När gräslagret sjunkit ihop efter nån månad är det dags att fylla på igen. Vanligen brukar det bli två till tre påfyllningar. En del undrar om gräset inte fröar av sig så det blir mycket ogräs. Nån liten fröplanta kan det väl bli, men oftast klipper man kanske gräsmattan innan den hinner gå i blom och i vilket fall överväger fördelarna med täckning.
Vi har två stora björkar i trädgården och det blåser ner massor av ris. En del blir dekorationer. Denna hänger just nu vid en av portalerna till trädgårdslandet |
Önskar er en fin helg alla goa, om det nu blir i trädgården eller på nåt annat trevligt ställe.
Vilken fin köksträdgård. Och vilken ordning och reda. Har aldrig riktigt provat täckodling. Men jag har förstått att det funkar bra. Ska kantklippa lite idag. Kanske får bli lite täckning av det. :)
SvaraRaderaMycket fint. Jag har också varit rädd för att det ska bli gräsmatta runt grönsakerna. Annars låter det ju väldigt bra att ta tillvara allt gräsklipp.
SvaraRaderaRiktig fine bilder av din kjøkkenhage! :-) Ja, gress er en veldig fin ressurs i hagen. jeg bruker også å dekke mine bed, men legger ikke mer enn 1cm lag i bed hvor jeg har blomster, så de ikke får for mye kväve.
SvaraRaderaHa en fortsatt riktig fin dag
Stein
Ja man blir onekligen sugen på en köksträdgård när man ser din! Du är rik! Kram Merja
SvaraRaderaJag har provat täckodling under några år och tycker det är det allra bästa! Att jag inte gör det nu beror på tidsbrist, trädgården hinns inte med, men snart är jag igång igen.
SvaraRaderaHoppas du får en riktigt fin helg!
Kram Eva
Täckodling och sniglar! Hur går det ihop?
SvaraRaderaFjolårspersiljan är verkligen underbar iår!
Kram Lena
Min erfarenhet är att sniglar och grönsaksodling inte går så bra ihop över huvud taget. En snigel och en salladsrad försvinner på en natt med ett slemmigt spår bredvid.
RaderaDet var på grund av sniglarna jag gick över till lådodling. Runt lådorna finns en sarg som står på en nergrävd plåt så att inga sniglar ska kunna krypa under. På sargen elstaket med 12V. Lådodlingen är alltså helt snigelfri.
Däremot täckodlar jag pumpor på friland med halm som täckmaterial hos svärfar. Där finns gott om sniglar men det fungerar bra ändå eftersom jag förgror plantorna och låter dem få en hygglig storlek innan jag sätter ut dom.
Kram
Anette
Wow vilken trädgård du har! Men det måste ta massor med tid att hålla den så fin, kram Suss
SvaraRaderaWow, vilken fin köksträdgård du har! Fantastiskt! Tror att jag ska pröva med gräsklipp i år, verkar toppen! Titti
SvaraRaderaVad snyggt du har i din köksträdgård! Jag har faktiskt börjat äta av salladen i mina pallkragar, så roligt när det man sått ger resultat i form av ätbart!
SvaraRadera/Jenny
Jättefin köksträdgård du har, vilken guldgruva. Och snygg dekoration!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Hej! Vad konstigt att du inte fått mitt mail? Jag provar att skicka det igen! /Ezter
SvaraRaderaNu har jag skickat samma mail som jag skickade den 20/5 till dig :)
RaderaDu har en underbar köksträdgård. Så intressant läsning dessutom. Det där med gräsklipp är mumma. Vi kör på det här med. Denna säsong har vi gjort ett större grönsaksland. Det ser lite ut som ditt faktiskt på sina håll....bäddar med gång emellan och lite nivåskillnader. Men inte alls lika stort som ditt fina!
SvaraRaderaTrevliga tips rakt igenom! Imorgon ska jag göra en teepee till bondbönorna och märgärter som jag haft på förgrodd inne. De behöver verkligen få klättra fritt nu. Regnet kom för en stund sedan. Nu sträcker trädgården på sig sådär lyckligt så man nästan hör hur det knakar :-)
Må fint. Hoppas vi ses igen.
lottasskaparkraft.blogspot.com
Så fint du har det och välordnat. Jag har ännu inte fått mina odlingslådor, men de är på gång. Tar också alltid hand om gräsklippet, för det är som du säger bra att täcka med.
SvaraRaderaMilde tid vilken trädgård. Bedriver du en handelsträdgård ?!
SvaraRaderaHelt fantastiskt.
Ha en skön söndag/ Eva
Nej, men vi är duktiga på att äta grönsaker!
RaderaKram
Anette
Gud så fin odling du har, vilken ordning!! Önskar jag hade kunskap, intresse och tålamod...Det sistnämnda behövs nog mest för min del...Ja, å så kunskapen förstås. Tänk om man varit så klok så man lyssnat mer på lilla pappa när han levde. När han slutade med jordbruket fortsatte han att odla, allt som han kom över. Men då var jag mitt uppe i livet, barnen tog tid, jobbet (egen firma) åt nästan upp mej, så...det blev aldrig av att ta del av hans kunskap. Det sörjer jag idag. Förstår att det smakar himmelskt också med egenodlat, och man vet man stoppar i munnen dessutom. Njuter när jag läser din blogg!!
SvaraRaderaKram kram
Täckodling är suveränt. Utan den hade jag nog inte orkat ha så stora land. Det finns ju de som säger att det är arbetsfritt men riktigt så bra är det tyvärr inte.
SvaraRaderaHa det gott
Elisabeth
Underbar trädgård du har !!! Ha det fint. Kram Anna
SvaraRaderaWow vilken fin köksträdgård! Imponerande - och inspirerande.
SvaraRaderaGräs är toppen verkligen! För ett par somrar sedan började vår gräsmatta bli full av mossa och vi förstod inte varför. Det var min granne som frågade om vi hade börjat använda uppsamlare till gräsklipparen och att vi skulle skippa den och bara använda den precis runt huset. Och jojomen, mossan har försvunnit nu när vi åter låter "gräset ge näring åt gräset". Din trädgård ser underbart mysig ut. Ha det gott!
SvaraRaderaVilken underbar köksträdgård. Jag måste verkligen ta tag i vår, för det är ju helt fantastiskt när barnen kan dra upp morötter, skölja i vattentunnan och sen mumsa! // Malin
SvaraRaderaDet var ingen liten köksträdgård du har! Kul med bilder av din täckning... Då fattar man hur mycket man ska täcka ;)
SvaraRaderaOch du... Tack för den fina tavlan! Kommer att sitta i min vinterträdgård!
Kram
Har du testat smörstekt persilja? Det har jag pippi på. Inte direkt någon smalmat men så nyttigt för själen! Stek några i taget så att de blir knapriga. Jag äter som "godis" och som tillbehör till det mesta. Till fisk är det suveränt. Så fina odlingar du har!
SvaraRaderaTack för tipset! Jag har inte provat att smörsteka persilja själv men blivit serverad på restaurang. Jättegott! På tal om smörstekt, så provade jag mejram och salviakryddad kirskål, smörstekt på samma sätt. En riktig höjdare.
Radera/Anette
Underbar köksträdgård du har! Jag har också funderat på att testa täckodling, men jag misstänker att mördarsniglarna också gillar gräset...
SvaraRaderaKram Sara
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaJa men, så där gör jag också... alltså lägger gräsklipp! =)
SvaraRaderaDu har en så kanonfin köksträdgård!
Kramis Sofia
Fint trädgårdsland!!
SvaraRaderaAnvänder också gräsklipp men ska göra som du i år och hålla mej en bit från plantorna.
Lät persiljan gå i blom förra året och i år är det plantor överallt...
Trevlig helg
Mariana
Jag blir alltid så inspirerad när jag kikar in hos dig, och det är lärorikt också!
SvaraRaderaVilken köksträdgård! Nästa sommar ska jag utöka mitt odlande så jag spar på alla tips.
Kramar
Cia
Så fin köksträdgård du har!
SvaraRaderaEtt annat år ska jag också försöka mig på grönsaker. Bra tips får jag hos dig. Sniglar har jag gott om så elstaket får det bli. Nu sår jag sallat i kruka, ställer krukan högt upp på torrt underlag och håller tummarna...