onsdag 16 september 2015

Pak choi

I stort sett kan jag dela in livet i före och efter jag upptäckte pak choi. Denna underbara och helt oumbärliga grönsak som man kan så
redan vid +5° på våren och sen i omgångar under hela säsongen. Växer snabbt och tål lite kyla.


Nu skördar jag krispiga fina blad som är supergoda att woka. Jag brukar plocka de yttersta grova och låta de mindre mittbladen växa vidare. Det är de tjocka vita delarna som blir matiga och krispiga i woken, men det bladgröna får förstås följa med. 
Så här såg den ut den 8 augusti, knappt sex veckor sedan. Små ynkliga plantor som knappt gick att hålla i när jag planterade ut. Snacka om snabbväxande! Med lite tur kan jag skörda långt in i december.Wokade grönsaker med pak choi
Att woka är inte detsamma som att steka. Jag använder olja för att få hög temperatur, har alla grönsaker färdigansade i lagom bitar när jag börjar och fräser allt ganska hastigt. Man vill ha krispet kvar i grönsakerna. Här är det ofta en hänt-i-veckan-rätt på grönsaker som rensas ur kylskåpet innan veckohandlingen. Pak choi blir bra stomme tillsammans med morötter och nån lök, sen kan det bli broccoli, blomkål, paprika, cashewnötter, helt enkelt det som finns, men brukar tänka på att få med alla färger och nån kokböna (kokt) för proteinet.

Medan grönsakerna wokas kan man passa på att göra en sås.
2 1/2 dl god grönsaksbuljong (vatten + 1 msk buljongpulver)
3 msk majsstärkelse
4 msk Tamari (Sojasås) 
3 msk cherry eller fruktjos
Peppar

Blanda allt och häll över grönsakerna när de i stort sett gått klart. När såsen tjocknat är allt färdigt. Dra några varv med pepparkvarnen över. Servera på en gång med quinoa, råris, risnudlar eller hirs till.

32 kommentarer:

 1. Det låter gott det där. Det är så härligt att hämta något från trädgården och sedan tillreda. Jag har börjat fundera på det där du skrev om 'vackert och matnyttigt' - något som nog ska få styra mitt val av växter lite mer i framtiden.

  Samtidigt är jag urusel på frösådd - ena påsen med ringblommor jag sådde i år blev små ynkliga gröna blad och sedan stannade växten av.

  SvaraRadera
 2. Så gott!
  Härligt att skörda eget, en speciell känsla. Det goda blir än godare...
  Ha det... just det... gott! =oP
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Jag har undrat vad Pak choi är för något, men nu vet jag då!

  SvaraRadera
 4. Låter finfint. Jag odlar inga grönsaker mer än kryddor och blir allt lite avis när jag ser dina bilder. Jag kan tänka mig att det är en alldeles speciell känsla att äta det egenodlade.

  Fina bilder hos dig, som alltid.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 5. Så spännande och gott det lät. HAr aldrig hört talas om det innan.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Hur gott låter inte det, har aldrig testat pak choi men jag är rätt dålig på sallat.

  SvaraRadera
 7. Det var en växtkraftig rackare. Ska höra med D om hon haft den i åtanke.
  Visst är det spännande med "hänt-i-veckan-rätter".

  SvaraRadera
 8. Den är användbar och man kan undra varför den inte växer här i år. Det är kanske inte för sent än, fröna finns nog i frölådan. Tack för receptet. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör på! Det kan ju bli en lång mild höst och bor väl minst en odlingszon bättre än jag.
   /Anette

   Radera
 9. Himmel vad det låter gott! Och jag som inte ens är hungrig! :)

  /Monica

  SvaraRadera
 10. Jag ska titta efter pak choi med en gång. Det blir inte Tyrol. Min mamma har ramlat o legat på sjukhus, måste åka dit istället. Får satsa på till våren istället. / Britt

  SvaraRadera
 11. Jag har faktiskt aldrig smakat pak choi någon gång! Men det låter spännande. Måste testas:-)
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 12. Jag har sett att många odlar pak choi, men jag har aldrig ens ätit det. Kanske ska låta bli om det är beroendeframkallande. :)
  Här har vi inte haft frost ännu och jag hoppas det dröjer några veckor till. Ibland har första snön kommit första veckan i oktober och det här vet man aldrig innan.

  SvaraRadera
 13. Med tanke på dina lovord både nu och tidigare så känner jag att pak choi helt klart kommer att få en plats i trädgårdslandet framöver. Det är så gott med grönt som krispar, ja eller gott kanske är fel ord för krispigheten smakar väl inte direkt men det kanske är på samma sätt som när man äter med ögonen, att man äter med öronen också.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Det där låter inte alls dumt. Jag wokar gärna grönsaker. Pak choi är dock en oprövad delikatess här hemma. Måste nog göra nåt åt det. :-)
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 15. Blir så inspirerad av dina inlägg och lär mig så mycket. Du är fantastisk duktig med alla grödor i köksträdgården. Det gör att man törs pröva att så grönsaker man annars kanske inte har provat.
  Ha det så gott och njut av dina fina köksträdgård !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 16. En flott grønnsak dette.Ble ikke sådd iår,men neste år må jeg ha denne igjen:)
  Flott salat som vokser i raden ved siden av også,er du plaget av brun snegelen?
  Hos meg har det vært ille iår,men håper det blir bedre neste år.
  Fin kveld til deg:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har elstängsel mot sniglarna runt trädgårdslandet och det funkar bra.
   /Anette

   Radera
 17. Pak Choi är oumbärlig när man väl prövat den. Och lättodlad bara man inte låter den torka, det är bra att lägga gräsklipp runt för att hålla torkan borta.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Måste erkänna att jag aldrig odlat pak choi - kommer dock absolut att göra det nästa år efter att ha läst ditt inlägg! Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 19. Tack för tipset! Får prova att odla den.
  Ha det fint! Kram

  SvaraRadera
 20. Blir så glad när jag läser ditt inlägg, har precis köpt frön och ska testa att höstså. Har jag tur och hösten är mild så ska det nog gå bra.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 21. Härliga recept och odlingstips som jag tar till mig. Även om jag inte är vegetarian äter vi mycket grönt. Woka gillar jag och vet, preci som du att det är skillnade att woka och att steka. Dock är det svårt att få rätt temperatur i pannan på induktionshäll - men det brukar gå hyfsat ändå.
  Just nu kan jag glädja mig åt maffig basilika som jag gör pesto av. Råstekta, tärnade rödbetor, purjo och klyftade äpplen blir gott att blanda med mycket pesto.

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 22. Hej!
  Den har jag inte odlat, men skall prova på. Tack för tips och recept.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 23. Har aldrig hört talas om pak choi...men det låter spännande ;)
  Ha en fin kväll...här har det regnat hela dagen....
  Kram bia

  SvaraRadera
 24. Oj, vilken växtkraft! Måste testa Pac choi!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 25. Vet inte ens om jag ätit pak choi, kanske i Thailand, din odling väcker mitt intresse.
  Kram

  SvaraRadera
 26. Jag har inte heller odlat det. Ärligt, så känner jag så här sent på året att jag är lite trött på att skörda och skölja och tvätta grönsaker. Så att nu, sätta igång att så ny omgångar har inte känts lockande! Men som du säger; om det blir en mild vinter så är det ju härligt att kunna skörda i december :)

  Kanske ska testa ändå i de tomma pallkragarna!

  Trevlig helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 27. Vet du - att en av de härliga saker med din blogg är att jag *hittar* nya grönsaker lite nu och då. Ibland helt nya, kanske för att de är mer svårodlade här i odlingszon 5-6, och ibland en påminnelse. Idet här inlägget en helt ny gröda. Tack! :-)

  SvaraRadera
 28. Trevlig helg önskar jag dej, med eller utan sol !!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 29. Du har så prydligt och vackert i dina land. Mycket inspirerande!

  SvaraRadera