söndag 2 augusti 2015

Sköna bönan

Utan ärtor och bönor skulle jag känna mig fattig. För att plocka sockerärtan 'Golden Sweet' får jag nu sträcka på mig rejält för plantorna som jag inte toppade är över två meter. De toppade har nått ca 150 cm. Den gröna sockerärtan 'Norli' är låg, lite stadigare och går bra att frysa in, sjunger på sista versen nu, men nya är på gång. Blomsterbönan, störpurpurbönan och bondbönan har precis börjat ge. 
Hur noga jag än är med att plocka verkar det alltid vara några som gömmer sig och blir för stora. Det är faktiskt helt okej. De får fortsätta att växa och blir utsäde till nästa år. I år har jag bara köpt 'Norli', övriga eget utsäde.

Allt gott


26 kommentarer:

 1. Så fantastiskt. Jag har inte lyckats så bra med bönor. Gödslar du mycket? Får kanske prova igen nästa vår. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gödslar med brunnen kogödsel på våren, täckkodlar med gräsklipp som avger kväve och vattnar med guldvatten kontinuerligt under blomperioden.
   Kram Anette

   Radera
 2. Så tacksamt och odla, roligt och plocka
  och jättegott. Iår har jag inga tyvärr.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 3. Ser väldigt smakligt ut på fatet :) Toppa ärtorna ska jag komma ihåg. Den här säsongen kommer gå till historien som mitt hittills sämsta grönsaksår. Vårvinterns fina plantor vart försummade och nu märks det :( Men det är bara att ta nya tag nästa sommar.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Gottgott! (Och svårt att hitta i affärerna, och hittar man så blir man fattig)

  SvaraRadera
 5. Oj oj vilken skatt, dessutom underbart att äta egenodlat. Nu får du och din familj belöningen. Kram Merja

  SvaraRadera
 6. Oj oj vilken skatt, dessutom underbart att äta egenodlat. Nu får du och din familj belöningen. Kram Merja

  SvaraRadera
 7. Grönsaker är så vackra! Det kommer att kännas såååå tråkigt när jag inte längre kan gå ut till våra egna odlingar och plocka av allt som mognar. Det är så himla lyxigt att äta av det som växt på vår egen täppa så till nästa år har jag en känsla av att odlingsdelen kommer att växa lite till :)
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Så gott med bönor. Tycker så mycket om att kika in hos dig.
  Ha en skön söndag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Vad härligt. Endast mina tomater har gett skörd än så länge. Såg att det var trädgård i Tyrolen idag, eller? Vi pustar ut och tar det lugnt, men inte omöjligt att det blir en tur till våren. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. STASS har försäljning. Mina påsar välfyllda.
   /Anette

   Radera
 10. Mums! Ärtorna hemma hann bli lite förvuxna...men jag spritade och åt dem ändå :) Bönor brukar jag inte lyckas med men ska prova vid stugan nästa år.

  SvaraRadera
 11. Jag gillar bönor...att ta dom direkt från grönsakslandet och bara äta som dom är...mumsigt !!
  Ha en fin söndag !
  Kram kram

  SvaraRadera
 12. Så härligt att gå ut i trädgården och skörda sina egna grönsaker-. Fast jag har problem med att mina hönor äter upp allt i grönsakslandet. Hur gör du för att hålla de borta från landet?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har staket av krakar och små svägdörrsgrindar runt.
   Kram Anette

   Radera
 13. Så läckert! Här har vi bara lite bönor i år och de har inte börjat ge än.
  Allt gott!/Laila
  PS
  Du frågade om det är utgödslingskivor man ser på bilden från hönshuset - ja, vi använder sådana där plastmojänger man brukar ha under kylskåp.

  SvaraRadera
 14. Ärtor och bönor odlade min mamma förr och jag vill också göra det men vid mina försök äter sniglarna upp de små plantorna. Det var så härligt att plocka av mammas grönsaker så jag ska skaffa nematoder så jag kanske an få uppleva detsamma igen.
  Varför jag har ättika i vattnet när jag tvättar trasmattor - dels för att jag aldrig använder sköljmedel och dels för att få bort främmande lukt. Av ättika blir tvätten mjuk.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Missar ibland att plocka in, får väl göra som du och spara till utsäde.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 16. Håller med dig till fullo. Utan sockerärtor känner man sig fattig. Den gula är en favorit men hittade en sort som ger mer än någon annan. Kommer inte ihåg vad den heter just nu. En grön hög med lika fina blommor som den gula. Bondbönorna skördade jag för några veckor sedan och där här omgång 2 på G.
  Men resten av bönorna har blåst sönder i år. Jag kämpade länge och har sått om dem 3 gånger och där gick gränsen. Suck! Var glad att du inte bor i Skåne.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 17. Hej igen. Hur högt staket har du vid trädgårdslandet?

  SvaraRadera
 18. Bönor av alla de slag är så gott och enkel mat både att odla och att laga. Länge leve bönan! Min mamma som var lite lat på odlarfronten odlade ibland buskbönor/brytbönor och jag kommer ihåg hur fascinerad jag blev av att det blev så mycket fast mamma knappt gjorde någonting :-) Kram Maria

  SvaraRadera
 19. Det är så gott och får mig att minnas barndomssomrar hos farmor och farfar. Själv lyckas jag inte så bra med dem. Tänker att kanske beror det på att jag bort i växtzon 5-6 eller så har jag fel jord. Kanske blir det bättre när jag byggt orangeriet.... Hoppas i alla fall för det är så gott. /Helena

  SvaraRadera
 20. Oj så mycket godis. Jag har inte odlat såna på länge men när jag ser dina fina så känner jag att jag saknar dom. Egenodlade är ju så goda. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 21. Ja visst är det så att man känner sig rik att skörda egna ärter och bönor! Jag har inte särskilt mycket att skörda i år, men jag hoppas fortfarande på bondbönorna. Det ser hoppfullt ut i alla fall. :)

  Jag kan se dig som i en film när du åker längs landsvägen på din fina moppe med jättepumpan på flaket.

  SvaraRadera