söndag 30 augusti 2015

Höger eller vänster

För några år sen försökte jag plantera in humle mot skogen. Långa revor som jag hjälpsamt virade några varv motsols runt ett träd och band upp. Plantan dog. Nytt försök och även denna planta dog. Verkligen konstigt eftersom det är en lättodlad växt som nog mer kan betraktas som ogräs. Hörde då talas om att humle vill slingra sig medsols. Tredje plantan på samma ställe lät jag sköta klättrandet själv åt rätt håll och se då gick det genast bättre och nu är humlen frodig, frisk och fyra meter hög.Varje växt har sitt håll att slingra åt och alla plantor av samma sort beter sig lika. Humle slingrar sig alltid medsols liksom kaprifolen. Purpurstörbönan, blomsterbönan, malabaspenaten och piprankan väljer däremot motsols.


Purpurstörböna


Blomsterböna

Malabaspenat/Slingerspenat

Pipranka

Hur slingrar dina växter?

Allt gott

26 kommentarer:

 1. Intressant! jag har aldrig tänkt på det faktiskt. Vi har också testat att sätta humle men den ville inte där vid trädet. Fina bilder. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Jag har kämpat med humlen i åratal. Ville inte klättra, liksom halkade ner. Fick då tipset att låta växten klättra på en "gammal julgran". Ja, liksom en granstam med lite av grenpinnarna kvar så dom kunde hålla sig kvar. Snodde dom runt lite hur som helst, den mådde inte bra. Tills jag insåg att den slingrade medsols och så fick den en rackarns fart uppåt. Nu växer humlen frodigt och grönt och jag låter den sköta sig själv...faktiskt...kanske bäst så.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 3. Men så intressant, har samma problem på tre störar, de vill inte. Sätter nyt o sätter nytt. Måste kolla, men medsols ja, det beror ju på.
  Klurigt! Men tack för tipset!

  Må så gott o skön vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 4. Wow så häftigt ! Hade ingen aning om det utan trodde som du att humle bara växer o växer som ogräs . Att tvinga den växa motsols blir väl som att tvinga en vänsterhänt att bara använda höger ;) vi har kaprifol utmed en stenvägg som verkligen växer som ogräs , ska kolla åt vilket håll :) kram Anna

  SvaraRadera
 5. Bra att veta! Har inga av dessa som slingrar just nu men har liksom du haft svårt för att få humle att starta. Jag gav upp;)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Men, så intressant! Trodde att alla växter slingrade sig medsols! Gick ut på balkongen och kollade mina plantor av svartöga... häpp, motsols! Tänk att man lär så länge man lever, tack för upplysningen.

  Ha en fin söndag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Visst är det ganska så fantastiskt med naturens egna lagar när man pysslar med trädgård då får man själv se med egna ögon hur den är beskaffad och många gånger blir man förvånad hur sinnrikt ordnat det är./Margareta

  SvaraRadera
 8. Tror att jag har hört det där med motsols förut någonstans....intressant ! Har tänkt prova att sätta en humle precis som någon annan skrev här i kommentarerna vid en död gran i skogen men det får bli nästa år..i år planteras det klätterhortensia och engelsmannasvin där...ja, vi har fyra eller fem granar som oförklarligt har dött på samma ställe i skogen:( Nu gör jag en trollstig där och är full av ideér :) Jobba med naturen ,se möjligheter inte motgångar ! Men oj vad sly, brännässlor och kirskål det växer där som måste bort ! Blir ett mkt större projekt än vad jag trodde ..som vanligt ;)
  Ha en skön söndag!
  Elisabeth

  SvaraRadera
 9. Tänk att det är så viktigt vilket håll den slingrar sig. Tack för tipset. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 10. Vad intressant och fascinerande. Jag försöker hjälpa min kaprifol med slingrandet men det blir nog än hit och än dit. Nu vet jag bättre. Den här informationen ska jag spara för framtiden för humle är en av mina önskeväxter. Sen undrar jag om det du kallar slingerspenat är det samma som rankspenat, alltså en perenn spenat som växer så det knakar och kan skördas hela säsongen. Hörde om den på radion och det lät väldigt lockande.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malabaspenat Bacella alba, rubra. Min är en rubra. Gillar det mörkröda stjälkarna. Nej, det är inte samma sak som rankspenat, bladen är något rundare och tjockare, men annars växer den också frodigt och är perenn om man odlar den som krukväxt på vintern. En växt som jag rekommenderar.
   Kram Anette

   Radera
  2. Tack Anette! Ska absolut fundera på den för den var väldigt fin med sina röda stjälkar. Får bara fundera på var jag har plats för den på vintern för då brukar det vara trångt i fönstren.

   Radera
 11. Visst är det litet kul det där med vilket håll de slingrar sig! I min förra trädgård hade jag humlestörar vid köksträdgården och då lärde jag mig hur humlen slingrar sig. Nu har jag inte så mycket som slingrar sig men säkert i framtiden. Ha en fin söndagkväll!/Merja

  SvaraRadera
 12. Min humle växer verkligen som ogräs, dock så fanns den redan när jag flyttade in så den kan jag inte skryta med att ha hjälpt igång;) Intressant det där med hur växter slingrar sig. Hörde på Trädgårdstisdag om hur humlen slingrar men jag har aldrig tänkt på det innan. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 13. Så intressant! Vill jag veta något letar jag i din blogg, du är en kunskapskälla! Vi planterade in humle (utan tanke på hur de slingrar sig) och jag ångrar det lite eftersom de sprider sig ohyggligt. Men jag gillar kottarna och sparar varje år till kransar och till en liten "sovpåse".
  Ha en fin ny vecka!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 14. Aha, det var kanske därför den humle jag satte aldrig blev något av?! Där ser man. Mycket man ska hålla reda på!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 15. Så flott du har innrettet for humlen og de andre klatrerne dine. Nydelig når de slynger seg så fint. Ha en god ny uke.
  Jannicke

  SvaraRadera
 16. oj, det hade jag inte en aning om... spänande!
  Vi har en humle som klättrar i en lyktstolpe i utkanten av trädgården, barnen tycker att det är fascinerande att följa dens väg uppåt och att vänta på att den ska klättra ända upp till lampan. jag med visserligen :-)

  SvaraRadera
 17. Härligt slingrigt det var hemma hos dig idag ;) Här slingrar sig vår humle mest på marken, den vill inte alls slingra sig upp på den gamla soffa som vi hade planer för. Men den är ganska fin där den ligger på marken med ;)

  Fin dag till dig
  Annie

  SvaraRadera
 18. Ser riktigt fint ut.
  För mååånga år sedan, när jag var nyinflyttad i min nuvarande trädgård, läste jag i Allt om Trädgård att humle ska en vettig trädgårdare ha. Oerfaren som jag var tog jag till mig allt jag läste om trädgård ;-)! Det planterades humle i två störar som skulle bilda portal. Så blev det. Det blev dessutom så oändligt mycket mer. Så mycket att efter två år fick jag börja bekämpa hela alltet och gräva bort allt. Humlen tycktes trivas så himla bra att den "tänkte" ta över - överallt ,-))! Den destruerades och slängdes i vår skogskompst.... aj,aj! Det borde jag kanske inte ha gjort...? Nu har flera träd i skogen fått en sommarklädsel av humlen "hur högt som helst" !!! Nu är jag rådlös. Jag undrar i mitt stilla sinne om det är "farligt" för naturen på något vis? Hur mycket kan den föröka sig?
  /Anja

  SvaraRadera
 19. Ja, det är verkligen lustigt att växterna väljer medsols eller motsols. Jag som tror på att allt har en mening och funktion i naturen har aldrig lyckats lista ut varför olika växter väljer sitt sätt, någon mening måste det väl ändå finnas eller hur? Inget sker av en slump eller...?

  Kram!

  SvaraRadera
 20. Spännande - det var ny kunskap och jag får nog ge mig ut och kolla innan jag kan svara. Däremot vet jag att jag ryckte upp en fröplanta från grannens humle igår. De gror emellanåt trots att ursprungshumlen är borta sen flera år.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 21. Så mycket man får lära sig när man tittar in hos dig.
  JAg har en gammal telefonstolpe i trädgården som det slingrar humle i. Det är väldigt fint.
  Kram!

  SvaraRadera
 22. en del blommar åt öster, åt grannens håll...

  SvaraRadera
 23. Jag vet att mina växter slingrar åt olika håll, vilka som slingrar höger eller vänster har jag inte noterat. Jag har märkt att när jag försökt styra åt något håll har det varit fel och inte fungerat coh då har jag provat åt motsatt håll som sedan fungerat. Jag vet inte varför det är så, vet du. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 24. Å, humle är jag uppvuxen med! Fanns en enorm planta (nästan ett ogräs ja) som slingrade sig runt ett altanräcke i mitt föräldrahem i Askim.

  SvaraRadera