onsdag 9 september 2015

Matnyttigt i makadamen

Gråtimjan och backtimjan ramar in rabatten och brer ut sig med ojämn kant mot parkeringen. Jag vill att det ska se ut som den klättrat in naturligt fast det är uttänkt och till och med skissat på papper. Backtimjan växer vilt i byn och jag gillar när gränserna inte blir för skarpa.Gillar också att blanda matnyttigt och vackert därför hittar man här Kronärtskockan 'Violet de Provence, som faktiskt är snyggare IRL än på fröpåsen. Den är perenn men förstås inte i zon 4. Ett gäng plantor som blev över hamnade i hinkar för att kunna tas in under vintern, men trots full sol, god gödsling och vattning är de ynkliga. Funderar på om det går att gräva upp en av dessa lite större…Kinesiska gräslöken har en mjuk vitlökssmak, platta blad och vit blomning, blir 80-90 cm hög och har just bestämt sig för att blomma om. Denna krukodlar jag även inomhus på vintern.Praktsalvian har haft det tufft med aggressiva snigelangrepp. Vissa kvällar har det hängt två, tre slemissar i varje planta. Kantnepetan/Kattmynta har blommat hela sommaren och älskas av katten Ture. Nu är den så frodig att det inte märks om han stökar runt och drogar sig en stund. Tanken är också att den ska dölja alliumens tråkiga blad på försommaren.
Den två år gamla Pärlrönnen är nertyngd av alla bär.Under Pärlrönnen bildar den Brokbladiga revsugan matta och kommer med en andra blomning.Oups, vad är detta? Jodå, jag har Sockerärtan 'Golden Sweet' som klänger i ett torn mitt i hela härligheten. Tycker det är bra att odla ärtor på olika ställen i trädgården eftersom de brukar drabbas av bladmögel eller rost vid den här tiden. Men något ställe klarar sig oftast bättre och blir bra utsäde till nästa år.Rosenflockeln drar mängder av fjärilar. Har noterat fem arter samtidigt. Att ett tiotal fjärilar per blomma far upp som ett fladdrande moln när man närmar sig är inte heller ovanligt.Flera självsådda (Malva marutanica) busar till rabatten tillsammans med borstnejlikor och vita fingerborgsblommor. En salig röra, min röra som till nästa år blir en annan röra. Allt hålls ihop av en kall färgskala där vitt och silver lugnar ner och inget skriker särskilt mycket högre än nåt annat.


Överblommad Akantus (Acanthus mollis) som nog är en av dem som ska få flytta till ett annat år eftersom den sannolikt trivs bättre i skugga eller halvsol.


Allt gott39 kommentarer:

 1. Oj vad mycket fint! Först trodde jag att jag leddes runt i hela trädgården och blev glatt överraskad när bilden på hela rabatten kom upp;) Många bra tips. Även om kronärtskockan inte växer så starkt är den ju väldigt snygg där i rabatten. Får den vara ifrån från sniglar? Saknar fjärilar, det blir till att planera plats för rosenflockel!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kronärtskockan verkar inte alls intressant för sniglarna eller är det så mycket annat som lockar kanske. Gråtimjan och praktsalvia stora favoriter.
   /Anette

   Radera
 2. Krokärtsskockor har jag tyvärr aldrig odlad även om jag tänkt göra det flera gånger. Där emot kinesisk vitlök framför allt för sina fina blommor och sin doft men med den spridningen den hade här har jag nu grävt bort den. Funderar dock på att sätta lite i ett av badkaren, där håller den sig förhoppningsvis i schack :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Du har så mycket spännande växter och ätbart hos dig. Men hur snygg är inte praktsalvian, läcker färg. Så fin rabatt.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Men vilket bra inlägg, jag fick namn på många av mina växter i trädgården. Tydligen har jag både rosenflocka, brokbladig revsuga och kattmynta.
  Du har en fantastisk trädgård och jag njuter av varje bild.
  Fin dag till dig
  Annie

  SvaraRadera
 5. Härligt inlägg :-)! Ibland behövs skarpa kanter, som en tillsägelse att :Stop! Men, oftast är det finare med de mjuka.
  Pärlrönnen har tappat många av sina "pärlor" som gröna hos mig, hoppas att det blir kvar några som hinner bli vita.
  /Anja

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig rundtur bland blommor och blader :).....och stående stora hjärtan i rabatten är jättefint!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Men så snygg den är kronärtskockan (man kan ju inte börja meningar med men, men jag var tvungen)! Riktigt snygg, älskar kulören och så snygg mot bladverket. Undrar om jag kan få plats med den i min framtida köksträdgård som kommer att bli minimal. Rosenflockeln hade jag i min förra trädgård, likaså den kinesiska gräslöken. Kom ihåg att rosenflockeln blev gigantisk och älskades kopiöst av fjärilarna. Din revsuga ser fin ut också, önskar att min hade sett ut så, då hade den fått vara kvar. Jag har sparat ngr ex i kruka och hoppas de kan överleva i den istället. Ha en fin onsdag! Kram Merja

  SvaraRadera
 8. Så fin rabatt! Blommande gräslök är inte att förakta. Det har jag också kommit på, de vita lyser extra fint nu. Men pricken över i är dina fina rishjärtan.
  Ha det bra!
  Luna

  SvaraRadera
 9. Härligt med fjärilar men dessa sniglar!! Är så trött på att plocka sniglar! Pärlrönnen är så fin med de vita bären! Gillar också dina hjärtan!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 10. Jag gillar backtimjan....har ju ett par i mina rösen och försökte dela en och satte i min nya trädgårdsgång nu..hoppas att den tar sig ! Annars får jag köpa till i vår...tycker de är så fina mot just sten..lila mot grått :) Vilken ynnest att det växer vilt hos dig :) Kantnepeta är en annan favorit gillar att den blommar länge och att man kan klippa ner den och få en andra blomning ;)
  Ha det så bra !
  Kram Elisabeth

  SvaraRadera
 11. Å vilka underbara bilder. Härligt att blanda ätbart i rabatterna, jag har bara smultron och jordgubbar så men skulle kanske gjort det mer mer. Gillar verkligen dina hjärtan på armeringspinne också, lite lagom pynt sådär, har du gjort dem själv och hur i så fall? Ha det fint!
  Kram Sofie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är självgjorda. Bara att samla ris, vira två lika långa korvar och sätt ihop med ett armeringsjärn i mitten.
   Kram Anette

   Radera
 12. Både vackert och gott med kronärtskockor! Har fått många fina i år, men det är verkligen ett lotteri att få dem att klara vinter. Brukar ösa över massor av löv och ibland går det vägen.....
  Mina sockerärtor drunknade i år... Får nog placera dem på flera ställen nästa år!
  Nu har vi haft vår första frostnatt, men bara på vissa utvalda fläckar - tror att det mesta klarat sig!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 13. Vad mycket fint du har.Kronärtskockan trodde jag inte blev så fin här uppe. Bra och trevligt att odla blommor och ätbart ihop. Har inte börjat med det än./ Britt

  SvaraRadera
 14. Jag skulle också vilja ha skockor men orkar inte ens prova för jag hör att de behöver så god jord och värme, ingetdera vi har värst gott om. Hoppas dina i hink tackar för omsorgen o blir fina.

  SvaraRadera
 15. Mycket fint som blommar fortfarande hos dej!
  Mina skockor kommer inte få några blommor, får hoppas dom överlever på friland.
  Ser så fint ut på den näst sista bilden!!
  Ha de gott
  Mariana

  SvaraRadera
 16. Superfin mörk kronärtskocka, fin som den är i rabatten. Allt ätbart måste ju inte ätas. Kattmyntan gillas i vår trädgård också, lite för mycket ibland. ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 17. Så snygg den där pärlörhängen är, vi hade En ljust rosa i vår gamla trädgård och jag hade gärna planterat en här med!

  SvaraRadera
 18. En salig och vacker röra tycker jag. ...och kronärtskockan - vilken snygging!

  SvaraRadera
 19. Det blir läckert när gränserna luckras upp med timjan. Du har det så fint! Och hjärtanen är väldigt effektfulla och vackra. Egentillverkade läste jag lite högre upp. Jättefint!

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 20. Röran ser trivsam ut, och fin!
  Kram

  SvaraRadera
 21. Vilken härlig läsning och fina bilder, du borde skriva en bok!
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 22. Så fint du/ni har det - Pärlrönnen är extra läcker och har gått mig förbi i plantskolan. Ska absolut titta efter den nästa gång!
  Bästa hälsningar från Anna

  SvaraRadera
 23. Så många fina växter du har! September hos dig är ju nästan som sommar.
  Jag gillar den typen av röra. För mig är det inte röra utan blomsterlycka!
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 24. Snyggsnygga bilder! Där lärde jag mig nåt nytt, trodde Akanthus ville ha steksol? Men värdränerad jord är väl ett måste?
  Kram Maria

  SvaraRadera
 25. Visst är det vacker med sockerärt! Skira små vita blommor, fräscht grönt bladverk och späda skidor som man kan ana ärtorna genom. Såna små konstverk!

  /Monica

  SvaraRadera
 26. Min salvia har också blivit uppäten... Jag har plockat mängder av åkersniglar... Inte så kul!
  Jag planterar alltid kronärtskocka men de har aldrig varit så små och taniga som i år! Det har nog inte varit deras år i år!

  Snygga bilder, snygga blommor!

  Kram

  SvaraRadera
 27. Go´morron Anette!

  Dina bilder andas verkligen odlarglädje, fint! Jag gillar inte heller raka och markerade kanter, planterar ibland utvalda växter utanför de egentliga rabatterna och det mjukar verkligen upp.

  Acanthus mollis har en djup pålrot men det vet du förmodligen, lite knepigare att flytta växter med djupa rötter.

  Kram!

  SvaraRadera
 28. Men vad jättemycket fint hos dig, härliga bilder, sniglar är verkligen inte trevliga, att de inte skäms, liksom.

  SvaraRadera
 29. Såå mycket höstfint, vackra bilder på jättefina höstväxter. Ha en solig dag. Carita

  SvaraRadera
 30. Hej! Jag längtar efter att få sätta spaden i jorden igen och förbereda för nästa säsong. I morr´n, fredag, får jag tillgång till mitt nya torp och min STORA tomt (ca 4500 kvm inkl en skogsdel på ca 1500 kvm). Nu hämtar jag inspiration och söker arbetsglädje bland mina bloggvänner. Du och din blogg ger mig båda och.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 31. Vilken härlig (färg) kronärtskocka ;)....gott med smält smör på..mm...
  Ha en fin helg nu....här är det mulet/disigt just nu , men det skulle bli sol på dagen och 17 grader...vi får väl se.
  Kram bia

  SvaraRadera
 32. Vilka vackra kronärtskockor. Och som vanligt väldigt fina bilder. Mina kronärtskockor är stora och fina, men så nedlusade att jag har tappat sugen på att äta dem. Nästa år ska jag inte låta lusangreppen gå så långt.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 33. Mysigt med din blandning av nyttiga och lustfyllda växter. Skockan superfin så även praktsalvian!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 34. Slemmisar var ju ett passande namn på odjuren, för något slemmigare får man väl leta efter. Blev så förtjust i de fina hjärtformade dekorationerna i din rabatt.
  Ha det gott!
  Titti

  SvaraRadera
 35. Woaw vilken underbar rabatt, härligt med blandningen ätbart och vackert och både och. Kronärtskockan var en riktig goding.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 36. Härligt med både matnyttigt och vackert att se på! Jättefina bilder...
  Önskar dig en fortsatt skön helg!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 37. Så mange flotte og spennende vekster! Og så herlig med pyntehjertene i "blomsteråkeren"! Vakkert bilde! :) Ha en fortsatt god helg! Hilsen Lisa

  SvaraRadera