott och jättenyttigt också...bland det bäst du kan äta ;))
  Tummen upp !!
  Ha det fint nu och njut av det fina vädret....nu ska jag gå ut och köra ett yoga pass i det gröna ;))
  Kramis

  SvaraRadera
 13. Vad härligt med blåbär! Här har vi bara vilda, det finns så himla gott om i år men jag har inte plockat själv. Däremot har svärföräldrarna varit hit och stoppat i frysen, så otroligt snällt.

  SvaraRadera
 14. Här är blåbären ok fortfarande, men i mina hemtrakter - Borås - sa man att "Lars kissade på bären". Alltså den 10/8! Här är inte de amerikanska blåbären mogna än, men buskarna ger riklig skörd i år. De trivs bra - helt oskyddat läge. Det enda som krävs är att skydda dem mot harar på vintern. De verkar vara en delikatess....
  Kram Lena

  SvaraRadera
 15. Hej o tack för kommentaren hos mig. Hur smakar de amerikanska blåbären, alldeles som de svenska vilda? Någon har sagt mig att de odlade sorterna är vattnigare och inte lika intensiva i smaken men jag kan inte bedöma det själv då jag inte smakat. Ser ibland färska stora blåbär i affären, men har inte köpt. Det är rikligt med blåbär här i Dalarna i år, och lingon blir det också mycket av. Vi har många många utländska bärplockare här, både thailändare och ukrainare och polacker, men bären räcker gott till alla ändå.

  SvaraRadera
 16. Jaha, se där. Nu har jag lärt mig något nytt igen. Det brukar bli så när jag tittar in hos dig. :-)
  Den här gången har jag lärt mig varför min egen blåbärsbuske inte trivs... Hm, det blir till att flytta den till en bättre plats med rätt förutsättningar.

  Må så gott!

  SvaraRadera
 17. Tror jag får skaffa några blåbärsbuskar, barnbarnen älskar att plocka på vinbärsbuskarna. De skulle säkert trivas här då vi bor alldeles i skogskanten men torv kan ju ändå vara bra. Tack för all inspiration och information du ger!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Fin blogg! Det var intressant att läsa om blåbärsbuskarna. Vilken bra idé att ta jord från blåbärsskogen och mylla ner. Du har skrivit en hel del fina inlägg om olika odlingar och de ska jag studera lite närmare. I år har vi bara börjat med lite örter och chili i en pallkrage men till nästa sommar ska vi odla lite mer.

  SvaraRadera
 19. Amerikanska blåbär finns i min framtida inköpslista. Det måste vara helt underbart med egna blåbär så nära tillhands. Besökte min handelsträdgård I em och de hade några jätteexemplar till salu, riktigt stora buskar, närmare två meter. Jag visste inte att det fanns så stora. Kram!

  SvaraRadera
 20. Tack för tipset med att blanda i jord från blåbärsskogen. Jag har ett land som nog är klart att tas i bruk till våren, när maskarna gjort sitt och tidningarna förhoppningsvis kvävt ogräset, som jag tänkte odla amerikanska blåbär i. Det blir till att blanda i skogsjord för att ge dem en bra start.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 21. Tack för ytterligare ett av dina informativa och intressanta inlägg! 6 liter fantastiskt! Jag har också satt en del blåbär men dom har inte börjat leverera stora skördar! Kanske det var för tort för dom i våras när det dom blommade?? Läste också om att hämta jord i naturlig blåbärskog har även massor av barr och kottar som marktäckare under buskarna för att hindra ogräs samt att jag planterat allåkerbär som jag hoppas skall sprida sig och bilda en bra marktäckare under blåbären.

  SvaraRadera
 22. Jag älskar verkligen de amerikanska blåbären, tycker bättre om dem än våra egna inhemska.
  Har tänkt att försöka få plats med några buskar när vi väl gör om i trädgården ;-)
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 23. Men åh! så underbart =)
  Jag fick två buskar för två år sedan och först i år blir det faktiskt bär, jätte roligt!
  Men att de kan ge så pass mycket det visste jag inte...
  kramis Sofia

  SvaraRadera
 24. Men oj 6 liter blåbär. Här ska buske flyttas. Våra två står på det ganska mörkt ställe och de har i tre år genererat kanske totalt 6 blåbär. SÅ nu ska jag bara fundera ut var i solen som jag ska flytta dem.
  Tack för nyttig information.
  Fin fredag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 25. Hej igen !
  Tänkte bara kika in och önska dej en trevlig helg...här skiner solen och det är varmt !!!!..yippii!!
  Ha det gott!
  Kram


  SvaraRadera
 26. Ja de Amerikanska blåbären är fantastiska, vi har bara fyra buskar de är 4 år. Vi har inte gjort något speciellt med dem och de klarar sig bra, (kanske tur) inga harar eller rådjur har gnagt på dem. Kanske vi nu borde gärda in dem till vintern för de har växt till sig bra och det vore synd om de hade blivit jämnade med marken.
  Men mycket beror ju på hur vintern är och blir.
  Jag har kvar blåbär sen förra året, måste äta upp dem nu och ge barnen lite, men de plockar blåbär själva i skogen och då får jag av dem, hi hi . . . . jag gillar mer de från skogen.
  Men det är smidigt och lätt att plocka dem hemma i trädgården, utan mygg och flugor som antastar mig.
  Jag har två ampel-jordgubbar som fortfarande ger skörd, bra med dem för man slipper böja sig ner, *fniss*
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
 27. Blåbär skulle jag kunna äta ihjäl mig på.. Så himla gott!! :-)

  Kraam Therese.

  SvaraRadera
 28. Väcker minnen! Det fanns en buske förr i föräldrarnas trädgård när jag växte upp. Även om bären inte smakar som de vilda så tyckte jag de var goda. Lite av båda kanske... Härligt att gå ut och hämta färska frukostbär.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 29. Fint og lærerikt innlegg om blåbær! Takk! :) Jeg har aldri forsøkt blåbær, men kanskje nå. ;)

  SvaraRadera