onsdag 12 augusti 2015

Fjärilar och frågetecken

Så kom solen och värmen tillbaka och med sig hade de sensommarens fjärilar. Hur länge kan man inte sitta och beundra naturens små underverk i alla färger och former. Några alldeles fräscha med knappt torkade vingar, andra är tilltufsade och naggade som de passerat den värsta skärseld.

Att fjärilarna är tillbaka kan nog betyda att även kålfjärilen är ute och flaxar. Jag tänker ha mina kålplantor under extra uppmärksamhet nu.


Citronfjäril på borstnejlika

Amiral i jätteverbena

Och en okänd figur på en kinesisk gräslöksblomma. Tidigare i somras såg jag en vit fjäril liknande kålfjäril fast med två svarta prickar på det mindre vingparet. Denna har jag inte heller hittat namnet på.

Må så gott


Tillägg: Är nu övertygad om att sista bilden föreställer kartfjäril andra generationen.

28 kommentarer:

 1. Ja visst är fjärilar vackra ..Tycker att jag inte heller ha sett några här.;( Dina bilder på fjärilarna va fina! Den du inte visste namnet på borde väl va en Aspfjäril o den är sällsynt ..gå in o kolla här http://www.bjorn-lieden.se/blog/?cat=5&paged=29....... ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Vackert med fjärilar... och såklart trevligast med de harmlösa. Nu blommar vår bolltistel och då brukar det krylla av fjärilar som hälsar på.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 3. Här är det sorgligt tomt fortfarande, inte mycket fladder. Enstaka citronfjärilar och någon påfågelsöga har jag sett, i övrigt inget trots värme, solsken och blommande rudbeckior.

  Fjärilen på bilden är nog en kartfjäril, flyger med två generationer i maj/juni och augusti/september.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Visst är det härligt med fjärilarna, Här har jag en "fjärilsbuske" har ingen aning om vad den heter "på riktigt" men grannen jag fick den av kallade den för fjärilsbuske och hon utlovade att massvis av fjärilar skulle besöka dessa blommor när de väl slagit ut. Nu är det nära och jag väntar med spänning.

  Fin onsdag till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 5. Här har jag inte set så många fjärilar än. Kanske kommer dom snart. Buddlejan ska snart till att blomma och även solhattarna är på gång. Tänkte ta mig till Granngården i dag och se om dom har fler solhattar till salu. Har lite dåligt med blomning i en rabatt:)
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Tänkte häromdagen på att jag sett väldigt lite fjärilar i år.
  Kanske beror det på vädret som varit.
  Vackra är dom, påminner mig om frihet och nystart på något sätt=))

  SvaraRadera
 7. Just fjärilar har det varit litet tomt på. Och nog är det roligt att ta reda på namnen, även om man glömmer dem lika kvickt. Aurorafjäril finns det en vit fjäril som heter. Honan ser visst ut ungefär som din beskrivning.
  Otroligt vackra är fjärilar iallafall, vad de än heter. / Britt

  SvaraRadera
 8. När jag fick Nationalnyckelns volym om dagfjärilar i gåva baxnade jag och trodde väl aldrig att den skulle komma till så stor användning, jag är mer botanist än entomolog, men så fel jag hade. Den har blivit välbläddrad :) Jag säger också kartfjäril, men förstår också gissningen på aspfjäril. Ett härligt tecken på att det snart är höst, andra generationen...

  SvaraRadera
 9. Hm ... intressant. Vi har haft betydligt mer fjärilar här de senaste dagarna än tidigare i sommar. Det kanske beror på det fina vädret. Bura in dina plantor så att du får ha dem ifred. De är verkligen glupska de där skönheterna :D

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 10. Underbara fjärilar!!! Kålfjärilen kan jag dock vara utan, men i år har vi säkrat kålen under nät. Ser hur de flyger utanför.....
  Ha en riktigt skön sensommardag!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 11. Härligt med fjärilar som flyger omkring, det är sommar det! Ser faktiskt en just nu, när jag lyfte blicken från datorn ut genom köksfönstret ;) Jag är tyvärr väldigt dålig på sortnamn, men jag ser att du hittat namnet på den anonyme..

  Kram och må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 12. Härligt att fjärilarna kommer med solen och värmen...:) Tänk att man blir mer intresserad av fjärilar och andra insekter när man är mycket i sin trädgård. Kanske för att man då ser det lilla djurlivet bättre..Skaffade mig t.o.m en fälthandbok om just fjärilar för något år sen..problemet är väl att de ofta hinner flyga innan man hinner slå upp dem...Det finns många vita fjärilar med svarta prickar ser jag i min bok...Rovfjärilens både hona och hane, Kålfjärilen, Rapsfjärilen men den verkar vara lite mer nätmönstrad...Aurorans hona...och säkert fler som inte finns med här...kul är det iaf.
  Må så gott ibland de fladdrande vingarna !
  Elisabeth

  SvaraRadera
 13. Denna kalla o regniga sommar har inte varit fjärilsvänligt så det är inte många som jag sett i år men så fort solen visar sig i några dagar brukar de fladdra både här o där i trädgården :) Fina bilder du visar! Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 14. Vilka fina fjärilsbilder du fått till, jag tycker de kan sitta stilla hur länge som helst, men tar man fram kameran blir det fart. Den här sommaren har väl varit lite av skärseld, ha ha, det har nog satt spår.

  SvaraRadera
 15. Ja, nu har de kommit och som du säger man kan fastna hur länge som helst med att bara titta. I somras när jag besökte Gotland stötte jag på en privatperson som hade "uppfödning" av Apollofjärilen och den var riktigt fin att se. Jag har bara sett den en endaste gång och det var i min förra trädgård, en riktigt fin syn. Ha en fin kväll!/Merja

  SvaraRadera
 16. Visst kan man njuta i timtal av fjärilarna, underbart att dem kommit äntligen:) Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 17. vi har tyvärr dåligt med fjärilar i år också ,kram Nette

  SvaraRadera
 18. Nu är det gott om fjärilar och det är så rogivande att titta hur de flyger från blomma till blomma. När jag var barn kunde jag de flesta fjärilar vi har i vår natur men några namn har fallit i glömska, som tur är har jag en fin fjärilsbok där jag kan slå upp de jag glömt.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Så fina bilder och nu när jag tänker på det...fjärilar har det varit ont om iår ...
  Kram Anna

  SvaraRadera
 20. Jag har fjärilar i trädgården, men det är inte alls många. Vackra bilder du bjuder på!

  SvaraRadera
 21. Fjärilar är så vackra. Fina bilder. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 22. Tänkte att jag skulle få tillfälle att briljera med mina fjärilskunskaper (hihi) och berätta att den okända fjärilen är en kartfjäril, men så hade du redan skrivit det i tillägg. Jag har gott om dem här och de är verkligen söta. Men min favorit är annars amiralen. Så stilig.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 23. Det är alltid härligt att se fjärilar, det har dock varit ont om dem hemma hos mig i år. Hoppas de kommer.
  Fint fångat på bild.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 24. Härliga fjärilsbilder! Vi har ovanligt många fjärilar i år, det är så trevligt att sitta och titta på när de fladdrar runt. Har i år skaffat borstnejlikor för första gången på länge, och vips satt klasar av citronfjärilar på dem. Verkar vara deras favoritblomma. Ha det gott/ Titti

  SvaraRadera
 25. Jag har också märkt att fjärilarna har hittat ut. Vi har inte så många i vackra färger men jag är glad för de som vill komma. Även humlor och bin jobbar flitigt för tillfället. De du skriver om som är vita med svart prick tror jag kan vara citronfjärils hona. Om jag förstått det rätt så är det bara hanen som är gul men jag kan ha fel...
  Ha det så gott!
  Katarina

  SvaraRadera
 26. Jag skulle vilja vara en fjäril och flyga runt i din trädgård.
  Vackra bilder och den sista känner inte jag heller igen.
  Kul med lite ovanliga fjärilar.
  Allt gott och kram till dig från mig
  Annika

  SvaraRadera
 27. Härliga bilder du lagt upp senaste tiden.. ♥

  SvaraRadera
 28. Härliga bilder och visst är det gott när fjärilarna kommer. Har sett fler och fler nu sista två veckorna. Det surrar och flygs något alldeles otroligt bland kransveronika, solhattar och en del annat. Känns bra att bjuda på det dem behöver.

  Carina

  SvaraRadera