torsdag 12 juni 2014

Blomstervandring i den stora trädgården

Häromdagen hade vi blomstervandring i byn. Oanade skatter gömde sig i backarna bland vajande gräs och surrande insekter. Vi hade en härlig eftermiddag i naturen och fick förstås lära oss en hel del, men kontentan var att det är inte växterna som är ovanliga utan typen av mark där de vill växa. 
Bästa hagen med finaste fynden hittade vi på en mager äng under en kraftledning som betats sparsamt fram till nu. I år anser bonden att det är för olönsamt att ha ungdjur där och hagen har redan börjat växa igen med sly. 
Ängsmarkerna med växter som drar insekter behövs för mångfalden och för att pollinera grödorna så självklart har även lantbrukarna har nytta av dessa "insektsreservat". Hur vore det om EU slutade ge bidrag till djur som står uppstallade inhomhus året runt? Hur vore det att endast ge bidrag för djur som får gå utomhus och beta!

Grönvit nattviol (Platanthera chlorantha (Custer) Rchb.) Orkidéer älskar kalkhaltig mark, men det finns ändå ett par arter som kan stå ut med småländska inlandet.

Stenmåra (Galium saxatile)

Slåttergubbe eller hästfibbla (Arnica montana) kan man hitta i hälskosten under namnet Arnica där den tex kan ingå i linement.

Jungfrulin (Polygala vulgaris)

Jungfru Marie nycklar (ssp. maculata) tillhör gruppen Fläcknycklar som man ju kan förstå av bladen



Granspira (Pedicularis sylvatica) som jag nog tycker är lite mer lila i verkligheten, var det verkliga fyndet på rundan. En raritet som växer på ängssluttningar mot våtare mark. Fridlyst och rödlistad.
 
Rödfibbla (Pilosella aurantiaca) - en av mina absoluta favoriter vid vägkanten, lyser som små eldar i gräset.

Brudbröd (Filipendula vulgaris)  till hör älggräsen och blomman är inte olik älgörten men den är mycket högre och blommar senare. Båda innehåller dock acetylsalicylsyra och en kopp te på en tsk torkad blomma lär motsvara en magnecyl. Antar att den verksamma substansen kan skifta rätt rejält, men i vilket fall hjälper den mot huvudvärk även om teet smakar bäver.

Midsommarblomster (Geranium sylvaticum) - en av våra vilda nävor som väcker uppmärksamhet på långt håll.

 Ängsskallra (Rhinanthus minor L)  och Ängskovall (Melampyrum pratense)växer båda i stora mattor och kan ju förväxlas i all hast, särskilt när man ser lite halvtaskigt genom proggressiva glas som jag gör just nu. Skallran har fått sitt namn efter fröställningarna som ser ut som skallror. 


Åkervädd (Knautia arvensis)

Fröställning av Backsippa (Pulsatilla vulgaris Mill.)

Backlök (Allium oleraceum)

 Tjärblomster (Lychnis viscaria L.)

Har någon tappat mobilen... nejdå så ser vi ut i byn när vi kollar växer. Lägg märke till han mitt i bild som inte har näsan i backen utan mest kliar sig på ryggen... det är Mannen. Längst bort i bild kan ni också se hur vi transporterar oss. De flesta cyklar och vi andra åker balvagn och djurtransport efter traktor och det tycker jag nästan är halva nöjet.

Ha det fint vänner!

34 kommentarer:

  1. Spännande! Har en som arbetar på jordbruksverket och vet lite om EU:s bestämmelser. Hoppas kan man ju alltid om bidrag och så. Härlig upptakt hos er. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Vilken rolig utflykt med många fina fynd! Håller helt med att djur skall få gå fritt och beta. Det är bedrövligt när det växer igen. Måtte det bli ändring!
    Ha en fin kväll och dagar som kommer! Kram Åsa

    SvaraRadera
  3. Oj vad mycket fint ni hittade :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar dag ni haft och det är så mycket roligare att upptäcka och studera växter om man är några stycken.
    Jag har gjort te av älggräset för att ha i fökylningstider och jag håller med om att det smakar bäver.
    Ha en fin helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Det finns så mycket vackra vilda blommor som man många gånger inte ens lägger märke till, men går man och ska plocka ihop en "vild" bukett hittar man otroligt mycket vackert:) Fantastiskt fina bilder du visar! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Vilket härligt inlägg! Njuter av alla fina bilder på växter som finns, men som man inte alltid ser. Nu ska jag kolla mer noggrant när jag går med Lykke i skogen och på ängen:)
    Kram Maria

    SvaraRadera
  7. Vilken upplevelse! Och vilka underbara växter naturen bjuder om vi ger den förutsättningar med t ex betad mark, och om vi tar oss tid att titta efter! Kände igen en del från dina bilder, men mycket är för mig okänt. Men midsommarblomster, åkervädd, älggräs, tjärblomster med flera är ju kära vänner! Rödfibblan (eldfibbla kallar vi den) har jag lite för mycket av och jag försöker rensa bort så gott jag kan.
    Ha det gott!
    Annika

    SvaraRadera
  8. Intressant inlägg. Och så många fina vilda blommor, dom slår ibland nästan dom stora svulstiga och odlade växterna, för när man väl får syn på dom där ute i naturen blir man helt förundrad.

    Jo, du undrade vad det var som var blått och till höger om vallmon i mitt förra inlägg - det är vanlig kattmynta som har fått blomfnatt i år, så den går nästan inte att känna igen.

    Att bli av med sina kantarellområden, det är nästintill förfärligt. Man får då försöka hitta nya och ibland går det trögt men ofta springer man rakt på ett nytt ställe - hoppas du kommer att göra det också!

    Agneta kram

    SvaraRadera
  9. Visst är det vackert också utanför staketet! Det finns något som heter "Vilda blommors dag".Då kollas det växter lite mer organiserat runtom i landet. Kanske missade jag det i år...

    SvaraRadera
  10. Oj oj oj så mycket fint naturen bjuder på, jättevackra bilder!
    Detta vill man ju verkligen bevara!
    Din man ser lite vilsen ut ;)

    Ha det gott, kram :)

    SvaraRadera
  11. Ja, det är verkligen en stor trädgård vi alla har tillgång till och det var inte få vackra blommor ni hittade. Härligt fina foton du tog! Tack för att du delar med dig av ljuvligheterna!

    SvaraRadera
  12. Vilken kul idé med gemensam blomstervandring! Hoppas fler tar efter, för det är nog något vi alla skulle behöva. Tack för de fina bilderna/ Kram Titti

    SvaraRadera
  13. Det blommar så vackert nu i Juni! Vilken trevlig blomvandring!!
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  14. Trevligt med blomstervandring... så mycket vackert att titta på och roligt att få lära sej nya saker!

    SvaraRadera
  15. Vad trevligt med en blomstervandring och så många vackra blomster! Här har vi massor av nattviol. Den doftar underbart på kvällarna!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  16. Vilket härligt initiativ med en blomstervandring! Granspiran tycker jag mig känna igen och försöker intensivt leta i mitt minne var jag sett den men kommer dock inte ihåg. Håller med dig, ut med djuren!! Tack för att du delade med dig av blomsterkunskapen! Kram Merja

    SvaraRadera
  17. Tack för rundvandringen i trädgården. Nu gäller det bara att komma ihåg alla namn.
    En riktigt trevlig helg önskar jag dig!

    SvaraRadera
  18. Tack för den spännande vandringen som du bjöd oss med på! Så mycket det finns runt omkring oss som vi glömmer bort att uppskatta.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  19. Så roligt att gå ut så ihop och upptäcka de vilda blommorna. Ni hittade ju massor.

    SvaraRadera
  20. Vilken fantastisk exkursion och så många arter ni hittade. Lycka!
    Orkidén nattviol har jag i skogen en bit bort, kalkhaltig jord i kanten av ett före detta hygge. Men nu när det växer upp igen så börjar de minska i antal. Men jag är glad att jag har fått se dem så många år nu. Det är en speciell glädje när man får se vackra och ovanliga blommor i det fria.
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  21. Det var en makalöst intressant förevisning. Jag stod häromdagen och tittade på en växt och undrade vad den hette och nu ser jag svaret - ängskovall.

    På vägen till landet, där åkrarna brukas, har jag sett bikupor uppsatta lite här och där. Pollinerare behövs.

    SvaraRadera
  22. Så fint det är med sommarblommor....nu är det bästa tiden....fram till midsommar åtminstone här hos oss....sen är allt utblommat.....
    Trevlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
  23. En blomstervandring, så vackert det låter. En del visste jag, annat blev jag påmind om och något var nytt. Ja det är tänkvärt vilken nytta dessa betande djur gör för naturen. Jag får nog kika lite närmare nu när jag går ut i stora trädgården. Igår trimmade jag en vägren och det doftade så gott av älggräset, undrar vad jag mer slog ner..
    Tack för din kommentar om parasollet, mönsterpassningen är ok, men färgen sådär. Ja jag har också gråa fönsterfoder och den färgen är jag helnöjd med!

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  25. Vilken rolig grej, det var många arter du visar
    oss. Just Jungfru Marie nycklar växte hos min moster,
    när jag var liten var jag alltid och tittade på den med
    plockningsförbud. Roligt och åka hövagn också.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  26. Oj va mycket fina blommor, man ska nog lite oftare stanna upp och se sig omkring njuta av allt fint
    Kram MM

    SvaraRadera
  27. Underbara bilder! Ja, tänk vad naturen bjuder... Så roligt det måste vara att gå där på upptäcksfärd.
    Ha en fortsatt härlig helg!
    /Katarina

    SvaraRadera
  28. Så roligt det låter! Det borde vi göra här. Det låter ju så spännande! Jag har en granne som är urduktig på allt som växter i naturen, så jag ska nog ta med mig henne på en promenad runt omkring någon dag :D

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  29. Trevligt! Ja tänk på så mycket vackert som naturen bjuder på :) Kram Anna

    SvaraRadera
  30. Vad spännande att utforska sitt eget närområde och vilka härliga fynd. Ängen är verkligen en fantastisk växtplats. Synd att de numera är så få.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  31. Härliga bilder! Rödfibblan blev jag också betagen av en gång. Men den ska nog vara i det vilda :) den trivdes lite gör bra i trädgården.
    Må så gott!
    Annika

    SvaraRadera
  32. Vad trevligt det verkar, särskilt när man är några stycken som gör det tillsammans. Rödfibblan är en favorit här också.

    SvaraRadera
  33. Läste det här för några da'r sen men hann inte kommentera. Kul läsning - så många jag känner igen från landet där jag växte upp. Växter som jag inte riktigt haft namnet på. Varje gång jag suttit i bilen sen dess har jag funderat på - jag har ju sett de allihop förr - var såg jag dem? Vart har alla ängar och annat tagit vägen?

    Tack för extra bra inlägg :) /Carina

    SvaraRadera
  34. Trädgårdsväxter är vackra men vilda blommor i sin rätta miljö slår allt. Naturen är oslagbar!

    SvaraRadera