måndag 29 september 2014

Ajöss och goodbye

Sommarastern har tjänat mig väl, blommat och blommat, men nu har den gjort sitt. Tar farväl med att bjuda på en sista färgsprakande bukett.




 

Korgen bakom taggtrådsbollen fylls. Stökar vidare i rabatten och funderar lite på vad jag ska göra med min boll. Den kom till hastigt och lustigt en kväll efter det att jag hittat en stor rulle taggtråd i skogen. Kanske klär jag den med belysning till vintern, ett lysande klot. Kanske får den omfamnas av en slingerväxt till nästa sommar, vi får se...



Älskade kannor... Som det har burits vatten denna sommar. Nu ska de upp på sina långa handsmidda spikar i uthuset. Tillsammans med övriga bildar de en prydlig rad i olika storlekar och former, gamla och nya. Gillar den raden.


Du ser väl jordgubben i förgrunden... Lååång säsongen har det blivit för mina remonterande gubbar och så här års är de sötare och godare än nånsin.

Den första odlingslåda som blir tom i köksträdgården blir också djupgrävd tillsammans med kompost. Det börjar med ett dike som fylls med klipp och löv. När det är fullt grävs ett nytt bredvid och jorden läggs över i det första diket. Upprepar tills hela lådan är djupgrävd och fylld med material. 
Så mycket som möjligt av trädgårdsavfallet tas till vara, egentligen allt utom det som gott i frö. Det mesta i lådan är förmultnat till våren och har blivit utmärkt gödsling. Detta kan man säga är början på min växtföljd. Till våren blir det squash eller kål här, men inte rotsaker direkt efter kompostering. Jag har sju odlingslådor i denna storleken så minst två får bli komposter. En del material varvas också ner i varmkomposterna, medan annat blir marktäckning i hallonland och tomma lådor under vintern. 
När man hållit på så här ett tag blir jorden oerhört mullrik, luftig, porös och en fröjd att jobba med. Det gör också att man inte behöver gräva mer än vart fjärde år, sparar kroppen, sparar tid och stör inte mikrolivet i jorden.


 
Nerklippta hängpelargonier som prytt en fönsterlåda tillsammans med mörkröd sötpotatis. Ja, inte den man äter utan en släkting.

I år har det bildats potatisstora knölar under, rosa och granna. Borde väl gå att spara dem till våren för nya plantor. Nån som har provat?




Ha det så gott




44 kommentarer:

  1. Åh , jag älskar ditt taggtrådsklot, hur kan man bara komma på ide´n...:) Kommer definitivt gå ut och leta upp några meter och härma efter då jag aldrig skulle kunna komma på detta själv !
    Häftigt också att ha egna jordgubbar på gränsen till oktober ! Bra jobbat :)
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Visst är det lite härlig melankoliskt och vemodigt att stänga för vintern. Samtidigt som man bäddar för något nytt. Vad bra du ordnar med grönsaksodlingen!
    Trevlig kväll!

    SvaraRadera
  3. När jag läste din rubrik blev jag förskräckt och trodde du skulle sluta skriva. Vilken ljuvlig bukett! lite vemodigt att städa undan inför vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ånej, så lätt blir ni inte av med mig : )
      Kram Anette

      Radera
  4. Jag sitter och ler här med morgonkaffet. Det är en dröm jag har, att kunna ha så stor odlingslott eller ännu bättre en trädgård så jag kan ha egen kompost. Ta till vara på precis allt.

    Kände lite vemod härom dagen när jag höstpysslade på lotten.
    Nu ska jag ner med lökar och lite annat sen får den vila=))

    Fin dag till dig!

    Ps. Klotet, fantastiskt!!

    SvaraRadera
  5. Intressant att läsa hur Du gör med Dina odlingslådor med djupgrävning och kompost, det vore nåt att ta efter. En tocken där taggtrådsboll kanske man skulle prova på att göra och Du, zinkkannor det är livet det.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  6. Lite vemodigt att städa undan, men samtidigt lite skönt att ta semester från trädgården och ladda upp inför nästa säsong. Låter perfekt med din kompostering!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Andra bloggen i rad som skriver om jordgubbar :) Lite otippat nu! Vilken fin bukett med Aster, den hade jag gärna haft här hemma!

    SvaraRadera
  8. Jordgubbar nu var inte dumt, bra sätt och
    ha dom hängande. Och att det går mot slutet
    av säsongen märks, men jag läste att det skulle
    bli en fin höst.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  9. Gillar ditt sätt att tänka kretslopp, det är så himla positivt att läsa om. Tänk så härligt att ha jordgubbar så sent på säsongen, låter gott. Ha det så gott när du myllar runt! Kram Merja

    SvaraRadera
  10. Den ljuvliga asterbuketten väcker minnen - en bukett fanns alltid så här års hos mormor och mamma.

    SvaraRadera
  11. Ett taggtrådsklot! Varför har man inte tillverkat ett sådant tidigare... Tack snälla för inspirationen!!
    Att tänka kretslopp i pallkragarna gillas!

    Ha det gott!
    Annica

    SvaraRadera
  12. Ser att det är fler än jag som tänkt likadant, varför har man inte tänkt på det tidigare, taggtrådsklotet...??!! Å sen i vinter, med belysning...en riktigt dekoration för trädgården! Borde vara en storsäljare på Gotland, för gud så mycket taggtråd det fanns där i markerna, det var en fasa när man strosade runt med hund och kamera. Hur jag nu kom in på Gotland...
    Sen tackar jag för att du delar med dej av kunskapen angående dina odlingslådor. Det är ju så man vill att det ska vara, en naturlig kretsgång utan en massa onödiga tillsatser på konstgjord väg.
    Här får astrarna hänga med ett tag till, likaså luktärterna har kommit en andra gång så där är jag också för mesig för att ta till sekatören. Däremot samlar jag in fröskidorna som en girig ekorre...
    Ha en skön fortsättning på denna vackra höstdag!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  13. Även om det är i slutet så tycker jag allt är så vackert. Mycket fint du bjuder på.
    Håller med om jordgubbarna mums mums.
    Jag håller på att röja i växthuset och det är ett evighetsgöra känns det som.
    Läckert klot du har gjort.
    Ha en bra dag
    Annika

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Ett härligt tips var taggtrådsbollen, nu skall här också göras en boll! Du som är så full med trädgårdsidéer, nu skall jag tipsa om ett trädgårdsprogram som är inspelat i Vasa i Finland nu i sommar. Programmet kommer att sändas i FST5 (finlandssvensk tv-kanal) fr.o.m. februari 2015, men kan också ses på webben på "YLE Arenan". Där kommer att tipsas om att odla i nordiskt klimat bla odling i traktorringar, oljefat, potagere-odling, cay-hole och insektsbefrämjande odling.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för tipset. Det är noterat. Odlingsprogram behövs det fler av.
      /Anette

      Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  18. Vilka vackra astrar, och för att inte tala om din boll som du gjort! Urläcker!
    Du är så klok, komposterar och tar tillvara, här hos dig finns mycket att lära! Jag är tyvärr så dålig på det här med kompost... skäms men så är det... Hade en grön varmkompost ett tag men det blev så stora spindlar där så den åkte iväg med buller och bång... Fast löv och sånt kör jag över med gräsklipparen, så det åker ju ner i jorden igen. Kvistar och större saker åker iväg till återvinningen, så någon annan får ju i alla fall glädje av det..Men jag skulle önska att jag var lite mer så där ordningsam som du ;)
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  19. Vilka vackra astrar! Glömde så i våras, det får bli ändring på det till nästa år!
    Taggtrådsklotet är såååå snyggt!
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  20. Åhh vilken färgsprakande bukett...hösten är bra fin ;).....jag gillar den klara luften och stillheten, efter sommaren med allt vad den bjuder på...lite vemod men även förväntan ;)...
    Kram bia

    SvaraRadera
  21. Vilket ursnyggt taggtrådsklot! Och kompostera måste man ju, det är ju så lätt!
    /Katarina

    SvaraRadera
  22. Ja, vilken sommar vi haft. Förstår att du har slitit hårt med vattenkannorna. Var årstid har sin tjusning och nu hoppas jag vi får en lång och fin höst.
    Kram Annica

    SvaraRadera
  23. Härliga bilder, va häftigt det lät med kannorna på vägg,
    Gillar taggtrådsklotet, men vet inte själv riktigt vad jag skulle ha ett. Kul att hitta sån tråd, självklart använder man det!

    Ha det gott, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  24. Det er alltid en fryd å komme innom bloggen din. Du har spennende poster med flotte bilder fra din vakre og kreative hage. Astersen kan velfortjent ta adjø. Så flott rustballen din var. Den var dekorativ i seg selv.

    SvaraRadera
  25. Jätteläckert taggtrådsklot! Hade varit kul att se raden av vattenkannor på bild. Kan tänka mig att det ser trevligt ut.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  26. Jag har också städat undan en hel del i trädgården. Jordgubbar har jag också fortfarande - plockar 3-4 st varje dag.
    Må så gott och ha en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
  27. Åh så vackert!! Astrar saknar jag, Dahlior likaså, mördarsniglar... Så självklart det blir när du beskriver komposter... jag har inte riktigt fått kläm på det där. Taggtrådsklotet med belysning, sååå vackert!!! Appropå jordgubbar...så plockade jag smultron i förrgår och fler är på gång...om det nu inte blir frost igen. Luktärten har tagit sig och blommar nu!! älskar doften och solen och värmen vi har haft här i väst, de sista dagarna.

    Ha det gott!!
    kram lisa

    SvaraRadera
  28. Oj vilket fint klot och vackra bilder du bjuder på! Ja, det är något visst med att städa bort sommaren och välkomna hösten. En process som kräver sitt vemod!
    Kram Cathrine

    SvaraRadera
  29. Härliga färger på dina Astrar, de hör verkligen sensommaren till. Gillar ditt taggtrådsklot, så snyggt det skulle vara med belysning, en toppen idé. Ha en skön och solig vecka/ Kram Titti

    SvaraRadera
  30. Jag känner lite av en skräckblandad förtjusning när jag ser ditt taggtrådsklot. Har rivit mig rejält på taggtråd en gång i min ungdom, men känner ändå lite lust att prova att skapa något av lite rostig tråd. Det där att lägga blast och annat i botten av odlingslådor är ett intressant tips som jag också hittat på bloggen "Skillnadens trädgård", så nu har jag djupgrävt och matat flera av mina odlingslådor. Hoppas det gör susen till nästa år!
    Ha det fint / Kram Åsa

    SvaraRadera
  31. Vilka vackra bilder! Känner att jag verkligen borde plantera och odla mer blommor! Kram/Annelie

    SvaraRadera
  32. Taggtrådsbollen gillar jag skarpt. Tror jag ska härma dig där för jag fick en stor rulle taggtråd av en gammal kollega och jag har bara använt hälften.. '
    Vemodigt är det när allt ska klippas ner inför vintern men vi är redan inne i Oktober så snart är våren här igen..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  33. En sån där fin taggtrådsboll är bara snyggt att ha som den är på en gräsmatta!
    Men visst gör en sig med slingrande växter med.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  34. Mycket att plocka med i trädgården på hösten, men det känns skönt, allt blir lugnare på något sätt.
    Kram!

    SvaraRadera
  35. Då är vi två som hittat taggtråd! Jag hittade en härlig rostig bunt i våras och jag gjorde nån slags krona av det med prismor - jag kom på nu att jag glömt visa det på bloggen. Men......den kom aldrig upp i tallen där jag hade tänkt ha den, den ligger på ett litet bort på altanen. Kanske skulle ta tag i det där nu! Ditt klot blev väldigt fint. Och med ljus i nu när det blir mörkt, så läckert!
    Kompostera, ta till vara, jaaaa, och jag tycker det är så kul, jag känner mig så ursprunglig när jag gör det.Och så tycker jag det är en angenäm syssla att städa ordning i trädgården inför vintern, det känns vilsamt!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  36. Vad mycket trevligt du visar i inlägget! Höstastrar är så vackra och tacksamma som snittblommor. Taggtrådsklotet är häftigt, utöver de idéer du har kanske det går att använda som marschallhållare?? Blit inspirerad av dina planteringslådor, jag hoppas att jag kan odla mer nästa sommar, maken har sparat fler pallkragar som jag tänkte använda.
    Ha det fint!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  37. Hejsan Anette!
    Ibland undrar jag vad jag sysslar med???!!! Det händer att jag tror mig ha lämnat kommentar, men så finns den inte där???. Inte tror jag att du skulle ta bort min kommentar så att det måste vara så att jag "glömmer" (!!!???) att klicka på Publiceraknappen. Pinsamt!
    Nåja. Nu till saken: Vilken tuffing du är! Aldrig i livet skuölle jag fixa att slänga blommande växter på komposten! Men, du är säkert mycket klokare än jag.
    Den där taggtrådsbollen gillar jag. Har faktiskt varit på jakt efter taggtråd själv för att göra en krans av det, men inte hittat ännu.

    Nu ska jag trycka på Publicera..../Anja

    SvaraRadera
  38. Tack för att du kom ihåg att klicka publicera denna gång: ) Dina kommentarer är högt värderade och
    självklart skulle jag aldrig ta bort dem. Däremot har ovanligt mycket skräppost slunkit genom filtren och även in på bloggen. De tas bort så fort jag ser dem, liksom om det skulle bli dubbla kommentarer.
    Jag är riktigt blödig när det gäller att slänga växter, men hängpelargonierna (i spannen) var inte möjliga att förvara inomhus så de klipptes ner och hamnade i garaget. Har nämligen inget inglasat frostfritt.
    /Anette

    SvaraRadera
  39. Och jag undrar hur du fick till den runda formen? för jag utgår från att den uppblåsta ballongen jag såg i ett annat sammanhang inte fungerar så bra just här..

    Visst är djupbäddarna värdefulla. Och jordstrukturen som blir skillnaden redan efter en grävning har gjort mig väldigt motiverad. Nu har jag lagt grönsakslanden här mer eller mindre i träda men att gräva ner och tillbaka utan omväg via kompost har blivit självklart. Numera åker det ner bokashi också :)

    Som vanligt - härliga bilder :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Formen på taggtrådsklotet gjordes på känsla. Bra att vara två, en som virar och en som kollar formen och fäster ihop efter hand. Ballongen får vi spara till nån annan gång : )
      /Anette

      Radera
  40. Du är flitig som en myra, mycket som händer hos dig och i trädgården. Ja allt ska ju 'stallas in' inför vintern
    Ordning och reda det har du (ni) läser jag, ja det är det bästa sättet att hitta sin 'verktyg' på.
    Hoppas du ser denna komentar, för den föregående och den om äppelträdet kunde jag inte 'komma in på'.
    Jag blir så förbaskad på detta, men vad göra.
    Försöker igen om någon dag.
    Må väl/ Eva

    SvaraRadera
  41. Hej! Sötpotatis går bra att klippa en bit växten att plantera, sen vattnar nya planeten ordentligt. Det gör alla i min hemby. Och knoppar och löv är ätbara, stekar dem i stekpanna med olja

    SvaraRadera