fredag 25 juli 2014

Mangold

Om jag bara fick odla en enda grönsak per säsong så skulle det vara Mangold. Denna fantastiska rödbetskusin med sina nästan självlysande stjälkar, lika fin i rabatten som i köksträdgården.


Den växer och står lika fin hela säsongen, späda blad tillkommer från rosettens mitt och de är goda att äta som de är i en blandssallad där de låter sig anas med en lätt jordig rödbetssmak. Annars använder jag mangolden precis som spenat, stuvad, i gratänger och i pastan tillsammans med grönmögelost och valnötter. De späda stjälkarna är smaskens att äta som sparris, lätt ångade och serverade med god olja och salt eller en klick smör.


Brukar välja en fröblandning med olika färger på stjälkarna, bara för att de är så snygga! I motljus lyser de som neon i sin odlingssäng. Vad man kan tänka på beträffande odling är att inte sätta rödbetor och mangold efter varandra i växtföljden eftersom de är så nära släkt.

Kram




40 kommentarer:

  1. Vacker grönsak som jag inte riktigt anammat. Har testat att odla men jag hade nog rödbetor där året innan det förklarar varför det inte blev så bra. Härliga bilder. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Har själv aldrig varken ätit (tror jag) eller odlat mangold, kanske ska börja med det nu när jag läser dina fina lovord :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Grattis till fin vinst. Och att det fanns så många
    olika färger på mangoldstjälkar visste jag inte.
    Som ett konstverk.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  4. Jag hade gärna smakat, men rådjuret har ätit upp den för andra gången i år, precis när den vuxit upp.
    Ha det gott i värmen/Marika

    SvaraRadera
  5. Ja visst är de snygga...och goda:)
    Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
  6. Åhh så snyggt och visst är det gott. Jag tror minsann att det får bli mangold här hemma också :-)
    Ha de gott i sommarvärmen. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  7. Tack för att du delar med dig av både mattips och fina bilder. Uppskattas:)
    Ha sköna sommardagar
    Kram Maria

    SvaraRadera
  8. Det får allt bli mangold nästa år!
    Så vackra de är! Och goda, mums! =o))
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  9. Oj så vackra färger på stjälkarna...vet inte om jag ätit mangold...jo det har jag nog på restaurang, när jag tänker efter , idag har vi klass 2 varning här....men jag ska ut och njuta av sol och värme ändå, hihi....och kanske blir det ett dopp i havet också ;)
    Kram bia

    SvaraRadera
  10. Mangold är en stående favorit och jag brukar precis som du välja den blandade frömixen med de fantastiska färgerna, men i år gick jag på vita bara. Kul det också. Bra grönsaker som både är vackra, goda och 'håller' länge ute :-) Kram, kram

    SvaraRadera
  11. Mangolden är fantastisk! Min är inte lika vacker, för jag skördar så mycket hela tiden....
    Kram Lena

    SvaraRadera
  12. Första gången jag odlar mangold denna sommar. Jag hade läst så mycket fint om just mangolden. Men, men. Jag har inte upptäckt att den skulle vara så förträfflig. Nu tipsade du om gratänger, så jag skall ge den ännu en chans...

    SvaraRadera
  13. Vi har haft mangold. En väldigt lyckad odling. Så lyckad att jag fick lova att inte odla mangold på några år. Men visst är den användbar. Nu har vi squash i massor istället.

    SvaraRadera
  14. För 34 år sedan lärde min svärmor mig att odla mangold men då hade vi inte de olikfärgade stjälkarna, det har jag däremot nu. Jag använder den mest istället för spenat och som sallad.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  15. Jädrans så snygg sista bilden är!! Vilken färgkombination. Den om något skulle väl få folk att äta mera grönt...Nu är jag lite dålig på Mangold, men nu har du faktiskt inspirerat mig till att prova nästa år. Älskar rödbetor, så det här faller mej säkert i smaken också. Om inte annat så får jag ha dom som bordsdekoration vid festliga tillfällen...
    Ha det så gott i värmen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är rätta andan. Kör hårt!
      Kram Anette

      Radera
  16. Så frodig och fin den ser ut. Min mangold är pytteliten.vet inte om jag har gött den för lite. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  17. Jag gillar också den sorten som har flerfärgade stjälkar. I år är mangolden enormt stor, ändå har den inte fått så mycket vatten som den borde. Den sista bilden är otroligt fin/ Kram Titti

    SvaraRadera
  18. Kanske jag borde satsa på mangold nästa säsong, jag som fått ett sådant uppsving med trädgårdsodlingen. Nu har jag äntligen fått uppleva det där som alla tjatat om i åratal, hur härligt det är att kunna gå till landet för att hämta in lite tillbehör till maten...som sagt var, det blir mangold nästa sommar.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  19. Är det trädgårdsdag i Tyrolen 3/8? Jag läste det någonstans, men nu kan jag inte hitta det, utan först i sept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trädgårdsamatörerna södra Småland säljer växter den 3 augusti i Tyrolen, Alvesta kommun. Jag vet inte vad det innebär. Tidigare har det varit på parkeringen.

      Skördemässa den 21 sept. Riktigt trevlig tillställning med lokalt producerat från trädgård och odlingar, lite hantverk, ekologiskt, överraskningar, mat, servering, nåt kul för barnen. Jag kommer att lägga upp en påminnelse om detta.

      Hoppas vi ses där!
      /Anette

      http://tyrolen.se/

      Radera
    2. Försökt att även lägga svaret hos Lavendia, men får inte upp kommentarsfältet.
      /Anette

      Radera
  20. Nu har jag läst det. Bra att du gör en påminnelse om skördedagen.

    SvaraRadera
  21. Den hör också till mina verkliga favoriter. God och snygg!
    Fortsatt trevlig helg.
    Birgitta

    SvaraRadera
  22. Men du, du hade så rätt. Min härdiga basilika var ingen basilika utan en mynta,) tack för kommentaren och nu ska den söta plantan grävas ner med en plastkruka utan botten för att förhindra att den sprider sig för mycket. Tack;)
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  23. Ja inte nog med att den är GOD utan så vacker oxå!! Fina foton :) Kram Anna

    SvaraRadera
  24. ja den är otroligt god och i år odlar jag den också, är så glad för det.
    Ha en fin dag
    Hanna

    SvaraRadera
  25. Håller verkligen med dig! Mangold toppar alltid min lista, på alla sätt; god, enkel, vacker och helt enkelt oumbärlig! Jag experimenterar dock fortfarande med vilka sorter jag vill ha. Jag giller konceptet med Bright Lights, men det brukar aldrig bli så fint som på bilderna, så nästa år kanske jag åter gör som i fjol och sätter bara de röda. Tjusigt oavsett!
    Kram
    Elin

    SvaraRadera
  26. Verkligen fin! Vacker och god, bra kombination!

    SvaraRadera
  27. Härligt att läsa din lovsång till mangold. Köpte 3 påsar frön i våras men har inte blivit ordning med något. Men en sort, en vanlig grön, är mera frostresistent och trögblommad så den ska sås nu :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  28. Hej igen! Ang. din undran om jätteverbenan. Jag brukar övervintra jätteverbenan i källaren, låter den bara stå kvar i sina krukor. vattnar bara någon gång under vintern. Annika Christensen lärde mig att man kan klippa stammen på jätteverbenan i små bitar och sätta i en pluggbox, de rotar sig jätte-fort. Har jag tur hinner de blomma i augusti, de var ca: 30 cm höga nu. De växer fort i värmen/ Kram Titti

    SvaraRadera
  29. Nästa år så... då blir det andra bullar/mangold/kronärtskocka/ochliteannat! Nu har jag fått upp ångan ordentligt, och jag är ännu inte trött på att vattna och vattna... men peppar peppar, ogräset har hållit sig på (gräs)mattan, och sniglar syns inte till här hos oss (de tänker kanske att dom har hela stora skogen att äta i...) Rådjuren har visst flyttat till stan, för här är dom då inte. En och annan kålfjäril under väven kan jag stå ut med... Det är gött att ha en typ trädgård nu...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  30. Vacker och god! Och såå användbar :)
    Kram

    SvaraRadera
  31. Jag gillar när det är färgglatt i salladen!
    Min sallad (vanlig) och mangold tog sig inte i år.. Lite tråkigt!

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  32. Har provat mangold i år, men mina stjälkar är bara grönvita, hade hoppats på att det skulle vara lika vackra som dina.
    Tanken var att det skulle bli sådär vackert, ja ,ja man får gå på det igen.
    Verkar vara smaskens också!
    Ha det gott!

    Kram :)

    SvaraRadera
  33. Kul med de olika färgerna så att man kan få fina kombos i grönsakslandet. Jag missade visst att så mangold i år. Tror du den är som spenat att man kan så den sent också.

    Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!Jag tror den går att så nu eftersom den bara behöver 10-20 dgr på sig för att gro. Framåt senhösten kan du täcka den och så får du en tidig andra skörd nästa år eftersom den är tvåårig.
      Lycka till!
      Anette

      Radera
  34. Oj, det där lät som attt jag måste prova! Gillar ju spenat i en massa rätter och den här verkar ju god till det mesta! Nu har jag ju precis börjat att odla mat, så till nästa säsong får det nog bli mangold, det hör jag det! ;)
    Tack för tipset!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  35. Undrar om jag ätit det? Inte heller odlat. Men nu när du lovprisar den så tänker jag bli en mangoodlare nästa sommar. Tack för den inspirationen!

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
  36. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just extremely excellent.

    I really like what you've acquired here, certainly like what you're stating
    and the way in which you say it. You make it enjoyable and
    you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more
    from you. This is actually a tremendous website.

    Also visit my webpage wedding paper divas fonts

    SvaraRadera