onsdag 2 september 2015

Tårtrabatten

Ingen sommar utan Broksalvia (Salvia viridis). Den är verkligen vanebildande. Ofta samplanterar jag med nån grönsak som svartkål men i år har den också fått en egen rabatt.Broksalvia är en ettåring. Detta är sorten 'Blue Monday', men den finns också i vitt och rosa. Blommorna är små, vita och oansenliga. Det är i stället toppbladen som är färggranna och lyser i rabatten från juli tills frosten kommer. Står bra i buketter och jag blandar med bolltistlar och kryddväxter. Går också att torka om man så vill. Ibland frösår den sig lite grand och man kan samla ihop ett gäng småplantor på våren som snabbt växer till sig, men för säkerhets skull köper jag en påse nya också. 


Ovan svävar Jätteverbenan (Verbena bonariensis). Luftig, men ger ändå höjd, älskas av både insekterna och mig. Även den ettåring som kan fröså sig och passar bra i buketter.Allt gott35 kommentarer:

 1. Tack för tipset, den ska jag testa nästa år. Vad frodigt och vackert det växer! Ska göra som du och sätta den bland örter och grönsaker.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Mmm, för länge sedan, i min förra lilla trädgård fanns broksalvian i de tre färgerna. Den borde få plats här också. Kan inte skylla på utrymmet. Det får bli bättring för min del.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Så fantastiskt vackert. Härligt med blommor som blommar lite senare också.
  Fin dag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 4. Oj, broksalvian har jag alldeles glömt bort att så i år! Den är verkligen fin! Däremot har jag sått en hög röd, som nästan blev helt uppäten av sniglar eller annat otyg. Det var dessutom de sista fröerna, som jag plockade på Madera, som gick åt. Nu har den piggnat till efter att jag flyttat den. Hoppas nu bara att den hinner gå i blom och producera fröer till nästa år.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Jätteverbena och Broksalvia är nog mina favoriter bland sommarblommorna. Jag brukar så en rosa Broksalvia, tror den heter " Pink Sundae" som är ljuvligt söt. En mer lättskött blomma får man leta efter.
  Ha det fint/ Titti

  SvaraRadera
 6. Vacker rabatt! Broksalvia har jag aldrig sått. Får testa nästa år!
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 7. Hej Anette - har tittat runt på "Rost och rädisor" och vill bara säga att jag tycker den är toppen med sin härliga mix av fina bilder, information och glimtar från livet i trädgården! Rolig läsning då många av de trädgårdsbloggar jag hitintills kikat in på huvudsakligen innehåller vackra foton. Du har dessutom en underbar Smålandsträdgård full av liv som ger inspiration! Bästa hälsningar Anna

  SvaraRadera
 8. Åh...den var söt ! Och ny för mig...älskar ju Salvia i alla former :) Den kanske jag ska prova att så i vår...Underbar samplantering där riktigt fint !

  Ha det så bra !

  Elisabeth

  SvaraRadera
 9. Så snyggt med jätteverbenan och broksalvian - ett tips att spara på till kommande år!
  Tack snälla för dina kommentarer hos mig som gör mig sååå glad !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 10. Superfint! Masseffekt är ju alltid härligt, jag praktiserar det själv på min odlingslott där jag har en miljon jätteverbena! Eller kanske två?!
  Ha det bra!
  /Katarina

  SvaraRadera
 11. Åååh, det var et deilig gjensyn med to favoritter som jeg har savnet sånn i hagen i år. Ingen av dem frøsådde seg for meg og jeg glemte å så dem i år. Nydelige bilder som jeg får nyte til det fulle i mangel av egne:)
  Ha gode dager.

  Jannicke

  SvaraRadera
 12. Broksalvia är en ny bekanting för min del.
  Tack för tipset! Mitt i allt så får den plats här hemma hos oss också

  SvaraRadera
 13. Snyggt! Behöver alla tips jag kan få på samplanteringar just nu.. Tackar för tipset 😊

  SvaraRadera
 14. Snyggt! Behöver alla tips jag kan få på samplanteringar just nu.. Tackar för tipset 😊

  SvaraRadera
 15. Så vackert! Tack för tipset. Det var längesedan jag frösådde, så det är kanske dags för det igen:)
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 16. Riktigt fina, Jätteverbenan finns på min kom ihåg lista, den skall jag ha i trädgården.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 17. Snyggt med masseffekten! Jag köpte plantor av jätteverbenan 2011 och sedan dess får jag massor av fröplantor som samlar ihop på våren och placerar där jag vill ha dem. En så tacksam växt. Din salvia är också snygg, den däremot har jag aldrig testat. Tack för tipset! Kram Merja

  SvaraRadera
 18. Blue monday - bara namnet...! Jätteverbenen har jag svårt att vara utan. Förr frösådde jag den, men på senare tid har jag mest köpt plantor. Jag har dock inte hittat det perfekta stället för den, men hyfsat bra brukar det bli. :)

  SvaraRadera
 19. Underbara bilder. Man blir så glad av alla blommor som blommar. En fin kväll till dig. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 20. Växter som insekterna älskar vill jag ha mycket av i trädgården! Det är fint att sitta och titta på skådespelet. Jätteverbenan är så fin och även salvian men av någon anledning blev det ingen salvia här i år.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 21. Två jättefina, trodde inte att Jätteverbenan frösådde sig.
  Kram

  SvaraRadera
 22. Helt underbar rabatt! Det var längesedan jag odlade den salvian.
  Växten du undrar över heter Montbretia och du kan även se den i högersidan.
  'Tyvärr inte frosttålig men kan i skyddat läge övervintra här hos oss. Jag skall testa för de är ju så fina.
  Jag hör av mig en vacker dag när jag vilat upp mig.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 23. Tacksamt med växter som blommar så
  länge, fin färg var det också. Tack för
  bra tips.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 24. Ingen sommar utan jätteverbena för mig, broksalvia har jag nog aldrig sett! Vacker o fina bilder! Ha det gott!
  Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 25. Härlig rabatt! Jag älskar verkligen jätteverbenan och måste nog ta mig i kragen och så till nästa år :o Jag har en del riktigt höga perenner som verbenan skulle passa perfekt mot/med. Note to self: kom ihåg jätteverbenan ;-)
  Ha de gott och njut av din vackra trädgård. Catarina

  SvaraRadera
 26. Så fint det ser ut. Du har nämnt tidigare din favvoblomma, broksalvian, kanske får de hamna i någon av lådorna i mitt "potager" nästa år.
  Jag tog till mig dina råd om att blanda blommor och grönsaker. Kan inte påstå att jag var nöjd med mina kombon - skyller helt enkelt på den usla våren och att mer än halva sommaren var kall. Men, svartkålen är det bara sniglar som gett sig på - i år har vi sluppit kålfjärilslarver.

  Ha det gott! /Anja

  SvaraRadera
 27. Salvia är alltid vackert, och jag har ibland gjort som du, drygat ut buketten på köksbordet med väldoft!
  Tanken var ju att jag någon gång under den sommar som gått skulle ha hunnit med ett besök i din vackra trädgård, men jag är, som så många andra, tidsoptimist när det gäller semester och sommardagar! Helt plötsligt står hösten här, också den vacker förstås, men nu är vardagen tillbaka och det blir bara kortare rundor med husbilen framöver. Så det är tur att jag kan tjuvkika in här ibland och få lite gott för själ och öga...Sen blir jag ju alldeles varm i hjärtat när jag läser om lilla Ida och hennes tonåringar...precis så ska dom ha det!!
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 28. Åh, den hade jag glömt bort, jag har sett den, men aldrig haft den! Antecknar för nästa år! Det går fortare än man tror dit......Och jätteverbenan är så fin!
  Tack för din kommentar hos mig!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 29. Vilken underbar blå färg. Har sått en annan variant i år och kommit på hur tacksamma de är från frö. Fast färgen på dina var läckrare. Och en vacker inramning till verbenan gav de också.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 30. Det var en fantastiskt fin salvia. Själv prövade jag daggsalvia 'Blue Bedder' i år. Det blev av någon anledning ingenting trots att jag sådde den tidigt och plantorna såg jättefina ut. Den har stått grön och frodig hela sommaren men några blommor att tala om har det inte blivit. Broksalvia verkar vara det jag ska pröva nästa år.

  Ha en bra helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 31. Broksalvian var verkligen fin och ett härligt namn hade den också. Kan tänka mig att den är fin ihop med bolltistlar som du skriver. Det blir till att lägga den på inköpslistan inför våren. Jätteverbenan också väldigt fin till salvian i din härliga rabatt.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 32. Den är fin, broksalvian, men den gick inte bra hos mig. Men jätteverbenan lyckades. Tårtrabatt - hm - min liknar då mer pyttipanna. / Britt

  SvaraRadera
 33. Så fin Salvia....min är inte så stor och fin ;))
  Ha en fin kväll och morgondag ;)
  Kram bia

  SvaraRadera
 34. Vilka härliga blålila färger. Jag borde ta tag i mina rabatter och börja fundera på hur jag vill att de ska se ut, ofta flyttar jag bara runt växter utan att ha någon tanke bakom det hela =(
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 35. Vilken vacker kombination! Jag lyckas själv inte så bra med jätteverbena, har några få solitärer och då är de ju inte så imponerande. Men NÄSTA år vill jag ha en flock som din!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera