söndag 23 augusti 2015

Potatishinkarna

Det här med att odla potatis i hink är väl inget nytt, men när man kan se hur långt knölarna har kommit blir det riktigt kul. Dessa hinkar har nämligen en insats som man kan lyfta upp och se hur det står till där nere i mörkret. Första omgången potatis tänkte jag skulle vara klar till midsommar, men hinkarna stod lite för mörkt och torrt under taköverhänget. Jag borde vattnat lite oftare, lätt att glömma när det är regnperiod i övriga trädgården. I vilket fall fick potatisen växa ett par veckor extra för att kompensera mitt slarv.För några veckor sen hittade jag glömda potatis som nätt och jämt börjat gro och laddade hinkarna på nytt. Det är sexveckorspotatisen 'Early Rose', en gammal kultursort. Redan är den i blom och denna gången får hinkarna full sol mot garaget och jag glömmer inte att vattna.

Har ett litet potatisland hos svärfar (Södra filialen), men det är roligt att ha några på nära håll också att följa. Har faktiskt en balkong som jag inte använder. Är lite sugen på att inreda den och ha hinkarna där nästa säsong. Vi får se.

Definitivt ska det bli en omgång nypotatis till efter denna och de ska vara klara till julafton! Nu har jag dessutom läst instruktionerna utanpå och konstaterat att man inte alls behöver hålla på att kupa, utan man sätter tre potatis i höjd med mitten, fyller upp med jord och sen sköter det sig självt.
Jag har faktiskt blivit smått förälskad. Hittade hinkarna hos www.wexthuset.com. Det brukar alltid vara nån som vill veta.

Allt gott


27 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det verkar fungera bra :)
  Jag såg hinken någonstans på Internet, men hann bara kasta en flyktig blick på
  den men intresset vaknade.
  Tror att jag också måste pröva på att odla i hink på det sättet.
  en god fortsättning på dagen önskas!

  SvaraRadera
 2. Så häftiga hinkar. Vi odlar potatis även på jobb med barnen. Där hade dessa hinkar varit super. Tack för tipset. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 3. Kul att se hur det fungerar i praktiken. Såg hinkarna, eller ja reklam för dem i vintras. Att ha färskpotatis till jul låter underbart.

  Carina

  SvaraRadera
 4. Kanske blir det en potatishink nästa sommar... blir sugen!

  Skön söndag till dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Kul! ja då slipper man oroa sig för sjukdomar och skorv kanske. Kraaam pia

  SvaraRadera
 6. En kul idé, och färskpotatis till Jul låter inte så tokigt.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 7. Nå jeg inspirert til å forsøke jeg også. Disse pottene så veldig smarte ut. Takk for tips! :)
  Ha en fin søndag!
  Hilsen Lisa

  SvaraRadera
 8. Just det där att kunna lyfta upp och kika hur långt potatisen har kommit är något jag saknat med vår stora hemsnickrade potatislåda. Det är ju jättebra!
  Vi satte tidig Timo potatis och har plockat av den i en dryg månad nu. I början var det väldigt ojämnt med storleken på potatisen, nu är de välväxta, alldeles vita och fina och supergoda både att koka, steka och gratinera så till nästa år vet vi att det är värt att vänta tills blasten lägger sig istället för att gå efter blomning. Man lär sig hela tiden och ett litet tag till njuter vi av egenodlad potatis, sen är den slut. Det låter så härligt att så och odla om och om igen. Dit har jag inte kommit riktigt än, måste lära mig att tänka mer i omgångar :)
  Ha en härlig söndag!
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Vad fiffigt! Låter helt härligt. De egenodlade är som bekant så goda. Måste lägga i minnet till nästa år att det går att sätta potatis i flera omgångar;-))! Eller kanske redan i år?!
  Tack för inköpslänken!
  /Anja

  SvaraRadera
 10. Men så fiffigt! Kanske nåt för en annan med, som aldrig har odlat potatis, hm tål att fundera på, tack för tips och inspiration!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 11. Så läckert! Det där blir man ju sugen på att prova. Har faktiskt aldrig odlat potatis, men funderade på att sätta några i en pallkrage nästa sommar. Fast det där med hink verkar ju mycket smartare.

  Må så gott!

  SvaraRadera
 12. Så roligt att få läsa om de här hinkarna! Vet redan var jag skulle kunna placera några. Tack för tips och inspiration :)

  SvaraRadera
 13. Jag tror att jag ska pröva potatishinkarna nästa säsong. Så praktiska! :-)

  SvaraRadera
 14. Så smart... sådana där skulle vi ha!
  ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 15. Va fiffigt, har själv slarvat med potatisen, måste titta till den imorgon!
  Kul att se ditt odlande!
  Ha der gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 16. Dessa måste jag nog testa till nästa år, verkar ju väldigt praktiskt och man kan ha pallkragarna till annat:) Blåbären i förra inlägget såg ju goda ut, härligt att ha dem så nära:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 17. Vilka kuliga hinkar ! Verkar ju så enkelt att tom jag skulle kunna våga mig på det ;) Ska ta mig en funderare till nästa år...
  Ha det så bra !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 18. Potatishinkarna ser väldigt lockande ut. Det där med att kunna lyfta upp och titta är verkligen tilltalande så jag kommer nog inte att kunna låta bli att införskaffa ett par även om jag normalt inte brukar odla potatis.....
  Ha en fin vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 19. Gott med egen potatis, riktig lyx tycker jag. Fiffiga hinkar. Ha en fin vecka. Carita

  SvaraRadera
 20. Fiffigt det där med att kunna lyfta upp och se hur det går med odlingen. :) Och det är ju så gott att pocka sin egen potatis till måltiden. Mer när- och härodlat kan det ju inte bli. :)

  Ta hand om dig.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 21. Vilka smarta hinkar och en färskpotatisskörd så här på höstkanten är ju inte fel!
  Ha en skön vecka!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 22. Vad kul! Att odla potatis tycker jag nästan är det mest värdefulla. I år har det blivit så litet under varje. Varöfr fattar jag inte. Kanske man skulle börja om nu. / Britt

  SvaraRadera
 23. Det där tillhör nog kategorin "makalös manick", människan är uppfinningsrik! Härligt med färskpotatis till jul, det känns onekligen som en stor lyx!

  Kram!

  SvaraRadera
 24. Det där är sannerligen något för mig som inte är någon enorm potatisätare och därför drar mig för att odla en hel pallkrage. Tack för tipset!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 25. Smart! Ja så här sen potatis har vi nog aldrig haft vad jag minns. Har knappt sett att de blommat men nu kan vi alla fall skörda lite potatis både hemma och i stugan. Och då var det bara tidiga sorter ;)
  Ja det var en kall vår och försommar men desto finare sensommar.
  Må så gott! Och tack för alla tips!
  Annika

  SvaraRadera
 26. Det ska bli kul att få veta om du får nypotatis till jul! Hinkarna verkar vara hur fiffiga som helst. Så kul och bra att se hur stor potatisen har hunnit bli!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera