söndag 9 augusti 2015

Tre korgar

Vår parkering är ganska stor och om nåt stilleben ska synas behöver det vara rejält och helst inte alltför svårt att flytta om platsen i nödfall behövs.

Dahlior tycker jag är praktiskt att odla i korgar eftersom de kan planteras på plats lite tidigare än jag skulle vågat i rabatt. På våren får korgen helt enkelt stå i garageöppningen och så stänger jag bara om dem på natten när kylan kommer. Korgar kan ju dessutom flyttas runt i trädgården efter tycke och smak, kanske placeras i en rabatt där det ser tomt ut. 'Arabian Night' är inte så mörka som namnet antyder. En av de tre rotknölarna ger till och med ännu ljusare blomning och är bara halvfylld, men än så länge får även den också hänga med.Hängpelargonen 'Black Night' kommer från vårens egna sticklingar. Inte den bästa sommar för pelargoner utomhus men nu börjar den fylla ut bra. Hörde att vi ligger näst sist på sollistan med drygt 300 timmar, bara Kiruna har färre.


Krassen 'Purple Imperor' visade sig vara betydligt mer svagväxande än många andra sorter. Efter ett tag satte jag i fler plantor. Tror det slutade på tio stycken i korgen. Gillar den urtvättade akvarellkänslan i färgerna.Allt gott

24 kommentarer:

 1. Praktiskt med korgar på balkongen också, lätt att möbla om. Jag var så korkad att jag petade ner lite krassefrön bland pellisar och svartöga som ju får ganska mycket gödning. Vilka jätteblad krassen får! Plockar bort och plockar bort, de blommar som tur är ändå men jag har lärt mig läxan!

  Ha en fin söndag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Så fina korgar! Dahlior är så otroligt fina, hade en hel del förr men jag tröttnade på att bära in o ut även om jag hade dem i stora plastkrukor som jag grävde ner i rabatterna. Nog tur att vi inte har några i år då det fullständigt kryllar av sniglar men jag blir bra sugen på att skaffa någon när jag ser dina:) Kul att du gillade mitt inlägg :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. En mycket vacker färg på Dahliorna, mina har inte kommit så långt än. Har planterat dem i både krukor och i rabatt. De i krukor trivs bäst, de i rabatten är ihåliga, och tilltufsade. Krassen som jag satte tidigt i våras, har inte visat sig överhuvudtaget. Solen skiner på en klarblå himmel.
  Ha en fin dag! Marika

  SvaraRadera
 4. Gillar också korgar i trädgården. Fint ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Så snyggt och praktiskt! Skulle gärna odla dahlior i korgar men var hittar man dem? Korgarna alltså... De där gammaldags, flätade som alltid fanns för rotfrukter hittar jag inte nu.. Så har du tips tar jag tacksamt emot :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittar mina färdigpatinerade på loppisar.
   /Anette

   Radera
 6. bra tips med dahliorna... jag har ännu inte skaffat några för jag vet aldrig var jag ska ha dem över vintern. Dessutom tror jag väl att de är snigelgodis, och just i år har det här med sniglarna känts lite tröttsamt.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 7. Fina byttor du har! Dahlia har jag ffg i år, jag fick en i våras och den är jättesöt, så nu är man väl fast där också! Men jag passar mig, det blir så mycket att hålla ordning på under vintern och jag vet att jag är dålig på det där.
  Kul att läsa om vitlöken! Jag gör alltså rätt som klipper av de fina kapslarna och har inne i en vas att torka!
  Den är väldigt god den egna vitlöken, lite mer sofistikerad smak!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Bra tips att ha dahliorna i korgar. Dessutom jättesnyggt. Jag gillar mörka blommor./ Britt

  SvaraRadera
 9. Härliga korgar, jag älskar dahlior men tycker de är lite jobbiga som måste tas upp och allt det.

  Kram

  SvaraRadera
 10. Kan bara hålla med om hur praktiskt det är med korgar och även krukor som kan flyttas runt efter behov!
  Härliga färger på innehållet i dina! Tänkte för första gången prova att gräva upp och övervintra en Dahlia som jag fått. När är det tid att gräva upp den? Andra tips?
  Må så gott!

  SvaraRadera
 11. Riktigt snyggt med de mörka dahliorna i korg. Jag har ju aldrig varit något för dahlior men de senaste åren har jag gått och fingrat på dem i handelsträdgården. Så det är väl bara en tidsfråga! Jag får väl skryta lite också med Karlskrona som vann årets solliga. Kram till dig! Merja

  SvaraRadera
 12. Snyggt! Jag gillar både korgar och Dahlior men i år har jag faktiskt inga Dahlior alls.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 13. Så bra att odla dahlior i korgar, det ska jag ta efter nästa år! Har inte haft dahlior på flera år pga sniglarna men i korgar kanske de får vara lite ostörda. Pelargonlycka hr det inte varit här heller, här beror det på stark blåst och kyla. Sol har vi dock haft ganska mycket - men det räcker inte för pelargonerna.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 14. Vackert med korgar, möter växterna på bästa vis i mina ögon. Dahlior, inte försökt än. Det där med övervintring... där stället inte riktigt finns. Krassen är vacker, alltför starkväxande i mina pallkragar, men denna är kanske inte så dum, som inte är så kraftfull. Inte mycket sol, förstår jag. Men sommaren är inte slut än... =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 15. Vilka underbara Dahlior ! Härlig färg :) Väcker habegär helt klart...första året för mig i år med att prova Dahlior...fascineras av att de inte alltid verkar bli som etiketterna utlovar...men det gör det hela bara mer spännande !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 16. Snygga korgar med snyggt innehåll! Dahlior har vi inte haft på några år, men jag blir sugen nu när jag ser dina fina bilder!
  Kram Nora
  P.S. Jag kontaktar dig när Rödkvannen sätter frön - självklart kan du få några!

  SvaraRadera
 17. Det där med att plantera dahlior i korgar låter praktiskt. Visserligen har jag de senaste åren planterat ut mina knölar direkt på våren, har växtzon två här och skulle det smälla till och bli kallt så lägger jag över dem. I år känns det nästan som om de kommer att blomma länge för de har nyss kommit igång.
  Du skrev i kommentar hos mej att du skulle vilja ha en "frogeye" och det är min drömbil sedan gammalt också!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 18. Härlig idé det där med korgar som man kan flytta omkring! Måste skaffa mig några - finns säkert på loppisar - till nästa år!!
  I år hade jag dock inte haft någon större nytta av dom, får inte bära någonting. Och rinnandet har återgått till det vanliga igen, det var bara en liten påminnelse om att man "kanske" blir bra så småningom! Framåt jul har dom varnat för!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 19. Gör också som du med dahlior i spannar, korgar etc.
  Praktiskt och bra o fint!

  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 20. Tack för din kommentar hos mig!
  Vilken trevlig blogg du har här med många vackra bilder.
  Dahlior odlar jag också i stora krukor för att få igång dem tidigt.
  Här har sommaren tydligen varit perfekt för pelargonior för mina är jättefina.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 21. Åh så vacker färg på både dahlior och pelargon, nej denna sommar har nog inte varit pelargonens favorit, mina har börjar blomma först nu.....
  Allt gott, kram Anna

  SvaraRadera
 22. Dahlior har aldrig varit någon favorit för mig. Men skulle jag ha någon så skulle det nog vara en sån där riktigt mörkröd sort. Dina korgar "fyller ut" bra på parkeringen, tycker jag.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 23. Fina och fylliga korgar! Arabian night har jag också för första gången i år och tycker också att den är ljusare än förväntat. Jag trodde att jag hade satt den förra året också, men då blev det något annat som jag döpt till Arabian Cactus - faktiskt snyggare och överlevde dessutom till i år :-) Mina rabattplanterade dahlior fick dock en tuff start i kampen mot sniglarna, men nu har de flesta tagit sig igen. Mycket tack vare ditt superbra tips om Ferramol - tusen tack för det! Köpte 8 paket från Tyskland och har nu knappt sett några sniglar på flera veckor (alltså jag använde inte alla åtta paketen på en gång, jag är bara inne på mitt andra :-)
  Kram
  Elin

  SvaraRadera