söndag 27 september 2015

Vackert monster

Inlägget flyttat till Ätliga trädgården
Allt gott

30 kommentarer:

 1. Lite otäckt är det allt med de där växtmonstren som bara tar över allt.
  Hörde om någon kommun som hade heltidsanställda som bara hade som uppgift att utrota parksliden...!
  Fin söndag till dej!

  SvaraRadera
 2. Usch ja! Ett riktigt ogräs! Min dotter har den i sin trädgård, den kommer upp i gräsmattan trots att de tagit bort all jord och täckt innan de sått gräs. De kommer nog få kämpa i många år innan de får bort eländet. Om de någonsin får det!
  Ha det gott!
  Titti

  SvaraRadera
 3. Man kan inte varna tillräckligt för detta monster och här kan man verkligen prata om sovande myndigheter. Det har skrivits en hel del om parksliden de senaste åren, främst från drabbade kommuner men ingen verkar ändå ta den riktigt på allvar. "Den är ju så vacker" säger de flesta, precis som om det var en förmildrande omständighet. Den kan lätt ta sig under vägen, i Tyskland tar den sig under sexfiliga autobahn.

  Ju längre man väntar desto dyrare kommer bekämpningen att bli, den verkar bete sig som en hydra när den bekämpas.

  Bra att du skriver och varnar för växten, vi trädgårdsägare måste också ta vår del av ansvaret att inte sprida den vidare. Växtdelar som grävs upp måste brännas upp och aldrig slängas i naturen eller transporteras till kommunernas trädgårdsavfall där den riskerar att spridas vidare.

  SvaraRadera
 4. Ja det är konstigt att en så vacker växt kan vara så fruktansvärt "farlig"! Det hjälper inte att täcka med plast är jag rädd, svärmor, när hon levde kämpade i åratal med att få bort den. Nerklippning flera gånger per år och hon sprutade Round Up, täckte med tidningar svarta presenningar och tegelkross uppepå det men ingenting hjälpte :( Usch o fy för att få in den i sin trädgård. Bra att du varnar för den. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Usch, sånt som växer sådär vill man inte ha.
  Har inte sett den live någonsin
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 6. Vilket bra och intressant inlägg!! Hoppas många läser och inser hur fort den sprider och så aggressivt. Hade den i min förra trädgård. Undrar hur det ser ut där nu...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Det var otroligt att det tar över så. Tur man inte har det i sin trädgård. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 8. Bra inlägg! Ja, här har vi lupiner som tar över den naturliga floran som mjölkört och andra växter. Det gäller att snabbt se till att de inte får fäste.

  SvaraRadera
 9. Mycket intressant Anette - jag visste inte mycket om Parkslide tidigare men nu gör jag det! Och även om jag gillar de tuffa myntorna så kommer jag nog inte att släppa in Parkslidet i min trädgård.
  Bästa hälsningar,
  Anna

  SvaraRadera
 10. va häftigt..och som sagt man kan ju undra vem som slänger runt sånt..men som du säger , det räcker med en liten bit så är den där.. här har jag inte sett just den sortens parkslide..här är det mest lupin som är som ett ogräs vid dikeskanten. och jättebalsaminen på vissa ställen...Men det va rätt så tjusigt,,::-))) ha en bra dag!

  SvaraRadera
 11. Intressant! Nu vet jag vad som växer vid vattenposten vid sommarstugan. Just de bambuliknande stammarna
  väcker uppmärksamhet.Har undrat vad det varit för växter. Men vilken tur att jag inte tog hem nåt skott...:)
  Ha det gott !/ Malin

  SvaraRadera
 12. Vilket monster! Om än vackert, men ändå lite läskigt, måtte man aldrig få in den i sin trädgård... det räcker så gott med min rönnsumak som sprider rotskott..;)

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 13. Otäckt med sådan växtkraft :( Man blir lite mörkrädd när något "inte" går att utrota....Tack och lov har jag än sålänge varken parkslide eller mördarsniglar men det är väl bara en tidsfråga....Jag har knölklockan och den är också rätt hopplös moderrötterna ligger väldigt djupt ner i marken och varje liten rotbit ger upphov till nya plantor...sen har jag häcken ifrån helvetet...en slags spirea med rosa toppklasar som fanns här ifrån början och har spridit sig mkt aggressivt och snart täcker hela vår skog...också gammal trädgårdsavfall som har dumpats där antagligen. Så vi utkämpar vårt eget krig här och det är INTE kul ! :(

  Ha en fortsatt skön söndag !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 14. Ja, den är riktigt jobbig att ha. Känner några som verkligen kämpar med att hålla den i schack, att försöka få bort den har de gett upp. Inte bra när den sprider sig i vår natur där den inte hör hemma. Lupinen är också en växt som det har höjts en varningens finger för, då den hotar tränga undan många av våra inhemska växter. Bra att du lyfter problemet och tänker sig för. Kram Merja

  SvaraRadera
 15. Det är ju så synd på en växt som är fin och lättskött, att den ska vara så invasiv menar jag. Passar mig noga för att få in denna värsting i min trädgård!
  /Katarina

  SvaraRadera
 16. Verkligen pampigt, förstår att den drar många blickar till sig. Funderade just på parkering, det brukar vara svårt att kunna stanna på de stora vägarna.
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Intressant, jag har sett dem och tycker de är så fina!

  SvaraRadera
 18. Parkslide är ju fint - tur att något är fint med den. Jag var på väg att plantera in det i trädgården en gång, visste inte hur aggressivt det är men som tur är blev det ingen inplantering. Numera ser man parkslide på många ställen.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Usch, usch, usch, riktigt eländig. Jag ser den då och då, och ryser!
  Tack för att du sprider info om den!
  /Katarina

  SvaraRadera
 20. Var länge sedan jag såg växten. Tror att vi hade den i ett hörn av trädgården, utanför Borås, när jag var barn! Vackert är det, men, men.....
  Kram Lena

  SvaraRadera
 21. Hm, intressant. Tänkt hur det kan bli med vissa växter, jag hade ingen koll på den växten faktiskt.

  SvaraRadera
 22. Inte rolig! Var hos en god vän för ett tag sedan som var helt förtvivlad. Hela slänten bakom huset var täckt av parkslide. Man vill inte ha in den i trädgården....
  Kram Milla

  SvaraRadera
 23. Den vill man inte ha i sin trädgård. En granne har den och på våren kan man se hur snabbt den växer.
  Säkert 1 dm om dagen.
  Visste inte att den var ätligt. Det få jag läsa mer om.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 24. Ett bra inlägg om parkslide. Den ska jag vakta mig för och inte få in i trädgården.
  Men eftersom jag söker mycket inspiration till vad jag skulle vilja ha i min trädgård dyker det upp tips om den fina parksliden, och endast ibland nämns det att den har ett aggressivt växtsätt. Det förvånar mig då det är väl spridd kunskap nuförtiden. Men hör inte många som använder den som rabarber, det skulle kanske minska beståndet lite ;-)

  SvaraRadera
 25. Parkslide får inte bo hos mig, aldrig. Bruna fläckar på rosblad, beror på vad du menar, svartfläcksjuka? Svampsjukdomar är svåra att behandla, mitt råd är gräv upp och släng! Bäst att välja friska sorter, gammaldags engångsblommande sorter brukar hålla sig friska, förutom albor som med tiden kan få rost, och rugosarosor är synnerligen friska och lättodlade. Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
 26. Ja, monster var ordet. Visst är det tråkigt för oss att våra fiender inte signalerar med monstruöst utseende utan förklär sig i sköna "fjädra" allt för att lura oss ;-))!
  Arter som inte har naturliga fiender tenderar att ta över både i land och i vatten.
  /Anja.

  SvaraRadera
 27. Oj vilket monster, hihi....men kan den blir tre meter ??.....otroligt !
  Ha en fin kväll!!
  Kram bia

  SvaraRadera
 28. Trist växt och hopplös att bekämpa. Tack för att du sprider kunskapen om den.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 29. Ja, parkslide är ju inget kul. Där ligger kirschkålen i lä. Den kan man ju utrota med gräsklipparen om man bara är ihärdig. Kul att du fick med lite växthistoria - sånt är väldigt kul tycker jag :)

  /Monica

  SvaraRadera
 30. Hade Parkslide hos mig för 10 år sedan men det är utrotat nu, antar jag i alla fall för jag har inte sett något på många år. Grävde upp större delen av rötterna och sen har jag grävt igen så fort jag sett något + klippt området med gräsklippare varje vecka.
  Nu röjer jag ask (tiotusentals fröplantor) och björnbär i stället. Alltid är det något:)
  Kram

  SvaraRadera