söndag 13 september 2015

En spöknatt

I veckan kom första frostnatten till hjärtat av Småland. Vi spenderade två timmar med att täcka det viktigaste. Är absolut inte redo för frosten ännu och så vet jag ju att efter ett par kalla nätter kan det fortsätta att vara mildväder en månad framåt. Gräsmatta och hagar runt om lyste vita och krispiga på morgonen.

Lite spökkänsla i trädgårdslandet när ampeltomaterna blivit täckta. Dillkronor och blomstermorötter har fått höga stöttor i sin låda för att hålla upp väven. De kunde väl i och för sig fått frysa, men kanske behöver jag dem till en inspirationsdukning som ska ske på Skördemässan i Tyrolen den 20 september www.tyrolen.se. I alla fall vill jag ha lite att välja på.

I Aftonbladets Härligt hemma som finns i butik nu kan du se höstdukningen jag bidrog med förra året.


Squash och pumpor är känsliga grödor, så även Södra filialen (hos svärfar i grannbyn) där jag bland annat odlar prydnadspumpor fick täckas, i alla fall så långt väven räckte. 


Här har skördandet bara börjat och revorna är fulla av ämnen i olika former och färger. Är barnsligt förtjust över den stora variationen som naturen kan kan hitta på: avlånga, runda, platta, päronformade, knottirga, gula, gröna, vita. Ett litet vågspel är det dock när man köper en blandad påse med ca 20 frön eftersom alla pumpor på en planta blir lika och man inte vet i förväg vad plantan tänker bjuda på. Risken är att man får fem plantor vita och inga av nån annan. För att få hela variantionsrikedomen på fröpåsens bild behöver man i princip sätta alla och det tar plats. Här har jag 80 cm mellan plantorna och två meter mellan raderna och det verkar helt lagom. I fjol blev det för tätt och pumporna blev ganska färglösa och tråkiga, för att inte tala om hur svårt det var att ta sig fram bland alla stora, lite taggiga blad. En del plantor blir också offer för glupska sniglarn och hungriga kaniner. 
Trots allt kan jag nog inte behålla alla själv utan några får följa med till skördemässan.

Ha det så gott

37 kommentarer:

 1. När du så vackert skriver "Gräsmatta och hagar runt om lyste vita och krispiga på morgonen" så låter den första frostnatten inte alls så hotfull.

  SvaraRadera
 2. Trist med första frosten men bra att vara förberedd och hinna täcka allt. Hoppas på många sköna dagar än... ingen frost här ännu. De gula pumporna skulle passa utmärkt färgmässigt i mitt kök!

  En skön söndag önskar jag dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Så spännande med din dukning! Fina pumpor.Tur du får låna lite mark att odla på när du sätter så mycket.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Vilka konstverksom alltid vackra bilder här hos dig! Jag förstår att du lägger ner lite tid på att täcka allt! Lycka till med höstdukningen!

  SvaraRadera
 5. Oj första frostnatten! Jag var precis och tog ett morgondopp och försöker förlänga sommaren in i det sista!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 6. Den där frosten känns alltid avlägsen och plötsligt är den bara där. Hoppas insatsen lönar sig och att det kommer fler varma dagar!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Brrr! Frosten kan verkligen vänta ett tag till. Vilka fina pumpor du har odlat. Lycka till på Mässan. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 8. Så vackert med frost! Förvisso spöklist, men också magiskt... Fast, helst ska frosten hålla sig borta ett tag till...
  Härligt med mässa, höstdukning etc. =o)
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 9. Än så länge har vi klarat oss från frosten men den kommer närmare o närmare :( Så spännande det låter med inspirationsdukning! Hoppas att du tar bilder så vi som inte kan komma dit och se på plats kan få ta del av inspirationen :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Det gäller verkligen att vara påpasslig när första frosten kommer, vi har klarat oss än så länge :-)
  Vackra pumpor, jag håller med dig, det är fascinerande hur mångfacetterad naturen är. Även om det är samma art kan det bli väldigt stor variation.
  Ha de bäst. Catarina

  SvaraRadera
 11. Oj har frosten redan kommit, det har jag inte snappat upp. Jättefina pumpor du drivit upp och så himla kul att få visa upp en dukning i Aftonbladets Härligt hemma, det ska jag hålla utkik efter :) Lycka till också med din kommande dukning, kul att ha egna grönsaker att dekorera med.

  Kramar aka

  SvaraRadera
 12. Spännande med höstdukning. Frost låter så kallt och definitivt, men precis som du skriver så kan det vara mildare rätt lång tid efter den första knäppen. Här har vi haft 5° som kallast hittills.
  Ha en fin söndag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 13. Åh nej, frost redan?! Tur att ni var förutseende och täckte. Vilka fina pumpor, variationen är verkligen fantastisk!
  Ha det bra!
  /Katarinna

  SvaraRadera
 14. Aha, är det skördemässa den 20:e? Bra att du tipsar.
  Visst är det alldeles för tidigt med frost och som du säger, så kan det bli blidväder i långa perioder efter. Dina rabatter ser verkligen spöklika ut.
  Precis som du skriver har jag lyckats få 9 plantor squash av en sort. Märklig i och för sig att alla frukterna kan har precis halva gul och halva grön. Men det hade varit kul med variation. Som tur är har vi bekanta som odlar stora fält så vi får de mest märkliga. Nu har de silkeshöns också. Som spatserar mellan plantorna. / Britt

  SvaraRadera
 15. Skördemässa låter trevligt. Allting ser så frodigt och fint ut hos dig. Frosten kan gott vänta ett tag.
  Lycka till med dukningen.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 16. Hei Anette:)
  Huhuu...så herlig bilde av en spøknatt..:)
  Men det var tidlig med frostnatt alt nå,men som du sier kan det være lenge mildt etter dette.
  Dine squash er så flotte!
  Takk for hyggelig hilsen hos meg:)

  SvaraRadera
 17. Tänker jämt när jag ser allas fina pumpor att nästa år ska jag minsann så dem jag med. Men jag får nöja mig med att köpa några som prydnad. Vad duktig du var som täckte allt, verkligen spöklikt, jag hade aldrig orkat.

  SvaraRadera
 18. Nej, frost vill vi inte ha ännu. Hoppas ätbart och blommor klarat sig bra hos dig efter täckningen.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 19. Åh, nej - frost! Det känns avlägset här även om jag faktiskt också bor i ett mini-köldhål (för att vara centrala Malmö). Men ganska vackert med spökklädnaden ändå!
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 20. Jodå...första frosten hittade hit också i veckan men bara markfrost på framsidan av huset så min baksida och därmed även perennlandet klarade sig ! :) Snart kommer "spökena" hit också för i år ska det snickras burar runt var enda magnolia så hararna inte kommer åt dem och jag tror att lite täckväv skulle göra susen för den brännande vårsolen men hur jag ska få den att sitta fast på burarna vet i fanken....hm..det får jag klura på ! Vilka jättefina prydnadspumpor :) Brukar alltid köpa mig ett par att dekorera med.....

  Kul att du syns i pressen ! :D och ska duka bord på skördemässan....Det gör du säkert galant !! Visa lite bilder här sen är du snäll !

  Elisabeth

  SvaraRadera
 21. Inte frost ännu! Här har vi klarat oss även om det syns att hösten naggar trädgården i kanten.
  Så roligt med dukning! Har långt till närmaste tidningskiosk, hoppas du kan visa några bilder här i bloggen.
  Hönsen mår oförskämt bra men tyvärr visar sig tolv av dem vara tuppar:-( Det är ett himla galande men väldigt lite fight - än så länge. Vi väntar på att en granne som är jägare ska komma hem från en jakttur och slakta de flesta av tupparna. Vi tvistar om huruvida vi ska behålla bara en tupp eller om man kan ha två så länge. Det blir kanske stressigt för dem och de fyra hönorna, vad tror du?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 22. Det är ett sjå att täcka när frosten kommer. Hade turen att få en massa bubbelplast till skänks när vi fick nya stolar på min arbetsplats. Plasten var dessutom formad till stora kupor och därav helt perfekt att trä över utekrukorna. Är lite nyfiken - vad är "fulbula" som står utsatt på din trädgårdskarta för något? Bästa hälsningar Anna

  SvaraRadera
 23. Önskar jag läst detta före jag var ner och
  köpte kvällstidning, det hade varit roligt och sett
  din dukning. Och frost redan, känns liite tidigt, men
  som du skriver det blir säkert varmare sen igen.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 24. Nej frost vill jag inte ha än. Kanske bäst att sätta fart i veckan och rädda undan en del.
  Typiskt jag köpte den andra bilagan denna helg. Kanske kommer på bloggen?
  Kram Annika

  SvaraRadera
 25. Hittade den nu på bloggen :) sökte på höstdukning. Jättefint!!
  Det tyckte jag redan när jag såg den då första gången.
  Fårskinn, skockor, ringblommor, så läckert!!
  Tack för inspiration! Annika

  SvaraRadera
 26. Frost känns alltid för tidigt men det är ändå så vackert att man inte vill vara utan det. Suck.

  Ha det gott.
  Elisabeth

  SvaraRadera
 27. Det är trist med frosten, men man vet ju att det är på gång. Vi har haft kalla nätter i några veckor, bara några plusgrader. Så det är bara en tidsfråga. Bra att det finns väv, även om det ser lite spöklikt ut.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 28. Du har en så vacker trädgård och så härligt det låter med skördemässa, måste undersöka om det finns någon sådan häromkring för här blev det inte mycket av något i lådorna. Vet inte om det av min jordkvalite som är dålig eller om jag helt enkelt hade otur.

  Fin start på veckan önskar jag dig.
  Annie

  SvaraRadera
 29. Vad jobbigt med frost tur att det finns väv att täcka med men det blir helt klart mer arbete än vad man önskar sig.Du har ju dessutom så mycket fint i trädgården som behöver skyddas men det är ju den tiden nu även om man vill att det ska dröja ett tag till./Margareta

  SvaraRadera
 30. Redan första frostnatten... Ja man märker nu på kvällar och mornar att det blivit kallare. //Victoria

  SvaraRadera
 31. Så fin och mystisk den översta bilden är. Slår vad om att spökena blev jätterädda och vände när de såg att det redan ”var upptaget” i trädgården ;)

  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 32. Har ni redan fått frost !!.....vi har klarat oss hittills , men vi bor ju vid kusten....så fina pumpor du visar ;))
  Ha det gott nu och hoppas det dröjer tills nästa frost kommer...
  Kram bia

  SvaraRadera
 33. Den första frostnatten, vilken skräck, tack och lov är min trädgård väldigt skyddad. Så det brukar dröja lite längre, men till slut så... förra året redan 24 september och sedan varmt en månad som du skriver.
  Kram

  SvaraRadera
 34. Flitig du är som täcker allt inför natten. Pumpor hade jag också velat odla. Har dock inte lyckats så bra med dem. Fina dina är. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 35. Hoppas det gick bra med dina grödor, det kommer ofta en första tidig varning om vad som väntar, sedan blir det varmt igen. Vi hade också vita gärden en morgon men den första frosten når sällan trädgården.

  Kram!

  SvaraRadera
 36. Å så härliga pumpor! Ser ju kanonfina ut! Här sliter jag med att få någon fason på mina pyttesmå zucchinisar. Starten på sommaren var allt annat än gynnsam för de stackars plantorna.

  /Monica

  SvaraRadera
 37. Så vemodigt när säsongen håller på att tröttna att producera. Men så är trädgårdslivets faser, efter vilan kommer en ny tid. Men, än så länge tror jag att dina "spöken" är bara på tillfälligt besök ;-)! Hos oss är det ett evigt regnande som tröttar ut mig

  /Anja

  SvaraRadera