söndag 20 september 2015

Höstfärger

Hösten smyger sig på och doldisar som gömt sig i trädgårdens vrår, kanske lite glömda i sin vardagaliga självklarhet gör dramatisk sorti. 


Ormbunkarna i den mörka vinkeln mot norr, fångar upp några kvällsstrålar och vinkar farväl i brisen.Om rönnspirean kunnat tala, hade den med varm mjuk, men bestämd röst upphöjt sin stämma. Nu tar den istället till alla sina färger för att få uppmärksamhet som om den ville säga:
- Jag går nu, packar ihop, tar semester och vilar upp mig. Har du över huvud taget märkt att jag stått här i zinkbyttan vid badkaret hela sommaren och troget skött min uppgift, att dölja den där fula kabeln till dimman i badkaret. Okej, jag fick väl några droppar vatten vid ett par tillfällen, men annars har jag minsann fått klara mig själv. Annat är det med blåregnet du skulle plantera. Hon mår inte bra i sin kruka, bara så du vet.


Körsbärsbenveden vid entrén passeras många gånger varje dag. En anonym buske som stryker lätt mot kläderna utan att egentligen noteras. Får inte mycket uppmärksamhet, jo lite gödsel och en frisering har det blivit, men vad är det jämfört med rosor och sommarblommor som får ans var och varannan dag. Tenderar att bre ut sig, eller om det är jag som gjort gången för smal, kan vara så... 
Plötsligt händer det! Feststämning med lyktor i rött och orange, inte en eller två som jag brukar tända utan mängder samlade i tunga knippen. Här ska det inte snålas! Fyrverkeri och klackana i taket tills hösten sliten kläderna av kroppen. Ja, nu har du min uppmärksamhet!

Allt gott41 kommentarer:

 1. Ja, tänk om växterna kunde tala! Då skulle man nog i och för sig få en och annan känga men ändå så bra om de hade kunnat berätta precis vad de saknar för att må som allra bäst.
  Älskar färgen på körsbärsbenveden!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 2. Vad härligt med alla höstfärger! Jag är lite orolig att min rönnspirea ska bli ett ogräs, har du din i kruka eller får den rota sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rönnspirean står i en stor spann med hål i botten som i sin tur står i en zinktunna. Har övervintrat en säsong hinken utan täkning, zon 4.
   /Anette

   Radera
 3. Det är vackert med alla höstfärgerna. Här i norr har naturens lövträd och buskar en färgskala från gult till rött. Myrens mark börjar skifta mot det orangea. Alla årstider på något sätt har sin egen charm. :-)

  SvaraRadera
 4. Ja du, tänk om de kunde tala, då skulle jag nog få ett och annat förmanande ord och råskäll av vissa. Det är vackert när höstfägringen börjar men tyvärr tror jag den uteblir här i Blekinge. Vi har haft och har det så torrt, så det mesta blir nog bara brunt innan det faller av. Kram Merja

  SvaraRadera
 5. Man kan nästan falla i trans inför körsbärsbenvedens vackra färger. Naturen gör så vågade och vackra färgblandningar, bryr sig inte det minsta om komplementfärger.

  SvaraRadera
 6. Körsbärsbenveden är fantastiskt fin, en sådan måste jag ha. Har läst att den kan bli nästan 5 meter hög så var den ska stå tål att tänkas på...
  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 7. Ibland tycker jag hösten är den vackraste. Åtminstone just nu tycker jag det....
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 8. Vemodigt och vackert med hösten. Det glittrar av dagg och regndroppar på det mesta.Och alla färger sen !

  Klarar sig ditt blåregn ? Bor inte du också i zon 4 ? Åh...skulle verkligen vilja ha ett :)

  Jag ska köpa Vingad benved till min nya komposthörna när den bli klar tror det skulle bli väldigt vackert mot det planerade svarta staketet mot skogen :)

  Härligt med ett zinkbadkar så där...läste jag dimmaskin ? Vad läckert...kan föreställa mig hur dimman flödar och rinner över kanten på karet...Trolskt !

  Ha en skön söndag !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 9. Men åh vilket fint körsbärsbenved!!! Som en dröm i mina ögon. Och badkaret, jag har ju en mindre variant som vi helt enkelt inte hittat i år. Börjar fundera om någon snott det, faktiskt, från trädgården eller något uthus. Verkar så konstigt att det liksom inte dykt upp någonstans.

  SvaraRadera
 10. Så fint du skriver om hösten. Alla de färger som kommer nu är underbara. Ha en fin söndag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 11. Så fint skrivet.....ger liksom en extra dimension till de vackra färgerna hösten skapar!
  Ha en fin söndag.
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Jag älskar hösten. Och det är ganska skönt att ta farväl av sina växter för att återse dem till våren igen. Dottern kom hem med frökapslar från körsbärsbenved förra helgen. Hur gör jag med dem, ska jag bara stoppa ner dem i en kruka och hoppas att de ska gro??!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det nån frösådd planta under busken, men jag har ingen aning om hur man gör på bästa sätt.
   Kram Anette

   Radera
 13. Fint... Och härligt med de där växterna som plötsligt kliver fram, stilar lite och ger glädje i höstträdgården!

  SvaraRadera
 14. Så härligt du skriver. Blir alldeles glad när jag läser. Och är som alltid avis på badkaret. Det hade varit något att fylla det med varmt vatten i dag och bada skumbad i trädgården när solen skiner så härligt. Åååååååååååååååh!!!

  Hur har du gjort den fina trädgårdsritningen till höger på bloggen?

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 15. Härliga höst med härliga färger, skönt ackompanjerade av dina ord. Benveden är verkligen läcker. Har lite att se fram emot ser jag. Hur, var hittar man ett badkar i zink?

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta badkaret hittade jag på Blocket, men de kan finnas på loppisar också.
   /Anette

   Radera
 16. Ja nu kommer den tiden när det riktigt sprakar av färg på vissa växter. Både vacker, vemodig och vilsam är hösten men jag hoppas att den blir lång :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 17. Vilket vackert inlägg!

  Ha en fin kommande vecka Anette!
  Kram Jenny

  SvaraRadera
 18. Så är det! Så fint Anette! Älskar hösten och alla dess mustiga färger.
  Allt gott!
  Milla

  SvaraRadera
 19. Så är det! Så fint Anette! Älskar hösten och alla dess mustiga färger.
  Allt gott!
  Milla

  SvaraRadera
 20. Körsbärsbenveden är en bland vackra sensommar-och höstbuskar. De vackra frukterna/fröställningarna hänger kvar även när bladen har fallit av. Så bra att din står så att man kan se den nära.

  Ha det så gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 21. Ni har så fint, så fint!! :-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 22. Härligt inlägg med fina bilder! Jag älskar hösten med färger som varierar från mjukaste mjuka till klara, gnistrande. Jag har en rönnspirea som nog säger ungefär detsamma som den du har... men nu måste jag nog hitta en annan plats för den, då krukan har sprängts! Och så måste jag nog ha en sån där körsbärsbenved... tror jag blev lite förälskad i din :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 23. Vackra bilder, så vackra! Ja, och jag hör (o ser) hur de talar... Fascinerande med dessa doldisar som nu kliver fram och tar plats, medan andra - som sjungit högt tidigare - liksom tröttnat och försvinner.
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 24. Hösten bjuder på så många fina färger i naturen, men Körsbärsbenveden tar priset. Vilken färgprakt.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 25. Vackert inslag i trädgården. Här har det inte börjat ännu och jag plockar luktärtor för fullt.
  Men nu undrar jag varför jag inte har någon Körsbärsbenved? Helt otroligt.
  Skall hålla föreläsning på en plantskola på torsdag så då får det bli en med hem.
  Ha det skönt!
  Annika

  SvaraRadera
 26. Det känns i luften att det är höst, men i går satt jag och gottade mig i solen på Evatorp på eftermiddagen. Det var ljuvligt. Man behöver sol för själen också. Snart går stora flyttlasset. Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 27. Ja dom färgerna kan man inte missa, så
  otroligt vackert med alla nyanser som nästan
  lyser. Hösten är en fin årstid.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 28. Så mycket höst har vi inte här än. Jag längtar till färgerna! Vackert:)

  SvaraRadera
 29. Körsbärsbenveden tar priset, så himla fin!
  Kram

  SvaraRadera
 30. Ja, ibland är det nog lite som om växterna kunde tala och nu på hösten träder dem fram och visar upp sig, de annars lite bortglömda krakarna. Körsbärsbenveden var verkligen fin och förgyller där vid din entré nu när så mycket annat börjar se lite hösttrött ut.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 31. Härligt Anette och jag blir glad bara av att läsa jag. Tack för all inspiration och värme som du alltid förmedlar.♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 32. Så vackra dova höstfärger ;)....inte bara sprakande orange.....gillar den sista växten och den rosa lila färgen.
  Kram och hej!
  Bia

  SvaraRadera
 33. Härliga höstfärger! Och vilka spännande samtal du har med dina växter :)
  Fortsatt skön kväll!
  /Katarina

  SvaraRadera
 34. Vilket härligt gäng du har där i trädgården. Vissa gör inte så mycket väsen ifrån sig, men plötsligt byter de skepnad. Vildvinet tex, nu börjar den showa för oss med sina vinröda blad. Hoppas också på en lång skön höst.
  Kram Titti

  SvaraRadera
 35. Hösten har oöverträffbara färger. Där ligger vårens blomsterprakt i lä...

  /Monica

  SvaraRadera
 36. Gillar de där varma mustiga höstfärgerna. Märks att ni har haft det kyligare än oss, här är det mest grönt än. Körsbärsbenveden är vacker och hängena bevisar att växtvärlden klarar de starkaste färgkrockarna utan att det blir för mycket.
  Kram Kristina

  SvaraRadera