onsdag 16 november 2016

Pumpa inget för oss

Tyckte jag var smart som satte ut Halloweenpumpan till hönsen. 
Nu ska de få festa om ordentligt med riktig lyxlunch, tänkte jag, inspirerad av hönsvänner på instagram i U.S.A. och Australien där chooksen kastar sig över det saftiga köttet som om de inte sett mat på flera dar.


Petter

 Gracie

Vad gjorde mina... Blängde på mig som om jag inte vore riktigt klok. Närmade sig försiktigt det förskräckliga belätet, men bara för att ta några brödbitar som hamnat nära. Det var inte ens vitt gott bröd utan halvgrovt som är ungefär som falukorv. Det går, men är ingen kulinarisk höjdpunkt. Att ta en smakbit föll ingen in, inte ett minsta provpick ens.
Efter ett par minuter vände de rumpan till och började beta gräs istället. Grönt går det åt i mängder särskilt när det varit mörkt och grått några dagar och de kurat i hönshuset. När ljuset kommer ansas gräsmattan och om snön ligger hittar de alltid nåt ställe där gräset sticker upp eller spekar fram en plätt. Klorofyllet gör gulan gul, men i vanligt hönsfoder har man en syntetisk tillsats som fyller samma funktion så även burhöns får en gul gula, men när höns får beta som de vill blir gulan nästan orange.Lilla Stumpan

Nej, pumpan hamnade på komposten. Hade tänkt ge det ett försök till genom att hacka köttet i småbitar men den hann mögla under natten. Var ju tvungen att ta in den så den inte skulle frysa.

Andra saker som höns inte på nåt vis i världen äter är kållarver. Det fanns många tillfällen att försöka lära dem i somras, men icke. De har alltså medfödda instinkter som varnar för svartgulrandiga larver, gröna går bra, för att inte tala om vita, de är minsann riktiga delikatesser. Ris och spagetti påminner säkert om larver för det är favoritföda, liksom potatis.

Kål gillas av andra höns vet jag, men inte dessa. Jordgubbs- och hallonblad är godare. Är det månde gourmeter jag har att göra med?
  Allt gott25 kommentarer:

 1. Vi gav våra pumpor till fåren. De åt med stor tacksamhet upp dem.
  Där ser man vilken skillnad det kan vara.
  Önskar dig en fin dag!//Kram!

  SvaraRadera
 2. Ha Ha! ja grannens höns som ju var här hela sensommaren och halva hösten dom smaskade i sig plommon som ramlat ner. Dom älskade också pasta om vi kastat ut lite. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Dom är för härliga dina höns. Jag undrar om dom kan vara lite bortskämda och tänker "ratar vi det här så får vi säkert nån favoritföda i stället".

  SvaraRadera
 4. Där ser man inte alltid som man tror det ska bli :) Våra katter (Birmor) som vi hade betedde sig likadant om jag någon gång köpte kattmat på burk, inte ens de där små delikatessburkarna som var superdyra hade en chans :) Nej det skulle vara det vanliga torrfodret eller rå strömming eller räkor :) Fina bilder på de små gourmanderna :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Jag förstår dem... vem vill smaka rå gammal pumpa? Hellre gräs och hallonblad och larver... nåja, kanske inte det sista då. Dina pullor bor i paradiset!

  Ha en fin dag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Höns har jag ingen erfarenhet av men gourmeter finns säkert överallt :) De är så läckra dina höns. Och sista bilden så snyggt det blivit utanför växthuset. Väldigt inbjudande!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga höns, lustigt att de ratar pumpan som ska vara en sådan delikatess?! Som viket barn som helst som äter det man minst anar men ratar det man tror de ska gilla.
  Så otroligt vackert med de frostpyntade träden på sista bilden! Fascinerande att din trädgård ser så stor ut på dina foton, men så liten på drönarfilmen.

  SvaraRadera
 8. :) Härliga bevingade vänner du har, bestämda också. Vi äter inte vad som helst-ungefär. Jag lade också ut pumpan till fåglarna i trädgården, men pytt, den kan du äta själv tyckte småfåglarna. Så där ligger den och de flyger över. Få se om det finns någon som vill ha den? Den får ligga ett tag till innan den också hamnar på komposten.
  Jag gillar din bild av hönsen när de svänger och demonstrativt visar baken åt pumpan för att gå och äta gräs istället. Underbar helt enkelt.

  SvaraRadera
 9. Tror bestämt dina höns är lite kräsna men oerhört söta.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vilka härliga bilder på dina gourmander och så snyggt det var med äpplen i armeringsmattan i bakgrunden framför växthuset - inspirerande !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 11. Typiska gourmeter om du frågar mig! Vansinnigt söta i alla fall. Konstigt att de inte gillar kål, favvegrönsak hos våra höns.
  Vi köper frystorkad mjölmask hos Granngården, går också att köpa på nätet hos vivara.se. Mycket populärt!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Jaha minsann de är rätt kräsna dina höns undrar vem som har lärt dom det hihi.
  de är allt bra söta i alla fall så jag kan an att det finns någon i dess närhet.
  Ha det nu bra i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Nähä, där ser man, pumpa fungerade alltså inte. Äter dina höns äpplen? De på mitt jobb gör det inte. Tur dina fina höns hittar andra godsaker att stoppa i sig i stället. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, äpple äter de i måttliga mängder.
   Kram
   /Anette

   Radera
 14. Kräsna herrar och damer!? Det är nog gourméer du har att göra med ;):
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 15. Kunde inte låta bli att skratta när jag såg bilden där alla hönsen vände rumpan åt pumpan. Tydligare än så kunde de knappast visa vad de tyckte :) Det syns på den ståtliga herren och de förnäma damerna att de är finsmakare. Ingen tvekan där inte. Sorgligt med falska gulor. Undrar just hur det är med de ekologiska äggen från frigående höns, om de får i sig tillräckligt med klorofyll eller om de också är fejkade .... Är hänvisad till sådana ägg numera eftersom min "hönsvän" inte har sina hönor kvar.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 16. Så roliga de är dina fina höns! Riktiga personligheter och det ser så trivsamt ut när de får sprätta runt på gården. Vilken härlig tillvaro för en höna!
  Ha det gott!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 17. Vilken underbar berättelse om dina höns och deras matvanor! Jag fnittrade hela tiden!! *fniss* Och det är klart att såna där vackra pullor inte är gourmander och äter vad som helst!!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 18. Dom verkar vara riktiga finsmakare dina vackra höns. Dom ser ut som om dom vet sitt värde i skönhet. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 19. De är helt bedårande, dina höns, och jag förstår när jag ser deras miljö att de är ju klart vana vid det bästa.
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
 20. Hi hi ja förmodligen! Det bästa till de bästa :) De ser för härliga ut dina höns...
  Önskar dig en skön helg.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 21. Jag blir alltid lika glad då du visar och berättar om dina höns! De är sååå söta och jag sitter här med ett stort leende!
  Riktiga små personligheter!
  Ha en riktigt härlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 22. Vilka personligheter! Så söta!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 23. Ett så himla roligt inlägg. Ja du har verkligen blivit fast med ett gäng kräsna höns men det uppvägs av att de är otroligt vackra. Vilka skönheter. Roligt var det också att få veta vad de äter när de får välja själv. Tänk så lite man vetat om höns tidigare. Man lär sig något nytt varje dag.

  SvaraRadera
 24. Du har världens snyggaste höns och vilka personligheter! Mycket vacker bild den sista, frysen men ändå levande.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera